Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti
- ante
- JirkaCV
- MojeTikka
Příspěvek#2616 » pát 18. říj 2024, 12:22
Osada mela tu nevyhodu, ze byla stacionarni. Jezdil jsem po osadach za kamarady, ale sam jsem mel radeji, kdyz se couralo. Vetsinou spani venku, ohen aby nebyl videt (i za sociku smel byt min. 50 metru od kraje lesa). A to jeste v Cesku je to i ted docela dobry, pokud se nekomu valis v lese, nedelas ohen, nenechas odpadky a neni to nejaka chranena oblast, tak je to v pohode. Venku je to horsi, at uz Rakousko, Nemecko, Svycarsko, ci Francie. Naopak zase volnejsi je to na severu - Svedsko, Norsko, Finsko. Jinej krav, jinej mraj.
- ante
Příspěvek#2617 » pát 18. říj 2024, 12:26
Dělam to normálně, než ráno vylezou z peřin, zbyde po mně jenom zválená tráva a jsem o pět kilometrů dál. A nic jinýho od nikoho nepotřebuju. Co je mrzutý, je tristní stav vesnických hospod. Nedá se na ně už spoléhat.
PS: Oheň potřeba není.
PPS: Tikka: Co vím, tak v Norsku mají přímo uzákoněný právo volnýho průchodu krajinou.
PS: Oheň potřeba není.
PPS: Tikka: Co vím, tak v Norsku mají přímo uzákoněný právo volnýho průchodu krajinou.
- dan
Příspěvek#2618 » pát 18. říj 2024, 12:45
To nemuselo byt nutne vnejsim prostredim ani vybavenim. Za tim mohl byt stav organismu. Unava, nebo nejakej subklinickej moribundus.ante píše:tenkrát z nějakýho důvodu nefungovala izolace odspoda, prorazilo to i do poměrně dobrý mumie
Ve skutecnosti je i spani venku a v zime hodne o hlave. Vnimani chladu je, stejne jako vnimani bolesti, individualni. Mentalni efekt "je mi strasna zima" u vetsiny lidi zacina uz v okamziku, kdy lehce poklesne teplota kuze. Daleko driv, nez nejak zajimave poklesne teplota jakehokoliv duleziteho organu. Efektem otuzovani neni jen to, ze se organismus nauci s teplem lepe hospodarit, ale i to, ze se hlava nauci zimu vic brat jako "prostou informaci" a nenecha se tak snadno paralyzovat "strachem ze zimy".
Behem svych cetnych (a ne vzdy rozumnych) pokusu na tomto poli jsem zjistil, ze v peti stupnich dokazu prezit noc zcela bez vybaveni i obleceni (nakonec jsem prezil noci tri), v sortkach a tilku pri -10 a ostre chuzi se na hranici druheho stupne podchlazeni dostanu za dve hodiny a v sedmistupnove vode s rukama a hlavou nad vodou trva 40 minut, nez ztratim schopnost pracovat. A u simulovanyho vyslechu trvalo sest hodin, nez to vzdal vysetrovatel a dostal ze me informace jinak nez zimou ;-)
To jsou prevazne hovadiny, ale kdyz se pak clovek dostane do nejakyho prusvihu, davaji mu tyhle zkusenosti nadhled, takze muze problem resit v klidu, bez paralyzujiciho strachu ze zimy.
A zjednodusuje to i bezny vandrovani. Stan jsme nemel nikdy a spacak beru i v zime jen kdyz se mi ho chce tahnout.
Nemuzu v tomhle ohledu slouzit zadnou spatnou osobni zkusenosti. Je pravda, ze "v sezone", kdyz je vsude strasne lidi a majitele pozenku jsou zpruzely spise poctem nez konretnimi osobami, moc nikam nechodim. Ale od pozdniho podzimu do brzkyho jara jsou reakce spis pozitivni.JirkaCV píše:zkus někde zabivakovat v lese za vesnicí
- Murphy
- JirkaCV
Příspěvek#2620 » pát 18. říj 2024, 13:04
Je to fajn pocit, když máš ve spacáku příjemně teplo, pak vystrčíš nos ven a zahryzne se ti do něj -10°C. Pak je oheň docela rychle rozdělaný a než se vyhrabou ostatní, je čaj hotov.
Jednou jsem venku nechal kanady. Po minutě chůze jsem zjistil, že necítím nohy. Teda doslova. Přitom jsem mráz moc neregistroval. Tak rychle dolů a třít ...
Jednou jsem venku nechal kanady. Po minutě chůze jsem zjistil, že necítím nohy. Teda doslova. Přitom jsem mráz moc neregistroval. Tak rychle dolů a třít ...
- Jirka44
Příspěvek#2621 » pát 18. říj 2024, 13:17
V té knížce jsou i rady a tipy jaký vybrat spacák, jak v něm spát a že spousta lidí si neuvědomuje že spacák nehřeje ale izoluje, tudíž pokud do spacáku vlezu promrzlej jak hovno
tak se v něm moc nezahřeju, naproti tomu když do spacáku vlezu rozehřátý, neboli s rozprouděnou krví tak to teplo uvnitř spacáku izoluji a bude mi faln. Další rady jsou jako že spacák do sucha, jelikož na zemi od s podu natáhne vlhkost, místo karimatky, hromady listí a podobně. ( stejně tak nespat ve spacáku oblečený nebo i nahý, lepší je lehké termo prádlo a to už kůli hygieně, spacák se praním ničí stejně tak jako když je ve stále složeném stavu.
je tam toho hodně, asi 20 způsobů na rozdělání ohně, co dát do nouzového zavazadla, co za léky, pokud léky nemám jak je nahradit bylinkami. Nebo jak vyčistit vodu bez filtru. Jak zabezpečit obydlí ( třeba i jen páskou přes sklo aby př tlakové vlně se nerozlétli střepy ) Je tam popsáno mnoho situací jak v přírodě tak ve městě.
Jsou tam typy čeho se vyvarovat ale i rady typu že není dobré se spoléhat na stát ale ani na známé, cituji :
Podle světových statistik je v každé společnosti 5% lidí, kteří jsou schopni do druhého vrazit kudlu. Když se stane něco, co ostatní znejistí, přidá se k nim35% dalších lidí. Zbývá 60% z nichž 2% ztuhnou a nejsou schopna nic rozumného podniknout. Ostatní jsou ovce, které si nechají líbit cokoliv.
Nebo jak skladovat vodu i po roky a podobně ...... Jsou tam i popsané situace JEDNA PANÍ POVÍDALA jak na internetu jsou lživé informace, nebo na třena v reportáži BBC a podobně jak rádoby profesionální rádci na přežití jsou v přírodě a hrají si na přežití a radí věci které by vás v reálu zabily
nehledě na to že v té drsné přírodě mají kompletní štáb a po natáčení teplou sprchu a hamburger s teplou kávou a cukrem a nakonec v karavanu teplé spaní .
Pak jsou ty i typy co jíst v přírodě ( cvrček či mravenec ) nebo veganské strava ale i jak cvrčka a podobné proteiny připravit aby byli jedlí. prostě v té knize toho je hodně a doporučuji přečíst, není to jako jinde zbytečné obsáhle blbostmi, a když už je tam třeba poznatek k tématu že třeba v Bosně a Argentině se tohle přesně stalo a teď na Ukrajině je to samé - první dny zmizela z obchodu voda, jídlo, pak zbraně a střelivo a následně oblečení a boty a trvalo několik týdnů něž se to srovnalo a stát mohl nějak zareagovat.

je tam toho hodně, asi 20 způsobů na rozdělání ohně, co dát do nouzového zavazadla, co za léky, pokud léky nemám jak je nahradit bylinkami. Nebo jak vyčistit vodu bez filtru. Jak zabezpečit obydlí ( třeba i jen páskou přes sklo aby př tlakové vlně se nerozlétli střepy ) Je tam popsáno mnoho situací jak v přírodě tak ve městě.
Jsou tam typy čeho se vyvarovat ale i rady typu že není dobré se spoléhat na stát ale ani na známé, cituji :
Podle světových statistik je v každé společnosti 5% lidí, kteří jsou schopni do druhého vrazit kudlu. Když se stane něco, co ostatní znejistí, přidá se k nim35% dalších lidí. Zbývá 60% z nichž 2% ztuhnou a nejsou schopna nic rozumného podniknout. Ostatní jsou ovce, které si nechají líbit cokoliv.
Nebo jak skladovat vodu i po roky a podobně ...... Jsou tam i popsané situace JEDNA PANÍ POVÍDALA jak na internetu jsou lživé informace, nebo na třena v reportáži BBC a podobně jak rádoby profesionální rádci na přežití jsou v přírodě a hrají si na přežití a radí věci které by vás v reálu zabily

Pak jsou ty i typy co jíst v přírodě ( cvrček či mravenec ) nebo veganské strava ale i jak cvrčka a podobné proteiny připravit aby byli jedlí. prostě v té knize toho je hodně a doporučuji přečíst, není to jako jinde zbytečné obsáhle blbostmi, a když už je tam třeba poznatek k tématu že třeba v Bosně a Argentině se tohle přesně stalo a teď na Ukrajině je to samé - první dny zmizela z obchodu voda, jídlo, pak zbraně a střelivo a následně oblečení a boty a trvalo několik týdnů něž se to srovnalo a stát mohl nějak zareagovat.
- dan
Příspěvek#2622 » pát 18. říj 2024, 14:26
Zajimave Ja jsme cetl, ze po WW probeh v Americe vyzkum, ktery mel zjistit, proc je pocet zranenych a mrtvych v bitvach "tvari v tvar" ve velkem nepomeru k mnozstvi vystrelene munice. Prezentovany zaver studie byl, ze jen cca 2% muzske populace dokaze prirozene (tedy bez zvlastniho vycviku) zabit cloveka, kteremu vidi do tvare a kteru je bezprostredne neohrozuje. Na zaklade tohoto zjisteni se pak upravoval vycvik aby se prirozene baroiery odbouraly.Jirka44 píše:Podle světových statistik je v každé společnosti 5% lidí, kteří jsou schopni do druhého vrazit kudlu
Takze jestli je schopno (mimo ramec bezprostredni sebeobnany) zabijet 2% muzu a soucasne 5% populace, nevychazeji z toho zeny moc pekne ... ;-)
- MojeTikka
Příspěvek#2624 » pát 18. říj 2024, 16:04
ante píše:PPS: Tikka: Co vím, tak v Norsku mají přímo uzákoněný právo volnýho průchodu krajinou.
Volny pruchod krajinou mame uzakoneny i u nas, proto pak byvaji trable s luftaky, co naburaceji nekam mezi kravy na pastvinu a hrozne se divi, ze byk ma blbej den.
Co maji ale severani volnejsi, je prave to kempovani na divoko. Jen uz nevim, kdo jak presne a nechci kecat bludy.
- MojeTikka
Příspěvek#2625 » pát 18. říj 2024, 16:08
Jirka44 píše:Podle světových statistik je v každé společnosti 5% lidí, kteří jsou schopni do druhého vrazit kudlu
Necim podobnym se zabyval Stanfordsky experiment na pocatku 70. let.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Stanfords ... experiment
To, az bude nekdo vykladat, ze magorem se nikdo nestane jen tak...
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí