Výběr vzduchovky na deratizaci
- Dancek
Příspěvek#16 » pon 28. lis 2022, 10:01
Z vlastní zkušenosti: Potkany jsem „lovil“ větrovkou Crosman 2200 Magnum v ráži 5,5 mm s puškohledem Norconia (tuším 4x20) a převážná většina jich zůstala na místě, jen někteří odběhli do vzdálenosti nejvíc 2 m. Střílel jsem ze vzdálenosti 5 – 6 m, obvykle jsem pumpoval 8 – 10 zdvihů pumpy (uložené mezi hlavní a předpažbím, pumpovalo se předpažbím). Později jsem začal přebíjet, tak jsem koupil hradla a změřil i rychlosti diabolek střílených z této větrovky.
Při 6 zdvizích pumpy vyšla průměrná rychlost 142 m/s a energie asi 9,1 J.
Při 8 zdvizích 156 m/s, tj. asi 11 J.
Při max. dovolených 10 zdvizích 164 m/s, tj. 12,1 J.
Měřil jsem při teplotě +5°C, diabolkami Gamo Match o váze 0,9 g, ve vzdálenosti 3 m před ústím hlavně, s těžšími diabolkami jsem neměřil.
Jsem přesvědčený, že k „lovu“ potkanů na tak malou vzdálenost lze použít téměř jakákoli vzduchovka nebo větrovka v trochu slušném stavu, je jedno zda 4,5 nebo 5,5 mm. Střílí se obvykle „nemyslivecky“ na hlavu a prorazit potkaní lebku není až takový problém.
Dnes je možno použít i flobertku kategorie C-1, ale střelba vychází poněkud dráž.
Měřil jsem při teplotě +5°C, diabolkami Gamo Match o váze 0,9 g, ve vzdálenosti 3 m před ústím hlavně, s těžšími diabolkami jsem neměřil.
Jsem přesvědčený, že k „lovu“ potkanů na tak malou vzdálenost lze použít téměř jakákoli vzduchovka nebo větrovka v trochu slušném stavu, je jedno zda 4,5 nebo 5,5 mm. Střílí se obvykle „nemyslivecky“ na hlavu a prorazit potkaní lebku není až takový problém.
Dnes je možno použít i flobertku kategorie C-1, ale střelba vychází poněkud dráž.
- Tomík
Příspěvek#18 » pon 28. lis 2022, 19:50
JirkaCV píše:Láhev na dusík by byl optimální varianta na vzduch. Ale pořád mi to připadá dražší, než potápěčská láhev.
Doma mám 20kg prázdnou lahev + 20 kg plnou Corgonu a 50kg plnou Argonu. Oba jsou to inertní plyny. Každá lahev mě zálohově vyšla na 1000 Kč. Takže určitě je levnější než potápěčská. Náplň je věc další. Navíc k nim mám i ventil. Otázka je, proč kupovat další drahou lahev s příslušenstvím(za několik tisíc),když mám doma vše,jen ne na střelbu. Tak nevím jestli by to fungovalo.
- Tomík
Příspěvek#20 » pon 28. lis 2022, 19:56
Dancek píše:Z vlastní zkušenosti: Potkany jsem „lovil“ větrovkou Crosman 2200 Magnum v ráži 5,5 mm s puškohledem Norconia (tuším 4x20) a převážná většina jich zůstala na místě, jen někteří odběhli do vzdálenosti nejvíc 2 m. Střílel jsem ze vzdálenosti 5 – 6 m, obvykle jsem pumpoval 8 – 10 zdvihů pumpy (uložené mezi hlavní a předpažbím, pumpovalo se předpažbím). Později jsem začal přebíjet, tak jsem koupil hradla a změřil i rychlosti diabolek střílených z této větrovky.
Díky za parádní info.
- marinakus
- stip
Příspěvek#22 » pon 28. lis 2022, 20:31
Každá tlaková láhev má rozměr závitu, který odpovídá konkrétnímu plynu. Je to proto, aby nešla připojit jinam a nedošlo k záměně plynů, což může skončit i smrtelnou nehodou (v závislosti na oblasti použití). Osobně si myslím, že argonem střílet můžeš, když se ti podaří ho připojit k plnicímu ventilu. Ale argon je opravdu dost drahý plyn oproti vzduchu.
- stip
Příspěvek#23 » pon 28. lis 2022, 20:41
Ještě bych chtěl připomenout, že pokud bude probíhat deratizace uvnitř a v okolí kurníku je potřeba používat diabolky neobsahující olovo. Olovo je sice poměrně stabilní nicméně v kyselém prostředí se uvolňuje. Až tam vyprášíš několik krabiček, tak už je nikdy neposbíráš, narozdíl od slepic, které je spolehlivě sezobnou. A to nechceš.
- Tomík
Příspěvek#24 » úte 29. lis 2022, 11:21
stip píše:Ještě bych chtěl připomenout, že pokud bude probíhat deratizace uvnitř a v okolí kurníku je potřeba používat diabolky neobsahující olovo. Olovo je sice poměrně stabilní nicméně v kyselém prostředí se uvolňuje. Až tam vyprášíš několik krabiček, tak už je nikdy neposbíráš, narozdíl od slepic, které je spolehlivě sezobnou. A to nechceš.
Hm,to existuje? Díky za informaci.
- Tomík
Příspěvek#25 » úte 29. lis 2022, 11:23
stip píše:Každá tlaková láhev má rozměr závitu, který odpovídá konkrétnímu plynu. Je to proto, aby nešla připojit jinam a nedošlo k záměně plynů, což může skončit i smrtelnou nehodou (v závislosti na oblasti použití). Osobně si myslím, že argonem střílet můžeš, když se ti podaří ho připojit k plnicímu ventilu. Ale argon je opravdu dost drahý plyn oproti vzduchu.
Netuším kolik stojí plnění vzduchem, ale 50l argonu 2200. Já si ještě odečtu dph.
- Rick
Příspěvek#29 » úte 29. lis 2022, 16:08
Hele... chceš střílet, nebo chceš vyřešit problém s potkany? Ono ptát se tady na fóru přinese neoptimální odpovědi, protože když máš v ruce kladivo, všechno vypadá jak hřebík.
Pokud chceš střílet, kup si co tě bude bavit - kluci výtečně poradí. Pokud chceš vyřešit hlodavce, trapping > hunting. Je to levnější, efektivnější, levnější, nechce to tvou aktivní účast, je to levnější, spolehlivější... a taky tě to vyjde levnějc...
https://qph.cf2.quoracdn.net/main-qimg- ... 0f7e5d4-lq
https://youtu.be/JJMIx_YpUZA
Pokud chceš vysloveně střílet hlodavce, tak namísto noctovize co ti radí kolegové kup levnou LED svítilnu (nebo klidně 5, pořád je to zlomek z ceny noctovize), dej jí na slabý režim a přilep to někde do kurníku a nech ji tam. Potkany slabé statické světlo nevyplaší, tobě bude stačit.
Počítej s tím že střelíš jednoho, bude se možná trápit pár minut a skape někde zalezlej, pokud tedy netrefíš dobře. Nevím jakej jsi střelec. Jeho kamarády to ale určitě vyplaší a budeš tam někde v zimě minimálně 5 - 30 minut čekat na další ránu.
Pokud chceš střílet, kup si co tě bude bavit - kluci výtečně poradí. Pokud chceš vyřešit hlodavce, trapping > hunting. Je to levnější, efektivnější, levnější, nechce to tvou aktivní účast, je to levnější, spolehlivější... a taky tě to vyjde levnějc...
https://qph.cf2.quoracdn.net/main-qimg- ... 0f7e5d4-lq
https://youtu.be/JJMIx_YpUZA
Pokud chceš vysloveně střílet hlodavce, tak namísto noctovize co ti radí kolegové kup levnou LED svítilnu (nebo klidně 5, pořád je to zlomek z ceny noctovize), dej jí na slabý režim a přilep to někde do kurníku a nech ji tam. Potkany slabé statické světlo nevyplaší, tobě bude stačit.
Počítej s tím že střelíš jednoho, bude se možná trápit pár minut a skape někde zalezlej, pokud tedy netrefíš dobře. Nevím jakej jsi střelec. Jeho kamarády to ale určitě vyplaší a budeš tam někde v zimě minimálně 5 - 30 minut čekat na další ránu.
Naposledy upravil(a) Rick dne úte 29. lis 2022, 16:10, celkem upraveno 2 x.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí