Akkar Karatay Taktik - pumpa Turek
- paza
Příspěvek#1 » úte 26. dub 2016, 13:22
Opakovaně jsem zde zahlédl postesknutí, že o této brokně nejsou žádné informace a zkušenosti z používání. Tak jen krátce: Akkar Karatay Taktik je turecká brokovnice pumpa, ráže 12GA (12/76), se sklopnou pažbičkou. Délka při sklopené pažbičce je cca 74cm, při vyklopené pažbičce cca 99cm. Počet nábojů 6+1. Cena něco pod 9.000,- Kč.
Z hlediska střelby - klasická pumpa, velmi dobře sedí v ruce, při výstřelu docela klidná, možná i díky úsťovému kompenzátoru. Střílel jsem s ní jak s oporou do ramene při vyklopené pažbičce, tak "od pasu" při sklopené pažbičce, oboje v pohodě, trochu jsem se obával rázu do palce při střelbě "od pasu", ale když se pořádně drží, tak je to úplně v pohodě. Střílel jsem na terče na vzdálenost cca 10 až 15m s gumou (Rubber Ball 2x15mm) a na druhý terč na cca 3 až 15m (SB Corona, 32g, 3,5mm), oboje jak píši s oporou do ramene i "od pasu" se sklopenou pažbičkou, takže výsledky jsou těžko vyhodnotitelné, ale vždy prvních cca 10 výstřelu bylo mířených s oporou do ramene a při kontrole terče vypadaly zásahy dobře, řekl bych, že přesnost pro obrannou střelbu je asi dobrá. Je jasné, že je to zbraň na to mít ji jako obrannou doma a občas si zajít na střelnici.
Z hlediska provedení vypadá zbraň velmi dobře, žádné ostré hrany, otřepy, hlaveň jako zrcadlo (chromovaná), jeden malý zádrhel byl s podavačem nábojů, kdy se mi před časem 2x stalo, že se uvolnily ze zásobníku současně 2 náboje a šprajcly se a musel jsem je dosti pracně uvolnit (jeden nacpat zpět do zásobníku), což nění úplně snadné. Při kontrole přebíjecí mechaniky se mi pak při čištění zdálo, že jedna ze dvou klapek řídících přebíjení chodí trochu líně, tak jsem provedl pořádné čištění a promazání a od té doby ani doma "na sucho" ani na střelnici s nabíjením nebyl žádný problém.
Z hlediska střelby - klasická pumpa, velmi dobře sedí v ruce, při výstřelu docela klidná, možná i díky úsťovému kompenzátoru. Střílel jsem s ní jak s oporou do ramene při vyklopené pažbičce, tak "od pasu" při sklopené pažbičce, oboje v pohodě, trochu jsem se obával rázu do palce při střelbě "od pasu", ale když se pořádně drží, tak je to úplně v pohodě. Střílel jsem na terče na vzdálenost cca 10 až 15m s gumou (Rubber Ball 2x15mm) a na druhý terč na cca 3 až 15m (SB Corona, 32g, 3,5mm), oboje jak píši s oporou do ramene i "od pasu" se sklopenou pažbičkou, takže výsledky jsou těžko vyhodnotitelné, ale vždy prvních cca 10 výstřelu bylo mířených s oporou do ramene a při kontrole terče vypadaly zásahy dobře, řekl bych, že přesnost pro obrannou střelbu je asi dobrá. Je jasné, že je to zbraň na to mít ji jako obrannou doma a občas si zajít na střelnici.
Z hlediska provedení vypadá zbraň velmi dobře, žádné ostré hrany, otřepy, hlaveň jako zrcadlo (chromovaná), jeden malý zádrhel byl s podavačem nábojů, kdy se mi před časem 2x stalo, že se uvolnily ze zásobníku současně 2 náboje a šprajcly se a musel jsem je dosti pracně uvolnit (jeden nacpat zpět do zásobníku), což nění úplně snadné. Při kontrole přebíjecí mechaniky se mi pak při čištění zdálo, že jedna ze dvou klapek řídících přebíjení chodí trochu líně, tak jsem provedl pořádné čištění a promazání a od té doby ani doma "na sucho" ani na střelnici s nabíjením nebyl žádný problém.
DSC_0732 - kopie.JPG
DSC_0730 - kopie.JPG
DSC_0728 - kopie.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Deckard
- MM
Příspěvek#4 » pon 10. říj 2016, 18:41
Mal som dnes v ruke (Mariner verzia). Spracovanie mi prislo v porovnani s Uzkon-mi o dost cistejsie. A otvorene povedane - poloziac vedla seba Akkar / Maverick 88 / Winchester SPX ... dost tazko sa mi hladali kvalitativne rozdiely. Iste - material moze byt o dost iny, ale spracovanie bolo na podobnej urovni.
- Drvoštěp
- paza
- MarkusX
- paza
Příspěvek#13 » úte 31. led 2017, 11:01
P.V. píše:Já přemýšlím spíš o kratší - opravdu na obranu doma (skrz dveře 75cm se s 18´´ a víc palcovou blbě leze).. Ale tenhle Taktik se mi zamlouvá.
Nebál bych se toho, protože předpokládám, že při (nedej Bože) případném použití na obranu doma (!) bude pažbička sklopená (trvale ji tak mám) a potom tu broknu držíš v podstatě vedle sebe, ne před sebou (ruka s prstem na spoušti je prakticky na úrovni boku těla), takže je ta zbraň o to kratší a do dveří nebo v chodbě se vejít a manipulovat s ní není takový problém. Pokud by šlo o mířenku, tak potom je s vyklopenou pažbičkou a koukání skrze mířidla ta délka na použití v malém prostoru kritičtější.
Jak jsem psal výše, trochu jsem se bál, že při střelbě od boku se sklopenou pažbičkou bude zpětný ráz velký a bude to o palec ruky, jak jsem někde četl, ale není to pravda, střílel jsem tak a není to vůbec problém.
- pekoz
Příspěvek#14 » úte 31. led 2017, 18:47
Tak jsem zkopíroval svůj příspěvek z jiného fóra cca před rokem. Když už jsem to tehdy rozebral a pofotil. Akkar Mariner. Stav je po roce stále stejný - použití občasné. Střelivo většinou vlastní přebíjené LEE slugy 28g. Momentálně je pumpa černá - takový experiment s Krylonem. Jinak zcela stejná zbraň se prodává -la přes CZ-USA.
-------------
http://pekoz.rajce.idnes.cz/Akkar/
1. fotky jsou v náhodném pořadí, co mě zrovna napadlo
2. Očko na špuntu od trubice je samodomo, v originále tam byla jen díra (některé verze očko mají z výroby - bohužel hezčí)
3. To červené svinstvo sem tam je měděná pasta - nějak ji mám rád
Zajímavý odkaz:
https://www.youtube.com/watch?v=uBDtlA72_pE
hlavně v čase od cca 3:10
-------------------
-------------
http://pekoz.rajce.idnes.cz/Akkar/
1. fotky jsou v náhodném pořadí, co mě zrovna napadlo
2. Očko na špuntu od trubice je samodomo, v originále tam byla jen díra (některé verze očko mají z výroby - bohužel hezčí)
3. To červené svinstvo sem tam je měděná pasta - nějak ji mám rád
Zajímavý odkaz:
https://www.youtube.com/watch?v=uBDtlA72_pE
hlavně v čase od cca 3:10
-------------------
- Petzold
Příspěvek#15 » úte 31. led 2017, 20:43
Nechci tady vyvolávat flame, ale přiznám se, že kromě vystřelování zámků mně žádné jiné smysluplné použití samotné pistolovky na brokně nenapadá.
Tedy bys případně vůbec nemířil. Omlouvám se, ale tohle patří k největším mýtům o použití brokovnice k home-defence. Brokovnice tak nějak není sprej.
Předpokládám, že pistolí bys asi taky "nemířil od pasu".
Omlouvám se za případné OT.
paza píše:Nebál bych se toho, protože předpokládám, že při (nedej Bože) případném použití na obranu doma (!) bude pažbička sklopená (trvale ji tak mám) a potom tu broknu držíš v podstatě vedle sebe, ne před sebou (ruka s prstem na spoušti je prakticky na úrovni boku těla).
Tedy bys případně vůbec nemířil. Omlouvám se, ale tohle patří k největším mýtům o použití brokovnice k home-defence. Brokovnice tak nějak není sprej.
Předpokládám, že pistolí bys asi taky "nemířil od pasu".
Omlouvám se za případné OT.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX