Malorážka pro leváka

Dlouhé zbraně .22LR

Lhazebur

Příspěvek#1 » čtv 22. kvě 2025, 13:48

Ahoj,
hledám nějakou vhodnou opakovací malorážku pro leváka. Nemám sportovní ambice, spíš si jen lehnout na střelnici a likvidovat záslepky. Na druhou stranu bych si i připlatil za něco kvalitnějšího, ať to má nějaký soustřel.
Rozhodl jsem se pro CZ 457 s match komorou a varmint hlavní, jenomže jsem zjistil, že tuto variantu nedělají pro leváky, musel bych si to nechat vyrobit extra. Když už mi to vyrobí, asi bych nechtěl žádnou ze standardních pažeb. Rád bych měl stavitelnou botku a lícnici, což nabízí jen LRP, která se mi nelíbí. Ale zjistil jsem, že sehnat v Evropě lepší pažbu pro leváka nejde (nebo nevím kde). Líbí se mi třeba pažby od MDT, ale ty jsou jen pravé. Napadla mě ještě varianta, že bych měl závěr na pravé straně, ale pažbu bych měl v levém rameni. Přijde mi jako výhoda, že má člověk celou dobu levou ruku "na spoušti" a nemusí měnit polohu, ale nemám s tím zkušenosti. Mohu požádat o radu leváky, co jste pořídili? Nebo je moje myšlenka o držení pravostranné zbraně jako levák hloupost?
Nebráním se jiným výrobcům, ale tam jsem také nic nenašel...
Předem děkuji za rady

JYbour

Příspěvek#2 » čtv 22. kvě 2025, 18:38

jako levák si nedokážu představit držet pušku jinak než na levém rameni, držet ji na pravém a spouštět levou rukou přece nejde a střílet pravou taky ne

Murphy

Příspěvek#3 » čtv 22. kvě 2025, 19:06

Pred par tydny jsem si poridil starou 456 jako vyprodej z naseho biatlon klubu. A jedna z veci, ktera se tam povalovala, byl zaver s pakou upravenou pro levaka. Takova ctvrtobruc vrchem s kouli na konci. Mozna by se neco podobneho dalo vyyslet i na 457.
Zkusim si vzpomenout a ziskat fotku pro inspiraci.

Lhazebur

Příspěvek#4 » čtv 22. kvě 2025, 21:39

Murphy píše:Pred par tydny jsem si poridil starou 456 jako vyprodej z naseho biatlon klubu. A jedna z veci, ktera se tam povalovala, byl zaver s pakou upravenou pro levaka. Takova ctvrtobruc vrchem s kouli na konci. Mozna by se neco podobneho dalo vyyslet i na 457.
Zkusim si vzpomenout a ziskat fotku pro inspiraci.

Vím, co myslíš. Už jsem to také viděl. Jen pořád doufám, že snad musí existovat i něco přímo pro leváky, jen už nevím, kde hledat.

Murphy

Příspěvek#5 » pát 23. kvě 2025, 06:33

Lhazebur píše:Napadla mě ještě varianta, že bych měl závěr na pravé straně, ale pažbu bych měl v levém rameni. Přijde mi jako výhoda, že má člověk celou dobu levou ruku "na spoušti" a nemusí měnit polohu, ale nemám s tím zkušenosti.

Zkusil jsem si to vcera vecer nasusit s bipodem. A zalezi, jak se konkretne poskladas a pripadne jak mas dlouhy nos a velkou ruku..
Kdyz budes mit zbran podeprenou nozickami nebo na bagu, bude to nejspis ok, strilet z ruky bo mozna taky slo, ale to bys musel mit nejaky poradny hak pod rameno a drzet to behem natahovani silnouo rukou. Tudy asi cesta spis nepovede.

Erix

Příspěvek#6 » pát 23. kvě 2025, 16:08

Ahoj, tak CZ 457 LH se dělá, ale to víte:
https://www.czub.cz/firearms-and-produc ... varmint-LH
a tady snad i skladem, ale American (je třeba hledat jako levá, nebo LH):
https://www.lovecky-obchod.cz/malorazka ... eva-r22lr/

Jinak by měla být i levá Tikka T1x, toto je spolu s bazarovými ZKM starší produkce cesta. Pokud budeš ale pušku prodávat, težko bude hledat majitele. Ta vylepšená klička je taky možnost, ale vše funguje opačně -> otevřít závěr dolů/zavřít nahoru. :!:

Zpět na