První perkusní zbraň (dlouhá, 2024) - vybírám

Black Powder a vše co k tomu patří

iloveguns

Příspěvek#16 » sob 20. črc 2024, 09:03

Nevím to na 100%, ale hlaveň na tormentaci vezmou ve zkušebně jen tehdy, pokud ji prokazatelně zhotovil držitel zbrojní licence s koncesí. Ale opravdu si tím nejsem jistý. Pokud zde někdo o tom ví více, budu rád za každou radu.

Erix

Příspěvek#17 » sob 20. črc 2024, 11:26

Ano, musí to udělat puškař (hlaveň, dnový šroub a drum), ostatní věci je možné udělat svépomocí (pažba, zámek, ...). Alespoň, takto to bylo dříve.

iloveguns

Příspěvek#18 » sob 20. črc 2024, 13:59

Jak se ve zkušebně prokazuje, že tu hlaveň například z průmyslově vyrobeného polotovaru vyrobil puškař, když na té hlavni není žádná značka, která by dokazovala, že ji ten konkrétní puškař vyrobil?

Erix

Příspěvek#19 » sob 20. črc 2024, 15:39

Já bych řekl papírem a čestným prohlášením, že ten a ten je výrobcem. Ono dřív byly prodejné celé hlavně již hotové, označené a se zkušebnou. Nyní už nejsou, nebo málo a tak ani polotovar laikovi nijak nepomůže - problém je dnový šroub, je to taková obdoba nábojové komory, kdy se z polotovaru stane hlaveň.

iloveguns

Příspěvek#20 » sob 20. črc 2024, 15:50

To jo. Ale kdo ten papír vystaví? Nebo stačí jen čestné prohlášení majitele, že hlaveň vyrobil nějaký neznámý puškař, nebo ten, jehož jméno si už nepamatuji, protože to je dávno a nevím, zda ještě žije?

kolombo

Příspěvek#21 » ned 21. črc 2024, 18:18

Já myslím, že naprostá většina hlavní v kitech stavebnic stačí a vydrží.
A to ostatní si můžete upravit a dodělat pole svého, ne ?

Erix

Příspěvek#22 » stř 24. črc 2024, 12:10

Jo, pro hobbíka budou v pohodě. I ten InvestArms, bude myslím ok, spíše jsem reagoval na Black Powdera. Pokud má někdo nároky vyšší, nebo závodní ambice, může být investice do zakázkové výroby dobrá volba. I ta Ardesa vydržela hodně, co jsem četl, zničit lauf u předovky je otázka dlouhé doby. Na střelnici stejně člověk z BPčka dá najednou tak max pár desítek, myslím třeba za návštěvu 10-20-30 max. Hodně se čistí, ladí a vyměňují zkušenosti s mazáním, flastry, kalibrací kulí, odléváním atd, je to prostě relax a taky alchymie. ;)

kolombo

Příspěvek#23 » stř 24. črc 2024, 16:57

Jak, pro hobbíka? To jsme snad všichni, ne? Nebo se někdo živíte černoprachým střílením?

Erix

Příspěvek#24 » pát 26. črc 2024, 11:35

No, tak někdo má vyšší ambice (hodně soutěže), nebo prostě chce prémiovku, pak si dá hlaveň třeba i na BP vyškrábat.

oldglock

Příspěvek#25 » čtv 29. srp 2024, 15:36

Co jsem sám měl, nebo měl možnost vyzkoušet, tak i obyčejný Deerehunter od Ardhesy (asi nejlevnější pe flinta) chodila na 50m překvapivě přesně. Je to i o správě zvolené kouli a navazce. Kentucky, také Ardhesa prakticky ty samé výsledky. Pokud bych dnes šel do pušky, tak určitě alespoň Hawken od DP. Napínáček je fajn věc a da se střílet i bez jeho použití. Pokud bys chtěl ne nutně něco "trapperskeho" tak Trion. Solidní tercova flinta...
Mě aktuálně nejvíce uchvatil od DP Lorencz, ale to už je jiná doba....a i cena...

Erix

Příspěvek#26 » ned 1. zář 2024, 10:05

Zdar, tak jistě že Ardesa stačí, spíš jsem sestavil pomyslný žebříček kvality dle sebe od základu k lepšímu:Ardesa-InvestArms-DP. Někteří dokážou na soutěži vyhrát i s derrikem GG, nebo Eleanor GG. Marně čekám na jejich výrobu- zatím pouze sliby. Dále koukám třeba po nějaké Sharps nebo perkusním Rolling blocku. Ta Lorrenzka taky není k zahození - někdy byla vyfocená i s plánem pro puskaře.

oldglock

Příspěvek#27 » ned 1. zář 2024, 14:22

Ja spíše reagoval na ten úplně první dotaz na začátku vlakna....
Jinak bych asi sám šel cestou pro začátek koupit něco z druhé ruky (ty zbraně jsou většinou zachovalé, jelikož to hodně lidí brzy omrzí a nebo pak paradoxně zase dost dobite, jelikož s tím lidé neumí zacházet) a následně bych, pokud by mě to chytlo bych pořídil něco nového a lepšího.

Corwin_102

Příspěvek#28 » ned 1. zář 2024, 15:42

Jen update -
sleduju egun.de ale prozatím jsem perukusi odložil - leda by se objevila nějaká fakt zajímavá nabídka.
Vesuvit už mám doma - ale teď si s ním budu ještě hrát v replice win1873 a v Coltech - a uvidí se...
Ale bude... jednou..

Zpět na