Budoucnost zbraní a střeleckého sportu
Co jinam nepatří...
- expres
Příspěvek#106 » úte 11. čer 2024, 13:43
Tak určitě k sebeobraně dobra kniha i drilama: Manuál obranné střelby II
Ukrajinu a výcvik kdy armáda nemá dost nábojů jsem psal i proto, že je k zamyšlení proč si pořídit ZP. Neboť v Evropě byl mír a neválčilo se v podstatě. Situace se ze dne na den změnila.. Může být u sebeobrany díky tomu že žijeme v bezpečné zemi. Dnes argumentovat že je to skoro k ničemu ano, ale je to jistota do budoucna?
Nejsem příznivce hromadění věci nebo podobne k záchraně. Zbraň třeba nosit nemusis, aspoň je doma. Velké plus je, že když se nechá ležet, tak se "nekazi" a jednou za 5-10 let prodloužit platnost průkazu mi nepřijde nic hrozného. Dá se jet i způsob vhodného nákupu, kdy cena roste a pořád to střílí dopredu
Ukrajinu a výcvik kdy armáda nemá dost nábojů jsem psal i proto, že je k zamyšlení proč si pořídit ZP. Neboť v Evropě byl mír a neválčilo se v podstatě. Situace se ze dne na den změnila.. Může být u sebeobrany díky tomu že žijeme v bezpečné zemi. Dnes argumentovat že je to skoro k ničemu ano, ale je to jistota do budoucna?
Nejsem příznivce hromadění věci nebo podobne k záchraně. Zbraň třeba nosit nemusis, aspoň je doma. Velké plus je, že když se nechá ležet, tak se "nekazi" a jednou za 5-10 let prodloužit platnost průkazu mi nepřijde nic hrozného. Dá se jet i způsob vhodného nákupu, kdy cena roste a pořád to střílí dopredu

- dan
Příspěvek#107 » úte 11. čer 2024, 13:57
Nejsem nezavisla osoba, takze nemuzu objektivne hodnotit. Nerad pouzivam "dobry", radeji rikam "oci otevirajici". Ma schopnost rozbit viru "poridil jsme si pistoli a umim z ni strilet - tak mam (sebe)obranu vyresenou". Naprosta vetsina ucastniku s velkym prekvapenim zjisti, ze je to o parnik slozitejsi.Erix píše:byl ten HT HD kurz dobrý?
Toho se tam sice take zaklady dozvis, ale ja ho zminil predevsim kvuli schopnosti predvest jak moc komplexni problem takovy konflikt je a jak moc z toho je zcela mimo zkusenost soucasneho moderniho muze (pokud se o problematice sebeobrany nevenuje)..Erix píše:bránit se na větším prostoru je celkem v pohodě, horší je to pak jak píšeš doma nebo klasika CQB situace
- Erix
Příspěvek#108 » úte 11. čer 2024, 14:57
Tak manunál obranné střelby I a II znám, to je skoro povinná kniha. Pak ani samotná HT videa (díky za ně) nejsou vůbec špatná, ale reálný kurz a zkušenost to nenahradí.
Dokážu si živě představit, že "zkušený" držitel ZP ztuhne, když ho instruktor na kurzu hravě cvicně odzbrojí a jen slyšíte, tak a teď bych Vás mohl střelit vaší vlastní zbraní. Úplně nejvyšší level představují kurzy s FX simunition, tam to opravdu "reálně" vyzkoušíte co umíte, co ne a budou vyvráceny milné představy. Bohužel, zatím se k tomuto nedostal, ale rád bych.
Také techniky Krav Maga a spol nejsou k zahození. Třeba se alespoň naučit základy proti útoku nožem, techniky umožňující zabránit použití zbraně nebo jejímu opětovnému přebití - jen hloupé a účinné přidržení závěru udělá efektní zádržku (pouze samonabíječky) a může zachránit mnohé, pokud už by střelec přišel třeba o vlastní zbraň. Je toho kupa a za jeden život se to nikdo nenaučí - to jen pro Ty, co si myslí, že ví všechno.
Dokážu si živě představit, že "zkušený" držitel ZP ztuhne, když ho instruktor na kurzu hravě cvicně odzbrojí a jen slyšíte, tak a teď bych Vás mohl střelit vaší vlastní zbraní. Úplně nejvyšší level představují kurzy s FX simunition, tam to opravdu "reálně" vyzkoušíte co umíte, co ne a budou vyvráceny milné představy. Bohužel, zatím se k tomuto nedostal, ale rád bych.
Také techniky Krav Maga a spol nejsou k zahození. Třeba se alespoň naučit základy proti útoku nožem, techniky umožňující zabránit použití zbraně nebo jejímu opětovnému přebití - jen hloupé a účinné přidržení závěru udělá efektní zádržku (pouze samonabíječky) a může zachránit mnohé, pokud už by střelec přišel třeba o vlastní zbraň. Je toho kupa a za jeden život se to nikdo nenaučí - to jen pro Ty, co si myslí, že ví všechno.

- dan
Příspěvek#110 » úte 11. čer 2024, 17:03
Trenink je vzdy kompromis. U nekterych veci je lepsi airsoft (vyssi dostrel, nizka cena za ranu, takze se da "čadit").
Nektere treninky ale vetsi pocet vystrelu vubec nepredpokladaji (sebeobranna situace na verejnosti se malokdy resi nejakou intenzivnejsi strelbou), takze cena FX vystrelu nehraje velkou roli, naopak, "ekonomicky tlak" v urcite mire zastupuje obavu z nasledku "ostreho" vystrelu a vyhodou je, ze FX zbran je s ostrou tvarem i manipulaci takrka identicka. Navic FXkem to vic boli, coz vhodne podporuje nacvik spravneho kryti ;-)
Zalezi co zrovna trenujes ...
Nektere treninky ale vetsi pocet vystrelu vubec nepredpokladaji (sebeobranna situace na verejnosti se malokdy resi nejakou intenzivnejsi strelbou), takze cena FX vystrelu nehraje velkou roli, naopak, "ekonomicky tlak" v urcite mire zastupuje obavu z nasledku "ostreho" vystrelu a vyhodou je, ze FX zbran je s ostrou tvarem i manipulaci takrka identicka. Navic FXkem to vic boli, coz vhodne podporuje nacvik spravneho kryti ;-)
Zalezi co zrovna trenujes ...
- Erix
Příspěvek#111 » úte 11. čer 2024, 18:01
No tak kurz FX jsem našel za cca 2 600,-Kč( střelivo FX v ceně-nevim ovšem počet předpokládám max zásobník). V požadavcích je ještě uvedeno, že je potřeba cca 150ks ostrých, pro úvodní střelby na papír.
Jo airsoft je fajn, ale vše plně nenahradí, ale určitě přínos má.
Jo airsoft je fajn, ale vše plně nenahradí, ale určitě přínos má.
- Sobiho
Příspěvek#114 » stř 12. čer 2024, 06:41
Airsoft je podle mne špatná cesta, i vzduchovka víc kope a je náročnější na střeleckou taktiku... navíc elektrikou vymlátit 200 kuliček s tím že jedna někoho štípne... fakt ne.
FX je spíše na taktiku zásahu než na střelectví... a když jsme u tématu, tak si myslím, že LR22 je taková dobrá cesta, s potomkem jsem začal v 10 letech s LR22 jak pistole, tak puška. Do té doby vzduchovka a flobertka. Airsoft podle mne dělá velmi špatné návyky, ale to je věc každého soudruha.
FX je spíše na taktiku zásahu než na střelectví... a když jsme u tématu, tak si myslím, že LR22 je taková dobrá cesta, s potomkem jsem začal v 10 letech s LR22 jak pistole, tak puška. Do té doby vzduchovka a flobertka. Airsoft podle mne dělá velmi špatné návyky, ale to je věc každého soudruha.
- Sobiho
Příspěvek#115 » stř 12. čer 2024, 06:49
No a k tomu co se děje, včera jsem k novele ZoZ slyšel paní MPA a před tím tu paní, jejíž jméno ani vyslovit nechci a opravdu to bylo peklo...Naštěstí ta jedna snad bude škodit už jen v Bruselu a druhá jen do voleb... Dokonce uvažuji, pokud to vyjde ve sbírce listin, obrátit se na ústavní soud pro porušení základních práv a svobod, protože to co vymysleli je podle v rozporu na nedotknutelnost domova, práva vlastnit majetek a spravedlivý proces. Inu dělají vše, aby nás odzbrojili a je to přesně diktát totalitní (dnes čti liberálně demokratické) moci.
Někde jsem četl takový "vtipný" citát, který byl vložen do úst George Orwella a ten zněl:
"Vy blbci, když jsem psal 1984, tak to bylo varování a ne návod!" No dřív jsem se tomu smál, dnes už ne.
Někde jsem četl takový "vtipný" citát, který byl vložen do úst George Orwella a ten zněl:
"Vy blbci, když jsem psal 1984, tak to bylo varování a ne návod!" No dřív jsem se tomu smál, dnes už ne.
- cipis
Příspěvek#116 » stř 12. čer 2024, 08:03
A kdo mluví o elektrice a vymlátit 200 kuliček?
Mluvilo se o CQB a pistoli, takže GBB, a tam jsou zásobníky realcap, závěr lítá dozadu a kope to (aspoň trošku).
Nehledě na to, že zpětný ráz atd. pro nácvik není potřeba. Zásadní problémy mají lidí v hýbání se, a ne ve střelbě. Tuhleva na jednom kurzu to bylo krásně vidět, kdo si prošel airsoftem, tak byl na tom podstatně lépe.
Mluvilo se o CQB a pistoli, takže GBB, a tam jsou zásobníky realcap, závěr lítá dozadu a kope to (aspoň trošku).
Nehledě na to, že zpětný ráz atd. pro nácvik není potřeba. Zásadní problémy mají lidí v hýbání se, a ne ve střelbě. Tuhleva na jednom kurzu to bylo krásně vidět, kdo si prošel airsoftem, tak byl na tom podstatně lépe.
- expres
- dan
Příspěvek#119 » stř 12. čer 2024, 09:22
Ono opravdu zalezi, co trenujes. Kazdej trenink je v nejakem smeru nerealistickej - a v tom smeru zapisuje do hlavy nerealisticky (a tedy spatny) vzorec. Neco se omezit da (ze se do Airsoftovyho zasobniku da nasypat 200 kulicek neznamena, ze jich tam mas davat tolik), neco ne (neni zpetny raz, netece krev, vice ci mene jina manipulace ...).Sobiho píše:Airsoft je podle mne špatná cesta
Ani FX neni prosto vytvareni spatnych navyku. Taky to nema "spravny" zpetny raz. Ale horsi - vetsina lidi se navlece aby to nebolelo. A zacne si zvykat na to, ze po nich strili. To samo o sobe sice neni spatne, ale je tu nebezpeci, ze casem se do hlavy zapise "strelby se neni treba bat". Coz pak v dalsich cvicenich vede ke suboptimalnim rozhodnutim ohledne potreby kryti. Mluvim z osobni zkusenosti (a od te doby si chodim hrat s FX v jen minimalnim obleceni, aby zasah nebyl "to nic" ...).
- cipis
Příspěvek#120 » stř 12. čer 2024, 09:28
Nejlepší je kamarádům na střelnici, co dojeli jen v kraťasech a tričku, sebrat jejich zbraně a půjčit GBB airsoftky. To se pak kryl po prvním zásahu i ten nejlenošnější, co byl zdechlý se i krýt, natož hýbat 
Zásadní význam tohoto je, že se lidi přenastaví z 2D střelby na terč do 3D. Tj. žádné úzkostlivé dodržování střelby jen kolmo na cíl atd.

Zásadní význam tohoto je, že se lidi přenastaví z 2D střelby na terč do 3D. Tj. žádné úzkostlivé dodržování střelby jen kolmo na cíl atd.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí