Pusky na Ukrajine
Samonabíjecí pušky
- ondra009
Příspěvek#1 » čtv 8. pro 2022, 08:58
Ahoj,
na ukrajine se sesla cela rada pusek a tak by me zajimalo, jestli nekdo nema nejake zpravy z boje (prosim bez odhadu), jestli se ukazuje, ze nektere pusky jsou opravdu lepsi a neco naopak vojaci nemaji radi a zahazuji to. Podminky tam jsou mnohme vic podobne nasim, nez treba ty v Afghanistanu.
Jsou ve skutecnem boji nejake rozdily mezi AKM vs AK 74, M16 a necim jinym (BREN 2), nebo jsou ty rozdily tak male, ze se diskuze o tom, co je lepsi vedou uplne zbytecne?
Jak jsou na tom Ukrajinci s optikou, nocnim videnim atp?
na ukrajine se sesla cela rada pusek a tak by me zajimalo, jestli nekdo nema nejake zpravy z boje (prosim bez odhadu), jestli se ukazuje, ze nektere pusky jsou opravdu lepsi a neco naopak vojaci nemaji radi a zahazuji to. Podminky tam jsou mnohme vic podobne nasim, nez treba ty v Afghanistanu.
Jsou ve skutecnem boji nejake rozdily mezi AKM vs AK 74, M16 a necim jinym (BREN 2), nebo jsou ty rozdily tak male, ze se diskuze o tom, co je lepsi vedou uplne zbytecne?
Jak jsou na tom Ukrajinci s optikou, nocnim videnim atp?
- Starosta
Příspěvek#2 » čtv 8. pro 2022, 09:11
Myslím, že berou, co je a do čeho mají střelivo.
A když je na výběr, každý vezme podle svých preferencí.
A i kdyby někdo napsal: "všude, co jsem slyšel, všichni zahazují X a berou Y"...
Pořád to může být pouze JPP z jednoho místa, kde mají specifické podmínky a jinak oblíbené X by jim nefungovalo (tak spolehlivě).
Podle mě máš pravdu o malých rozdílech a je to spíš o osobních preferencích, nebo podmínkách v místě...
A když je na výběr, každý vezme podle svých preferencí.
A i kdyby někdo napsal: "všude, co jsem slyšel, všichni zahazují X a berou Y"...
Pořád to může být pouze JPP z jednoho místa, kde mají specifické podmínky a jinak oblíbené X by jim nefungovalo (tak spolehlivě).
Podle mě máš pravdu o malých rozdílech a je to spíš o osobních preferencích, nebo podmínkách v místě...
- Letec 12
Příspěvek#3 » čtv 8. pro 2022, 09:25
Všechny z dnes používaných pušek budou mít v boji dostatečnou spolehlivost, ale i skvělá puška se bez čištění neobejde a jednou se zasekne. Co se můželišit je kvalita zpracování, povrchové úpravy a použitý materiál. Mylsím, že všchni co tam dodávají mají zájem, aby údaje o spolehlivosti ven moc nelezly. To bys musel znát nějakého zásobovače UA armády a tipuji, že ti moc nemluví.
- pavelg
Příspěvek#4 » čtv 8. pro 2022, 09:25
Jediné, co mě ohledně pušek zaujalo, bylo to, že odvedencům LDNR dávali staré Mosinky.
Jinak jsem neslyšel, že by pušky byly téma ve smyslu jestli je lepší AK74 z té nebo druhé strany. Co bylo a dodnes je obrovské téma na ruské straně, jsou přístroje na noční vidění, které často představují klíčový rozdíl v možnostech.
Jinak jsem neslyšel, že by pušky byly téma ve smyslu jestli je lepší AK74 z té nebo druhé strany. Co bylo a dodnes je obrovské téma na ruské straně, jsou přístroje na noční vidění, které často představují klíčový rozdíl v možnostech.
- morho
Příspěvek#5 » čtv 8. pro 2022, 09:37
Co sleduju, tak drtivá většina AK jsou různý verze AK 74. A čím dál tím víc AR, takže jak píše starosta, čeho jsou dodávky to se používá. Po válce tak bude Ukrajina dost kompatibilní s NATO.
Mě zaujalo kolik AR tam je bez záložních mířidel. Udělal jsem si z toho pro sebe definitivní závěr, že je na zbrani do ramene mít taky nemusím.
Na noční vidění, termo a podobný pokročilý drahý věci se dost pořádají sbírky, ale běžných puškohledů, kolimů atp. mají zřejmě dost, poněvadž se o tom moc na sítích nemluví.
Mě zaujalo kolik AR tam je bez záložních mířidel. Udělal jsem si z toho pro sebe definitivní závěr, že je na zbrani do ramene mít taky nemusím.

Na noční vidění, termo a podobný pokročilý drahý věci se dost pořádají sbírky, ale běžných puškohledů, kolimů atp. mají zřejmě dost, poněvadž se o tom moc na sítích nemluví.
- audis
Příspěvek#6 » čtv 8. pro 2022, 09:45
Při hledání informací pozor na ukrajinskou a ruskou propagandu (ano obě hodně) . Já propagandu v té rusko ukrajinske věci vidím v českých médiích ve všech. A to vč válečně nevyznamnych střípků typu fasovali pušky X, sprchují se X krát týdně, nejde voda apod. Jediný pravdivý údaj je datum vydání článku.
- pavelg
Příspěvek#7 » čtv 8. pro 2022, 09:59
Já ty Mosiny mám ze zdroje, který bych označil důvěryhodná druhá ruka. Zdroj ruský, silně realistický, s mnoha a mnoha osobními kontakty s lidmi na Donbase.
Propaganda, pokud má aspoň trochu fungovat, nesmí být úplně tupá a neměla by si odporovat aspoň v rozmezí paměti konzumenta. Ale musím říct, že tu a tam některé zvlášť neuvěřitelné kousky naší (jinak extra tupé) propagandy se ukázaly pravdivé.
Jinak bych řekl, že pušky v tom konfliktu nejsou téma. Jednak donedávna drtivě převládaly sovětské AK74 na obou stranách a pak, ani ty ne-AK v rukách zahraničních žoldáků nebudou samy o sobě horší, jen třeba bude problém s krmivem. Jednotky VSU vybavené podle standardů NATO už zase asi komplet přejdou na náboje NATO, takže se to jen obrátí.
Jediná pikanterie byly ty Mosiny, co jsem já slyšel. A k puškám pak ty věci na noční vidění a pro minometčíky pak průzkumné a naváděcí drony.
Propaganda, pokud má aspoň trochu fungovat, nesmí být úplně tupá a neměla by si odporovat aspoň v rozmezí paměti konzumenta. Ale musím říct, že tu a tam některé zvlášť neuvěřitelné kousky naší (jinak extra tupé) propagandy se ukázaly pravdivé.
Jinak bych řekl, že pušky v tom konfliktu nejsou téma. Jednak donedávna drtivě převládaly sovětské AK74 na obou stranách a pak, ani ty ne-AK v rukách zahraničních žoldáků nebudou samy o sobě horší, jen třeba bude problém s krmivem. Jednotky VSU vybavené podle standardů NATO už zase asi komplet přejdou na náboje NATO, takže se to jen obrátí.
Jediná pikanterie byly ty Mosiny, co jsem já slyšel. A k puškám pak ty věci na noční vidění a pro minometčíky pak průzkumné a naváděcí drony.
- getsome
Příspěvek#8 » čtv 8. pro 2022, 10:02
morho píše:Mě zaujalo kolik AR tam je bez záložních mířidel.
Věčné téma. Někdy na mířidla prostě není místo a rozhodnutí je zahodit u fasovaných pušek usnadňuje i to, že fasuješ i laser, případně záložní kolimátor

https://defensereview.com/tactical-ar-1 ... -part-iii/
https://defensereview.com/tactical-ar-1 ... over-part/
audis píše:Jediný pravdivý údaj je datum vydání článku.
Názor ti samozřejmě neberu, ale je to hyperbola jak oblet Brna

- pavelg
Příspěvek#9 » čtv 8. pro 2022, 10:03
V jedné diskusi (ruský zdroj) se bavili o vybavení a trendech. Jeden tam tvrdil, že stejně už útočná puška ztratila svoji důležitost, že to dopadne jako se šavlí, kterou důstojníci fasují pro ceremoniální účely, ale v boji použijí málokdy. Nebo bodák.
Samozřejmě, že to bylo hodně nadsazené, ale prostě tohle už je zvládnuté všemi a nehraje to roli.
Samozřejmě, že to bylo hodně nadsazené, ale prostě tohle už je zvládnuté všemi a nehraje to roli.
- pavelg
Příspěvek#12 » čtv 8. pro 2022, 10:15
To už víme, že ne - z Afghanistánu a dalších.
Ale už to nebude dáno mechanismem ruční zbraně, že jedna strana má oštěpy, druhá pušky. Nebo předovky-zadovky, opakovačky-automaty.
Nebo že jedna strana sedí a dlabe uvízlé nábojnice, zatímco druhá skáče po lese a střílí. Anebo že jedni samopalem neprostřelí příčku, kdežto druzí ano. Tyhle zbraně prostě dokonvergovaly do nějakého aktuálně chápaného optima.
Ale už to nebude dáno mechanismem ruční zbraně, že jedna strana má oštěpy, druhá pušky. Nebo předovky-zadovky, opakovačky-automaty.
Nebo že jedna strana sedí a dlabe uvízlé nábojnice, zatímco druhá skáče po lese a střílí. Anebo že jedni samopalem neprostřelí příčku, kdežto druzí ano. Tyhle zbraně prostě dokonvergovaly do nějakého aktuálně chápaného optima.
-
donovanstangiano - Příspěvky: 165
- donovanstangiano
- getsome
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa