Výběr optiky

mission

Příspěvek#31 » stř 11. pro 2024, 21:01

asi takhle, ujasni si, co přesně budeš s tou zbraní střílet (vzdálenosti, velikost terče, na čas, závody,...), pak se podívej na videa na Ytrubce, kde řeší základy (ráže - náboj, optika FFP vs. SFP, min. zvětšení vs. vzdálenost, montáž optiky na zbraň,...). Je toho pro začátek moc, ale uvidíš sám, že tohle se nesmí uspěchat, jinak budeš po chvilce prodávat a kupovat znovu. Např. ta optika SFP je podle mého názoru pro dálkovou střelbu nevhodná (neřeším teď bench rest / F-class), protože osnova pro přenášení / měření sedí jen na jednom konkrétním zvětšení. Takže když budeš mít kukr např. s max. 30x přiblížením, tak osnova sedí s elevačním stavítkem jen na 15x (nebo jak určil výrobce). Na max. zvětšení bys musel přepočítávat, na jiné přiblížení (třeba 17x) bys už musel jen odhadovat nebo mít po ruce kalkulačku.

Mac.42

Příspěvek#32 » stř 11. pro 2024, 21:03

jo, ale na kilák přes osnovu zase neuvidí terč

já si teda myslím, že s tím střílením na kilák to jsou hodně velký voči a kolega ještě bude rád za 300, ale třeba se mýlím a bydlí vedle Střelné

mission

Příspěvek#33 » stř 11. pro 2024, 21:17

to si ovšem nesmí koupit kukr, co má osnovu silnou jak větve, ale něco kolem 0.03mrad základní kříž.
Kilák s .308win už není žádná prdel a vybavením + přebíjením to bude cenové úplně mimo.

risa2000

Příspěvek#34 » stř 11. pro 2024, 21:26

Cita: Nebo to zkus takhle. Zajdi si na nějakou střelnici, stačí kratší. Půjč si od kámoše pušku s optikou a mrkni přes to na terč. Nastav si nejmenší zvětšení, při kterém jsi ještě v pohodě. A pak to extrapoluj do těch dálek, které bys chtěl.

Příklad: Na 100 metrů se ti bude zdát, že se zvětšením 4x jsi komfortní. Tak na kilák, budeš stejně komfortní se 40x. Nebo budeš 2x míň komfortní se 20x ;). Každopádně je to způsob, jak si namodelovat obraz, aniž bys musel jezdit na nějaké exotické střelnice.

Pak ještě vezmi v potaz, že nestačí jen "vynásobit" zvětšení, ale potřebuješ odpovídající kvalitu čoček, aby to zvětšení daly.

Příspěvek#35 » stř 11. pro 2024, 21:38

mission:
Některé věci mám jasné, vzdálenost bude vždy jedna, tedy nebudu nějak rychle přenášet třeba z 500m na 300m apod. (dynamická střelba), tedy pokud budu chtít střílet více vzdáleností, vždy to bude po nějaké sekvenci výstřelů, než přejdu na jinou vzdálenost. Velikost terče jsem vůbec nebral v potaz jako nějaký důležitý údaj, asi podle toho, co na střelnici je, případně jak dobrý budu. Závody bych neřešil, nechodím na ně ani s krátkou, ani s dlouhou a nejspíše se nedonutím ani s tikkou, spíše jsem to bral jen jako možnost, že jestli mě to někdy bude tak bavit, že možná nějaký závod někdy prubnu. Co se týká zbraně a ráže, to bych tady neřešil, to už mám vybraně (6.5 creedmoor, vím její plusy a mínusy oproti klasické .308, životnost hlavně, přebíjení, ...).

Vidíš, napsal si dobrý point s tím odhadováním a přepočítáváním, což jsem si nikdy, tím že nemám zkušenost, u těch optik neuvědomil, že to bude možná problém. Ono totiž na většině videí, na které jsem koukal, kde se střílelo na vzdálenosti jako třeba kilometr, 8 z 10 střelců vůbec nekoriguje na optice klikáním, ale většinou prostě střílí na protilehlou stranu oproti tomu, kam střela letěla. V tomto případě si myslím, že mi bude stačit jakákoliv osnova a nebudu řešit, zda je to 2 MOA, nebo kolik. (můj lajcký názor) Ale to si ještě promyslím, jestli to je styl, jakým se chci ubírat v LR střílení. Možná zjistím, že chci raději klikat a určitě si neuvědomuju nějaké další důvody, proč chci mít správnou osnovu pri jakémkoliv zvětšení.

Díky.

edit: vidím, že než jsem to dopsal, tak tu jsou další odpovědi

Příspěvek#36 » stř 11. pro 2024, 21:44

risa2000:
Vím z fleku, že mám možnost se kouknout přes 2 optiky FFP, ale SFP budu muset někde sehnat, každopádně ten příklad na 100m jak píšeš je dobrý, to vyzkouším.

Mac.42
To s tou tlustou osnovou mě taky napadlo, ale nekoukal jsem přes to, tak netuším jak velký nebo malý poblém to je

mission

Příspěvek#37 » stř 11. pro 2024, 21:49

tvá teorie ale nepočítá s tím, že ty ten dopad střely mimo terč vůbec nemusíš vidět, jak budeš potom "korigovat" záměrnou? Druhá věc - abys mohl takhle přenášet, potřebuješ osnovu typu vánoční stromeček, aby ses měl čeho chytit. A provádět "kalkulace" na zvětšení u SFP aby mi seděla osnova s klikáním je neskutečná otrava a za sebe bych vůbec o této cestě neuvažoval.

Příspěvek#38 » stř 11. pro 2024, 22:22

mission:
Když neuvidím, kam dopadla střela, tak mi nepomůže ani jiný typ optiky ne, protože nevím, kam mám korigovat? Ten zbytek je další super point k zamyšlení.

Vidím, že vybrat si jedno nebo druhé není tak jednoduché a když se na to dívám tvýma očima, je FFP jasná volba. Jenže můj mozek je v tomto hrozný, jakmile je pro něco předem rozhodnutý, musím ho uargumentovat, abych rozhodnutí změnil. Tento problém asi nemám jenom já.

Díky, jdu se na to teď podívat úplně jinak, než jsem na to koukal do dnešního dne.

mission

Příspěvek#39 » stř 11. pro 2024, 22:31

psal jsi, že hodláš třílet na velkou vzdálenost stylem: neklikám, uvidím kam dopadne střela a podle toho předsadím. Ale to ti moc vycházet nebude. Buď na vzdálenost naklikáš nebo o to samé přeneseš osnovu a pak se možná chytneš dopadu střely, když ho vůbec uvidíš (spíš neuvidíš). Ono se nestřílí jen do papíru, ale taky na popry. Nicméně, pokud budeš mít zásahy v černém, tak je stejně neuvidíš, tak co chceš korigovat? To budeš po každé ráně běhat stovky metrů k terči?

ondrush

Příspěvek#40 » čtv 12. pro 2024, 08:26

vyvole, naco take dlhe diskuse. zacatecnik by bol rad, aby mu niekto doporucil techniku, ktora ma potencial dostat sa na kilak. Pokial sa v tom orientujem, poradim, pripadne s vyhradami. Alebo poradim s tym, ze niektore so vstupnych poziadavkov nejde splnit a napisem preco. Ked neviem poradit, ostanem ticho, miesto chytania sa slov a rozoberania jeho textu na kusky. Znova, je to zacatecnik, niekde musi zacit, ma rozpocet, tak by rad kupil co najlepsie vramci tohoto rozpoctu. Ked pride na limity kupenej techniky, tak uz nebude zacatecnik a bude sa vediet rozhodnut sam ako dalej.

Haluziak

Příspěvek#41 » čtv 12. pro 2024, 08:52

ondrush znáš ten dotaz na zahrádkářském fóru jak prodloužit hadici?

Proč nikdo neporadí přímo je proto, že je nedostatek vstupních informací. Když někdo řekne, že chce střílet na kilák tak nějak očekávám, že už něco ví. Ale dotaz tomu neodpovídá. Nebyl by lepší dotaz, jsem začátečník, chci začít střílet LR (ne dynamiku) a s tím, že bych si někdy rád sáhl na kilák, doporučíte optiku.
A pak už víš, nemá pro něj úplně smysl FFP, stromeček taky nemusí být úplně top, pokud střílí statiku tak si to může naklikat (ano vím vítr se nekliká ale...)
A doporučení kup si X nebo Y a pokud se dostaneš k tomu, že budeš střílet na kilák, tak si stejně pořídíš Khalese nebo Nightforce nebo ... v ceně 100k+

mission

Příspěvek#42 » čtv 12. pro 2024, 09:21

ondrush

a ty konkrétně si mu poradil jak ?

Příspěvek#43 » čtv 12. pro 2024, 09:26

Hauziak:
Ale vždyť v mém prvním příspěvku tady hned v prvním odstavci odpovídám přesně na to, co píšeš. Na to, co jsem nenapsal se stačí doptat, když je někdo začátečník, tak dost pravděpodobně ani není schopný dát všechny relevantní informace k výběru optiky, protože netuší, co vše je k tomu relevantní.

Na ten kílák se samozřejmě musím dostřílet, nepůjdu tam hned na první dobrou. Já jsem tady zjistil, že moje chabé znalosti nejsou schopné ani rozhodnout, zda chci FFP nebo SFP, což je asi ta nejzákladnější otázka při výběru optiky. A když se na to dívám, ani vy nejste za jedno, takže na to asi není zase tak jednoduchá odpověď.

Za všechny odpovědi jsem každopádně rád, protože jsem se dozvěděl další informace, každopádně platí u mě pravidlo, že cím více vím, tím hůře se mi vybírá. :-)

Héfaistos

Příspěvek#44 » čtv 12. pro 2024, 10:00

Jen doplním, že střílet na kilák a nemít z toho trápení se, neodpovídá tazatelem uvedené cenové relaci. Pokud chci opravdu kvalitně střílet LR, tak to chce drahý pozorovák (nebo kameru u terče a radiový přenos na zobrazovač ke střelci - taky nic levného, když to má fungovat i v blbém počasí). O optice na zbraň, která by umožňovala relativně komfortní střelbu na 1000 metrů ani nemluvě.

Leckdy mi tady ty dotazy připomínají styl: Chtěl bych si vybudovat vlastní F1 tým a jezdit velké ceny. Poraďte jak na to do $100 k... No offence.

Cita píše:Občas se tady na foru objeví soutěž střelby na 1km, chodí tam i někdo nějakou takovou optikou? Nebo tam všichni mají optiky za 80k apod. a zvětšení 50x?

IMHO optika za 80 000,- Kč je při střelbě na kilák spíš taková rozumná střední třída, než úplný TOP.

Haluziak

Příspěvek#45 » čtv 12. pro 2024, 10:10

Vidíš a já Tě jen chtěl varovat před Vortexem, že mu prý klesla kvalita (viz moje reklamace a nedržení nástřelu) ale ten Viper kouká hezky, by mě zajímalo o jak moc líp kouká Razor, nebo třeba něco o třídu dražšího.
BTW trubka je tvůj kamarád - Bryan Litz, Winning in the Wind, Eric Cortina pro začátek. Co se týká optik pak Epik Arms není špatný.

Zpět na