Čištění zbraní

Co jinam nepatří...

Jarda89

Příspěvek#1921 » stř 3. črc 2024, 17:52

Jasan, dík za odpověď :) znovu to pastou brát neplánuji, to byla jenom jednorázovka ;)

Jarda89

Příspěvek#1922 » čtv 4. črc 2024, 06:50

Erix píše:Zdar, tak když hodíš do Google hesla jako Glock wear, Glock rust nebo Glock corrosion, tak uvidíš nějaké fotky koroze. Většinou to bude ale spíše špatnou nebo žádnou údržbou + špatné skladování. Byl bych v klidu, mazal dle plánu, skladoval v suchu a zbytečně neleštil a nelapoval nic, co netřeba. ;)

V návodu se konkrétně píše: Vývrt, nábojovou komoru a všechny přístupné součásti po vyčistění do sucha potřete hadříkem zvlhčeným v konzervačním oleji nebo použijte olej ve spreji. Přebytečný olej setřete. Což dělám poměrně pravidelně. Takže i kdybych nějakým zázrakem proškrábnul tenifer, tak se nic nestane. Měl jsem už dost zbraní, které byly jenom klasicky černěné a nikdy mi nic nezrezlo. Omlouvám se, vždycky najdu něco, co považuji za strašný problém, on to ve finále problém není a akorát s tím otravuju...

Erix

Příspěvek#1923 » čtv 4. črc 2024, 15:32

No tak někdo je prostě hračička, někdo jen rád čistí atd. Pak jsou taky tací, co mají olejíčků, vytěráčků, hadříků, pouzdírek a futrálků,... víc, jak kdejaká ženská kosmetiky a kabelek. :) Hlavně, ;) že jsou všichni spokojení a nikdo nezlobí. Zeptat se není slabost, nikdo neví vše.

Jarda89

Příspěvek#1924 » čtv 4. črc 2024, 19:25

Už mi konečně odepsali i z CZUB. Že jsem tomu na jednu stranu prospěl a vyhlazením povrchu možná protikorozní odolnost i zvýšil. Nitridace že je ve vývrtu už tak tenčí. Pro sichr se k vývrtu mám chovat jako k nenitridovanému a nic se nestane (takže úplně normálně jako doteď. Vyčistit, namazat, občas zkontrolovat a domazat).

Luhu

Příspěvek#1925 » ned 7. črc 2024, 20:16

Dotaz, používá tady někdo čistící olej Walgun 6F?
odkaz: https://www.walgun.com/products/6-f-multifuction

kiv61

Příspěvek#1926 » ned 7. črc 2024, 23:04

Nepoužívám.
Konkor 101 již 35 let a nikdy mi nic nezrezlo a bylo vždy zcela funkční. A stojí cca třetinu..
mmch. jakýkoli současný nízkoviskozní motorový olej udělá úplně stejnou službu a vyjde to ještě min o řád levněji :)

Luhu

Příspěvek#1927 » pon 8. črc 2024, 16:59

Jen jsem chtěl vědět, jestli s tímhle multifunkčním "zázrakem" má někdo zkušenost, na čištění používám nejčastěji Brunox nebo CLP, prostě co je po ruce, ale údajně je ten Walgun lepší,... tak jeden koupím a uvidíme v čem je to jako lepší.

Luhu

Příspěvek#1928 » čtv 18. črc 2024, 14:13

Tak jsem ten Walgun 6F vyzkoušel, na běžné čištění to není špatný, ale nic zázračnýho to taky není, možná o něco lepší než CLP bych řekl, ale jinak standard jako ostatní "multifunkční" spreje. Závěrem - neurazí ani nenadchne.

Klicky

Příspěvek#1929 » úte 8. říj 2024, 18:51

Jaký máte názor na Bore Guide? Pokud nemohu pušku čistit z komory ale musím od konce hlavně, je skutečně nějak zvlášť vysoké riziko že bych mohl poškodit ústí, pokud nebudu používat nějaký zaváděcí set?

skagerak

Příspěvek#1930 » úte 8. říj 2024, 18:53

Když čistím od ústí tak nějakou formu chranitka pouzivam...(co myslíš souslovím bore Guide nevim)

mission

Příspěvek#1931 » úte 8. říj 2024, 19:06

bore guide - nějaký navaděč, vodítko, které zabrání tomu, že budeš vytěrákovou tyčkou / přechodem kartáčku hoblovat hranu ústí vývrtu hlavně.

skagerak

Příspěvek#1932 » úte 8. říj 2024, 19:09

Dik, přeložit si to umím.

Jen mi není jasné proč použil tazatel tento výraz místo napr "chranitko usti" , tedy jestli tím je myšlen napr nějaký, konkrétní výrobek a pod.....

Btw jsou i "navadece" které se používají pro cisteni od komory....

mission

Příspěvek#1933 » úte 8. říj 2024, 19:14

jasný, já myslel, že si to Klicky vztáhne na sebe, když to řeší...

Klicky

Příspěvek#1934 » úte 8. říj 2024, 22:04

Protože mám deformaci z anglofonních zdrojů a u spousty věcí vím jak se řeknou anglicky spíš než Česky :? Omlouvám se místním, ale kdybych si byl jistý, že použiji správný český ekvivalent tak to udělám, když nevím, tak to píšu v angličtině.

Díky za odpověď.

skagerak

Příspěvek#1935 » stř 9. říj 2024, 01:10

No ok, nejsem přímo zastance "nosocistoplen" a "brinkotruhel" (ale napr zase clovek který píše "trigger guard" a cesky to sklonuje místo aby napsal lučík je na mne treba už relativne moc) ale zas mame lauf a hilzny no......

Když se podíváš na originál armádní čistící sady u řady kveru (včetně našeho samopalu vz.58) tak obsahují mnohdy nějaký ten chránič. Vzhledem k tomu že se říká že stav ústi má vliv na presnost zbrane tak mi to celkem dává smysl, navic kdyz ty vyteraky jsou ocelové...

I predovkari někdy pouzivaji chranice pri nabijeni.

Sám pokud čistím od usti tak používám (original nebo nějakou vlastní improvizaci/vyrobu)
Karbonový plastovy nebo mosazný vyterak na tom bude asi o něco líp, ale pokud to jde tak bych pouzil nějaký chránič (zejm u dlouhe zbrane, u dvoupalcoveho .38 revolveru bych to asi neresil...)

Jinak jsou i jakési navadece pro cisteni od komory, typicky pro AR (nejen)

Zpět na