Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti

MojeTikka

Příspěvek#2131 » ned 8. říj 2023, 11:28

Ja mam doma nekolik ruzne velkych drevenych municnich beden, za zlate pameti nakoupeny v municce po korune kus. Jsou v suchu a nesmrtelny. V jedne je napriklad slozena CB stanice, vcetne veskere kabelaze, zdroju, dratove anteny i GP ctvrtky. V dalsi bedne mam vercajk na prebijeni. Pokud prebijim, prinesu si bedynku, nadelam naboje, odnesu bedynku. V dalsi bedynce mam nadobi, co se mi ruzne seslo z vandrovani a cestovani s bydlikem, vesmes plast. Atd... Cili, pokud bych mel cas se nabalit na odjezd, muzu i proselektovat, kterou z bedynek vzit s sebou. Pochopitelne pro variantu, ze neutikam ve dve v noci v pyzamu nekam do tmy.

Bubenicek

Příspěvek#2132 » ned 8. říj 2023, 15:28

Trpaslo - Nejde o to na co se připravuješ. Jde o to, zda máš nějaké zavazadlo nebo něco pro případ že by se něco stalo. Nikdo přece neví co se stane.
Může být třeba zemětřesení, únik nějakého jedovatého plynu z auta při nehodě a podobně, je tisíce věci co se může přihodit. Mě zajímá co si vezmeš, nebo co máš připraveného aby si rychle odešel z nebezpečného místa NĚKAM ( nevíš kam ) a aby si tam přečkal v bezpečí cca týden - nejde o to jak dlouho, protože to nevíš ale i když je to situace z 95% nereálná, stát se přece může cokoliv . Dříve bylo jedno pořekadlo, nevím zda je platné ještě dnes :-) JE LEPŠÍ MÍT A NEPOTŘEBOVAT NEŽ NEMÍT A POTŘEBOVAT.

GreatLama

Příspěvek#2133 » ned 8. říj 2023, 15:43

Pro takove zadani plati co jsem psal, predpokladam navrat domu, takze picasa nechavam na stene.

---

JE LEPŠÍ MÍT A NEPOTŘEBOVAT NEŽ NEMÍT A POTŘEBOVAT. Je dle meho nesmysl, proto jsem posilal svuj seznam i s hmotnostma.

Moje minimum je 13,5 kila 5 dni, bez varice. Min to bezpecne neumim. A to jeste predpokladam, ze jsem si jidlo predem pripravil/nasusil.

Osobne neumim chodit s batohem tezsim nez 20 kilo, pres 15 uz je to utrpeni.

Bubenicek

Příspěvek#2134 » ned 8. říj 2023, 16:07

Co u jídla třeba toto :
Osobně jsem chutnal a je to asi to nejlepší co se dá koupit, i když jsou i lepší ale větší cena :-) Toto je na hodně dlouho cca 10 let uschova, a nepotřebuješ vodu navíc - testoval jsem osobně. Nejsou to kila navíc a vydatnost veliká.
main_foto_1.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

GreatLama

Příspěvek#2135 » ned 8. říj 2023, 16:58

Nevypada to spatne a obvykle je to i dobry, nejaky jsem ochutnaval od linejsich kolegu... :)

Ale muj pohled je ze se chci vejit do 500g s jidlem na cely den. (realne jsem linej, tak to vyjde spis na 600g). A chci, aby toho bylo tak 2500+kCal... Tohle se mi zda, ze bude vazit minimalne 2x tolik nez susene.

Pak bych teda jeste rad, aby v tom jidle bylo 100g bilkovin (to mi prijde obtizne) a 30g vlakniny (snadne) na den...

Voda v nasi krajine nebyva problem...

----

Mluvim o tom jak to delam na treku, pri evakuaci, bych si ASI vystacil s polovicnim pridelem a energii bral ze sadla, ale vyzkousene to nemam.

GreatLama

Příspěvek#2136 » ned 8. říj 2023, 17:10

Co me osobne brani udelat to zavazadlo je, ze veci co by v nem mely byt normalne pouzivam. Obcas pouzivam i ten batoh.

Druhej problem je, ze spoustu veci planuju mit na sobe a ne v zavazadle.

Treti je uz zminene jidlo.

Ctvrtej je spotreba. Ted jsem doma nachcipanej a v cestovni lekarnicce uz jsem udelal poradnej zarez (alespon se to obnovi), ale asi se nedokopu, abych to doplnil hned pristi tyden.

Patej jsou deti, ktery kdyz jedou na skautskou akci, tak litaji po dome a "kradou" jako straky. Vety typu potrebuju pujcit celovku, nebo nahradni baterie v den odjezdu...

Kdyz to tak po sobe ctu, tak bych mel mit ty zavazadla pro kazdeho clena rodiny a zejmena udrzbu tech detskejch si neumim predstavit.

poloventilator

Příspěvek#2137 » ned 8. říj 2023, 19:15

Survival - to je v prvni rade neuprosny boj o kazdou kalorii. Prijmes min energie nez vydas = chcipnes. Pri pochodu, expedici, boji, nemuzes obstaravat denne dost jidla, pokud si odkazan sam na sebe a nemas zazemi (byt treba nedobrovolne - kradeze, prinuceni) lidi kteri potravu vyrobi. Proc asi jeste zacatkem 20. stoleti dopadali expedice nejednou tragicky ? Proc se za 2. svetove valky zjistilo, ze zivotnost partizanskeho oddilu nezasobovaneho mistnim obyvatelstvem je asi 2 tydny ? Proc bylo osidlovani novych uzemi postupne, predtim i stovky let ? Protoze batoh v kterem by melo byt vse pro samostatnou cinnost by cloveka po par km zlikvidoval. A i kdyby, rovnice cas - postup - prijem energie, proste nevychazi. Jen kratkodobe, pak se musi prukopnik bud vratit nebo usadit.

Héfaistos

Příspěvek#2138 » ned 8. říj 2023, 23:00

Bubenicek píše:Co u jídla třeba toto : ...[/attachment]

Takovéto věci si vezmu rád na jakýkoliv vandr. Ale myslel jsem, že se tu bavíme o nouzovém BOBu a ne a baťohu na sobotní výlet s rodinou...

Mimochodem, na vandry jsem jezdil celý život, takže vím (a umím) jak se živit tři a více týdnů "nouzově". Samozřejmě, že teď už to není úplně jak ve dvaceti, ale přežít by se na tom (suchá strava) dalo.

Proto na vandry klidně vozím podobné jídla, ale v BOBu mám NRG5...

MojeTikka

Příspěvek#2139 » pon 9. říj 2023, 04:58

Jak to NRG5 chutna?

Bubenicek

Příspěvek#2140 » pon 9. říj 2023, 05:58

Héfaistos - ano to máš pravdu, toto jídlo není moc vhodné do nouzového zavazadla, má však výhodu že oproti jiným jídlům nepotřebuješ vodu. Ale jako zásoba na doma je to dobrá věc, vezmi si jak lidé panikařily v době covidu a vykupovaly zásoby z obchodů, v případě krize může samozřejmě dojít k tomu že jako první se rozpadne infrastruktura jak se již mnohokrát ukázalo ve více zemích. Nám se naštěstí podobné věci vyhnuly a snad i vyhnou. Každopádně se k zásobám BOB ještě vrátím a řeknu víc.

CzechJoker

Příspěvek#2141 » pon 9. říj 2023, 06:51

GreatLama píše:Pro takove zadani plati co jsem psal, predpokladam navrat domu, takze picasa nechavam na stene.

Picasso, pokud to není nějaké relativně levné ex libris, patří do trezoru. Ale vážně, tvůj seznam je vhodný na ultralight výlet (sám píšeš o turistice), ale není to BOB. BOB je základní sada věcí, kterou čapneš do ruky, když tě o půl třetí ráno vykopou hasiči z bytu, protože o patro výš hoří. Musíš s tím přečkat hodinu, než tě posadí do evakuačního autobusu a uvaří čaj, případně (v případě tornáda, povodní apod.) dva až tři dny s tím, že ti uvaří čaj a polévku z pytlíku. V tělocvičně na karimatce nepotřebuješ tarp ani tyvek, ale nabíječku k mobilu (případně záložní mobil), trencle, vložky pro manželku nebo sousedku, nějaké tričko, ponožky a třeba karty, abys zabil čas. V ideálním případě i sadu dokladů (vysvědčení, výpisy z katastru, akcie, smlouvy...), kdyby dům lehl popelem. A možná i hotovost.

Zavazadel nebo setů může být celá řada, v autě vozím INCH, což je úplně jiný příběh.

GreatLama

Příspěvek#2142 » pon 9. říj 2023, 08:13

S tím co píšeš souhlasím... problém máms tím, že se nám tu míchá zadání od mise na Mars po cestu výtahem do přízemí. :)

CzechJoker

Příspěvek#2143 » pon 9. říj 2023, 08:39

Je to tak, existuje spousta scénářů a pro každý jsou potřeba trochu jiné rekvizity.

Héfaistos

Příspěvek#2144 » pon 9. říj 2023, 09:32

MojeTikka píše:Jak to NRG5 chutna?

Hnusně. Dá se to chroupat jak nasucho (takže také není k požití nutně potřeba voda), ale pokud voda je, tak se to v ní dá rozmočit a udělat z toho kaši (to je pak o něco méně hnusné ;-) ).

GreatLama

Příspěvek#2145 » pon 9. říj 2023, 09:40

Ma to NRG5 nejakou vyhodu krome trvanlivosti?

Pokud dobre koukam tak to ma 460kCal na 100g, buraky maji 580kCal na 100g...

Zpět na