Česká zbrojovka - cenová politika

Co jinam nepatří...

getsome

Příspěvek#61 » stř 31. črc 2024, 08:18

ante píše:Oni mají korporátní svobodu defekovat na mne, já mám svoji drobnou svobodu defekovat na ně.

Akorát tady se neděje "defekování" ale brečení a fňukání, protože Čecháček by chtěl všechno co nejlevnější, nejradši zadarmo. Sice je CZUB mizerná firma s nic moc zbraněma, takže je vlastně nechci, ale jsou moc drahé (ve srovnání s čím?), takže je vlastně chci ale nemůžu si dovolit...? :lol: Tohle vlákno je horská dráha mentálních poruch :lol:

v.k.

Příspěvek#62 » stř 31. črc 2024, 08:33

JirkaCV píše:Normalizační okénko.

Spravne okenko.
Pro ty, ktere by zajimal skutecny stav veci namisto vzpominkoveho optimismu, tak pojmy kde zacit jsou technicka harmonizace a unifikace EU. Naplnuje se jimi kapitola 3 smlouvy o fungovani EU, cili sblizovani pravnich predpisu.
Druhy harmonizace jsou ruzne - minimalni, opcni a uplna. A prestoze se v technicke harmonizaci jedna nejcasteji o uplnou, tak procesu se ucastni i narodni normalizacni autority a maji sve slovo. To, jak s nim pak nalozi je jina otazka.
Nicmene do EN norem se propisuji (logicky) puvodni narodni normy, hodne napr. DIN, ale i CSN a jine. Plus jsou tu komitety s narodnimi cleny pro prejimani vnejsich standardu (CENELEC z IEC,...), tam mame take cleny. Za me osobne musim rict, ze jsou EN postupem casu velmi dobre.

Erix

Příspěvek#63 » stř 31. črc 2024, 11:20

To v.k. a JirkaCV:
Tak to se omlouvám se dezinformaci - vytáhl jsem učebnici ke školení technického kreslení a základů norem a cituji:
"ČR má jako řádný člen CEN povinnost převzít evropskou normu do 6 měsíců a zrušit veškeré národní normy, které jsou v rozporu s EN. Na rozdíl od mezinárodních norem ISO se evropské normy EN přejímají do národních norem ČSN bez úprav, doplňků a změn. Při překladu textu, zejména evropských norem, není možné ani text, ani obrázky opravovat nebo jinak měnit. Mohou být uvedeny národní poznámky pod čarou nebo národní přílohy" (Svoboda, Brandejs, Dvořáček, Prokeš, VUT FSI Brno).

Z uvedeného pro mě vyplývá:
- jakmile vymyslí EN a my ji přijmeme, nikoho už nezajímá jak to bylo dosud, třeba i líp, prostě se jede podle nového
- novou EN normu si při přijetí nijak neupravíte, prostě jak to je, tak to je (poznámky slouží pro lepší aplikaci a srovnání s předchozím stavem, kvůli kompatibilitě při normalizaci

Petzold píše:Jak pro Sell Bell, tak CZUB znamená domácí trh nějaká 2% celé produkce, u SB v současné době ještě méně. Jestli management zaznamená nějaké "vycukání" bojkotováním ze strany domácích kupujících, tak maximálně tak, že na zasedání valné hromady nebudou k občerstvení chlebíčky s kaviárem, ale jenom s debrecínkou. :D

No to je smutné, ale chvíli jsem prodával, tak vím, jak to chodí. Někdo má marži 40, někdo 60% a někdo i x set %. Výrobní cenu takové 9x19 Luger odhaduji tak na cca 2-2,5,-Kč. Toto prodáme prodejcům za řekněme 3,5-5,-Kč a ti to pak prodají za tu naši akční cenu nejlíp za 6,-Kč při velkoodběru.
No oni manažeři špatně chápou a nikdo jim nevysvětlí, že i blbý pokles třeba o desátník vyvolá x krát vyšší domácí prodej a ve výsledku toho vyděláme víc.
V práci to bylo podobné, přepálené ceny, nikdo to nechtěl, zákazníci šli jinam, ale prostě stačilo ubrat stovku na "vatě" a hned to ožilo, ale ředitel si trhal vlasy a vrátil to zpět. :lol: Tržby opět nula nula prd. Nezapomenu to jeho halíře, dělaj talíře a není umění prodat kvalitu za málo, ale klump za hodně. Jo, to jako jo, ale tohle bylo přes čáru.
Naposledy upravil(a) Erix dne stř 31. črc 2024, 11:31, celkem upraveno 1 x.

JirkaCV

Příspěvek#64 » stř 31. črc 2024, 11:30

Ono to obvykle líp je. A obvykle jsme i spoluautorem evropské verze předpisu (pokud ne, náš problém).
To neznamená, že nenastávají komplikace. Pak vznikají dost paradoxní situace. Příkladně zrušením národní přílohy ČS 33 2000-4-41 zmizela definice zvlášť nebezpečných prostorů. Nezmizela ovšem povinnost v těchto prostorech vykonávat státní odborný dozor, daná nařízením vlády. Právní vakuum skončilo až po několika letech novelou zákona a příslušných NV.
Ve sjednocení norem napříč Evropou nevidím nic špatného.

Erix

Příspěvek#65 » stř 31. črc 2024, 11:36

Beru a souhlasím, prostě tady se vše šije horkou jehlou, ti na vrchu jen sedí a čumí a melou o ho..ně. Pak najednou vyletí jak blesk, šup šup a je na světě takovej paskvil, že se nestačíme divit. Třeba to předposlední - registrace na střední a nyní ten stavební paskvil. No jsem zvědav, jak to dopadne s tím naším novým zákonem o zbraních a střelivu + nový CRZ. To se určitě podělá jako toto. Na to je třeba tým IT techniků a není pár jedinců, kteří dostanou nějakej bakšiš, když alespoň něco utvoří přes víkend a v pondělí to spustíme a to bez záloh. :lol: Určitě to udělaj tak nepřehledný, že PČR bude mít několikaměsíční školení, budou výpadky všeho a další a další komplikace.

JirkaCV

Příspěvek#66 » stř 31. črc 2024, 11:43

To je proto, že ve sněmovně sedí amatéři, kdežto v TNK profesionálové. Třeba jmenovaný Karel Dvořáček je předseda Technické normalizační komise TNK č. 22 a člen dalších.

Erix

Příspěvek#67 » stř 31. črc 2024, 11:48

No bylo by super, kdyby nastala doba, že by se "nahoru" dostala elita z řad "obyčejných" lidí, ale kteří vědí co a jak. 8-) Skutečný profík se sám ale přihlásí opravdu málokdy. Tito lidé mají to svoje místečko, nestojí moc o popularitu, ale ten kterej ví starou belu, tak se cpe vždy a všude dopředu. :twisted: Kdyby nastala ideální situace, tak byachom vůbec žádné EU dotace a podobné věci nepotřebovali, byli bychom ve všem nebo skoro ve všem soběstační, pracovníci by opravdu měli ten průměrný plat a to všude v ČR a mohli bychom z přebytků pomalu zlatit chodníky. Takto vše trvá roky, stojí to miliardy a nic z toho, hlavně že dojíme stát jak to jde - ale všechno jednou dojde a jak to vyschne, tak to bude v pytli. :!: Proto už asi NASA zkoumá nové místo, kam poletí elita drancovat. :lol:

No abychom nebyli úplně OT, tak když jsem dělal průmyslové prototypy pro Automotive, tak jsem vždy upřednostňoval kvalitu nad kvantitou. Tehdy to ještě letělo, ale pak se přišlo na to (vedení), že stačí udělat pár krásných kusů a potom to nahradit levným klumpem, tak jsem toho nechal, protože s tímto se neztotožňuji.

v.k.

Příspěvek#68 » stř 31. črc 2024, 13:15

Erix> ja to nepovazoval za dezinformaci, spis omyl. Ta citace az prilis zjednodusujici, coz je u podobneho skripta nebo vytahu z norem pochopitelne. Problematika je obsahla a pro celkovou orientaci je potreba jit do primarnich zdroju. Nutno podotknout, ze citovane pojednava jen o CEN coz neni jediny vybor/institut vydavajici EN normy.
JirkaCV: jj, osvetleni :)

DesertEagle

Příspěvek#69 » stř 31. črc 2024, 18:29

Můžeme to nazvat i americkým snem. Vyrobíš kvéry co zrovna moc nefungují a vyhraješ výběrko pro AČR. Za to sezobneš Colta, který je na tom možná ještě hůř. Tím jizda nekončí, vydáš akcie a sezobneš Selliera. Uvidíme co bude další akvizicí.

CzechJoker

Příspěvek#70 » stř 31. črc 2024, 18:39

Příští akvizice bude prý Hard Task. Protože má Oleško. Říká se to.

JirkaCV

Příspěvek#71 » stř 31. črc 2024, 18:53

Že by pan Charvát uvažoval o penzi?

pH13

Příspěvek#72 » čtv 1. srp 2024, 10:16

Tohle vlákno mi připomíná asi nejpopulárnější web pro AFOLy (dospělé fandy Lega, to je v posledních letech oblíbená cílovka firma Lego, dělají pro ně ty masivní krabice za až desítky tisíc). Tam se na výrazné předražení určitých stavebnic (třeba i menších) v posledních letech nadává dost (u Lega je to explicitně spočitatelné, například přepočtem ceny na jednu součástku, jsou i sofistikovanější metody), ale nakonec se to Lego prodá a předražuje vesele dál. To je prostě podstata kapitalismu.

U té ČZ k omu přistupuje jisté morální rozhořčení, protože firma byla významně zvýhodněna za pomocí našich daní, tak člověk tak nějak čeká, že by bylo férové to vrátit třeba na cenách, ale to je samozřejmě očekávání bláhové.

CzechJoker

Příspěvek#73 » čtv 1. srp 2024, 10:45

V tom posledním odstavci jsi trefil hřebík na hlavičku.

getsome

Příspěvek#74 » čtv 1. srp 2024, 13:13

pH13 píše:U té ČZ k omu přistupuje jisté morální rozhořčení, protože firma byla významně zvýhodněna za pomocí našich daní, tak člověk tak nějak čeká, že by bylo férové to vrátit třeba na cenách, ale to je samozřejmě očekávání bláhové.

Platí o každé zbrojovce v každém státě světa. Akorát ta česká závistivost a očekávání, že něco dostanu levněji protože je to přece "naše," to je ta zábavná část. Je zajímavé, že Glocky v Rakousku nejsou výrazně levnější než u nás. Musím se zeptat, jestli Rakušáci taky fňukají, že v Americe vyrobené Glocky se v Americe prodávají levněji, než daněmi a odvody zatížené Glocky v Evropě...

OT: AFOL jsem taky, ale v určitém bodě mi došlo, že LEGO je extrémně drahý lapač prachu :D ISS, lunární modul, nebo Ecto 1 ale nikdy neprodám :lol:

expres

Příspěvek#75 » čtv 1. srp 2024, 15:14

Nikdo nechce nic zadarmo.
Jasně se tady píše že lidi čekají přijatelnou cenu a ne odiracku.
Každým příspěvkem vymyslíš co je na Češích špatně.
Popřemýšlej treba o tom, proč mohou recenzenti psát realitu o grafikách. Proč jim nevadí nazvat Nvidiu chamtivou,předraženou,kaslajici na trh mimo AI.

Zatím co u zbraní se jedná snad o nějakou modlu zboží o kterým napsat že sou předražení nesmí.

Keci s odvodama sou legrační. V těch USA továrnách makaj za podprůměrný platy Bangladéše :D Jasně že ne, když na hlavu mají mnohem víc v platech...

Zpět na