ZKM 452 nebo 456

Dlouhé zbraně .22LR

fplisek

Příspěvek#1 » ned 9. úno 2014, 18:32

Zdravím všechny, byl bych rád za radu, uvažuji o koupi malorážky, tu bych chtěl využívat hlavně k rekreační střelbě na terče, na hlodavce, na žádné závodění či lítání po lese asi ne. Chtěl bych ji i s puškohledem. Mám zatím dva favority v nabídkách, a to ZKM 452 s pevnými mířidly, skoro nestřílená s puškohledem Tesco Pronghorn, nastřelená od profíka s kýblem munice, cena 6000kč. Druhý je ZKM 456 s dioptrem, ale za poloviční cenu. Hodně jsem toho už přečetl, ale pořád jsem na vážkách. Budu rád za každou radu, nebo postřeh, co by mě pomohlo při výběru. Děkuji

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » ned 9. úno 2014, 19:20

Ahoj,
rozhodně ti nemůžu radit jakou malorážku zvolit,sám mám zkušenost jen se ZKM 456. Ale jen bych chtěl upozornit na jedu věc. Pokud bys chtěl malorážku s optikou, tak i když je ta ZKM 456 za polovic, tak osazením optiky se taky dostaneš na těch cca 6000.

Georg

Příspěvek#3 » ned 9. úno 2014, 21:47

Můj názor:
452 je znatelně lehčí (bavíme-li se o továrním provedení bez úprav či výměny pažby, zkracování hlavně a pod.) a tudíž na "takovéto domácí střílení" do plechovek je vhodnější.

456 je těžší díky znatelně většímu průměru hlavně a robustnější pažbě. Vhodná spíše na sportovnější terčovou střelbu.

S oběma se dá dobře střílet, přesné jsou obě. Já osobně mám jen 456, ale tu jsem si záměrně pořídil kvůli závodům pro střelbu s optikou. Něco jako Malá Odstřelovačka, ale v klubovém provedení :D Ale jinak Xerxes má v počtech pravdu :D

fplisek

Příspěvek#4 » ned 9. úno 2014, 23:21

Díky za reakce, s tou cenou je mi jasné, že se ve finále dostanu na stejnou sumu, v tom až takové kritérium ve výběru nevidím. Spíš by mě zajímalo, jak je to s přesností střelby u té 452, jelikož ta mnou vyhlídnutá má pevná mířidla, tudíž optika dost vysoko. Někde jsem četl, že střelba s tím není moc přesná a user frendly :-). Asi jsem moc náročný :-)

Bohuliby

Příspěvek#5 » ned 9. úno 2014, 23:31

Mám názor jako George a kýbl nábojů k tomu, to taky něco stojí, řeš to ekonomicky. Přesné jsou obě.

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » pon 10. úno 2014, 08:10

Optiky usazené vysoko bych se nebál, nehodláš s tím střílet na kilometry daleko ;-) Tam je to taková dvousečná zbraň, když máš nízkou montáž, tak zas pákou závěru otloukáš optiku při přebíjení.(samozřejmě ji můžeš posunout vpřed, ale v mnoha případech už to není v ideální vzdálenosti od oka atd atd.)

Flash

Příspěvek#7 » ned 23. úno 2014, 07:22

Nevím, ale přijde mi to jako bys chtěl za málo peněz hodně muziky a ostatní Tě v tom podporují.
Mám ZKM 451 i 456. 451 je prakticky stejná jako jako 452. Pokud bych chtěl chodit se zbraní na rameni volím 452 kvůli váze. Pokud to není prioritou, tak jednoznačně 456. Pro střelbu je stabilnější, těžká hlaveň přesnější.
Ad. pevná mířidla. Dají se sundat a puškohled dát níž. Pokud se chystáš střílet třeba od 10ti do 50ti metrů, tak hodně vysoko usazený puškohled je na škodu. Pokud budeš střílet pořád na stejnou vzdálenost, tak je to jedno. A když dáš puškohled tak nízko, že si ho klikou otloukáš, udělal jsi to špatně ;) Navíc puškohled Tasco bych neviděl jako extra bonus.
Kýbl nábojů nemusí být také výhra. Jde o to co jsou zač, jak jsou staré a hlavně, jak budou chodit. Protože je fajn mít čím střílet, ale pokud nestřílíš přesně, nebaví to...
A cena 456 s puškohledem... 456 3000,- pak nějaká montáž cca 1000-1500 a puškohled. A na něm moc nešetřit, nebo za nějaký čas budeš kupovat další. Věř mi, vím o čem mluvím. Měl jsem na 456 Barska Swat a před 14ti dny ho vyhodil - přestala fungovat boční korekce. Sice vydržel cca 3000-4000 ran, ale i tak to je vyhozených nějakých 6000,- Kč. Kdybych tehdy rovnou koupil něco lepšího třeba za 15k, ušetřil bych ;)
Za mě bych koupil 456. Chvíli střílel s dioptrem a přišetřil na puškohled.

seton
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#8 » pát 17. kvě 2024, 22:57

Ahoj, dnes jsem pořídil ZKM 456 s optikou na sranda / sportovní střelbu.
Ale mám jen 5ti ranný zásobník, viděl jsem prodávat nadlimitní zásobníky, ale nákup je prý podmíněn nákupním povolením A1m ale to je podle citace:
V zákoně 119/2002 Sb. o střelných zbraních a střelivu v platném znění je nadlimitní zásobník definován jako „zásobník nebo sestava nábojové schránky určené pro palnou zbraň pro střelivo se středovým zápalem s kapacitou přesahující 20 nábojů v případě krátké palné zbraně nebo s kapacitou přesahující 10 nábojů v případě dlouhé palné zbraně“

Ale bavíme se o malorážné zbrani, jak to tedy je, pokud bych uvažoval o větším zásobníku do malorážné dlouhé kulovnice ZKM 456 ?
Neprodáváte tu někdo 10ranný zásobník do ZKMek ?
Vztahuje se na malorážné zbraně vyjímka A1 ?
Děkuji za odpověď

Tonda

Triplehead

Příspěvek#9 » pát 17. kvě 2024, 23:15

Pokud jsi někde viděl 10ti ranný zásobník na povolení pro nadlimitní zásobníky, tak to je hloupost.
Do kapacity 10 nábojů koupíš normálně i bez vyjímky.
Nad, je to jak jsi citoval ze zákona, na povolení pro nadlimitní zásobníky (dlouhá kulová).

skagerak

Příspěvek#10 » sob 18. kvě 2024, 00:53

Je to okrajovy zapal...navic jen 10 ran

Ale výjimku si prostě vyřiď, to nicemu nevadí...

marinakus

Příspěvek#11 » sob 18. kvě 2024, 07:52

Zásobníky do malorážek ZKM jsou běžně dostupné. A to jak pěti tak desetiranné. Desetiranný plastový cca 600,- Kč, kovový cca 1100,- Kč. Osobně bych volil kovový. Stačí zadat do vyhledavače. Jinak třeba tady : https://www.zbrane-kspol.cz/ocelovy-zas ... lr-10-ran/ Pokud jsou na tebe tyto ceny příliš vysoké, zkus bazary.

seton
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#12 » úte 21. kvě 2024, 13:30

Také pujdu do kovového, mne jde o to jestli jste někdo řešil, že nadlimitní zásobníky na dlouhé malorážky 10+ a povolení na nákup A-1 je nesmysl, neboť nejde o náboje se středovým zápalem.

Sud

Příspěvek#13 » úte 21. kvě 2024, 13:53

Z formulace zákona se to podle mě malorážek netýká. Tzn. můžeš mít zásobník na 10+ nábojů bez výjimky.

§ 3 Rozdělení zbraní a střeliva
(5) Se samonabíjecí palnou zbraní určenou pro jednotné střelivo se středovým zápalem, do které je vložen nadlimitní zásobník, je držitel zbrojního průkazu nebo držitel zbrojní licence, který není povinen vést evidenční knihu zbraní v centrálním registru zbraní, oprávněn nakládat pouze na základě výjimky pro zbraň kategorie A-I anebo výjimky pro nadlimitní zásobníky; nadlimitním zásobníkem se pro účely tohoto zákona rozumí zásobník nebo sestava nábojové schránky určené pro palnou zbraň pro střelivo se středovým zápalem s kapacitou přesahující 20 nábojů v případě krátké palné zbraně nebo s kapacitou přesahující 10 nábojů v případě dlouhé palné zbraně.

Triplehead

Příspěvek#14 » úte 21. kvě 2024, 14:34

seton píše:Také pujdu do kovového, mne jde o to jestli jste někdo řešil, že nadlimitní zásobníky na dlouhé malorážky 10+ a povolení na nákup A-1 je nesmysl, neboť nejde o náboje se středovým zápalem.

Ajo, vidíš. To, že je tam uvedený jen středový zápal mi úplně uniklo. Omlouvám se :)

Sobiho

Příspěvek#15 » stř 22. kvě 2024, 11:49

Aktuálně v K-spolu plastový za 630Kč, tento týden jsem ho kolegovi kupoval. Plasťáky fakt nejsou problém, fungují dobře.

Zpět na