Moderní jednořadé subkompakty aneb co si dnes můžu pořídit
Co jinam nepatří...
- MP
Příspěvek#36 » čtv 16. dub 2015, 20:52
Zdravím, cca před rokem jsem se rozhodoval po koupi G17 4 gen, jakou koupit zbraň na nošení, která mě nebude omezovat. Líbil se mi Ruger LC9, ale nebyl nikde na krámě, abych si ho mohl vyzkoušet v ruce. Tak jsem si ho objednal a nějaký čas měl. Po pravdě spoušť nic moc, zásobník se hůř nasazoval, měl tendenci vypadávat a po pravdě po vystřelení cca 300 ran jsem měl stále velký rozptyl . Navíc zásobníková pojistka po vypadnutí zásobníku by znamenala, asi velký problém:-) Na druhou stranu na tak malou pistoli měl slušné mířidla. V létě začal být k mání G42 o kterém jsem se dočetl ve Zbraních a nábojích...zajel jsem do Turnova, kde jsem si ho na krámě na střelnici vyzkoušel, padl skvěle do ruky a střelba OK. Na nošení je absolutně luxusní, nemohu srovnat s jinak malou zbraní krom LC9 a LCP ale mohu doporučit. Co se týče ráže, pokud by člověk tu zbraň musel opravdu v nouzi použít nemyslím si že by problém nevyřešila. Ze všech pistolí, které mám nosim jen tuhle, ostatní jsou buď těžké, nebo velké.
- I.C.E
- RomanB74
Příspěvek#41 » čtv 2. črc 2015, 12:11
>L.I.B. : Zdravím. Kromě Glocku je v subkompaktech na našem trhu dostupný Ruger (i v 9 PARA). Ale obecně si myslím, že 2x měsíčně na střelnici se subkompaktem je až docela dost. Ona ta střelba není nic extra příjemného oproti full-size pistolím.
Za povšimnutí také jistě stojí Glock 42 (z pohledu sub-k na obranu) v ráži .38 A.
Měl bych jednu ,,technickou": Nosila jste někdy zbraň? Měla jste zbraň permanentně doma (jako vlastník)? Pokud uvažujete o koupi své vůbec první zbraně, opravdu pečlivě zvažte investici do nové zbraně v hladině 15k za zbraň + NP&PZ + střelivo, pouzdro, trezor atd atd. Ať máte do budoucna jakékoliv plány, je mezi střelci (podobně jako mezi řidiči) nezanedbatelná skupina, jenž se s nadšením vrhla do udělání zbrojáku + pořízení nové zbraně aby záhy zjistili, že je existence zbraně omezuje, nebaví, tlačí, škrtí dusí a stojí moc peněz a kdoví co ještě.
Já říkám ,,času dosti" a není kam spěchat. Doporučuji alespoň zvážit nákup nějaké ojetiny kolem ,,dvojky-trojky" (nějaká CZ 83) a s ní zkusit žít jeden rok. Zvyknout si na existenci zbraně v domácnosti, problematiku při nošení, náklady spojené s údržbou a tréninkem (krabička měsíčně pro civilistu stačí, není se za co stydět).
Po roce nošení můžete dojít k tomu že:
- vlastně Vám stačí ta CZ83, žádné drama
- je to fajn, má to smysl a jdu do nové zbraně
- ,,pistole? aha, ajo, asi před rokem jsem ji dávala do trezoru" - tedy čas ukáže, že zbraň z nějakého důvodu nepotřebujete/vlastně nechcete
Každopádně přeji šťastnou volbu!

Za povšimnutí také jistě stojí Glock 42 (z pohledu sub-k na obranu) v ráži .38 A.
Měl bych jednu ,,technickou": Nosila jste někdy zbraň? Měla jste zbraň permanentně doma (jako vlastník)? Pokud uvažujete o koupi své vůbec první zbraně, opravdu pečlivě zvažte investici do nové zbraně v hladině 15k za zbraň + NP&PZ + střelivo, pouzdro, trezor atd atd. Ať máte do budoucna jakékoliv plány, je mezi střelci (podobně jako mezi řidiči) nezanedbatelná skupina, jenž se s nadšením vrhla do udělání zbrojáku + pořízení nové zbraně aby záhy zjistili, že je existence zbraně omezuje, nebaví, tlačí, škrtí dusí a stojí moc peněz a kdoví co ještě.
Já říkám ,,času dosti" a není kam spěchat. Doporučuji alespoň zvážit nákup nějaké ojetiny kolem ,,dvojky-trojky" (nějaká CZ 83) a s ní zkusit žít jeden rok. Zvyknout si na existenci zbraně v domácnosti, problematiku při nošení, náklady spojené s údržbou a tréninkem (krabička měsíčně pro civilistu stačí, není se za co stydět).
Po roce nošení můžete dojít k tomu že:
- vlastně Vám stačí ta CZ83, žádné drama
- je to fajn, má to smysl a jdu do nové zbraně
- ,,pistole? aha, ajo, asi před rokem jsem ji dávala do trezoru" - tedy čas ukáže, že zbraň z nějakého důvodu nepotřebujete/vlastně nechcete
Každopádně přeji šťastnou volbu!

Glock_subcompact.jpg
- Rough boy
Příspěvek#42 » čtv 2. črc 2015, 12:30
ladyinblack: Zkušenost s ní mám, půjčoval mi jí kolega na střelnici. Je to lehká, placatá pistolka typicky glockovského vzhledu, která se mi velmi příjemně držela v ruce, ještě o něco lépe, než moje G42. Ale samotná střelba mi z ní byla nepříjemná, dost to kopalo. Celkem jsem to čekal, fyzika se občůrat nedá.
- Style
Příspěvek#43 » čtv 2. črc 2015, 15:34
ladyinblack: Glock 43 jsem zkoušel. Musím říct že vzhledem k velikosti (resp. malosti) pistole se mi s ním střílelo vcelku dobře. Nadruhou stranu samozřejmě kope a požitek ze střelby se nedá rovnat s většíma zbraněma. Tudíž můj závěr byl na nošení super, ale střelnici bych si s ním tolik neužíval. No a jelikož si střelnici užívat chci, zůstal jsem i pro nošení u CZ P07.
- Tyrfing
Příspěvek#44 » čtv 2. črc 2015, 16:07
RomanB74 píše:Ať máte do budoucna jakékoliv plány, je mezi střelci (podobně jako mezi řidiči) nezanedbatelná skupina, jenž se s nadšením vrhla do udělání zbrojáku + pořízení nové zbraně aby záhy zjistili, že je existence zbraně omezuje, nebaví, tlačí, škrtí dusí a stojí moc peněz a kdoví co ještě.
Vzdy je mozne udelat ZP a s nakupem vlastni prskavky pockat...
- johnnyjak
Příspěvek#45 » pát 3. črc 2015, 21:06
Mám zkušenosti s Waltherem PPS (9mm Luger), což sice není úplně miniaturní pistole ale o nějakém nepříjemném kopání nemůže být řeč. Na střelnici jsem si PPS užíval dost
, ale nakonec šla z domu - potřeboval jsem peníze na fullsize, kvůli závodům.
G42 je až na horší chod spouště taková "hodná pistole". Díky použitému náboji má nepatrný zpětný ráz a taky je méně hlučný.
Pokud ale závody neplánujete, nebo jen nějaké zaměřené na obrannou střelbu, může být kvalitní jednořadý (sub)kompakt tou nejlepší volbou. Chce to vyzkoušet

G42 je až na horší chod spouště taková "hodná pistole". Díky použitému náboji má nepatrný zpětný ráz a taky je méně hlučný.
Pokud ale závody neplánujete, nebo jen nějaké zaměřené na obrannou střelbu, může být kvalitní jednořadý (sub)kompakt tou nejlepší volbou. Chce to vyzkoušet
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí