Čištění zbraní
Co jinam nepatří...
- Héfaistos
Příspěvek#1982 » pon 4. lis 2024, 19:21
Jasan, jistě jste před výstřelem i po něm dělali kompletní ultrazvukovou kontrolu materiálu hlavně (+ magnaflux a podobné zkoušky), a po výstřelu měření kozistence průměru vývrtu atp...
To, že se zbraň při výstřelu nerozlítla ještě neznamená, že se "nic nestalo". Nic se nestalo tak maximálně vám.
Bože, to jsou zase vidlácký názory....
To, že se zbraň při výstřelu nerozlítla ještě neznamená, že se "nic nestalo". Nic se nestalo tak maximálně vám.
Bože, to jsou zase vidlácký názory....
- Střelec
- tomas fuk
Příspěvek#1984 » pon 4. lis 2024, 19:54
Hefajstos. Ja osobne na kazdych zavodech studenou ranu strilim poctive a kontroluji, zda je stale stejna. 80% strelcu i kdyz je na nastrel povoleno jen 5 ran, tak 3 rany daji do valu a pak si teprve udelaji nastrel 5 ran. Ti drzejsi si daji prvni ranu do ciziho terce, aby si tu studenou ranu zjistili a overili a pak si daji 5 nastrelnych do sveho terce a ti nejdrzejsi si to napali do sveho terce vsechno a pak vybekuji, ze mu nekdo strili do terce. Ale to jsem odbocil. Ja vim, ze studena mi jde na 300 metru o 2 cm vlevo nahoru a pak je vse v ohni. Takze kdybych byl odstrelovac, tak jdu klidne s cistou puskou, protoze na 300 metru by to mel porad skoro uprostred cela.
- Haluziak
Příspěvek#1985 » pon 4. lis 2024, 20:54
Tomas fuk, to jsem.zazil.ted naposled. Takovy srandamatch a jeste pred zacetim uz borec nadaval ze neni nastrel a tak a ze prvnich nekolik da do valu. Mel tam pozorovatele, tak se domluvili a strilel do dreva kde na nem byl nejaky flek. Az mu potvrdil nastrel tak teprve strilel do terce.
Ad cisteni, pouzivam Boretech eliminator - patch kartacek, patche do sucha, striknu konkory na patch, projedu, ulozim. Kdyz balim na strelnici projedu hlaven suchym patchem.nebo dvema. Hotovo
Ad cisteni, pouzivam Boretech eliminator - patch kartacek, patche do sucha, striknu konkory na patch, projedu, ulozim. Kdyz balim na strelnici projedu hlaven suchym patchem.nebo dvema. Hotovo
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#1986 » stř 27. lis 2024, 16:26
Ahoj! Mám dnes čerstvý, ještě mokrý průkaz svojí první pušky. Je to Anderson Manufacturing AM-15. Zatím jsem si přečetl všechno o nastřelení kolimátoru, a chystám se o víkendu na první výstřel. Jako první jsem si všimnul, že trochu drhne závěr, tak jsem tam, bez rozborky, trochu střiknul, parkrát zatahal, a už to šlo hladce. A hned potom jsem si přečetl štítku, který visí na lučíku: DO NOT OIL!
Tak jsem si (pozdě) vzal do ruky manuál, a svoji špatnou angličtinou jsem pochopil, že je zbraň nejspíš ošetřena nějakou metodou, která se nazývá RF85, a nejspíš se takto ošetřené zbraně nesmí vůbec nikde, a vůbec nikdy, mazat?
Takže už před prvním výstřelem jsem udělal první blbost?
Snažil jsem se tady na fóru cokoliv o RF85 najít, ale pro vyhledávač je toto příliš krátký a nekonkrétní výraz, nejde mi najít nic.
Prosím, máte někdo zbraň s takovou úpravou? Mohli byste mi poradit, co teď? Mám to jen rozebrat a vysušit? Nebo nějakým prostředkem "zachránit", když už se stalo? A nebo je to jedno, mohu střílet, akorát už to příště nedělat?
Tak jsem si (pozdě) vzal do ruky manuál, a svoji špatnou angličtinou jsem pochopil, že je zbraň nejspíš ošetřena nějakou metodou, která se nazývá RF85, a nejspíš se takto ošetřené zbraně nesmí vůbec nikde, a vůbec nikdy, mazat?
Takže už před prvním výstřelem jsem udělal první blbost?
Snažil jsem se tady na fóru cokoliv o RF85 najít, ale pro vyhledávač je toto příliš krátký a nekonkrétní výraz, nejde mi najít nic.
Prosím, máte někdo zbraň s takovou úpravou? Mohli byste mi poradit, co teď? Mám to jen rozebrat a vysušit? Nebo nějakým prostředkem "zachránit", když už se stalo? A nebo je to jedno, mohu střílet, akorát už to příště nedělat?
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1122
- Jarda.Jezek
Příspěvek#1988 » stř 27. lis 2024, 17:10
Tak to je zajímavé, napustit v lázni nerovnosti v povrchu uhličitanem vápenatým, zapéct a doufat, že to sníží tření až o 85 procent. Pak stačí napsat nemažte to, jen to vydrbejte kartáčem a teplou vodou s mýdlem.
Ovšem uživateli se zdá, že to dře, tak to mázne a ono to dřít přestane.
To je zajímavé.
Ikdyby to nedřelo, tak bez oleje to bude reznout.
Ovšem uživateli se zdá, že to dře, tak to mázne a ono to dřít přestane.
To je zajímavé.
Ikdyby to nedřelo, tak bez oleje to bude reznout.
- risa2000
Příspěvek#1991 » stř 27. lis 2024, 21:22
Petr z Braníka: No, v návodu máš napsané (pokud sis to teda nepřečetl sám), že to máš čistit tak, že to namočíš do jarové vody na pár minut a pak to opláchneš a důkladně do sucha otřeš. Složit to můžeš, až bude všechno úplně suché. Docela by mně zajímalo, jak to bude fungovat. Žádné CLP, brzdové čističe, rozpouštědla, atd.
Co se týká toho, co teď s tím, tak bych se držel návodu. Tedy rozebrat, namočit, umýt, vysušit a složit.
Co se týká toho, co teď s tím, tak bych se držel návodu. Tedy rozebrat, namočit, umýt, vysušit a složit.
- vidocqcz
Příspěvek#1992 » čtv 28. lis 2024, 06:40
Nenašel jsem v tom návodu ani na jejich stránkách, že by se to NESMĚLO mazat z důvodu, já nevím, třeba chemické reakce mezi povlakem a olejem. Což by ale bylo divné u povrchové úpravy pro průmyslové použití. "Podle mého soukromého názoru" je rf85 v tomto použití něco jako reklamní tahák s čistil bych to a mazal jako každou jinou zbraň, nebo strojní zařízení. Jasně, nemusíš, protože super kosmická úprava povrchu. Ale pokud se tře ebonitová ... ne, ocel o ocel, tak by tam lubrikant být měl a rozhodně by neměl škodit.
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1122
- Jarda.Jezek
Příspěvek#1993 » čtv 28. lis 2024, 06:59
Kdysi jsem na youtubu viděl video, kde reklamní dívka od andersonů na kameru říká, že kdo chce, mazat může. A pokud si dobře pamatuji, i jiné video, kde vystřelili tisíce ran bez čištění a mazání a unašeč prý klouzal lépe než předtím. Přitom zbraň byla čistá.
No úplný zázrak.
Zase, když se bordel nemá do čeho chytat, může tam nebýt.
Takže šup s puškou do vany a použij na ní kartáč, mýdlo, teplou vodu, froté ručník, župánek a fén. Pak složit a už nikdy nerozebírat a nečistit.
Pokud věříš reklamštině.
Pokud jsi zbraň koupil v ČR, postupuješ podle návodu v českém jazyce, který jsi k ní jistě dostal. Pokud nedostal, nic špatného neděláš a v případě závad vzniklých běžnou údržbou, která by nebyla v tomto konkrétním případě vhodná, odpovídá prodejce, protože porušil při prodeji legislativu.
No úplný zázrak.
Zase, když se bordel nemá do čeho chytat, může tam nebýt.
Takže šup s puškou do vany a použij na ní kartáč, mýdlo, teplou vodu, froté ručník, župánek a fén. Pak složit a už nikdy nerozebírat a nečistit.
Pokud věříš reklamštině.
Pokud jsi zbraň koupil v ČR, postupuješ podle návodu v českém jazyce, který jsi k ní jistě dostal. Pokud nedostal, nic špatného neděláš a v případě závad vzniklých běžnou údržbou, která by nebyla v tomto konkrétním případě vhodná, odpovídá prodejce, protože porušil při prodeji legislativu.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#1995 » čtv 28. lis 2024, 09:00
Jarda.Jezek: Díky, opravdu nepotřebuji věřit reklamám, samozřejmě chci udělat jenom to, co je dobré pro životnost mojí pušky. Nejsem kdo ví jak bohatý, jsem si vědom, že jsem vybíral mezi levnými puškami, a kvalitu jsem ochoten nahradit péčí, pokud budu vědět, co je správné. Pokud tato proklamovaná povrchová úprava mazáním netrpí, nevzniká nějaká chemická, korozitvorná reakce s běžnými mazivy, nemám potřebu ušetřit si práci a nečistit.
A už vůbec nemám chuť na právní bitvy o tom, že za moji nefunkční pušku může prodejce, protože mi nedal český návod. Nechci se dva roky soudit a dva roky nestřílet (protože na jinou, záložní pušku nebudu mít, když budu dva roky živit právníka).
A už vůbec nemám chuť na právní bitvy o tom, že za moji nefunkční pušku může prodejce, protože mi nedal český návod. Nechci se dva roky soudit a dva roky nestřílet (protože na jinou, záložní pušku nebudu mít, když budu dva roky živit právníka).
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí