Střelivo s dutou špičkou do ZVI Kevin, browning
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1446
- Jarda.Jezek
Příspěvek#61 » sob 30. lis 2024, 22:44
Vytrháváš kousky vět z kontextu, který popisuji jako širší, abys doložil, že neberu v úvahu celý kontext?
Samozřejmě, že jsem si ho vědom, ale pokud má střele ke zkrácení času na předání energie cíli dopomoci expanze, je nutné v první řadě zkoumat jestli k ní vůbec může dojít v tom nejideálnějším případě.
Protože pokud víme, že ani tak nikoliv, mohou ostatní situaci komplikující faktory klidně spát opodál.
Samozřejmě, že jsem si ho vědom, ale pokud má střele ke zkrácení času na předání energie cíli dopomoci expanze, je nutné v první řadě zkoumat jestli k ní vůbec může dojít v tom nejideálnějším případě.
Protože pokud víme, že ani tak nikoliv, mohou ostatní situaci komplikující faktory klidně spát opodál.
- dan
Příspěvek#62 » sob 30. lis 2024, 23:03
Ne. Na moje upozorneni, ze vyrobce neposkytuje specifikaci chovani strely s rizenou deformaci jsi kontroval predvedenim baleni na kterem je uvedena rychlost. Bohuzel, bez blizsich informaci, co pri prekroceni te rychlosti nastane a za jakych dalsich podminek protoze ty jsou dulezite. A tak se snazim zjistit, co ty si myslis, ze ti ten udaj rika..
Predpokladam, ze cilem neni najit strelu, ktera pri vystrelu neexpanduje, ale takovou, ktera expanduje. Tebou naznacenym postupem lze najti jen ty prvni.
Predpokladam, ze cilem neni najit strelu, ktera pri vystrelu neexpanduje, ale takovou, ktera expanduje. Tebou naznacenym postupem lze najti jen ty prvni.
- Murphy
Příspěvek#63 » ned 1. pro 2024, 00:11
Mne osobne zajimaji tri vlastnosti v tomto poradi.:
- jak moc bude nebezpecna odrazena strela, kdyz minu,
- jak moc bude nebezpecna strela, ktera projde cilem,
- Jak moc strela zmasakruje cil.
Tabulka rychlostnich vysledku je zde:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Hranici deformace jsem pouzil z nejake diskuse, kde nekdo psal, ze konkretni Hornady expanduji od 244 m/s nahoru, pokud si dobre pamatuji.
Treba zkusim oslovit vyrobce a poptat se, jestli maji nejake hodnoty, nebo doporuceni na jine naboje s lepsimi obrannymi vlastnostmi.
Delku hlavne jsem bral bez komory, aby bylo srovnani pistoli s revolvery spravedlive.
Z cisel zcela laicky odhaduji, ze
- ma smysl i v hlavni < 2" nosit radeji .357 nez .38,
- z Kevina asi nenajdu nic standardniho, co by bylo ochotno expandovat, leda bych to sam doupravil nariznutim strely a
- .22 WMR nejspis neudela tolik skody, protoze energii nestaci predat a vetsinou projde skrz.
- A prekvapilo mne, ze rozdil mezi .22 WMR a .22 LR neni vetsi.
- jak moc bude nebezpecna odrazena strela, kdyz minu,
- jak moc bude nebezpecna strela, ktera projde cilem,
- Jak moc strela zmasakruje cil.
Tabulka rychlostnich vysledku je zde:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Hranici deformace jsem pouzil z nejake diskuse, kde nekdo psal, ze konkretni Hornady expanduji od 244 m/s nahoru, pokud si dobre pamatuji.
Treba zkusim oslovit vyrobce a poptat se, jestli maji nejake hodnoty, nebo doporuceni na jine naboje s lepsimi obrannymi vlastnostmi.
Delku hlavne jsem bral bez komory, aby bylo srovnani pistoli s revolvery spravedlive.
Z cisel zcela laicky odhaduji, ze
- ma smysl i v hlavni < 2" nosit radeji .357 nez .38,
- z Kevina asi nenajdu nic standardniho, co by bylo ochotno expandovat, leda bych to sam doupravil nariznutim strely a
- .22 WMR nejspis neudela tolik skody, protoze energii nestaci predat a vetsinou projde skrz.
- A prekvapilo mne, ze rozdil mezi .22 WMR a .22 LR neni vetsi.
- dan
Příspěvek#64 » ned 1. pro 2024, 01:26
Trochu me prekvapilo, ze odrazeny miss mas na celni pozici seznamu, zatimco miss, ktery bez odrazu do nekoho nezucastneneho vlitne primo se v prvni trojce vubec neumistil. Ten mam na prvnim miste ja.Murphy píše:Mne osobne zajimaji tri vlastnosti
Jako teoreticka moznost dobry, v praxi by se jednalo o nedovolene ozbrojovani.Murphy píše:leda bych to sam doupravil nariznutim strely
-
- Jarda.Jezek
Příspěvek#65 » ned 1. pro 2024, 07:21
dan píše:Ne. Na moje upozorneni, ze vyrobce neposkytuje specifikaci chovani strely s rizenou deformaci jsi kontroval predvedenim baleni na kterem je uvedena rychlost. Bohuzel, bez blizsich informaci, co pri prekroceni te rychlosti nastane a za jakych dalsich podminek protoze ty jsou dulezite. A tak se snazim zjistit, co ty si myslis, ze ti ten udaj rika..
Tak tím se vysvětluje příčina tvého omylu. Předvedením balení jsem nekontroval já. Že další aspekty jsou důležité nejsme v rozporu, stačí číst celé mé příspěvky, píšu totéž, co ty, s tím rozdílem, že mně postačí je řešit až poté, co základní funkce je ověřena, zatímco ty je chceš řešit možná už předtím.
-
- Jarda.Jezek
Příspěvek#66 » ned 1. pro 2024, 07:36
dan píše:Trochu me prekvapilo, ze odrazeny miss mas na celni pozici seznamu, zatimco miss, ktery bez odrazu do nekoho nezucastneneho vlitne primo se v prvni trojce vubec neumistil. Ten mam na prvnim miste ja.Murphy píše:Mne osobne zajimaji tri vlastnosti
Tak tohle už je vyšší dívčí. Jak vyrobit střelu, která ublíží jen zamýšlenému cíli, kdežto v případě jeho minutí nezúčastněnému neublíží?
Napadá mě zatím jen naváděná střela s autodestrukcí.
- Murphy
Příspěvek#67 » ned 1. pro 2024, 08:37
dan píše:zatimco miss, ktery bez odrazu do nekoho nezucastneneho vlitne primo se v prvni trojce vubec neumistil. Ten mam na prvnim miste ja.
Ten miss bez odrazu na seznamu mam, ale ne na seznamu pozadavku na A-I, to asi sebelepsi tvar strely nezaridi, ne?
dan píše:v praxi by se jednalo o nedovolene ozbrojovani.
Taky se do narezavani nepoustim. Ale jak to je, kdybych si ty strely odlil sam? Prebijeni slo zatim uplne mimo mne, budu si muset prostudovat pravidla tohoto sportu...
- Murphy
Příspěvek#68 » ned 1. pro 2024, 08:53
Jarda.Jezek píše:
Tak tohle už je vyšší dívčí. Jak vyrobit střelu, která ublíží jen zamýšlenému cíli, kdežto v případě jeho minutí nezúčastněnému neublíží?
Napadá mě zatím jen naváděná střela s autodestrukcí.
Pamatujes spuntovky?
Strela na gumicce. Jen pred vystrelem musis nastavit delku pojistne gumicky.
Pak ale budes resit, aby miss nezmasakroval strelce.

Kazdopadne u odrazene miss A-I je asi jakakoliv dutinka vyrazny zrout energie, tak tento bod snad nejak splni vsechny.
A u Kevina to vazne vypada, ze neni treba resit, kterou A-I, aby expandovala, protoze ani v pripade spolupracujiciho cile, ktery obnazi hrud, nebude v te rychlosti expandovat zadna.
Koho oslovit s dotazem? Vyrobce zbrane nevi, tak Hornady, CCI, ... ? U ktereho vyrobce byste cekali, ze by se v programu neco pouzitelneho mohlo najit?
- dan
Příspěvek#69 » ned 1. pro 2024, 12:11
V zasade ano - pokud mam za zrejme, ze cesta nemuze vest k cili, mam za zbytecne delat prvni krok, prestoze ten je sam o sobe mozny. Ale jo, uz asi rozumim kam celou dobu smerujes. Ja teda porad tvrdim, ze pripadu, kdy vyrobce A1 pistoloveho streliva tento udaj uvede neni mnoho, a i tam, kde to udela neni jasne pro co presne je ta rychlost rychlosti hranicni, ale to uz jsou technikalie.Jarda.Jezek píše:mně postačí je řešit až poté, co základní funkce je ověřena, zatímco ty je chceš řešit možná už předtím.
Samotne strely vyrabet muzes. Ale pri prebijeni jsi povinen dodržovat technologické postupy, které udávají výrobci jednotlivých dílů nábojů a do tech narezavani patrit nebude. Takze tvoje cinnost neni prebijeni. A pro vyrobu naboju musis mit zbrojni licenci. Krome toho, ani vyrobou ani prebijenim nikdy nemuzes vyrobit naboje, ktere nejsi opravnen drzet. A strelivo s rucne narezanou strelou ma velky potencial byt klasifikovano jako A nikoliv A-1.Murphy píše:jak to je, kdybych si ty strely odlil sam
Nemam za zrejme, ze dutina ovlivni (nejak zasadne) riziko zasahu nezucastnene osoby odrazenou strelou, nebo alespon miru jejiho poraneni. Proto me ten seznam pozadavku zmatnul. To co bys rad je strela fragmentujici. Neslysel jsem, ze by nekdo vyrabel fragmentujici strely s rizenou deformaci a nejsem si jisty, jestli je vubec mozne dosahnout obojiho soucasne.Murphy píše:Ten miss bez odrazu na seznamu mam, ale ne na seznamu pozadavku na A-I, to asi sebelepsi tvar strely nezaridi
Obavam se, ze se ptas na tak okrajovy pripad pouziti streliva, ze to nikoho nezajima, tedy to nikdy nezkoumal, tedy to nikdo nevi.Murphy píše:Koho oslovit s dotazem?
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí