HS Produkt VHS-2S (Hellion)

Samonabíjecí pušky

rarach89

Příspěvek#1 » stř 26. dub 2023, 19:38

Už má někdo doma? U Kozapu cena 53 573, ale dá se sehnat jinde v akci za 48.
53703263-f723-47f5-822c-d71485965d32.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Héfaistos

Příspěvek#2 » stř 26. dub 2023, 20:44

Už se to tu probíralo cca před rokem zde:http://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=22&t=13152&start=30#p269011 ale asi to ještě nikdo reálně nemá...

Lonestar

Příspěvek#3 » úte 22. říj 2024, 21:19

Kdy jindy si udělat radost než o narozeninách 8-)
Oživím zapadlé téma - dneska jsem si "Heligóna" donesl domů, a stejně jako u jiných svých podivných kvérů se rád postupně podělím svými dojmy. Budu jen rád, pokud se přidají i další majitelé (vím tady minimálně o jednom) s radami-tipy-postřehy...

Zatím tedy jen dovezena z Grattis Arms, který mi ji zajistil z Kozapu (který je, AFAIK, oficiálním dovozcem), přikoupeny dva ARkové zásobníky (30ranné kouřové Lancery L5 AWM), vyměněn magwell za alternativní na ty ARkové zásobníky a nasazen kolimátor.
Zítra jdu přihlásit, a pokud stihnu a bude místo, tak rovnou na střelnici.

První (bezvýznamné, ale příjemné) překvapení - na pušce je označení Springfield Hellion (žil jsem v přesvědčení, že na evropský trh jde pod názvem VHS-2S). Na šediváku od prodejce je HS PRODUKT model HELLION - tak jsem zvědav, co mi zítra napíšou do PZ...

Lonestar

Příspěvek#4 » čtv 24. říj 2024, 09:46

Disclaimer: Pořád jsem jen začátečník a zbraňový diletant (v původním slova smyslu = ten, kdo se o zbraně zajímá pro své potěšení - "per suo diletto"). S puškami .223 mám zkušenosti minimální - pár zásobníků na předváděčkách nebo půjčené od kamarádů (Bren 2, nějaké ARko DD, Steyr AUG a 10,5" Faxon) a dva klubové Steel Challenge s tím vypůjčeným Faxonem.

Při výběru své první .223 jsem se rozhodoval mezi cestou rozumu (koupit 14,5" Peruna a cenový rozdíl prostřílet) a cestou srdce. Srdce nakonec vyhrálo, takže p.t. čtenářstvu představuju

HS PRODUKT HELLION (ano, opravdu ho mám takhle zapsaný v PZ) aka HS PRODUKT VHS-2S aka SPRINGFIELD HELLION

Popisů a videí jsou plné internety a jutuby, takže jen krátce - samonabíjecí civilní variace původně vojenské chorvatské pušky VHS-2S výrovbce HS Produkt, dodávaná na americký trh jako Springfield Hellion. Pístovka (dvě nastavení - Normal a Supressor), hlaveň 16,1" stoupání 1:7, plně oboustranné ovládání, vlastní zásobníky (HK G36) s možností ataptéru na klasické ARkové STANAGy). Se zbraní jsem v plastovém kufru (je sice cool, ale s nasazeným kolimátorem se do něj puška nevejde) dostal jeden desetiranný zásobník G36, již zmíněný adaptér zásobníkové šachty, čištění (skládací pucštok, kartáček na hlaveň a nábojovou komoru, L-klíč a flaštička CLP) a návod v anhličtině (Springfield) a češtině (Kozap).

Lonestar

Příspěvek#5 » čtv 24. říj 2024, 09:59

Včera jsem po přihlášení stihnul jen krátkou návštěvu střelnice - light break-in (5 ran, 5 protáhnutí hadem - to celé pětkrát) - pak už jsem se díky kanonádě povykujících zážitkářů na vedlejších stavech k ničemu serióznějšímu nedostal.
První dojmy:
- drží se dobře (konečně ručka, kterou nemusím měnit)
- subjektivně nijak moc nekope (ne více než ten malý Faxon)
- hilzny spořádaně lítají na třetí hodinu, mírně dolů (u AUGa mě trochu děsilo, že mi lítaly kolem kšiltu čepice)
- i s továrními výklopnými mířidly se dá docela obstojně trefovat
- limitujícím faktorem budou ještě dlouho (zcela podle předpokladů) jen moje (ne)schopnosti :)
To be continued...

Zpět na