Pusky na Ukrajine

Samonabíjecí pušky

ondra009

Příspěvek#1 » čtv 8. pro 2022, 08:58

Ahoj,
na ukrajine se sesla cela rada pusek a tak by me zajimalo, jestli nekdo nema nejake zpravy z boje (prosim bez odhadu), jestli se ukazuje, ze nektere pusky jsou opravdu lepsi a neco naopak vojaci nemaji radi a zahazuji to. Podminky tam jsou mnohme vic podobne nasim, nez treba ty v Afghanistanu.

Jsou ve skutecnem boji nejake rozdily mezi AKM vs AK 74, M16 a necim jinym (BREN 2), nebo jsou ty rozdily tak male, ze se diskuze o tom, co je lepsi vedou uplne zbytecne?

Jak jsou na tom Ukrajinci s optikou, nocnim videnim atp?

Starosta

Příspěvek#2 » čtv 8. pro 2022, 09:11

Myslím, že berou, co je a do čeho mají střelivo.
A když je na výběr, každý vezme podle svých preferencí.

A i kdyby někdo napsal: "všude, co jsem slyšel, všichni zahazují X a berou Y"...
Pořád to může být pouze JPP z jednoho místa, kde mají specifické podmínky a jinak oblíbené X by jim nefungovalo (tak spolehlivě).

Podle mě máš pravdu o malých rozdílech a je to spíš o osobních preferencích, nebo podmínkách v místě...

Letec 12

Příspěvek#3 » čtv 8. pro 2022, 09:25

Všechny z dnes používaných pušek budou mít v boji dostatečnou spolehlivost, ale i skvělá puška se bez čištění neobejde a jednou se zasekne. Co se můželišit je kvalita zpracování, povrchové úpravy a použitý materiál. Mylsím, že všchni co tam dodávají mají zájem, aby údaje o spolehlivosti ven moc nelezly. To bys musel znát nějakého zásobovače UA armády a tipuji, že ti moc nemluví.

pavelg

Příspěvek#4 » čtv 8. pro 2022, 09:25

Jediné, co mě ohledně pušek zaujalo, bylo to, že odvedencům LDNR dávali staré Mosinky.
Jinak jsem neslyšel, že by pušky byly téma ve smyslu jestli je lepší AK74 z té nebo druhé strany. Co bylo a dodnes je obrovské téma na ruské straně, jsou přístroje na noční vidění, které často představují klíčový rozdíl v možnostech.

morho

Příspěvek#5 » čtv 8. pro 2022, 09:37

Co sleduju, tak drtivá většina AK jsou různý verze AK 74. A čím dál tím víc AR, takže jak píše starosta, čeho jsou dodávky to se používá. Po válce tak bude Ukrajina dost kompatibilní s NATO.
Mě zaujalo kolik AR tam je bez záložních mířidel. Udělal jsem si z toho pro sebe definitivní závěr, že je na zbrani do ramene mít taky nemusím. :)
Na noční vidění, termo a podobný pokročilý drahý věci se dost pořádají sbírky, ale běžných puškohledů, kolimů atp. mají zřejmě dost, poněvadž se o tom moc na sítích nemluví.

audis

Příspěvek#6 » čtv 8. pro 2022, 09:45

Při hledání informací pozor na ukrajinskou a ruskou propagandu (ano obě hodně) . Já propagandu v té rusko ukrajinske věci vidím v českých médiích ve všech. A to vč válečně nevyznamnych střípků typu fasovali pušky X, sprchují se X krát týdně, nejde voda apod. Jediný pravdivý údaj je datum vydání článku.

pavelg

Příspěvek#7 » čtv 8. pro 2022, 09:59

Já ty Mosiny mám ze zdroje, který bych označil důvěryhodná druhá ruka. Zdroj ruský, silně realistický, s mnoha a mnoha osobními kontakty s lidmi na Donbase.
Propaganda, pokud má aspoň trochu fungovat, nesmí být úplně tupá a neměla by si odporovat aspoň v rozmezí paměti konzumenta. Ale musím říct, že tu a tam některé zvlášť neuvěřitelné kousky naší (jinak extra tupé) propagandy se ukázaly pravdivé.

Jinak bych řekl, že pušky v tom konfliktu nejsou téma. Jednak donedávna drtivě převládaly sovětské AK74 na obou stranách a pak, ani ty ne-AK v rukách zahraničních žoldáků nebudou samy o sobě horší, jen třeba bude problém s krmivem. Jednotky VSU vybavené podle standardů NATO už zase asi komplet přejdou na náboje NATO, takže se to jen obrátí.

Jediná pikanterie byly ty Mosiny, co jsem já slyšel. A k puškám pak ty věci na noční vidění a pro minometčíky pak průzkumné a naváděcí drony.

getsome

Příspěvek#8 » čtv 8. pro 2022, 10:02

morho píše:Mě zaujalo kolik AR tam je bez záložních mířidel.

Věčné téma. Někdy na mířidla prostě není místo a rozhodnutí je zahodit u fasovaných pušek usnadňuje i to, že fasuješ i laser, případně záložní kolimátor ;)
https://defensereview.com/tactical-ar-1 ... -part-iii/
https://defensereview.com/tactical-ar-1 ... over-part/

audis píše:Jediný pravdivý údaj je datum vydání článku.

Názor ti samozřejmě neberu, ale je to hyperbola jak oblet Brna :D

pavelg

Příspěvek#9 » čtv 8. pro 2022, 10:03

V jedné diskusi (ruský zdroj) se bavili o vybavení a trendech. Jeden tam tvrdil, že stejně už útočná puška ztratila svoji důležitost, že to dopadne jako se šavlí, kterou důstojníci fasují pro ceremoniální účely, ale v boji použijí málokdy. Nebo bodák.
Samozřejmě, že to bylo hodně nadsazené, ale prostě tohle už je zvládnuté všemi a nehraje to roli.

getsome

Příspěvek#10 » čtv 8. pro 2022, 10:07

Uvidíme, jestli se dá celá válka vyhrát dělostřelectvem a drony. Já myslím, že ne.
https://youtu.be/2G_dvXB1ejU?t=291

morho

Příspěvek#11 » čtv 8. pro 2022, 10:12

A taky je to off-topic.

pavelg

Příspěvek#12 » čtv 8. pro 2022, 10:15

To už víme, že ne - z Afghanistánu a dalších.
Ale už to nebude dáno mechanismem ruční zbraně, že jedna strana má oštěpy, druhá pušky. Nebo předovky-zadovky, opakovačky-automaty.
Nebo že jedna strana sedí a dlabe uvízlé nábojnice, zatímco druhá skáče po lese a střílí. Anebo že jedni samopalem neprostřelí příčku, kdežto druzí ano. Tyhle zbraně prostě dokonvergovaly do nějakého aktuálně chápaného optima.

LDK

Příspěvek#13 » čtv 8. pro 2022, 12:49

Mě zaujalo, jak často na fotkách z UA vidím v ARkách 40ti ranné PMAGy. V nosičích už pak mají klasické třicítky, ale ten první je velmi často 40.

donovanstangiano

Příspěvek#14 » čtv 8. pro 2022, 14:56

U nejakyho toho ruskyho potentata, u ktereho upozorňovali, ze ma z ruske vystroje pouze přilbu (jinak mel vse západní), me zaujala VARka v 223...

getsome

Příspěvek#15 » čtv 8. pro 2022, 15:16

V-ARky jsou soukromé nákupy, pořízené různými FSB a SSO bukanýry dlouho před válkou. Třeba ze Sýrie neexistujou žádné doklady o tom, že by je tam používali.
var-ru-2.jpg
var-ru.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zpět na