Čištění neprůchozích hlavní
Black Powder a vše co k tomu patří
- kolombo
Příspěvek#1 » čtv 23. úno 2023, 09:52
Nikde nevidím samostatné vlákno, takže ..
Podle obecně známého obrázku, viz příloha, se demontuje co jde a hlaveň se vodou a kartáčem čistí, pokud se voda špiní.
Schází mi další kroky
Prostříkám olejem, nejdříve WD, pak Konkor. Jenže jak dál čistit ?? Protože normálně bych vzal trn a protahoval hadry. To u předovky nejde. Takže dávám hadr do očka a čistím, co jde a když mám pocit, že dobrý, tak vezmu vytěrák a přejedu to. A samozřejmě je jako prase
Mám dvě krátké, perkus a křesadlo, revolvery mají hlaveň průchozí, tak tam problém nemám.
Podle obecně známého obrázku, viz příloha, se demontuje co jde a hlaveň se vodou a kartáčem čistí, pokud se voda špiní.
Schází mi další kroky

Prostříkám olejem, nejdříve WD, pak Konkor. Jenže jak dál čistit ?? Protože normálně bych vzal trn a protahoval hadry. To u předovky nejde. Takže dávám hadr do očka a čistím, co jde a když mám pocit, že dobrý, tak vezmu vytěrák a přejedu to. A samozřejmě je jako prase

Mám dvě krátké, perkus a křesadlo, revolvery mají hlaveň průchozí, tak tam problém nemám.
muzzleloader_cleaning (1).jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- peggy
Příspěvek#2 » čtv 23. úno 2023, 10:51
Tohle čištění podle obrázku jako základ bohatě stačí. Po vyčištění na mokro nechat vytéct ústím dolů, pak protáhnout olejem a je to.
Důležité je, aby byla čistá (rozuměj průchozí) část u dnového šroubu a zátravka/piston. Na to je tahle "kyblíková metoda" dobrá.
Víc jsme nikdy nemuseli řešit.
Důležité je, aby byla čistá (rozuměj průchozí) část u dnového šroubu a zátravka/piston. Na to je tahle "kyblíková metoda" dobrá.
Víc jsme nikdy nemuseli řešit.
- kolombo
- kolombo
- al.taylor
Příspěvek#10 » ned 26. úno 2023, 09:12
Ahoj Kolombo.
Jen poznámka k jednomu z předchozích příspěvků. Lesklá čistota vnitřku hlavně se tady samozřejmě řeší a hadr by měl být bez poskvrny. Pokud má zbraň zúženou komoru, což mají zpravidla všechny moderní repliky, musí se i ta pečlivě vyčistit. Třeba jiným, menším kartáčkem. Nestačí protáhnout flastrem na koncovce nabijáku. Před samotnou střelbou taky není od věci pečlivé vyčištění suchým hadrem včetně komůrky a kanálku od pistonu. Pak zápalka, případně výstřel do valu. A ten je i kvůli následné přesnosti.Taky míchání WD40 a jiných olejů bych moc nedoporučoval. Dočišťuju i konzervuju pouze Konkorem, byť jsou na trhu i lepší oleje. Poslední dvě sezóny jsem taky vynechal saponát a používám jen teplou vodu. Povrch železa pak zůstává pořád malinko mastný, což je dobře.
Tak hodně štěstí.
Jen poznámka k jednomu z předchozích příspěvků. Lesklá čistota vnitřku hlavně se tady samozřejmě řeší a hadr by měl být bez poskvrny. Pokud má zbraň zúženou komoru, což mají zpravidla všechny moderní repliky, musí se i ta pečlivě vyčistit. Třeba jiným, menším kartáčkem. Nestačí protáhnout flastrem na koncovce nabijáku. Před samotnou střelbou taky není od věci pečlivé vyčištění suchým hadrem včetně komůrky a kanálku od pistonu. Pak zápalka, případně výstřel do valu. A ten je i kvůli následné přesnosti.Taky míchání WD40 a jiných olejů bych moc nedoporučoval. Dočišťuju i konzervuju pouze Konkorem, byť jsou na trhu i lepší oleje. Poslední dvě sezóny jsem taky vynechal saponát a používám jen teplou vodu. Povrch železa pak zůstává pořád malinko mastný, což je dobře.
Tak hodně štěstí.
- WALACHMOTORS
- WALACHMOTORS
Příspěvek#11 » pon 27. úno 2023, 00:14
Po strileni na strelnici striknu do hlavne konkor..... doma komplet rozeberu co to jde .... pak horka voda .. ruzne kartacky (i ty mezizubni 0.5mm) a cistim a cistim .... nakonec to proplachnu tak moc horkou ze to v rukach neudrzim a papirovyma uterakama nasledne vysusim ... co nevysusim to sa vypari jak je nahrata od vody ... pak pohyblive casti a vnitrek hlavne konkor .... ten povytiram co to jde a zustane film ..... zbytek z pistonu vyfoukam .... nabiju do kazde hlavne 3 gramy vesuvitu..(max od vyrobce).... natlucu suchou strelu bez mazani a bez filcu .....
Po vic nez roce(mozna diky te chřipce asi i dele) každodenního noseni bylo olovo na svem miste(prubezne jsem kontorloval) a nedavno bez problemu vystreleno.
Great Gun Derringer .54
Po vic nez roce(mozna diky te chřipce asi i dele) každodenního noseni bylo olovo na svem miste(prubezne jsem kontorloval) a nedavno bez problemu vystreleno.
Great Gun Derringer .54
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí