Konec s kydexem a návrat ke kůži

Héfaistos

Příspěvek#1 » sob 7. pro 2024, 15:04

Mno, tak po necelých třech letech DALŠÍ prasklé kydexové pouzdro:

IMG_20241207_143514_011.jpg

Tentokrát to prasklo kupodivu ne u speedloopů, ale rovnou v oblasti lučíku. Po necelých 4 letech EDC.

Tak vám nevím, ale mám věkovitá kožená pouzdra, stará cca 30 let, a jsou pořád v cajku (a před přechodem ke kydexu jsem je nosil mnoho a mnoho let). Jako chápu výhody kydexu, ale i když nejsem bolavej na korunu (např jen v rámci změny BARVY bobřáku jsem koupil nerezový na SR 1911 - viz zde: https://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=17&t=1425&p=318570#p318570) tak kupovat pořád dokola stejný produkt, který se do tří-čtyř let vysere, mě prostě nebaví.

Obdobně to vidím s opasky CORE - fajn věc na speedloopy a taktiku, ale aby se začal po pěti letech totálně rozpadat (rozedřen od speedloopů) - čekal jsem, že za ty prachy vydrží více.

Moderní pouzdra jsou fajn a mám je rád. Jen bych byl radši, kdyby vydržela alespoň tak dlouho, jako třeba rám zbraně. Asi by nikdo nebyl nadšený, kdyby jeho Glocku (nebo doplň libovolného plasťáka dle preferencí) začal po čtyřech letech EDC praskat rám.

Takže mi asi nezbyde, než se pokorně vrátit ke koženým pouzdrům a koženým opaskům. Nedělám to rád, protože, jak už jsem napsal výše - výhody kydexu chápu - ale nejsem ani v armádě ani u policie, abych mohl každé dva roky fasovat fungl nové vybavení... :(
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

LordSalix

Příspěvek#2 » sob 7. pro 2024, 15:39

On taky kydex vlastně na zbraně není ani moc vhodný. Akorát se s ním i v amatérských podmínkách dobře pracuje a tak si může člověk udělat ohyzdné a pevně držící pouzdro na cokoli ho napadne. Ale pokud to není nějaká exotika, tak není důvod nekoupit si rovnou profi pouzdro z polymeru vstřikovaného do formy. Profíci nosí Blackhawk, Safariland apod a ty jsou snad nezničitelné. I ta hnusná dasta je profi vstřikovaný polymer.

risa2000

Příspěvek#3 » sob 7. pro 2024, 18:51

Héfaistos: Tohle vypadá na "domáckou" (českou) výrobu, kde se pouzdra dělají tak, že se kydex obtiskne na kopyto, ale nikdo neřeší, jak tu oblast kolem lučíku udělat pořádně - aby současně umožňovala pohodlné vytažení/zasunutí a současně držela zbraň pevně v pouzdře. U nás se to prostě obtiskne kolem dokola.

audis

Příspěvek#4 » sob 7. pro 2024, 18:54

A jak to má být správně podle tebe? Prozradil bys?

risa2000

Příspěvek#5 » sob 7. pro 2024, 19:17

audis: Jak to má být správně - tak aby se to nerozlomilo. Mám doma pár pouzder dovezených z US, vnější a vnitřní od LagTactical na PDP, od Tier1 a Black Arch Holsters na CZ P-01. Je na nich vidět (kromě přesného tvarování - nejspíš ve formě), že se i někdo zamyslel nad tím, jak to pouzdro pracuje, když se používá. Takže to má třeba speciální vybrání u lučíku, nemá to snýtovaný hřbet nad místo, kde se pouzdro musí roztáhnout, atd.

Héfaistos

Příspěvek#6 » sob 7. pro 2024, 20:00

Není to první kydex, co mě praskl. Tento začal kupodivu praskat v místě začátku krytu lučíku od kraje - a to tak, až se kus vylomil - ten chybějící kousek kydexu je vidět na fotce - prakticky v místě které není nijak extra namáhané. Jiné pouzdro mi zase prasklo kolem úchytů na opasek, takže si myslím, že je to spíš problém materiálu pouzdra obecně - ten kydex prostě není na dlouhodobé zatěžování vhodný.

Sud

Příspěvek#7 » sob 7. pro 2024, 21:30

To je OWB pouzdro, že? Tam tohle místo podle mě bude vždycky dostávat čoud. I při nošení si myslím, že má zbraň tendenci spíš padat od těla a vylamovat to směrem ven. Na tuhle část bude působit velká páka. Případně ta spona jak píšeš, tam to bude námahaný taky jako prase.
Otázka je, jestli to dřív nebo později čeká všechna kydex pouzdra nebo jen některé typy.
Měl jsem kdysi hybridní IWB pouzdro od Foxu. Na tělo kůže, zvenku kydex a začalo mi to praskat kolem nýtů, co spojují kůži a kydex.
Podle mě příčina byla pohyb jedné strany pouzdra. Kůže se pohnula, tím pádem to začalo tlačit na ten kydex a časem to ruplo.
Nosím teď kydex IWB a tam nic nepozoruji. Podle mě je to tím, že se to pouzdro ani nehne. Z jedné strany na to tlačí pásek a z druhé tělo.
Problém u těch OWB pouzder bude, že tam chybí ta "fixace" z druhé strany. Pak už je to jen o houževnasti materiálu, kdy to rupne nebo povolí. Ale těžko říct. Mám zkušenosti jen s tím Foxem a pak IWB od RH Holsters

Gimpel

Příspěvek#8 » ned 8. pro 2024, 11:45

Zde nepochodím, během let nejsem první kdo se opovážil, ten minulý nedobře narazil :) .
Pouzdra již dlouhodobě nepoužívám a mám jen jedno kožené, co tehdy bylo k revolveru. Co jde vkládám rovnou za kalhoty, s civilním opaskem. Škorpa a půlmetrovou pistole samonabíjecí skládací, do velmi vhodných tašek.
Pouzdro tak na závody, či k uniformě, což zrovna nějak nepotřebuji. Kdyby ano tak kůže. Do smirkového papíru a podobných šikovností na rychlé odstranění povrchovky, zbraně své dávati neráčím.

Héfaistos

Příspěvek#9 » ned 8. pro 2024, 12:15

Sud píše:To je OWB pouzdro, že?...

Jasan, je to OWB. Nicméně jak už píši výše, není to první pouzdro, co mě prasklo. Prostě ten kydex je IMHO na hovno materiál. Jak už proklamuji v nadpisu vlákna, vrátím se zatím pokorně ke kůži a budu hledat náhradu kydexu v nějakých skutečně kvalitních polymerových pouzdrech.

Mmch - na všechny své "střelnicové" krátké zbraně (tj. revolvery 357 i 44 Mag, 10 mm auto 1911 ap.) mám výhradně kožená pouzdra. U nich vím, že neprasknou...

Střelec

Příspěvek#10 » ned 8. pro 2024, 12:27

Kydexových pouzder mi pár také praskolo, beru to jako spotřebák. Životnost mám vypozorovanou na 3-4 roky každodenního použití, tzn. pro výrobce je hlavní, že záruku to přežije.

v.k.

Příspěvek#11 » ned 8. pro 2024, 15:01

Héfaistos> asi i bude zalezet na tom o jaky 'Kydex' v danem pripade jde. I ten puvodni polymer ma/mel nekolik gradu s vyrazne jinou houzevnatosti, myslim na zbrane byl urceny 'Kydex T', na tapecirungy apod. byl urceny zas jiny. A rekl bych, ze vetsina tech pouzder co kupujeme je stejne spis z nejake alternativy.

Héfaistos

Příspěvek#12 » ned 8. pro 2024, 17:51

Byly to obě pouzdra od renomovaných českých firem. Jako "spotřebák", jak píše Střelec, bych to chápal, pokud by to pouzdro stálo např tři - čtyři stovky. Ale za jen trošku vyšší cenu než toho kydexu mám kvalitní kožené pouzdro s doživotní zárukou. Proto je v názvu vlákna to, co je. Prostě s kydexem končím a zatím se vracím ke kůži. Mám několik kožených pouzder (ať už Falco, KM Saddlery ap.) a i po letech jsou naprosto OK.

LordSalix

Příspěvek#13 » ned 8. pro 2024, 20:09

Když nepočítám vyloženě duty pouzdra Safarialand apod, která jsou na skryté vnější nošení moc velká, tak u nás jsou třeba dobře dostupná a levná nekydexová pouzdra Bravo Concealment. Je to z tenkého plastu, takže je to velké jako běžný kydex. A jsou i chytře vymyšlené, tak zbraň v nich má už "vestavěnou" rotaci pažbičky k tělu. Díky tomuhle pouzdru jsem přešel z H11 na G19. Najednou G19 se nosila cca stejně a byla cca stejně vidět pod košilí, jako H11 v obyčejném RH kydexu.

Héfaistos

Příspěvek#14 » čtv 12. pro 2024, 11:30

2 LordSalix - Díky za to upozornění na Bravo Concealment - cena oproti tuzemskému kydexu dobrá (takto si s přimhouřením oka představuji "spotřebku"), kvalita příkladná - objednal jsem jedno na zkoušku. Jak dopadne výdrž uvidím časem. Hodil jsem na něj speedlopy z toho prasklýho pouzdra (rozteče sedí), tak uvidíme. Kůže zůstává v záloze, kdyby i toto pouzdro to po čase vzdalo. Mmch na EDC mám G45 a to tak, že jde do/z pouzdra mnohokrát denně, takže za rok jsou to tisíce zastrčení a vytažení. ;-) Možná i častěji, než sice příjemnější, ale v mém věku už o dost méně častější "jiná" činnost.

Haluziak

Příspěvek#15 » čtv 12. pro 2024, 12:01

LordSalix jo jenže třeba Bravo C. nedělá kombinaci kterou potřebuji. IWB pro G19 MOS s kompenzátorem, takže prakticky 34 s Fenixem GL19. A v tomhle má "garážový" výrobce kydexu v ČR výhodu, protože mu zavolám co chci a on mi řekne jestli na to už má kopyto, nebo se mám stavit. Určitě by to uměli i v kůži, ale jak tlusté bude to pouzdro?

Zpět na