Čištění zbraní

Co jinam nepatří...
tomblaha

Příspěvek#751 » stř 21. zář 2016, 20:12

Tohle píše výrobce:
Multifunkční mazací a konzervační olej. Chrání železné kovy proti korozi. Uvolňuje zaseklé a zrezivělé mechanismy. Chrání elektrické kontakty. Má vynikající dekarbonizační účinky. (Ideální k čištění zbraní.)
Já jej používám na to poslední, to je i téma téhle diskuze. Není to z mojí hlavy, doporučil mi to správce jedné ze střelnic kam chodím... takže čistí i maže :)

Pepino

Příspěvek#752 » stř 21. zář 2016, 21:40

Zdravim! V cem mam vykoupat berettku 71 abych ji neublizil? Cetl jsem tu o horke jarove vode, ale nemam kompresor abych ji vyfoukal ze spatne dostupnych mist, napadl me cistic brzd bez acetonu, neposkodi se tim cerneni?

Wasicek85

Příspěvek#753 » ned 16. říj 2016, 00:32

Zdravím!
Nemáte náhodou někdo zkušenost s čištěním přípravky značky FroGlube?
Děkuji :)

JakubCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#754 » ned 16. říj 2016, 09:13

Mám. Na rozdíl od všeho, co jsme zkoušel (Konkor, motorový olej, Shooters Choice, Balistol) Froglube absolutně nelepí prach. Po dvou, třech týdnech nošenou zbraň otevřu a tam, kde jinak byl nalepený binec, tak není skoro nic. Přitom Froglube nevysychá. Ovšem v USA má dost lidí občas problém, protože nečtou instrukce od FL a zacházejí s tím, jako s běžným olejem - to je zásadně špatně. Správný postup je následující:

1. je třeba VŽDY odmastit a očistit zbraň. Froglube dělá na čištění dva přípravky - Solvent a Super Degraser. První je na běžné čištění, druhý je daleko silnější a má se použít při přechodu z jiných maziv, nebo při silném znečištění zbraně. Pokud zbraň pořádně očistíte napřed lihem a pak Solventem, bude to ok - vyzkoušeno.

2. Takto odmaštěnou a očištěnou, do sucha vytřenou zbraň nahřejte fénem, aby byla fakt horká, ideálně štětečkem rozetřete FL, který se okamžitě rozpustí na horkém povrchu (používám pastu, prý lepší, jak tekutý FL). Necháte zbraň tak hodinu ležet a FL za tu dobu zatuhne (i v mikropórech), pak setřete přebytek FL - pozor, já používal nějaké mikrovlákno z drogerie a to mi FL sundalo komplet, ideální je obyčejný záchodový papír. Zbraň tedy utřete, nikde nezůstanou zbytky zatuhlého FL, tím zbraň i dočistíte. Na dotek je zbraň pak slizká. Pokud máte Glocka a spol, hotovo. Pokud máte něco, co je třeba mazat více (já mám K100), rozetřete mezi prsty trošku FL (naprosto neškodný pro pokožku, jeho další výhoda) a prsty od FL potřete trošku místa, která musí být více namazaná. Ne, že tam toho dáte fůru, proste jen lehounce přetřít! Proč?

4. Protože problémy s FL jsou většinou způsobeny tím, že lidé tam lejou (hlavně tekutý) FL, jak kdyby to byl obyč olej. Jenže, jak toho někde zůstane hodně, tak to časem gumovatí. Proto aplikovat opravdu jen malé množství, domazávat po otření jen tak, kde to je nutné. Opravdu to stačí, FL nevysychá, nevyteče. neodpaří se.

5.Nakonec: zbraň ošetřená FL se výborně čistí. Spaliny neulpívají na povrchu, vezmu hajzlpapír a jen to otřu, 90% spalin je hned dole. Trochu jak ochrana auta voskem. Slizké to je pořád, prostě to nevyschne, nechytá se na to bibec, nic. Postup vypadá složitě, ale opak je pravdou. Přijdu ze střelnice, rozeberu zbraň, setřu binec, pak nanesu trochu Solventu (štěteček, hadra, cokoliv) a nechám působit, v pár místech špíně pomůžu kartáčem. Setřu Solvent, ještě jednou to přetřu hadrem se Solventem, zbraň je odmaštěna. Fén, nanést FL, nechat zbraň hodinu ležet. Pak to papírem utřu, místa zamykání lehce namažu, skládám zbraň.
Solventem čistím i hlaveň, střílím FMJ a není problém. I do hlavně po zahřátí aplikuju FL (protlačím hlavní kousek papíru od FL). Hlavní pak po zatuhnutí protlačuji papíry, dokud ty nejsou suché a čisté. FL tam tedy zůstane fakt jen v mikropórech - ochrana + hlaveň se po střelbě lépe čistí, jako celá zbraň.

K ceně Fl - ano, je drahý. Ovšem kelímek za 400 mi vydrží dva roky (mám ho rok a půl a vidím, kolik tam ještě je). Takže za mě cena maziva je ok. Drahý je Solvent, je třeba ho nanášet při čištění hospodárně a nelít ho všude kolem. Nanáším ho druhým štětečkem a je to, pak nechat působit a pak utřít.

Já na FL navedl už celkem tři lidi - všichni spokojení. Mě zase na FL přivedl kamarád, co ho používá už tak aspoň pět let, na všechny možné zbraně. Taky maximální spokojenost - a že toho před tím zkusil fůru. Prostě je to něco úplně jiného, než běžné oleje či vazelíny.

mihlit

Příspěvek#755 » ned 16. říj 2016, 10:49

Froglube mám, používal jsem ho podle návodu (nahřát, nepřepatlat, setřít nadbytek) a jako použitelné je. Funguje celkem dobře, usnadňuje čištění a dá se tím i přímo čistit od zplodin prachu (hlaveň ne). Vysloveně nesnáší jakýkoliv kontakt s klasickým mazivem. Nejde použít jako vazelína ani v blízkosti klasické vazelíny (třeba mazání buffer pružiny u ar-15). Pokud něco nevyjde, lepivě gumovatí. Pak to vyčistit je opruz. Reaplikace je taky pro ty, co si rádi vyhrajou (nahřívání). Při nahřátí vyteče z mikropórů a postupně dovzlíná/doteče i na místa (spoušťák pistole), odkud se dostává blbě. Pokud je ho na povrchu nadbytek, opět gumovatí. Stejně tak, patrně potřebuje jednou za čas to prohřátí (od střelby) a reaplikaci. Při měsíce uložené zbrani v trezoru povrch opět gumovatí. Jako pozitivum lze uvést, že při dobré reaplikaci a rozumné četnosti střelby (ne měsíce v trezoru) je nepřekonatelný pro antikorozní ochranu - ať již mosin nebo černoprachové zbraně. Pro ně jak kdyby byl přímo udělán.

Na US fórech lidé zmiňují, že existuje podobný produkt Slip 2000, který má podobné vlastnosti, až na to, že negumovatí, nemusí se furt nahřívat a také není tak citlivý na kontaminaci jinými mazadly (či clp při čištění). Pořídil jsem a mohu potvrdit.

Ve výsledku tedy používám froglube jen na černoprach (a dokud jsem měl mosina tak na něj). U klasických zbraní jsem ho hned opustil. Jak jse mi pak do ruky dostal slip, začal jsem všude jinde používat právě Slip 2000 EWL. Nevýhoda je, že ten slip netuším, jestli někdo v ČR prodává. Já ho přihodil k objednávce při nákupu ze zahraničí.

JakubCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#756 » ned 16. říj 2016, 11:31

Gumoatění jsem za rok a půl neviděl, nezažil. Ani u malorážky, kde jsem FL ošetřil závěr v prosinci a vytáhnul ji v na konci března. Gumovatění dle mě dělá kombinace s jiným mazivem, nedostatečné odmaštění, nebo přemazaní. Nikam mi rozhodně po aplikaci neteče, protože ho nanesu štětečkem malé množství. Už jsem nouzově nanášel i na studený povrch, není problém. Prostě rozetřít/setřít. Proto používám pastu, ne tekutý. Ten by někam stékat asi mohl

Jen podotknu - samotný FL mazivo nestačí. Je třeba mít i Solvent nebo Super Degreaser. A před aplikací FL odmastit. Nouzově (střílím několik dní za sebou atd.) jde přečistit jen CLP, ale pak po čase může začít gumovatět.

mihlit

Příspěvek#757 » ned 16. říj 2016, 12:07

Ne vysloveně teče, ale vzlíná. Při zahřátí ať již fénem či střelbou se zbraň ohřeje a z pórů se pak uvolňuje froglube, což je právě jeho vlastnost. Ten se pak postupně posouvá (vzlínání či vysloveně skoro teče, když se toho z pórů uvoní hodně) víc směrem do útrob. Odtamtud nejde setřít bez kompletní rozborky zbraně a tak se tam postupně hromadí až nakonec vytvoří tu svou gumově lepivou vrstvu.

O nedostatcích FL jsem si četl předem, takže jsem odmasťoval isopropylalkoholem docela fest. Myslím, že zbraň byla kvalitně odmaštěná.

FL není špatný, ale mouchy má a je náročný na (re)aplikaci. Slip dělá to samé (až na o trochu lepší antikorozní ochranu u FL) a nevyžaduje u toho žádné extra složité práce, čistit lze kdykoliv čímkoliv (i agresivnější čistidla používaná u pušek), žádné problémy s kontaminací, gumovatěním či přemazáním.

JakubCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#758 » ned 16. říj 2016, 12:34

Tak mě teda nestéká ani nevzlíná nikam nic :) Odmašťuji Solventem od FL a bez problémů... není problém v tom, že jsi sice odmastil, ale nevyčistilo to něco, co FL vadí? Kdyby to leželo rok v trezoru, nevím - nezkoušel jsem. Ale zato vím, jak vypadá řetěz kola, co ležel rok namazaný normálním olejem v dílně. Lepivý hnus, co se musel vyčistit a namazat znovu... Co se náročnosti na čištění týče, na jaře jsem chvilku používal na čištění CX Pro , na mazani motorový olej či Shooters Choice. Práce s FL mi nepřijde v ničem složitějších, naopak. Mnohem lépe se čistí a nepracuji s chemickým sajrajtem. To fénování je otázka chvilky a není nezbytné (na rozdíl od odmaštění).

Odesláno z mého XT1032 pomocí Tapatalk

dexter_kazmin

Příspěvek#759 » čtv 10. lis 2016, 09:26

mihlit píše:Na US fórech lidé zmiňují, že existuje podobný produkt Slip 2000 EWL, který má podobné vlastnosti, až na to, že negumovatí, nemusí se furt nahřívat a také není tak citlivý na kontaminaci jinými mazadly (či clp při čištění). Pořídil jsem a mohu potvrdit.

Ve výsledku tedy používám froglube jen na černoprach (a dokud jsem měl mosina tak na něj). U klasických zbraní jsem ho hned opustil. Jak jse mi pak do ruky dostal slip, začal jsem všude jinde používat právě Slip 2000 EWL. Nevýhoda je, že ten slip netuším, jestli někdo v ČR prodává. Já ho přihodil k objednávce při nákupu ze zahraničí.

Hledal jsem ten Slip 2000 EWL na Googlu i na Heurece a vypada to ze v CR fakt bez uspechu. Kde jsi ho bral ty? Klidne staci i do SZ, abychom tu nedelali reklamu. Diky

mihlit

Příspěvek#760 » čtv 10. lis 2016, 09:50

Myslím, že to zas taková reklama není. Bral jsem ho na brownellsu http://www.brownells.com/gun-cleaning-c ... 72230.aspx ale asi se to jen tak poslat nevyplatí kvůli poštovnému. Já to přihodil při nákupu matric.

DJ Die

Příspěvek#761 » čtv 10. lis 2016, 19:43

Já používám ADDINOL Waffenöl W18. Krásně maže, dobře rozpouští zbytky střelného prachu a karbonu a hlavně nelepí bordel i při delším skladování....
Má s ním zkušenosti někdo, kdo ho může srovnat s ostatními prostředky jako je Konkor nebo Ballistol?

davidoff

Příspěvek#762 » sob 12. lis 2016, 19:19

Zdravim, nevi nekdo k cemu je v kitu VALUPRO III™ RIFLE CLEANING od Tetra gun takovy ten modry kloboucek? Mam pocit ze ho nazyvaji silhouette pistol extension. Nejak mi unika k cemu ho pouzit. Diky

Golem

Příspěvek#763 » ned 13. lis 2016, 00:50

Myslíš ten chránič ústí hlavně? Navlečeš ho na tyč vytěráku, zasuneš do ústí hlavně a on tam brání kontaktu tyče s ústím hlavně a tím možnému poškození ústí.

davidoff

Příspěvek#764 » ned 13. lis 2016, 08:31

Jo, to bude asi ono :) Zmatlo me, ze tim ta tyc nejde volne prostrcit a nechtel jsem pouzit vetsi sily kdyz jsem si nebyl jist na co to je. Dik

audis

Příspěvek#765 » ned 4. pro 2016, 14:00

Zkoušel někdo na čištění a konzervaci výrobek teh aerosol olej na zbraně http://tech-aerosol.cz/tech-aerosol-ole ... 00ml-id-43. Je to za prima cenu 400 ml za 140 Kč a mají to vedle v ulici. Je to shit nebo průměr?

Zpět na