Nové malorážky CZUB: CZ 457
Dlouhé zbraně .22LR
- Héfaistos
Příspěvek#556 » čtv 1. kvě 2025, 10:45
Héfaistos píše:Kvalitní a přesné měření odporu spouště není ani zdaleka tak jednoduché, jak může vypadat. Především je třeba si uvědomit, jaký druh spouště na zbrani je. Troufnu si tvrdit, že na naprosté většině zbraní je konstrukčně spoušť samotná z fyzikální stránky jednozvratná či dvojzvratná páka (jsou samozřejmě vyjímky jako 1911 ap.).
No a u té klasické konstrukce spouště (páce) hodně záleží na tom, v kterém bodě provedu měření. Čím blíže osy spouště (páky), tím bude potřebná (a naměřená) síla ke spuštění větší a vice versa. Taktéž záleží na tvaru spouště (a tím oné poloze k ose popsané výše). Takže je třeba si vyzkoušet, kde - v jaké poloze - vlastně při střelbě já osobně na spoušť tlačím prstem, a měření provést +- ve stejném bodě, ideálně se silikonovým válečkem simulujícím prst a především tahem ve stejné ose, jak působí prst. Pokud se provádí měření opakovaně (a to by se mělo, v rámci statistických odchylek), mělo by se provádět vždy v tom přesně stejném místě na spoušti. Nejlépe se zbraní upnutou "ve svěráku" a konstantním tahem měřidla. Tohle vše jsou hlavní neduhy většiny guntuberů, protože měření odporu (ať už mechanickým, či digitálním měřidlem) provádí prostě metodicky blbě.
Dále na odpor spouště dané zbraně mohou působit další nezanedbatelné faktory. Jiný odpor bude mít u Glocku spoušť která má zasviněné a nenamazané vnitřnosti a jiný u vyčištěné a pečlivě namazané zbraně. I u klasických konstrukcí (ozub a sear) může mít na odpor spouště poměrně značný vliv druh použitého (či nepoužitého) maziva atp.
Jak už tady nědo napsal, že měřákům nevěří jedinou číslici - netřeba vinit měřáky! Ty jsou ve valné většině v pohodě. Na vině nekonzistentnosti výsledků měření se podílejí totiž všechny skutečnosti, které jsem popsal výše (špatná a vždy jiná poloha měření, špatná /a měnící se/ osa působení tlaku /tahu/ na spoušť atp...).
Onen popsaný kyblík + voda je nicméně velmi dobrou alternativou měření, pokud dokáži dodržet metodické pravidla popsaná výše (stejná poloha a osa tahu, simulující prst na spoušti ap.).
Omlouvám se za OT elaborát, ale jako bývalý puškař se občas neovládnu a musím vypustit nějaké to moudro, o které nikdo nestojí...
Ještě noticka (už mě to nejde zeditovat) - výše uvedený text se pochopitelně týká "amatérského" měření odporu spouště a nikoliv profesionálního, kdy se to měří na specializované stolici.
Pozn. pro adminy - cituji svůj vlastní příspěvek, protože byl ve vláknu poslední na page a můj dodatek by tedy nemusel vypadat smysluplně pro první /horní/ příspěvek na stráce. Tedy porušení bodu 7 pravidel ze zřejmého principu srozumitelnosti. Dík za toleranci.

- risa2000
Příspěvek#557 » čtv 1. kvě 2025, 11:01
Netušil jsem, že poznámka o měření odporu spouště vyvolá takovou odezvu
.
Měřil jsem to váhou "na zavazadla" (chtěl jsem přidat foto, ale server se s tím nějak nedovede vyrovnat). Kdybych použil metodu s kyblíkem, stejně bych zase skončil u váhy.
Netvrdím, že to je přesné, už jenom způsob měření je dost náchylný na chybu, váha navíc zobrazuje v rozlišení 50 g, takže jsem si ani na nějaké přesné měření nedělal ambice.
Spíš by mě teda už zajímalo, jestli někdo, kdo si tu pružinu měnil za tu od CJ MF a měřil odpor, měl podobné výsledky.

Měřil jsem to váhou "na zavazadla" (chtěl jsem přidat foto, ale server se s tím nějak nedovede vyrovnat). Kdybych použil metodu s kyblíkem, stejně bych zase skončil u váhy.
Netvrdím, že to je přesné, už jenom způsob měření je dost náchylný na chybu, váha navíc zobrazuje v rozlišení 50 g, takže jsem si ani na nějaké přesné měření nedělal ambice.
Spíš by mě teda už zajímalo, jestli někdo, kdo si tu pružinu měnil za tu od CJ MF a měřil odpor, měl podobné výsledky.
- Gimpel
- risa2000
Příspěvek#559 » čtv 1. kvě 2025, 20:25
Ještě k té pružině. Pružina jde proti červíku, který má na konci kuželovou špičku, takže technicky při zašroubování červíku, by měla pružina držet na té špičce. Při větším vyšroubování červíku, ale pružina zůstane "zaseknutá" na okraji závitu, do něj se nevejde. Takže při větším vyšroubování prakticky hrozí, že pružina bude držet na okraji závitu a může se z něj sesmeknout. Teda, vnitřek kohoutku spouště jsem nezkoumal, jestli tam je ještě nějaká pojistka, ale měl jsem sundanou šachtu zásobníku a viděl jsem, jak se pružina chytne jen na okraj závitu i při úplně vyšroubovaném červíku.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí