Iniciace uderem

Black Powder a vše co k tomu patří

MojeTikka

Příspěvek#16 » pon 1. črc 2024, 10:00

Vsak ja netvrdim, ze cerny prach ma jako traskavina smysl. To rozhodne nema. Jen jsem psal, ze nelze vyloucit mechanickou iniciaci an bloc. Cerny prach se dodnes jako trhavina pouziva napriklad na Malte, nebo ve Spanelsku, kde je levnejsi, nez prumyslove trhaviny a sam je z horeni do detonace schopen prejit. U trhaviny potrebujes bud pocinovku, nebo tu traskavinu. Proste jen jsem chtel rict, ze i u cerneho prachu lze cekat ledacos a je potreba byt opatrny a nektere, temer pravde nepodobne veci, nevyloucit.

v.k.

Příspěvek#17 » pon 1. črc 2024, 11:57

S cernym prachem zkusenosti nemam, ale nechapu pricinu vzniku toho pripadneho uderu.
Setrvacnosti prece budou strely v ostatnich komorach valce behem vystrelu naopak vytahovany ven, cili ten primarni silovy impulz smerem do prachu tam nebude.

MojeTikka píše:...Pro test citlivosti vybusnin se pouziva padove kladivo, dle CSN 66 8071 a u cerneho prachu je udaj citlivosti nekde okolo 10 J, tedy pro 2 kg kladivo dojde k iniciaci pri vysce od cca 70 cm. ..

Ten vypocet vysky ti nejak nesedi.

JirkaCV

Příspěvek#18 » pon 1. črc 2024, 12:09

Není to 51 cm?

v.k.

Příspěvek#19 » pon 1. črc 2024, 12:27

JirkaCV> no prave, je :)

Hafajs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#20 » pon 1. črc 2024, 13:04

v.k. píše:S cernym prachem zkusenosti nemam, ale nechapu pricinu vzniku toho pripadneho uderu.
Setrvacnosti prece budou strely v ostatnich komorach valce behem vystrelu naopak vytahovany ven, cili ten primarni silovy impulz smerem do prachu tam nebude.

MojeTikka píše:...Pro test citlivosti vybusnin se pouziva padove kladivo, dle CSN 66 8071 a u cerneho prachu je udaj citlivosti nekde okolo 10 J, tedy pro 2 kg kladivo dojde k iniciaci pri vysce od cca 70 cm. ..

Ten vypocet vysky ti nejak nesedi.

:D díky, je vidět, že si se zamyslel. S opačným vektorem máš pravdu, ten mi do toho nesedí :( sakra.

MojeTikka

Příspěvek#21 » pon 1. črc 2024, 19:38

v.k. píše:Ten vypocet vysky ti nejak nesedi.

To jsem nepocital, neznam plochu toho kladiva. Je to kdesi v tabulkach, pamatuju si 70-100 cm na jemny cerny prach.

MojeTikka

Příspěvek#22 » pon 1. črc 2024, 19:41

Tady je tabulka Vesuvitu: https://explosia.cz/app/uploads/2020/06 ... -03-11.pdf

Tam je dokonce jen 5 J. Ja si pamatuju cernej trhaci, ten ma vic.

MojeTikka

Příspěvek#23 » pon 1. črc 2024, 19:54

Tak nebo tak, cernejch prachu je fura druhu, jsou ruzne citlivy k narazu a ke treni. To bylo jadro jezevcika. Pokud nekdo manipuluje s cernym prachem, mel by se podivat do tabulek od vyrobce, jak je ten prach citlivy.

MojeTikka

Příspěvek#24 » pon 1. črc 2024, 20:14

Nedalo mi to a chtel jsem se podivat na metodiku te normy, tim bych zjistil zpusob vypoctu a ejhle... norma neni platna, byla nahrazena EN:

https://www.technicke-normy-csn.cz/csn- ... 15461.html

Nicmene, plne zneni si kupovat nepujdu.

MojeTikka

Příspěvek#25 » pon 1. črc 2024, 20:18

Tady jsem nasel nejake shrnuti, ktere odpovida tomu, co jsem psal vyse; http://sk.westerners.cz/predovky/prach2.htm

v.k.

Příspěvek#26 » pon 1. črc 2024, 20:27

MojeTikka> EN 13631 je harmonizovana a prakticky totozna s tou starsi CSN.

Ten vypocet energie nema co docineni s tvarem ani plochou kladiva nebo kovadliny, jde jen o potencialni energii toho uderu. Myslim, ze jadro jezevcika je v tom, ze pri vystrelu se ten prach nestlacuje.

Héfaistos

Příspěvek#27 » úte 2. črc 2024, 09:12

Jen dodám, že s tou citlivostí to fakt není tak horké. Šedivá je teorie a zelený strom života. Například jak se píše v tom textu: ...Prostřelením pytle s černým prachem puškovou střelou se prach vznítí... No, my jsme za mlada v ranných devadesátkách s perkusáky dělali spoustu blbostí - a jednou z nich byla i střelba do plné pixly Vesuvitu. Očekávali jsme efektní výbuch (tak, jak by se mohlo zdát z popisů citlivosti čp výše), ale přesto, že jsme stříleli puškou (perkusní, samozřejmě), tak výsledkem byly akorát díry v pixle a vysypaný prach. Žádné vznícení. :-/

MojeTikka

Příspěvek#28 » úte 2. črc 2024, 17:57

Vesuvit je flegmatizovany na povrchu grafitem. Mozna, ze nebyt toho, bude na vstrel citlivejsi. Jen domnenka, na zkouseni jsem linej.

marinakus

Příspěvek#29 » úte 2. črc 2024, 18:39

Héfaistos : Tady může být hodně ovlivňujícím faktorem především rychlost střely. U nějakých zkoušek výbuchu trhavin při jejich průstřelu jsem kdysi byl ale už se moc nepamatuji. Je to dávno.

v.k.

Příspěvek#30 » úte 2. črc 2024, 19:48

Je to tak, u vstrelu do vetsiho objemu bude ta iniciace hlavne mechanismem treni a razem spis nez teplotou nebo tlakem. A to oboji zavisi vyrazne na te rychlosti.

Zpět na