Vz 58 nebo AR15
Samonabíjecí pušky
- morho
Příspěvek#46 » čtv 9. črc 2020, 11:58
Destructor píše:Kdežto střeliva pro SA či AK je stále dost a u nás se skoro výhradně používá jen pro civilní potřeby.
To by mě zajímalo jak to opravdu je. Nedávno se toho údajně vezlo hodně ze zásob někam na Blízkej východ. Když bude "dusno", nebude se dovážet. Tak nevím nakolik sázet na to, že by ho bylo dost.
- Mac.42
Příspěvek#47 » čtv 9. črc 2020, 12:11
až bude "dusno", těžko něco nakoupíš v obchodě (tj. ani kvér ani střelivo)
a jak vypadá údajný vývoz (a dovoz) nám zprostředkoval hollywood:
https://www.csfd.cz/film/50757-typci-a-zbrane/
a jak vypadá údajný vývoz (a dovoz) nám zprostředkoval hollywood:

https://www.csfd.cz/film/50757-typci-a-zbrane/
- morho
Příspěvek#48 » čtv 9. črc 2020, 12:17
No záleží co to bude za "dusno"... ale pokud bude člověk odkázanej na to, co tady je nebo se vyrobí (at už továrně nebo podomácku), tak si říkám na čem stojí názor nebo pocit že je toho tady stále dost.. (neprudím, jen mě to zajímá).
Ten vývoz jsem myslel spíš akce jako např. https://www.e15.cz/domaci/cesko-posle-i ... ty-1246413
Ten vývoz jsem myslel spíš akce jako např. https://www.e15.cz/domaci/cesko-posle-i ... ty-1246413
- Asghaad
Příspěvek#49 » čtv 9. črc 2020, 12:35
Haluziak píše:Asghaade takže konstatování, že AK a VZ58 mají ergonomii Torquemadova oblíbeného mučícího nástroje s tím, že jejich modifikovatelnost je na úrovni pazourkového pěstního klínu = arogance zastánce AR?
OK jsem hrdý arogantní zastánce AR15
Pokud tvrdis takovy nesmysl tak opravdu ano...

- pazba v ose
- dvojita optika 3x fix + kolim na sikme montazi
- oboustranne vypousteni zasobniku
- vypousteni zaveru
- sklopna teleskopicka pazba
Ano opravdu modifikovatelnost na urovni pazourku...
- Haluziak
Příspěvek#50 » čtv 9. črc 2020, 12:56
Asghaade
a teď
Tahle pažba se mi nelíbí najdi mi prosím na shope jinou, něco ve formě Magpul CTR.
Co spoušť, jsou nějaké kontejnerovky, že bych si vybral?
Natahovací páka by se mi víc líbila v levo.
Jo a chtěl bych střílet přes otevřené mířidla, ale ta záměrná je moc krátká, a raději mám dioptr.
Co délka hlavně, vyměním ji doma ve svěráku?
Tohle je jen hnidopišství, ale ARku nevezmeš to co jsem psal na začátku, že je to lego pro dospělé.
PS: Hezká kosa. Nechci vědět kolik to stálo
PPS: Kosa i AK mají jednu nezpochybnitelnou výhodu oproti ARku - můžou střílet se sklopenou pažbou.
PPPS: Ve výběru nebyli žádné BullPupy

Tahle pažba se mi nelíbí najdi mi prosím na shope jinou, něco ve formě Magpul CTR.
Jo a chtěl bych střílet přes otevřené mířidla, ale ta záměrná je moc krátká, a raději mám dioptr.
Tohle je jen hnidopišství, ale ARku nevezmeš to co jsem psal na začátku, že je to lego pro dospělé.

PPS: Kosa i AK mají jednu nezpochybnitelnou výhodu oproti ARku - můžou střílet se sklopenou pažbou.

- bitkar
- electrickota
- Kontaktovat uživatele:
- electrickota
Příspěvek#55 » čtv 9. črc 2020, 13:29
To jsou zjisteni, vzdyt vlastne sa58 a AR15 jsou stejny protoze tam jde z ARka botka... ARko je ziva a stale vyvíjená platforma, a tedy splnuje vsechny moderní potřeby ergonomie, variability(vč. ráže) a ergonomie.. A to vesmes ve vsech ohledech platí i pro AK74 platformu. Narozdíl od Sa58, kde se jedná o mrtvou platformu zivenou jen trhem tuningarskych dílů. Proste si koupí křídla na škodovku, z ní ferrari neuděláte.
-
rumburak18 - Příspěvky: 1651
- rumburak18
Příspěvek#56 » čtv 9. črc 2020, 13:54
Pomalu se ten flejm rozjizdi, ale je videt, jak jsou strelci kultivovani, nekde na auto foru by uz lidi byli v sobe pomalu v osobni rovine
Dulezity je, aby dotycny uzivatel mel zbran ve stavu, kdy bude dostatecne (pro reseni situace) trefovat pri komfortu, ktery chce mit, bude mit nejmensi pravdepodobnost zavady, a bude mit zajisten prisun streliva.
V tom okamziku na modernosti konstrukce imho vubec nezalezi, protoze do hry krom vyse uvedeneho vstupuji hlavne dovednosti strelce. V klidu tak muze jit o kombinaci Kar98 a pumpy na zadech

Dulezity je, aby dotycny uzivatel mel zbran ve stavu, kdy bude dostatecne (pro reseni situace) trefovat pri komfortu, ktery chce mit, bude mit nejmensi pravdepodobnost zavady, a bude mit zajisten prisun streliva.
V tom okamziku na modernosti konstrukce imho vubec nezalezi, protoze do hry krom vyse uvedeneho vstupuji hlavne dovednosti strelce. V klidu tak muze jit o kombinaci Kar98 a pumpy na zadech

- Haluziak
Příspěvek#57 » čtv 9. črc 2020, 14:12
Walte ta je ale nadherná. 
Rumburak18 Já z toho mám prču - ze základní kosy se sklopkou se mi střílelo příšerně. AKS74U bylo hezké ale nepřenesl jsem se přes pojistku myslím, že nemá střeleckou pohotovost.
No a ARko mi padlo do teplejch a věděl jsem, že ji budu mít doma. A měním a ladím jen proto, že chci a ne proto, že by to flinta potřebovala. (teda až na stavitelný gasblock - na 223 je norek s prasetem nějaký uskákaný)

Rumburak18 Já z toho mám prču - ze základní kosy se sklopkou se mi střílelo příšerně. AKS74U bylo hezké ale nepřenesl jsem se přes pojistku myslím, že nemá střeleckou pohotovost.
No a ARko mi padlo do teplejch a věděl jsem, že ji budu mít doma. A měním a ladím jen proto, že chci a ne proto, že by to flinta potřebovala. (teda až na stavitelný gasblock - na 223 je norek s prasetem nějaký uskákaný)
- Asghaad
Příspěvek#59 » čtv 9. črc 2020, 14:24
Simier píše:Trochu OT dotaz
Co mas na te 58ce za teleskopickou sklopku?
Ak pazba Magpul Zhukov-S Yugo, je na to potreba adapter ktery jsem musel objednavat z USA or RS Regulate
Haluziak píše:Asghaadea teď
1. jak uz bylo psano vyse na VZ je bezne dostupny hafo adapteru na AR trubku takze pazba jde jakakoliv ktera jde na AR ... ja ji tam mel a ten vyvrklany zgarb musel jit z ni pryc ...
2. spoust od CSA je prakticky identicka s chodem moje Shadow2 v SA (tzn naprosto jina uroven nez klasicka kosa), me vyhovuje, lehci bych nechtel

3. natahovacka v levo existuje
4. nic ti nebrani dat misto optiky vzadu a na rail vepredu kterakoliv RIS miridla naprosto stejnym zpusobem jako jsou na railovych predpazbich AR ...
5. ne hlaven opravdu nevymeni kdejaky kutil protoze se prece jen nejedna o kus hliniku ktery drzi pohromade par sroubku ale ocelovy ram do ktereho je hlaven napevno zalisovana. Kazdopadne aspon ta moje ma hlaven z vyroby Lothar Walther takze nevydim duvod menit a menit delku hlavne vzhledem k nastupujici diktature z EU te taky muze stat nejen kver ale taky vezt k nafasovani pruhovanych teplaku ...
ano presne je to hnidopistvi, coz je presne pro to proc mi generalizacni vyroky typu "zastaraly neupgradovatelny sunt" lezou na nervy, AR ma sve vyhody, zejmena pro sportovni strelbu, ale pristup vetsiny AR fanatiku je takovy jako by VZ bylo z predpotopni doby a nedalo se s nim nic delat a ejhle ono jde a to pomerne blizko ke stavu AR platformy. Tuhle averzi ve me "prekvapive" vyvolalo tohle forum kde ve vlaknu ktere jsem zalozil pred vyberem meho VZ si nekteri museli zacit honit trika presne timhle spusobem, spamovat miliony "argumentu" proc nebrat VZ a jen a pouze svate AR cemuz pak dal McFly korunu tim ze zabanoval me, autora vlakna, a vsechny ostatni flamery kteri "sdileji jeho nazor" nejen ze nebannul, nesmazal ten hrozny spam ale jeste je nechal se mi posmivat xD
takze se nediv kdyz me jaksi mirne hne zluci kdyz se nekdo od toho vlakna odpichne, zaloi tuhle anketu a zacnou se tu opakovat ty same nesmysly jako v tom mem ...
ano AR ma sve vyhody oproti VZ ale taktez VZ ma sve vyhody oproti AR ale tvrdit o VZ ze je "neupgradovatelna" je zcela mimo misu
PS: tak jak je i s optikama (Vortex Spitfire 3x Prism za cca 10k a Holosun 507C Elite green za cca 12k) na cca stejne jako by vysel nektery ze zakladnich modelu Daniel Defense nebo V-AR v holem stavu.
- Asghaad
Příspěvek#60 » čtv 9. črc 2020, 14:34
electrickota píše:To jsou zjisteni, vzdyt vlastne sa58 a AR15 jsou stejny protoze tam jde z ARka botka... ARko je ziva a stale vyvíjená platforma, a tedy splnuje vsechny moderní potřeby ergonomie, variability(vč. ráže) a ergonomie.. A to vesmes ve vsech ohledech platí i pro AK74 platformu. Narozdíl od Sa58, kde se jedná o mrtvou platformu zivenou jen trhem tuningarskych dílů. Proste si koupí křídla na škodovku, z ní ferrari neuděláte.
a v cem ze se ta AR platforma "vyvyji" ? ... myslis tim ze z ni nemci nebo nas Vosatka udeali pistovku aby vyresili problem spolehlivosti ?
Jediny duvod proc je SA "mrtva" platforma je neschopnost nasi vlady ktera misto "modernizace" Vz58 kterou za ne musel naryclo spichnout pan Zendl radsi narvaly miliardy do CZUB aby za penize poplatniku vyvynula Bren ktery pak prodava za nekrestansky penize jako by musela zbrojovka financovat vyvoj z vlastni kapsy ...
Parametry je Vz58 schopna platforma ktera s minimalni investici mohla byt modernizovana minimalne na uroven jakou maji kvery odvozene z AK (napr polsky Beryl).
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí