Tlumiče na zbraně
- Gimpel
Příspěvek#1056 » pát 18. říj 2024, 12:19
Pan Gunman.
Máš nějakou zkušenost, s tím starým patentem od jistého Ing.? (však víš)
Ta šroubovice co tlaky spalné dostane do rotace, následně expandují a znovu musí rotovat šroubovicí ale zpět a v opačném směru otáčení. Až v moment tento konečně mohou vyfouknout, tou středovou trubkou dopředu a relativně volně do vzduchu.
Kdysi jsem míval výkres, žel přišel o něj. Moc mne to zajímá. Primárně s mojí nejmilejší .22 L.R. . Vzniklo to však na 7,65 Br. .
Děkuji za odpověď.
Máš nějakou zkušenost, s tím starým patentem od jistého Ing.? (však víš)
Ta šroubovice co tlaky spalné dostane do rotace, následně expandují a znovu musí rotovat šroubovicí ale zpět a v opačném směru otáčení. Až v moment tento konečně mohou vyfouknout, tou středovou trubkou dopředu a relativně volně do vzduchu.
Kdysi jsem míval výkres, žel přišel o něj. Moc mne to zajímá. Primárně s mojí nejmilejší .22 L.R. . Vzniklo to však na 7,65 Br. .
Děkuji za odpověď.
- Gimpel
Příspěvek#1058 » pát 18. říj 2024, 17:06
V dnešní době to pánovi nechci dělat, že jen Ing. Venca D.V.C.
Zalov v paměti, zároveň I v profesní. Eksistence fyzických vazeb nezjištěna, nevím.
Československý patent, tedy spíše Autorské osvědčení. Asi pod utajením, tehdy. Snad ještě 70-té roky?
S tímto tlumičem zkušenosti zjevně nemáš, škoda. Rovněž ne. Je bezdotykový a i tak by tam býti měla značná efektivita. Již jen abstrakt:
První a zároveň poslední přepážka, je čelo vlastně šroubu s hrubým a hlubokým závitem. Tento je toliko vložen do trubky - pláště tlumiče.
Před ,,přepážkou" jen malá, primární expansní komora.
Za ,,přepážkou" naopak jedna velká.
Spalný plyn se tlakem protočí závitem do té velké, rotuje a expanduje - ochlazuje se.
Vzápětí plynu nezbývá, než znovu do závitu ale s opačnou rotací, že. Ing. rotaci silně akcentuje a opakovaně.
Ve středu šroubovice je otvor, že cca střela + 10% průměru
střely.
Z přední části šroubovice, jde o jeden kus, vede trubička až do předního víčka tlumiče. Nebo jak, čím je vepředu uzavřený? (roky to 80-té a paměť má bezmezná není)
No abstrakt se mi silně nepovedl. Stručně toto však neumím.
U tebe alespoň neháži hrách na zeď, nemluvím do vola.
Ještě korekturu a editaci......
Zalov v paměti, zároveň I v profesní. Eksistence fyzických vazeb nezjištěna, nevím.
Československý patent, tedy spíše Autorské osvědčení. Asi pod utajením, tehdy. Snad ještě 70-té roky?
S tímto tlumičem zkušenosti zjevně nemáš, škoda. Rovněž ne. Je bezdotykový a i tak by tam býti měla značná efektivita. Již jen abstrakt:
První a zároveň poslední přepážka, je čelo vlastně šroubu s hrubým a hlubokým závitem. Tento je toliko vložen do trubky - pláště tlumiče.
Před ,,přepážkou" jen malá, primární expansní komora.
Za ,,přepážkou" naopak jedna velká.
Spalný plyn se tlakem protočí závitem do té velké, rotuje a expanduje - ochlazuje se.
Vzápětí plynu nezbývá, než znovu do závitu ale s opačnou rotací, že. Ing. rotaci silně akcentuje a opakovaně.
Ve středu šroubovice je otvor, že cca střela + 10% průměru
střely.
Z přední části šroubovice, jde o jeden kus, vede trubička až do předního víčka tlumiče. Nebo jak, čím je vepředu uzavřený? (roky to 80-té a paměť má bezmezná není)
No abstrakt se mi silně nepovedl. Stručně toto však neumím.
U tebe alespoň neháži hrách na zeď, nemluvím do vola.
Ještě korekturu a editaci......
- mission
Příspěvek#1059 » sob 26. říj 2024, 16:35
Brügger + Thomet USA vyrukoval s novou generací tlumičů vyrobených pomocí 3D tisku. Tubus s přepážkami je nyní monolit, tzn. bez jakýchkoliv svárů. Dostupné mají být verze z Inconelu a Titanu, což představuje značnou úsporu hmotnosti (a vítr v peněžence).
https://bt-usa.com/product-category/mainline-rotex/
https://bt-usa.com/product-category/mainline-rotex/
- Gimpel
Příspěvek#1062 » úte 12. lis 2024, 20:14
Abych neporušil pravidla, jako u mne nikdá, že, píši sem.
A-Tec Wawe Carbon .22 LR --- co je teď v inserci, je nedestruktivně, opakovaně rozebíratelný.
Výrobce použil levý závit jen. Napoprvé se mi sám na laufu postupně rozpadl.
Od této nic moc značky, doporučuji a preferuji .22 LR CMM-6.
Slušná hloubka utlumení + modularita ta flexibilní.
EDIT : Tlumič na krátkou, není konstrukčně identický s tlumičem na dlouhou. V obchodech tuzemských, potažmo evropských, toto sortimentem nerozlišují snad vůbec.
A-Tec Wawe Carbon .22 LR --- co je teď v inserci, je nedestruktivně, opakovaně rozebíratelný.
Výrobce použil levý závit jen. Napoprvé se mi sám na laufu postupně rozpadl.
Od této nic moc značky, doporučuji a preferuji .22 LR CMM-6.
Slušná hloubka utlumení + modularita ta flexibilní.
EDIT : Tlumič na krátkou, není konstrukčně identický s tlumičem na dlouhou. V obchodech tuzemských, potažmo evropských, toto sortimentem nerozlišují snad vůbec.
- Gimpel
Příspěvek#1063 » stř 13. lis 2024, 01:29
Dotaz do pléna.
Švýcarsko má minimálně dva výrobce tlumičů s mezinárodním měřítkem --- B&T a cosi???
Stran ,,cosi???" jsem zapomněl značku tu. Jejich malorážkový stojí zde cca sedum, osum tisíc Kč. Plášť i závit na lauf = hliníku slitina. Přepážky ocel.
Zajímavou hloubku utlumení v dB, výrobce uvádí s Ruger Mk. 4 Tactical a konkrétním střelivem. Snad jsem ,,cosi???" ztotožnil dostatečně.
Máte ho někdo? (myslím tlumič ten)
Odpovídá praxe papírové hodnotě?
Povoluje se závit? Na čem? Po kolika ranách? Jak je těsný?
Závit v blátě se vymačkává? Jak rychle?
Jsou někdy problémy něco povoliti?
Ano praktické zkušenosti zajímají mne. Na mojí Italku ho
stejně dát nesmím - souosost. Někteří jiní mohou a může to býti dosti atraktivní. Mám však i další vzteklé potrubice se závitem. Těchto nikdy dosti není .
Švýcarsko má minimálně dva výrobce tlumičů s mezinárodním měřítkem --- B&T a cosi???
Stran ,,cosi???" jsem zapomněl značku tu. Jejich malorážkový stojí zde cca sedum, osum tisíc Kč. Plášť i závit na lauf = hliníku slitina. Přepážky ocel.
Zajímavou hloubku utlumení v dB, výrobce uvádí s Ruger Mk. 4 Tactical a konkrétním střelivem. Snad jsem ,,cosi???" ztotožnil dostatečně.
Máte ho někdo? (myslím tlumič ten)
Odpovídá praxe papírové hodnotě?
Povoluje se závit? Na čem? Po kolika ranách? Jak je těsný?
Závit v blátě se vymačkává? Jak rychle?
Jsou někdy problémy něco povoliti?
Ano praktické zkušenosti zajímají mne. Na mojí Italku ho
stejně dát nesmím - souosost. Někteří jiní mohou a může to býti dosti atraktivní. Mám však i další vzteklé potrubice se závitem. Těchto nikdy dosti není .
- luger9
- Gimpel
Příspěvek#1065 » sob 16. lis 2024, 08:32
Doufám, že otázku jsem nepochopil jen .
Narvat tlumič co je na 9 Luger, na .223 se NESMÍ, ,,kaskadére" to neznalý a nezodpovědný.
Tlumiče na středový zápal, musí mít a také mají tormentaci na jejich předmětnou ráži. Z této se smí jedině směrem DOLU a pochopitelně né nahoru.
.223 je popelnice se spoustou prachu. Tolik!!! co se do německé devítky vůbec nikdá nevejde a vejít nemůže - hodnota úsťového tlaku a objem spalného plynu.
Úrazy s tlumiči jsou to poslední, co nám teď chybí ještě ((( .
+++++
.223 je mizerně tlumitelný náboj, i se správným tlumičem. Navíc i do některých z nich - Vosátka třeba, se nesmí dáti ,,jen" ablativum.
Střelci bděte ale neblbněte !!! (To nejsou synonyma.)
BEZPEČNOST PŘEDEVŠÍM = SAFETY FIRST
Narvat tlumič co je na 9 Luger, na .223 se NESMÍ, ,,kaskadére" to neznalý a nezodpovědný.
Tlumiče na středový zápal, musí mít a také mají tormentaci na jejich předmětnou ráži. Z této se smí jedině směrem DOLU a pochopitelně né nahoru.
.223 je popelnice se spoustou prachu. Tolik!!! co se do německé devítky vůbec nikdá nevejde a vejít nemůže - hodnota úsťového tlaku a objem spalného plynu.
Úrazy s tlumiči jsou to poslední, co nám teď chybí ještě ((( .
+++++
.223 je mizerně tlumitelný náboj, i se správným tlumičem. Navíc i do některých z nich - Vosátka třeba, se nesmí dáti ,,jen" ablativum.
Střelci bděte ale neblbněte !!! (To nejsou synonyma.)
BEZPEČNOST PŘEDEVŠÍM = SAFETY FIRST
Naposledy upravil(a) Gimpel dne sob 16. lis 2024, 08:48, celkem upraveno 2 x.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí