Čištění zbraní

Co jinam nepatří...

cop

Příspěvek#466 » čtv 31. bře 2016, 20:33

keram píše:Ahoj, taky mě za nedlouho čeká první čištění.
Uvažuji o tomto: http://www.nanoprotech.cz/nabidka-spreju-nanoprotech/
Mám tu "spešl" na kolo a jsem s tím hodně spokojený. Nepoužíváte to někdo už? Případně jaké s tím máte zkušenosti? Děkuji.

A jde to použít i na čištění nebo spíš jako ochrana a následně pro lepší čištění a opětovné ošetření?

peggy
moderátor

Příspěvek#467 » pát 1. dub 2016, 09:39

Podle datasheetu MSDS je ten "Nanoprotech" zase jen trochu lepší olej, možná typu CLP. Udávané hlavní složky jsou dávno známé a používané. Poměr cena/výkon je při zhruba 2x vyšší ceně proti obdobným přípravkům otázkou. Osobní zkušenost nemám, ale na žádné "zázračné" přípravky nevěřím.

Pablo.gs

Příspěvek#468 » pát 1. dub 2016, 11:05

Neznám případ že by kvér zreznul, či došel nějaké jiné úhony, pokud se pravidelně čistí a maže jakýmkoli vhodným olejem na zbraně. Kdo na to prdí, potřebuje něco zázračnějšího.
Btw: Celej život používám jako kosmetiku výhradně Indulonu a naprosto bez problémů. Tím ale nechci říct, že 10x dražší krém od Vichi nebude fungovat :-)

tifik

Příspěvek#469 » sob 2. dub 2016, 04:00

Dám to sem ať nejsem OT. Stane se něco, když jsem u nového glocka přes tu medenou vazelinu v drazkach závěru kapl mazaci CLP gunshield? Už byla trochu vydrena. Nebo jsem ji měl odstranit a namazat jen clp? Nebo na drážky použít podobnou měděnou vazelínu? CLP má v sobě i nějaké rozpouštědlo asi, aby to té vazelíně spíš neuškodilo a neudělala se tam brusná pasta.

Rough boy

Příspěvek#470 » sob 2. dub 2016, 20:20

Nestane se jí nic, neboj. Maximálně lehce zřídne. Měděná vazelína je v podstatě měděný prach, pojený vysoce viskózním olejem. Nic jiněho. Takže to rozpoštědlo ho naředí a když se odpaří, opět zhoustne. Dostřílej to tak do 500ti ran, pak to vypucuj a dál už můžeš mazat klidně jen olejem.

tifik

Příspěvek#471 » ned 3. dub 2016, 04:30

OK, dík :thumbup:

JakubCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#472 » ned 3. dub 2016, 21:49

Ahoj, chtěl jsme se zeptat, je rozdíl mezi lacinými boresnaky za 200- a drahým "původním" od Hoppes´s? Má někdo srovnání (majitel)? Používám hada na rychločištění hned na střelnici, případně, když opravdu nestíhám a čištění bude až další den atd., že kartáčky nenahradíš chápu :) Ale jestli je had od Hoppes´s v něčem podstatně lepší (třeba více kartáčků, jinak udělané atd.), šel bych do něj. Ideálně by mě zajímal ten nový boresnake - Viper.

Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#473 » pon 4. dub 2016, 05:40

Jak jsi pročítám tak někteří mažou motorovym olejem. Chtel jsem se zeptat zdali nekdo nema zkušenost s ložiskovým olejem? Fasujeme v práci kanystry Mogulu ložiskovyho tak mě napadlo toho využít :)

Rough boy

Příspěvek#474 » pon 4. dub 2016, 07:10

To nemám, ale zkusím ti poradit. Mrkni se do technického listu daného oleje, je třeba, aby měl hodnotu viskozitního indexu (pozor, neplést s viskozitou) co nejvyšší, min. 150. Pokud ano, porovnej hodnotu bodu tuhnutí s běžným motorovým olejem 5W40 nebo 10W40. Pokud budou přibližně stejné, můžeš bez obav použít. Obavám se však, že olej pro ložiska bude (už jen podle určení použití) bude mít hodnoty jiné. V praxi by to znamenalo, že při nízkých teplotách by ti váznul závěr a zbraň by korektně nepřebíjela z důvodu vysoké dyn. viskozity oleje.
Pokud okradeš svoje auto o decku motorového oleje, určitě se na tebe nebude zlobit a ty budeš mít maziva na několik let dopředu... ;)

mihlit

Příspěvek#475 » pon 4. dub 2016, 08:17

Řekl bych, že motorový olej bude výrazně lepší, takže bych ten ložiskový asi nepoužil. Motorový olej má v sobě různá aditiva, třeba na rozpouštění karbonových usazenin a podobné. Lepší je tedy koupit si pikslu motorového oleje, cena není vysoká a vzhledem k používanému množství vydrží na dlouho. Já vždy používám "zbytky". Na garanční prohlídky auta si kupuji vlastní lepší olej. Do auta se vejde čtyři něco litru oleje, kupuji pětilitrový kanystr, takže co zbyde mám na případné dolití a na zbraně.

JakubCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#476 » pon 4. dub 2016, 09:29

Také jsem přešel na motorový olej na mazání K100. Radil to opakovaně přímo pan Kuracina i další člověk z GP mi to poradil. Do zbraně určitě nelít, ale nakapat na hadřík a tím potřít kluzné plochy. Zatím paráda :)

Odesláno z mého XT1032 pomocí Tapatalk

Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#477 » pon 4. dub 2016, 10:22

Tak jsem zapatral a našel specifikace daného loziskoveho oleje. Ten vizkozitni index ma 95 a bod tekutosti ( neni tam psano bod tuhnutí ale asi bude myšleno to same) je pri -30º Takze říkáte nepoužívat? Nebo leda tak během léta kdy je teplo :D

Rough boy

Příspěvek#478 » pon 4. dub 2016, 10:29

S bodem tekutosti (nebo bodem tuhnutí) - 30°C problém není. Ale viskozitní index je dost nízký, což znamená, že viskozita se spolu s teplotou bude více měnit, než např. u běžného motorového oleje. Ten ložiskový olej bude mít pravděpodobně nižší teplotní rozsah použitelnosti, v zahřátým kvéru nejspíš zřídne. Vyzkoušej, uvidíš...

mihlit

Příspěvek#479 » pon 4. dub 2016, 10:38

Zbytečně to řešíš. Plně syntetický aditivovaný olej 0W30 / 0W40 seženeš už za 160Kč litr a to ti vydrží skoro na furt. Pokud vysloveně potřebuješ mít dobrý pocit z toho, že jsi ušetřil, tak až půjdeš příště s autem na prohlídku s výměnou oleje, tak si nějaký takovýto olej kup v 5l balení sám. Seženeš lepší olej levněji, než co ti s přirážkou prodá servis, a ještě ti zbyde několik deci na mazání zbraní, což nevypotřebuješ do příští výměny oleje.

Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#480 » pon 4. dub 2016, 10:57

Na kanystru pisou "nechrane aplikace vystavene vnějším vlivům pro celoroční provoz" tezko říct. U nas se stim maze vse co se hybe, venku, vevnitř. Otestuju a uvidim co bude. Dik za rady. Jinak to není ani o tom ušetřit jako spíš když už to je k mání a zadarmo tak proč se bránit že. Kus mot oleje se vzdy nekde najde ;)

Zpět na