Mířidla - poměry, velikosti a jak vybrat?

LK

Příspěvek#1 » stř 25. pro 2024, 14:44

Mám možná specifický dotaz ohledně mířidel - určitě se nad tím tady někdo zamýšlel. Dneska jsem si s tím hrál, ale na nic kloudného jsem nepřišel.

Podle jakého klíče se dávají mušky a hledí na pistole, třeba konkrétně na Glocky?

Díval jsem se na svůj a poté procházel web Glocku a zjistil, že mají několik variant.

Například mám kombinaci -> muška, výška 4,9 mm, hledí, výška 6.5 mm

jsou i jiné, další kombinace k dispozici například - muška 4.1 mm, hledí 6.1 mm, případně ještě jiné čísla.

Zajímalo by mne to hlavně z hlediska výběru alternativních mířidel.

Nenašel jsem společnej základní poměry pro tyto kombinace:

Glock 1: výška 4,9 mm, hledí, výška 6.5 mm
Glock 2: muška 4.1 mm, hledí 6.1 mm

Jak pak tam můžu narvat aftermarketové mířidla (jedna velikost) pro Glock 1/2, když vlastně jsou tam různé čísla - různé poměry a tyto poměry nesedí s aftermarketovými... někomu to přeci poletí níže, někomu zase poletí výše.

Přehédl jsem něco?

mission

Příspěvek#2 » stř 25. pro 2024, 15:48

výška mušky vs. hloubka zářezu hledí ti určuje, na jakou vzdálenost potom budeš mít nastřelenou pistoli, proto se vyrábí více variant, aby se dalo kombinovat a vyhovět chuti každého soudruha.

LK

Příspěvek#3 » stř 25. pro 2024, 19:51

ok, to zni ok. Jedna varianta treba na 10 m, druha na 15 m atp. I kdyz ty rozdily jsou markantni (2 mm versus 1.6 mm)

A kdyz si koupim alternativu treba: https://glockshop.cz/truglo/250-miridla ... ck-g1.html

Maji uplne jina cisla, a jelikoz nemuzete hybat s vertikalou, ale jenom horizontalou - tak je to taky napevno nastavene treba na 10m, 15m - ne? Ale nikdy to tam neni napsane, neni to na krabicce.

Zajimave.

mission

Příspěvek#4 » stř 25. pro 2024, 20:10

to je u každého modelu - rozměru pistole jiné. Když namontuješ ta samá mířidla na dlouhý rám / krátký rám, pokaždé bude pistole nastřelená na jinou vzdálenost. To by výrobce musel brát v potaz všechny varianty a stejně pak ještě vstupuje do hry střelec, který má jiné oči, je zvyklý jinak mířit...někomu vyhovuje velká mezera mezi mířidly v obraze, někomu naopak minimální, něco je vhodnější na pudovou střelbu, něco na mířenku.

LK

Příspěvek#5 » stř 25. pro 2024, 20:31

Mozna se nechapeme, tady se muzeme bavit o konkretni pistoli.

Treba Glock 48 a ten ma nekolik rozmeru. Koupite zbran a ma musku 4.9mm, vedle v obchode koupite ten samy Glock 48 a ma musku 4.1 mm, a vsichni se tvarej, ze je u obou nastrel na 15 m.

Chcete vymenit miridla na Glock 48 a vezmete aftermarketove nejake na Glock 48 a maji uplne jine rozmery a v mem konkretnim pripade, kdyz to vymenite (se mi to stalo), tak strilite uplne jinde.

mission

Příspěvek#6 » stř 25. pro 2024, 20:42

njn, potom nezbyde než vyzkoušet na střelnici a v případě koupě jiných (od jiného výrobce) přesně změřit aby seděly. Na to nic jiného nevymyslíš a sám nechápu, jak může mít ta samá pistole v jednom krámě 4.1mm a v jiném zase 4.9mm mouchu...ledaže by se nejednalo o stejný rok výroby / sérii a výrobce z nějakého důvodu provedl změnu.

v.k.

Příspěvek#7 » stř 25. pro 2024, 20:45

LK> ja nevim jak konkretne to je u Glocka. Vysvetluju si to ale tak, ze se vyrabi nekolik variant jak musky, tak hledi, aby se vzajemnou kombinaci pokryl vyrobni rozptyl pri nastrelu.
U jineho vyrobce se treba pro danou pistoli vyrabi 2 varianty hledi a 3 varianty musek zvolene tak, aby vzajmne kombinace (6 kombinaci) rovnomerne pokryvaly ten rozptyl. Kdyby se to melo pokryt napr. jednotnym hledim a ruznou jen muskou, vychazely by pak treba v krajnich pripadech prilis vysoka a nebo prilis nizka muska, coz je oboji opticky spatne...

Jarda.Jezek

Příspěvek#8 » stř 25. pro 2024, 21:08

Nebo prostě složí glocka, vystřelí z něj, a kam to litá, takovou dají mušku - hotovo dvacet.

LK

Příspěvek#9 » stř 25. pro 2024, 21:09

Priklad:

https://glockshop.cz/glock/253-93-hledi ... vyska-65mm

Muska:

Standardní výška 4,1mm
Některé zbraně mohou mít výšku mušky 4,9mm

Hledí:

Dostupné výšky:
6,1mm - občas na 9x19 ...
6,5mm - většinou na 9x19 ...
6,9mm - .45 a 10mm
7,3mm - pro korekci střelecké chyby

Dlouhá čárka - 6,5mm
Dlouhá, pod ní krátká - 6,1mm
Dlouhá, nad ní krátká - 6,9mm
Dlouhá, nad ní dvě krátké - 7,3mm

A a ted si do toho koupite trugla v jednom rozmeru. Ve vetsine pripadu asi bude vse ok, pokud mate nejaky extrem (treba ty hodnoty "obcas"), tak mate smulu.

To mnozstvi kombinaci si vysvetluji nejakou serii - nastrel, korekce, nova muska/hledi. Nevim.

Kazdopadne prijde mi to cele jako alchymie, protoze algoritmus tech kombinaci muska X hledi, tak na ten jsem neprisel.

dan

Příspěvek#10 » stř 25. pro 2024, 22:38

mission píše:výška mušky vs. hloubka zářezu hledí ti určuje, na jakou vzdálenost potom budeš mít nastřelenou pistoli
Jeste hraje roli vzdalenost musky a hledi a jejich vyska nad osou hlavne. Zbytek je jednoducha trigonometrie ...

Ale matne si pamattuju, ze kdyz jsem kupoval Trugla na G19 tak na krabicce bylo napsano na jakou vztalenostt bude nastrelena
a) pri strelbe podle zarezu a musky
b) pri strelbe podle sviticich tecek

v.k.

Příspěvek#11 » čtv 26. pro 2024, 16:29

Jarda.Jezek píše:Nebo prostě složí glocka, vystřelí z něj, a kam to litá, takovou dají mušku - hotovo dvacet.

No vzdyt jo, ale neosazuji jen jinou musku, ale oboji. Prave aby nevychazela moc kratka nebo naopak vysoka muska. U nejmenovaneho US vyrobce se u malych plastaku dela nastrel v pripravku jeste bez miridel a podle vysledku (geometricke teziste 3 vystrelu na elektronicky terc) se osadi nejblizsi kombinace.

Erix

Příspěvek#12 » pát 27. pro 2024, 15:02

Jarda.Jezek píše:Nebo prostě složí glocka, vystřelí z něj, a kam to litá, takovou dají mušku - hotovo dvacet.

Toto logické bude, pistole se zastřelují(alespoň myslím) a kusy s výraznou odchylkou se kompenzují. Asi by stálo za to napsat do Glock shopu, ať se k tomu výrobce vyjádří.

Gimpel

Příspěvek#13 » pát 27. pro 2024, 18:08

Jsem názoru a třeba špatného, že u Značky jako je Glock, se v současnosti bouchají, jen ty dva tormenťáky na komoru jednu.
Jinak maximálně leda laser.

Mladý puškař ze chcankařů = CZUB, mi něco podobného vysvětlil, stran jejich Škorpa v semiauto.
Říkal, že nástřelný list je atrapa generovaná kompem, že si tohoto papíru nemám vůbec všímati.

Erix

Příspěvek#14 » pát 27. pro 2024, 18:52

No, to je celkem profláknutý s těmi nástřeláky. :roll: Každá drobnost dotváří dojem, mimochodem, stále hledají zkušebního střelce. ;)

No jestli to v Glocku řeší jenom tormentačkou a mířidla tedy montují, jak to přijde loď ruku, těžko říct. :? Nějaký systém bych ale čekal, alespoň, že z várky hlavní pár kusů otestují více a podle toho pak alespoň várka hotovek obdrží mířidla dané výšky. Kdo zjistí, jak to je, nechť napíše.

Gimpel

Příspěvek#15 » sob 28. pro 2024, 11:18

Četl jsem, že CNC obrábění poskytuje přesnost ± 0.001 mm.

Moc tomu nevěřím, spíše vůbec ale zeptám se expertů.
(až premiérově nezapomenu)

Za těchto okolností, by jim to třeba mohlo dobře střílet již ,,od ponku", nevím.

Zpět na