Beretta 70/71

Krátké zbraně .22LR

Marek

Příspěvek#1021 » ned 6. pro 2015, 16:53

Děkuji všem za zasvěcené rady a zajímavé odkazy. :) :) :) Izraelská bojová střelba bude pro mne asi ještě dlouhou chvíli vzdálená meta. Ale určitě je důležité někam směřovat. Takže zítra průkaz zbraně, gumičky a co nejdříve na střelnici. Budu referovat. Až si dostatečně osahám 71 uvažuji ještě o 70 v 7,65 mm na nošení. V tabulce na wikipedii jsem zjistil, že 70 v 7,65 se vyráběla zřejmě i z hliníkové slitiny (hmotnost 18 oz =525g). Nejsou potom obavy z poškozená rámu při použití HV střeliva majitelů 71 zbytečné? Nemám problém ty gumičky koupit a nainstalovat (a radši 2 než žádnou) jen mně to vrtá hlavou. :?:

tazi

Příspěvek#1022 » ned 6. pro 2015, 20:28

71ka je fakt povedený kousek. Na rozdíl od jiných .22 pistolí není vybíravá a spolehlivě funguje snad s jakýmkoliv střelivem. Osobně nevidím důvod proč do ní ládovat HV, i když občas taky koupím něco silnějšího než standardy z Vlašimi. Proto jsem zatím o navlékání nějaké gumy ani nepřemýšlel. Není to terčový speciál a i přesto se s ní dá velmi dobře trefovat. Ale osobně s ní většinou střílím 5 až 15 metrů.
Jak jsem psal nosím ji s prázdnou komorou. Má to imho jednu velkou výhodu, postup je stejný pro jakoukoliv pistoli. Nosit Berettku jako 1911, tzn. nataženo a zajištěno bych si asi netroufal. Ta pojistka je taková... no přijde mi, že by šla odjistit i škrtnutím o pásek během tasení z pouzdra :roll: Ale o nošení s nebo bez v komoře je tu samostatné vlákno.
A jinak je důležitý mít zažitý bezpečnostní návyky a pak střílet a trefovat :roll:

Odesláno z BlackBerry Z10

hugofalfar

Příspěvek#1023 » ned 6. pro 2015, 20:53

Ještě by se dalo nosit BEZ náboje v komoře s nataženým kohoutem, aby přetažení závěru v případě tasení bylo opravdu lehoučký :-)

Marek

Příspěvek#1024 » ned 6. pro 2015, 21:01

OK, souhlasím a děkuji Tazi. Ani já bych si netroufl být závislý jen na pojistce (nasedání, vysedání z auta, aj pohyb). Určitě budu nosit berettku s nábojem v zásobníku a ne komoře. :) :) :)

mause

Příspěvek#1025 » úte 8. pro 2015, 08:28

[quote="Georg"]:

Nošení náboje s okrajovým zápalem v komoře a vypuštěným kohoutem konkrétně u této zbraně mě osobně příjde dost neštastné řešení.

z jakého důvodu? osobně ji nosím s nábojem v komoře a kohoutem na bez. ozubu.

RomanB74

Příspěvek#1026 » úte 8. pro 2015, 11:04

Zdravím pánové. Vím, že už jsme to zde probírali, takže spíše krátká rekapitulace poznatků pro Marka.

Zkoušel jsem opakovaně měřit reakční dobu z klidového stavu do stavu připravenosti ke střelbě. Trénováno s B70 a B71, průměrné časy vychází z šesti měření. Časomíru zajistila dcera.

Situace 1 - doma, zbraň v trezoru, vybitá, střelivo v původní krabičce. Klíč v zámku trezoru (jsem doma).
Postup: otevřít trezor, vzít zbraň, krabičku nábojů, napáskovat zásobník (8), nabít zbraň, připravit ke střelbě (namířením do určitého prostoru).
Průměrný čas: 33 sekund

Situace 2: zbraň v pouzdře u pasu v pohotovostním režimu (Izrael).
Postup: vytáhnout z pouzdra, nabít pohybem závěru, připravit ke střelbě.
Průměrný čas: 2,56 vteřiny

Situace 3: zbraň v pouzdře u pasu v operačním režimu (na pojistce).
Postup: vytáhnout z pouzdra, uvolnit pojistku, natáhnout kohout, připravit ke střelbě.
Průměrný čas: 3,02 vteřiny

Situace 4 - doma: zbraň ve vnitřním pouzdře na polici psacího stolu v pohotovostním režimu (Izrael), střelec vzdálen cca 6 metrů, zaneprázdněn stravovací činností.
Postup: dojít ke zbrani, vytáhnout z pouzdra, nabít pohybem závěru, připravit ke střelbě.
Průměrný čas: 8,20 vteřiny

Jedná se pouze o orientační reakční dobu, zde tedy konkrétně mojí osoby. Je jasné, že kdyby člověk trénoval 3x týdně hodinu, šla by drillováním doba snížit a samozřejmě každý dosáhneme na jiné časy. Chvíli jsem zkoušel nosit v operačním režimu neb zbraně mám v pořádku a věřím jim, nicméně praxe mne navedla zpět k pohotovostnímu (aka Izrael).

Včera jsem se dostal na střelnici. Primárně jsem si šel vystřelit z perkusu cal .44 a až na závěr (po 16:10) jsem vytáhl B71. Střelnice venkovní, po čtvrté hodině znatelně stížená viditelnost, odjížděl jsem skoro za tmy - jako zážitek nic moc, jako praktický trénink naprosto vynikající neb jak známo, dobu a místo útoku zpravidla vybírá ilegálně ozbrojený útočník (kterého je mimochodem potřeba kontrolovat za pomocí patřičné směrnice v oboru zbraní a střeliva, že?).

Mimo výše uvedené téma, pro Marka k Berettě 70: Mám B70 celoocel. Ačkoliv je konstrukce téměř identická, samotné použití je hodně odlišné zejména co se týče vynaložené síly k natažení záveru, napáskování zásobníku a aktivaci spouště. Orientačním měřením odporu spouští u obou typů jsem došel k hodnotám kolem 2,5kg u B71 a 4,5kg u B70. S natažením závěru je to podobné, u B70 je potřeba vynaložit minimálně dvojnásobnou sílu (ale to jsem neměřil, jen pocitově).

Marek

Příspěvek#1027 » úte 8. pro 2015, 11:37

Díky RomanB74, zajímavé porovnání. I z jiný příspěvků jsem si vybral zatím nošení s nábojem mimo komoru. Spíše mne zaujalo, že mezi 70 a 71 je tak velký rozdíl. Až si pořádně osahám 71 budu to chtít v každém případě zkusit i s 70 v 7,65. :) :) :)

Bruno

Příspěvek#1028 » úte 8. pro 2015, 15:34

Moc to sem nepatří,ale je to rada pro Marka.
Pistole na nošení a obranu ?
Přečti si vlákno Makarov.

Georg

Příspěvek#1029 » úte 8. pro 2015, 17:33

....
z jakého důvodu? osobně ji nosím s nábojem v komoře a kohoutem na bez. ozubu

Jednoduše proto, že okrajový náboj je náchylnější k odpalu a to po celém okraji. Náboj se středovým zápalem má jen jedno jediné místo a lze u něj lépe minimalizovat riziko nechtěného odpálení.
Tudíž pokud dojde k nechtěnému pádu či úderu zbraně s "malorážkovým" nábojem v komoře, je i přesto, že je kohout na bezpečnostním ozubu, daleko větší riziko nechtěného výstřelu. U této konkrétní zbraně, kdy bicí a spoušťový mechanismus je jednočinný, tudíž je nutné natáhnout před prvním výstřelem kohout, může i nechtěné sklouznutí prstu při natahování kohoutu mít neblahý výsledek (nechtěný výstřel). Ono je něco jiného, když to děláš (cvičíš) doma nebo na střelnici v klidu a něco jiného ve stresu na ulici. Proto z důvodu bezpečnosti hlavně přítomné nezůčastněné osoby, když už Berettku "vyvětrám", nosím ji s prázdnou komorou.
Nicméně je to jen a jen o individuální preferenci každého z nás. Já osobně to konkrétně u Beretty nepovažuji za nějak zvlášť šťastné řešení, ale rozhodně netvrdím, že je to vyloženě špatné. A už vůbec nikoho nechci přemlouvat, aby to dělal stejně.
Tato pistolka je strašně moc fajn na blbnutí na střelnici, ale často se střelba z ní prodraží :lol: a na nošení je vhodná svou velikostí :lol:

Marek

Příspěvek#1030 » úte 8. pro 2015, 17:53

To Brumo, Makarov je jistě kvalitní, odolná a přesná zbraň (prověřená i bojem). Náboj 9mm Makarov rovněž. Ale pistole je přeci už větší a těžší a hlavně beretta je podle mého názoru velmi krásná pistole, Tak akorát do ruky. Výkon náboje 7,65 je nižší, ale na sebeobranné účely dle mne dostatečný. :) :) :)

Bruno

Příspěvek#1031 » úte 8. pro 2015, 18:11

Ano krásná je.Ale stejně si můžeš zmíněné vlákno přečíst.

VitaValke

Příspěvek#1032 » čtv 10. pro 2015, 17:08

tak už mám svoji první taky doma :)

DSC_5053.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Marek

Příspěvek#1033 » ned 13. pro 2015, 14:55

Kolegové Berettkáři, včera jsem byl poprvé otestovat 71. Vyzkoušel jsem 4 druhy střeliva. Použil jsem doporučený pryžový O kroužek jako tlumič SaB standard, Geco červené, American eagle, Federal champion. 2 zádržky z 1 zásobníku Geco (vyřadil jsem je) a s 8 náboji American eagle v zásobníku se mi nepodařilo dorazit zásobník=trčel . Následně jsem plnil jen 7 ks. Celkem asi 150 ks. Stříleli jsme 4. Všichni jsme vnímali střelbu jako příjemnou s minimálním zpětným rázem i zdvihem a dařilo se i trefovat na 25m (vitální zóny-silueta). Některé střelivo bylo hlasitější. Takže potud velká spokojenost. :) :) :) Bohužel jsem při čištění zbraně zjistil, že se mi uštípl asi 1mm z tyčky vratné pružiny v místě kde se stýká s hlavní. Už jsem to emailoval prodejci, ale můžete poradit kde by sedala sehnat náhradní? 8-)

Bax

Příspěvek#1034 » čtv 24. pro 2015, 08:01

Nevíte někdo, do které Dasty pasuje Berettka? Je velikostně spíš k CZ 82/83 nebo k PP/PPK?

tazi

Příspěvek#1035 » pát 25. pro 2015, 11:34

Pouzdro je nejlepší vyzkoušet. Ale spíše to menší. Vnitřní Dastu velikosti asi na CZ83 jsem koupil na Bersu Thunder a Beretta by chtěla menší. Ale normálně ji v ní nosím nějak koupím jiné. Pásek ji drží. Jen pokud je na volno jde Beretta zasunout hloub a konec laufu vyleze.

Odesláno z BlackBerry Z10

Zpět na