Kolimátory a pod.

LordSalix

Příspěvek#391 » stř 25. zář 2024, 14:21

Myslím, že je to tak, ale jelikož je v USA hrozně populární, tak k tomu někdo začal dělat mezikus na rail. Jestli to ten šroub dlouhodobě udrží nevím. Já bych radši stejnou montáž na ten Pard, protože je v ČR hodně rozšířený, je mnohem levnější, má i vlastní přísvit a jsou toho i plné bazary. Na hraní by mi to stačilo. Tak jsem si říkal, jestli to u nás už někdo neřešil.

LK

Příspěvek#392 » pon 21. říj 2024, 10:56

Mam astigmatismus, co se tyce dioptrii, tak skoro nic (jedno oko 0, druhe +0,75), jenom posunute osy. Vcera jsem zkousel kolimator.

- Boli mne z nej hlava :D

- Zelene tecka, neni tecka, ale hvezdcika a ma za sebou ducha. Vidim 2 tecky, jedna silna a druha slaba (duch), obcas pod nejakym uhlem duch zmizel.

- Cervena tecka. Tecka je hvezdicka - stale to je v pohode a ducha nema.

Asi to souvisi se spektrem dane barvy.

Kazdopadne to, ze neuvidim ciste tecku, ale jakoby hvezdicku, pripadne se mi budou vytvaret duchove - jsem predpokladal, ale ze mne bude bolet hlava? to jsem fakt necekal.

Pro ty co nosi bryle - ten pocit s bolesti hlavy byl jako kdyz mate nove bryle nebo kdyz vam doktor zmeni skla, nez si to hlava srovna.

LordSalix

Příspěvek#393 » pon 21. říj 2024, 11:04

Zkus jiný kolimátor, já třeba někde vidím sněhuláčka a někde docela v pohodě tečku. Často se jako řešení navrhuje 1x prism, což je samozřejmě bez problému, jenže to je prostě běžná optika a nemá to ty vlastnosti, pro které si člověk kupuje kolimátor. Ale řešení existuje - hologram. Koupil jsem starší Vortex AMG a jsem nadšený.

JYbour

Příspěvek#394 » pon 21. říj 2024, 11:49

Já jsem třeba zjistil, že když střílím s kolimátorem 20 minut, tak se mně z toho začne motat hlava. Taky jsem měl kolimátor Vector a tam ta tečka byla "divná" a teď mám Vortex a je parádní. Na pistoli asi jen mířidla, na dlouho prisma a bude klid.

risa2000

Příspěvek#395 » pon 21. říj 2024, 21:08

Mám na pravém oku potvrzený astigmatismus (-0,5 - -0,75). "Red dot" kolimátor se mi rozpije do měňavky (zkoušel jsem na půjčené zbrani). Laserový (holografický) promění souvislý útvar do tečkovaného maglajsu (měl jsem Vortex UH-2 AMG a musel ho prodat).

"Klasická" optika se mi jen rozdvojí. Teď mám prism 2x GLs od PA a tu šipku tam vidím dvakrát, jednou silnější a pak trochu vlevo nahoře slabší. O tom, že bych byl schopen přesně zamířit na horní špičku ani nemluvě.

Když si vezmu brýle, kde to mám korigované, výrazně to zlepší osnovu - ale zhorší to všechno ostatní, proto brýle s touto korekcí nenosím.

Astigmatismus je v podstatě mechanická vada čočky/oka, která se nemůže nějak výrazně lišit v různých barvách. Pokud někdo v jedné barvě vidí výrazně líp, pak má buď velice slabý astigmatismus, nebo nějakou jinou vadu.

LK

Příspěvek#396 » pon 21. říj 2024, 21:36

Zajimalo by mne jestli toto nekdo resil operativne? Dival jsem se na kliniky a astigmatismus lze zasahem korigovat.

Ma nekdo tuto zkusenost?

Tomak

Příspěvek#397 » stř 23. říj 2024, 14:30

Zdravím všechny. Požádal bych o radu. Hraju si s myšlenkou pořídit OR závěř na Glocka ( MOS) a nějaký kolimátor k tomu. Skoro vůbec se v pistolových a ani v montážích nevyznám. Můžu na toho Glocka posadit cokoli? Co jsem asi pochopil, je to, že existují nějaké montážní destičky = asi redukce, které umožňují montáž čehokoli? Jde něco montovat i bez destičky? S čím se destička případně kupuje, nebo je součástí pistole nebo kolimátoru?
Díky za osvětu :thumbup:

Erwien

Příspěvek#398 » stř 23. říj 2024, 15:06

LK píše:Zajimalo by mne jestli toto nekdo resil operativne?

Před měsícem jsem si nechal vyměnit nitrooční čočky (doporučená operace při mj. krátkozrakosti pro lidi nad 40), důvodem byl zhoršující se astigmatismus a celkově krátkozrakost. Kolimec jsem měl jako hvězdičku a teď po operaci nádherně čistá tečka. Zásahy terče jsem viděl dvakrát (jako při dvojstřelu se strhnutím doprava dolů :lol: ) Celkově jsem z operace nadšenej, vidím krásně a dokonce můžu střílet s kolimátorem :D
Což samozřejmě vůbec neovlivnilo rozhodování jestli na operaci jít ;)

LK

Příspěvek#399 » stř 23. říj 2024, 20:01

Erwien píše:
LK píše:Zajimalo by mne jestli toto nekdo resil operativne?

Před měsícem jsem si nechal vyměnit nitrooční čočky (doporučená operace při mj. krátkozrakosti pro lidi nad 40), důvodem byl zhoršující se astigmatismus a celkově krátkozrakost. Kolimec jsem měl jako hvězdičku a teď po operaci nádherně čistá tečka. Zásahy terče jsem viděl dvakrát (jako při dvojstřelu se strhnutím doprava dolů :lol: ) Celkově jsem z operace nadšenej, vidím krásně a dokonce můžu střílet s kolimátorem :D
Což samozřejmě vůbec neovlivnilo rozhodování jestli na operaci jít ;)

Uz jsem objednany na vysetreni, takze uvidim jestli laser nebo cocka.

U te "nitrooční čočky" se rika, ze u nekterych objektu uvidis takove halo kolem objektu, typicky u lamp, svetel aut - nic takoveho nepozorujes?

Erwien

Příspěvek#400 » sob 26. říj 2024, 15:00

LK píše: halo kolem objektu

Mám v dominantním oku EDOF čočku - perfektní vidění na dálku - a v druhém oku mi zavedl operatér trifokální čočku, abych viděl na blízko.. Halo efekt je patrný u obou - jen v noci a když se koukám přímo do světlometu protijedoucího auta nebo pouliční lampy... U EDOF čočky je to výrazně méně a protože je to ta na dominantním oku, tak to celkově neruší (resp. to halo jsem viděl s tím astigmatismem i před operací, teď je to trochu víc a byl jsem příjemně překvapen, že to není tak strašný jak jsem se bál). Ty trifokální čočky to mají všechny výraznější (čím víc lamel v čočce, tím víc halo). Právě kvůli mým obavám mi zavedli do nedominantního oka trifokální s nejmenším počtem lamel co šlo (tuším 7). Každopádně za sebe můžu doporučit - vidím trochu hůř na blízko, ale výrazně lépe na dálku a kolimec je krásně ostrý.. Ty zrakový fenomeny vnímám vlastně jen proto, že je cíleně hledám a soustředím se na to..

Grimpo

Příspěvek#401 » sob 26. říj 2024, 17:33

Zkoušel někdo na předpažbí kosy Holosun HS40x? Pokud ano, vydržel, nebo se rozsypal?
Kuju za odpo.

Dentista Žurovský

Příspěvek#402 » sob 26. říj 2024, 22:54

Je treba mit trochu trpelivosti. Elon Musk v ramci projektu Neuralink chce v roce 2030 uz zavadet do mozku po 2x 8000 elektrod a primo tim nahradit zrak. Takze kazdej bude moct mit treba i infra nocni videni.

Erix

Příspěvek#403 » pát 29. lis 2024, 19:14

Taky se přidám. Jaký hobby kolim doporučíte? Vortex, PA, Holosun, nebo jen Vector Optics Maverick? Předpokládané zatížení 60/40 9mm a 223 rem.

JYbour

Příspěvek#404 » sob 30. lis 2024, 09:31

Vector vůbec neuvažuj, to je šmejd.

Jarda.Jezek

Příspěvek#405 » sob 30. lis 2024, 17:10

Mám vectory dva, znám i jiné střelce, kteří mají vectory a nic nenasvědčuje tomu, že to je šmejd. Jakou máš JYboure konkrétní zkušenost?

Zpět na