Nejlevnější střelivo náboj 9 mm luger
- Urban
Příspěvek#196 » stř 29. bře 2023, 14:07
Zajímavé je, že SB prodává v USA levněji než u nás. V balení po 1000 ks tam pořídíte 115 gr FMJ - S&B za $290, což v přepočtu je zhruba 6,1 Kč za náboj. Z větší části je rozdílná cena způsobená různými daněmi, my platíme státu 21% DPH, v USA mají místo DPH sale tax 2,5%-7,5%.
Co mně ale fascinuje je to, že se i v dnešní době, kdy výroba nábojů je plně automatizovaná, se vyplatí přebíjet. Vstupní materiál pro 1 náboj 9L(střela, zápalka, prach) vyjde cca 3,5 Kč, přičemž toto jsou koncové ceny, ve kterých je započtený i zisk výrobce. Proto bych čekal koncovou cenu nového náboje 5,5-6Kč.
Co mně ale fascinuje je to, že se i v dnešní době, kdy výroba nábojů je plně automatizovaná, se vyplatí přebíjet. Vstupní materiál pro 1 náboj 9L(střela, zápalka, prach) vyjde cca 3,5 Kč, přičemž toto jsou koncové ceny, ve kterých je započtený i zisk výrobce. Proto bych čekal koncovou cenu nového náboje 5,5-6Kč.
- izerS18
-
antonspelec - Příspěvky: 1239
- antonspelec
Příspěvek#199 » stř 29. bře 2023, 15:13
S&B nas doji uplne stejne jako CZUB. Jsme pro ne jako civilove naprosto okrajovym trhem a navic tady u spousty lidi funguje jakasi iracionalni afinita k “Ceskemu produktu”…to je stejne jako v pripade Skody Auto. Ceske na tom neni nic, ale stejne to porad dost lidi tak vnima a podle toho i nakupuje. Ale to je podle vkusu kazdeho soudruha. Spis mi vadi, ze z dani tyhle firmy zivime skrze nakupy pro erar pricemz zakazky vyhravaji pofidernimi zpusoby.
Jinak, ani v te Americe uz to ale s cenami streliva neni tak ruzove, jako bylo pred covidem.
A abych nebyl OT, tak dotaz na izera:
Kolik si uctujes za dovoz od Sokara do Prahy;-)?
Jinak, ani v te Americe uz to ale s cenami streliva neni tak ruzove, jako bylo pred covidem.
A abych nebyl OT, tak dotaz na izera:
Kolik si uctujes za dovoz od Sokara do Prahy;-)?
- Trpaslo
Příspěvek#200 » stř 29. bře 2023, 16:37
Urban píše:
Protože tam půlku věcí nepocitas u toho přebíjení.
Nabojnice
Čas
Nájem, topení
Amortizaci
Reklamu
Balení
Kontrolu kvality
Daně a další odvody
Marži prebijece
Když to nascitas dostanes se na cenu prebijenky 5,5
- izerS18
Příspěvek#202 » stř 29. bře 2023, 20:23
Dovoz do Prahy je typicky 0,1 Kc na kus, at mam na palivo.
Jinak pro info vsech, civilni trh dela u SB vetsinu produkce. Ale ten civilni trh je USA.
Trpaslo zde dobre popsal realitu prebjjeni. U puskove raze, typicky 223, je tovarni munice levnejsi nez prebijenka, kdyz se tam vse zapocte. Puskove naboje zde porad mame za super ceny. A hlavne, nikdo asi nevi, kolik tady jeste bude Aguila naboju. U SB je jistota, ze budou k dostani kdyz ne vzdy, tak urcite po vetsinu casu, kdy si clovek vzpomene.
Jinak pro info vsech, civilni trh dela u SB vetsinu produkce. Ale ten civilni trh je USA.
Trpaslo zde dobre popsal realitu prebjjeni. U puskove raze, typicky 223, je tovarni munice levnejsi nez prebijenka, kdyz se tam vse zapocte. Puskove naboje zde porad mame za super ceny. A hlavne, nikdo asi nevi, kolik tady jeste bude Aguila naboju. U SB je jistota, ze budou k dostani kdyz ne vzdy, tak urcite po vetsinu casu, kdy si clovek vzpomene.
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1363
- Jarda.Jezek
Příspěvek#203 » čtv 30. bře 2023, 05:58
Přebíjení se může vyplatit jen tomu, kdo má hodně volného času, za který mu nikdo nezaplatí. Tedy typicky nezaměstnaný důchodce. U ostatních ekonomicky aktivních se přebíjení při započtení všech nákladů a ocenění času, který je tomu potřeba věnovat, nevyplatí. Na první pohled.
Ovšem, jakou cenu pro Vás má náboj, který nelze koupit? A to ne, jen když je výpadek, ale myslím náboj, který se nevyrábí. Protože se hodí jen Vám a jen do vaší zbraně a to jen zrovna pro Váš účel. Takže, buď si koupíte něco, co nevyhovuje, nebo si vyhovující náboj vyrobíte. A tady už není s čím srovnávat, takže otázka vyplatí / nevyplatí ani nejde zodpovědět jinak než tím, jestli jste ochotni pro takový účel vynaložit náklady a čas.
Každý, kdo přebíjíme, víme, že se nám to vyplatí alespoň právě takhle. Protože jinak bychom kupovali levnější střelivo v obchodech.
Ovšem, jakou cenu pro Vás má náboj, který nelze koupit? A to ne, jen když je výpadek, ale myslím náboj, který se nevyrábí. Protože se hodí jen Vám a jen do vaší zbraně a to jen zrovna pro Váš účel. Takže, buď si koupíte něco, co nevyhovuje, nebo si vyhovující náboj vyrobíte. A tady už není s čím srovnávat, takže otázka vyplatí / nevyplatí ani nejde zodpovědět jinak než tím, jestli jste ochotni pro takový účel vynaložit náklady a čas.
Každý, kdo přebíjíme, víme, že se nám to vyplatí alespoň právě takhle. Protože jinak bychom kupovali levnější střelivo v obchodech.
Naposledy upravil(a) Jarda.Jezek dne čtv 30. bře 2023, 06:45, celkem upraveno 1 x.
- Henry
Příspěvek#206 » čtv 30. bře 2023, 07:55
Jak to že se přebíjení nevyplatí? Když kouknu na komponenty na netu tak když to přeženu a zaokrouhlím tak postavím náboj za 4 Kč. S/B stojí 6,9? a jiné 6 ,- to je cca 2 koruny dolů když vystřelím 10 tisíc za rok tak mám lis zaplacený. Já třeba mám ránu za 2,5. Sednu k lisu za cca 15 minut se vším okolo mám 100 ks a jdu na střelnici.
- Trpaslo
Příspěvek#207 » čtv 30. bře 2023, 10:07
No jsem to psal o pár postů výš... vyplatí hodně pokud ostatní náklady nezohlednujes, ale to takhle obecně brát nejde.
A už jen ty 4kč jsi dost pod cenou náboje a to je jen materiál. ( Nebo máš nějaký super slevy/starý ceny).
Pokud nemáš nic lepšího na práci tak se to vyplatí rozumně. I pokud máš omezený čas tak se to trochu vyplatí, z důvodu co psal Jarda výš. Vyrobis si náboj na míru za cenu strojové prebijenky.
+ Mě osobně to baví, ale zase to má omezení v množství... dělat 10k měsíčně by mě už asi nebavilo:)
A už jen ty 4kč jsi dost pod cenou náboje a to je jen materiál. ( Nebo máš nějaký super slevy/starý ceny).
Pokud nemáš nic lepšího na práci tak se to vyplatí rozumně. I pokud máš omezený čas tak se to trochu vyplatí, z důvodu co psal Jarda výš. Vyrobis si náboj na míru za cenu strojové prebijenky.
+ Mě osobně to baví, ale zase to má omezení v množství... dělat 10k měsíčně by mě už asi nebavilo:)
- Henry
Příspěvek#208 » čtv 30. bře 2023, 10:56
No nevím já si doma čas neplatím a neberu to tak. To je jako si platit čas, že si jedu do krámu koupit náboje. Dnešní ceny: střela olovo 135 gr 1,3 Kč, zápalka SP 1,27, prach sypaný Ba9 cca 0,4 Kč a hold nábojnice 0,5 ale to si člověk nějak sežene. Za mně pořád dobrá cena přebíjenky než 6 Kč.
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1363
- Jarda.Jezek
Příspěvek#209 » čtv 30. bře 2023, 11:54
Je to o tom, jestli člověk umí svůj čas prodat nebo využít jinak. Když ne, je určitě výhodnější doma vyrábět střelivo než cucat v hospodě pivo. Ale to záleží na možnostech, schopnostech a zájmech každého, které pochopitelně jsou různé, takže ani naše úvahy o tom, co je levnější, se nemusí potkat. Pokud chce někdo klalkulovat, musí mít čísla. Ty vezme tak, že všechny přímé a nepřímé náklady sečte a přidá k nim i náklady obětované příležitosti. Pak je vydělí produkcí a bude mu jasné, že levnější je střelivo kupovat.
Kdybych si mohl za běžnou cenu koupit to, co si vyrábím, nepřebíjel bych vůbec. Přestože mě to baví. Mám i jiné koníčky, které mě taky baví, a fůru dalších zájmů, které tomu, že přebíjím, částečně ustupují. Protože nakonec je to čas, který určuje, co se rozhodneme dělat. To už je jediný náš opravdu omezený zdroj.
Kdybych si mohl za běžnou cenu koupit to, co si vyrábím, nepřebíjel bych vůbec. Přestože mě to baví. Mám i jiné koníčky, které mě taky baví, a fůru dalších zájmů, které tomu, že přebíjím, částečně ustupují. Protože nakonec je to čas, který určuje, co se rozhodneme dělat. To už je jediný náš opravdu omezený zdroj.
- Urban
Příspěvek#210 » ned 2. dub 2023, 10:40
Trpaslo> Pěkně jsi vyjmenoval jednotlivé nákladové položky, ovšem podle mých zkušeností s nákupy přebíjených nábojů ti tam něco chybí. Objednal jsem si náboje u Alsy, Limitu a GetLoadu a ani v jednom případě nebyl nákup bezproblémový.
Alsa má v eshopu pouze osobní odběr. Kdybych se tady na fóru nedočetl, že je možné si domluvit rozvoz, tak bych si u nich nic nekoupil.
Limitu pro změnu pár týdnů trvalo, než se mi po ozvali po odeslání objednávky.
GetLoady jsem objednával na eshopu bestpatron. Když se mi po měsíci a půl ozvali, že už je mají na skladě, měl jsem doma už pár krabic nábojů od Alsy a Limitu, takže jsem objednávku zrušil.
Limity si v Praze můžeš koupit u Brymové, ovšem to jsem musel také vyčíst zde na fóru. Na webu Limitu nenajdeš o prodejcích žádnou zmínku.
Pokud vím, tak Alsy v Praze nekoupíš. Což je myslím škoda, z výrobců přebíjených nábojů má Alsa nejlepší pověst a určite by se náboje z Alsy prodávaly lépe než GetLoady.
Alsa má v eshopu pouze osobní odběr. Kdybych se tady na fóru nedočetl, že je možné si domluvit rozvoz, tak bych si u nich nic nekoupil.
Limitu pro změnu pár týdnů trvalo, než se mi po ozvali po odeslání objednávky.
GetLoady jsem objednával na eshopu bestpatron. Když se mi po měsíci a půl ozvali, že už je mají na skladě, měl jsem doma už pár krabic nábojů od Alsy a Limitu, takže jsem objednávku zrušil.
Limity si v Praze můžeš koupit u Brymové, ovšem to jsem musel také vyčíst zde na fóru. Na webu Limitu nenajdeš o prodejcích žádnou zmínku.
Pokud vím, tak Alsy v Praze nekoupíš. Což je myslím škoda, z výrobců přebíjených nábojů má Alsa nejlepší pověst a určite by se náboje z Alsy prodávaly lépe než GetLoady.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí