Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti

expres

Příspěvek#2641 » sob 19. říj 2024, 09:42

Rozumím kam tím míříš. Až na to že třeba v době sněhu jsem na vejlete brodil řeku do půl těla. Záleží co kdo prožil. U mě asi šlo o souběh věci, jako i třeba lehké stupně omrzlin. U tebe ještě zhoršování podmínek a tahání dál. Výsledek je podobný podle mě. Já k tomu u sebe nevidím důvod. Reakce a schopnosti mi stačí s toho co znám.
Vybavení baglu kde mám i urezanej kartáček s vymačkanou pastou na delší treky, abych šetřil hmotnost se silne střetává s napadama ala vařič co nic neváží...Váha vs užitá hodnota je základní kámen.

Asi se o dá srovnat se sportovním autem specialem. Nejen že nemám klimatizaci, ale ani autoradio co taky váží.

Jirka44

Příspěvek#2642 » sob 19. říj 2024, 09:56

Tak Dane, ty i v mínus 20 stupních co si pamatuji chodíš v kaťasech, co si naposled pamatuji tak pantofle, kraťasy a tričko - venku mínis 15 :-) :-) ..... Dnes to typuji že za pár let budeš zimovřivej :-)

Jirka44

Příspěvek#2643 » sob 19. říj 2024, 10:09

Dentista Žurovský píše:Do spacaku vlozka ! Vyborna vec, trochu zlepsi i izolaci, ale hlavne da se vyprat lehce osobitne a spacak se tak velmi setri. Dale kdo na to ma, tak termovize a baterky s autonabijeckou - auto s cigaretovou zasuvku se najde vzdy. Obrovska takticka vyhoda. V noci pres les cervena celovka, staci na orientaci a demaskuje mnohem mene nez bile svetlo a nekazi nocni videni. A vyborna vec je nosit zahradnicke nuzky. Za chvili s tim vystrihas v hustem krovi tunylek a v nem misto na prespani, mnohem lepsi nez spat na volnem prostoru.

Zas musíš brát to, že batoh není nafukovací, budeš rád když vezmeš v nouzi to nejnutnější a hodně se budeš rozhodovat co si vžít sebou navíc - jestli zahradní nůžky nebo čí křovinořez nebo svetr. Ber že se tu bavíme o to co v nouzi sebou nebo jak nejlépe se zahřát. Zima od spodu je to nejhorší ale taky stačí pod sebou dát větve s jehličím či hromadu listí - v horším případě večer rozhrabat ohniště a udělat si nocleh nad rozehřátou zeminou, samozřejmě na to ještě větve s jehličím a podobně. Oheň ze zbytků uděláš vedle.
Je dosti způsobů jak se zařídit ale jak se říká kdo zná a umí nepotřebuje sebou plný batoh pomůcek ale stačí mu jen to co má v hlavě a umí si poradit. Dnes na kurzech i vidím že čím mladší generace tím větší BLB s prominutím - jejich reakce že si to když tak vygooglí mě dostává ale nikdo si neuvědomuje že Googlle a podobné vymoženosti nebudou :-) Stejně tak když jsem byl na kurzu přežití a učily nás co a jak, opět mladí trávily večerní čas odpočinku hraním her na telefonu - zde opět inteligence mladých zafungovala tak že šetřily cenou elektřinu. Instruktor je nechal ale po pár dnech jejich agresivita rostla s tím že nemají funkční telefon :-) Dnes lidi co jezdily a stále ještě jezdí na vandry a podobně si dokáží poradit skoro se vším ......

Héfaistos

Příspěvek#2644 » sob 19. říj 2024, 10:40

2 Jirka44 - jen technická a OT - pls nepoužívej všude ženský rod! (učily, trávily, jezdily apod.)... Bolí z toho oči.

Tedy pouze v případě, že tam v popisovaných situacích nebyly jen samé ženy (či malé děti) a ani jeden muž. Jedině pak by totiž Y ve slovesech dávalo nějaký smysl...

Jirka44

Příspěvek#2645 » sob 19. říj 2024, 10:48

Nevěděl jsem že jsme tu na kurzu pravopisu - spíš bys měl reagovat na téma než se tu zabývat blbostmi, nebudu raději reagovat vůbec abych Tě náhodou neurazil.

ante

Příspěvek#2646 » sob 19. říj 2024, 11:04

Výtka byla velmi mírná, spíš formou žádosti. IMHO není důvod takhle nepřiměřeně reagovat, což takhle radši vyvodit poučení? Nedodržování komunikačního protokolu k porozumění nepřispěje.

dan

Příspěvek#2647 » sob 19. říj 2024, 12:49

Jirka44 píše:za pár let budeš zimovřivej
Zadny za par let, ono uz je to tady. Vykon klesa, doba na regeneraci roste a neda se to zastavit. Uz me nekteri dokonce zahledli v dlouhejch kalhotach ;-)
Ve chvili, kdy "vyzvy" prestanou cloveku sebevedomi zvedat a zacnou mu ukazovat, ze uz jede z kopce, je s nima potreba prestat driv, nez mu sebevedomi zruinujou. Vydrzel jsem se neobelhavat pres padesat let, ted je cas prepnout na iluze a doufat, ze realny propad aspon castecne kompenzuji zkusenosti nasbirany drivejsimi pokusy. Nakonec, spousta lidi si s iluzema o sobe a bez realnejch zkusenosti, vystaci celej zivot. ;-)

expres píše:v době sněhu jsem na vejlete brodil řeku do půl těla
At proto, ze jsi zrovna musel, nebo proto, zes nemusel a jen to chcel vyzkouset, uz vis, co to obnasi a tu zkusenost pouzijes az se priste bude jako reseni neceho nabizet "vlezt do ledovy reky".
Ja jen nechci cekat az zkusenosti prijdou "prirozene", v dobe, kdy uz nemam moc jinou moznost, nez ji ziskat. Radsi ji ziskam predem, planovane, s rozmyslenym ustupovym planem pro pripad, kdyby to nahodou nevyslo. A ano, sbiram mozna trochu zbytecne siroce i do krajnosti.
Zatim se mi realne hodily zkusenosti se zimou (v mokrejch hadrech a bez telefonu jsem v mrazech s autem spadnul do prikopu na velmi nefrekventovanem miste) a s peprakem (kdyz mi ho jeden dobrak bez varovani nacakal do obliceje).
Nikdy nevis, co se kdy muze hodit ... ;-)

DVII

Příspěvek#2648 » sob 19. říj 2024, 13:26

Zanechte půtek o blbý I/Y v době kdy je možné rano se vzbudit jako muž,v poledne se rozhodnout, že jsem žena a večer letadlo

Héfaistos

Příspěvek#2649 » sob 19. říj 2024, 13:29

Jirka44 píše:Nevěděl jsem že jsme tu na kurzu pravopisu - spíš bys měl reagovat na téma než se tu zabývat blbostmi, nebudu raději reagovat vůbec abych Tě náhodou neurazil.

Slušně jsem tě poprosil. Tvá podrážděná reakce jen ukazuje, že nejen že neumíš rodnou řeč, ale ani diskutovat. A neboj, člověk, který se neumí písemně vyjadřovat bez hrubých chyb a který nezná učivo prvního stupně základní školy, mě urazit nemůže. Ale protože jsem dobrák od kosti, tady máš odkaz na doučení se shody předmětu s přísudkem: https://www.pravopisne.cz/2009/12/shoda-2/

DVII píše:...v době kdy je možné rano se vzbudit jako muž,v poledne se rozhodnout, že jsem žena a večer letadlo

:-D Ale právě na to je ta čeština a shoda přísudku s podmětem dobrá a pozná se to, páč jestli se "ráno vzbudili a v poledne se rozhodly", tak je jasné, že ráno to ještě byli muži a v poledne to už vše byly ženy. ;-)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A pro ostatní, abych nebyl OT - v mládí jsem jezdil na vandry prakticky každý týden na cca dva a půl dne (Pá - Ne) a to víceméně celoročně. Musím říct, že schopnost přežít (či se jen prostě vyspat) v extrémnějších podmínkách také značně závisí na věku, jak už tady předeslal v předchozím příspěvku dan. Kolem dvacítky jsem se dokázal v zimě vyspat prakticky jen v záhrabu ve sněhu a s dvěma dekama. V současné době to už tak slavné zdaleka není. Metabolismus je značně zpomalený a bez pořádného péřáku, a kvalitní karimatky + alumatky + listí/jehličí pod sebe bych venku při nižších teplotách asi zmrznul. Nehledě na to, že většina lidí ke stáří zpohodlní a ven na nějaký delší vícedenní trek mě už jen tak něco nedostane.

Jinak občas jsme dělali fakt nebezpečný věci a občas se něco přihodilo (prolomení tenkého ledu při přechodu zamrzlé řeky a pád s kompletním oblečením až po krk do vody a pod.) ale naštěstí jsme měli nejenom to mládí, ale i celkem dobré informace jak se např. v případě pádu do vody (a pod.) v zimě poté zachovat, takže jsme všechny tyto eskapády přežili relativně ve zdraví. Ale jak píši výše, dnes už bych spoustu toho nedělal a ani si nejsem jistý, že bych spoustu z toho přežil... ;-)

Murphy

Příspěvek#2650 » sob 19. říj 2024, 18:02

Héfaistos píše:
(prolomení tenkého ledu při přechodu zamrzlé řeky a pád s kompletním oblečením až po krk do vody a pod.)

Ja si sel po jehlicnatem svahu umyt ruce do Jizery a ze je pod jehlicim uz pouze snih a led a ne pevna puda mi doslo az ve chvili, kdy uz jsem byl hlavou napred i s krosnou na zadech ve vode...
Vetsinu noci jsem travil u ohne pod previsem vice mene nahy.
Ani nevim, v jakem stupni chraneneho uzemi jsem byl.
Dobre cviceni a taky kontrola, ze i na cundr balim veci kvalitne po vodacku do igelitek. Spacak prezil.

Héfaistos

Příspěvek#2651 » sob 19. říj 2024, 18:45

Murphy píše:...Vetsinu noci jsem travil u ohne pod previsem vice mene nahy...

JJ, to je základ kteří mnozí nechápou, že je potřeba, zvláště pokud opravdu mrzne, ze sebe okamžitě sundat všechno mokré oblečení než se změní ve ztvrdlý krunýř, ve kterém můžete umrznout. Hned další bod je již zmiňovaný oheň - pořádná vatra, aby nejen zahřála tělo ale pomohla i vysušit ono oblečení. Lidi občas prvně řeší ten oheň a pak už je pozdě a umrznou ve zledovatělém oblečení. Hodně zkušeností co dělat v přírodě v zimě v případě nějakých problémů mám od kamarádů z Finska, kteří mají s pořádnými mrazy poněkud lepší zkušenosti - u nás se jen tak nestane, aby bylo čtyřicet pod nulou... Naštěstí... ;-)

dan

Příspěvek#2652 » sob 19. říj 2024, 21:24

Ono tam celkove neni moc casu (samozrejme zalezi podle okolni teploty). Objeceni je treba shodit, ale v zapeti je potreba najit a shromazdit aspon trochu dreva a rozdelat ohen - a to driv driv, nez clovek prijde o motoriku v rukou natolik, ze uz ohen nebude schopen rozdelat. Pokud clovek do vody jen spadnul a okamzite vylezl, je toho casu jeste relativne dost. Pokud to ale bylo slozitejsi a vylezt trvalo par minut, nebo drevo neni v bezprostrednim dosahu, muze byt casu celkem malo nez se clovek dostane do stavu, kdy uz nebude schopen skrtnout sirkou.

I v tomto kontextu je dobre posuzovat, zda si sebou preci jen nevzit zapalovac, i kdyz umim spolehlive rozdelat ohen trenim nebo kresadlem a zapalovac se tedy muze jevit jako zbytecna zatez. A ze stejneho duvodu obvykle nelituju tech par gramu a mam jeden az dva chemicke zahrivaci sacky. Prave proto, ze jsem si nektere extremy vyzkousel vim, ze je sice preziju, ale uz tam neni prostor na zalozni plan. Takze ten extrem musi byt zalozni plan k nejakemu lepsimu - a s vidinou na nejaky ten lepsi s sebou jsem ochoten tahnout i nejaky to "zbytny" vybaveni typu zapalovac, ohrivaci sacek nebo kolo "americky" lepici pasky ...

Murphy

Příspěvek#2653 » sob 19. říj 2024, 23:28

Nastesti mi tehdy vsechno vychazelo. Krosna mne neprimavkla na dno, nasprajvla se a dostal jsem se max do 30 sec zase ven.
Vedla skala,, na ktosne celta a par klacku, ktere jsem sprajvnul o stenu a prispendlil celtu. Obleceni dolu, nastesti jsem mel v zaigelitovanem a jen trosku navlhlem spacaku triko a trenky na spani. A vodotesne zabalene sirky a zapalovac taky oresily a kolem fura smrku. Jen boty nevyschly, ale suche ponozky jsem mel a tak jsem pres ne dal igelitaky.
Nehrat mi vsechno tak krasne do not, asi jsem mel vetsi problem.
Takhle jsem byl jen rano strasne nevyspaly.
A clovek si rekne - 5 km od silnice, jestli ne bliz....

MojeTikka

Příspěvek#2654 » pon 21. říj 2024, 11:53

Byste meli videt meho souseda. Je mu k sedesati, nesvepravnej (vystudoval ZS po 6. tridu a pak sel do JZD, kde z nej byli nestastni). Kdyz jsem na Sumave kupoval chalupu, prijel jsem v prosinci, venku dvacet cisel snehu a soused vybehl ve vasilu a roztrhanych modrakach. Ja jsem sice taky ze studenyho odchovu, ale mel jsem triko, svetr a bundu, bo ani slunce nesvitilo. Mam to jeste nekde na fotkach. Rikal jsem si, ze ten magor musi pojit na zapal plic, tak at ma fotku na nahrobek.

Za ty roky co na Sumave ziju, byl soused jen jednou ve spitale, kdyz blbe slapl na hrabe a zlomil si kotnik. Jinak teda kdyz je -20 °C, tak vymekne a ma misto vasila flanelku. Ty modraky ma snad cely roky ty samy. Doma topi starou peci, takze ani EU na nej s buzeraci pres kotle nemuze, protoze ta se na kamna nevztahuje. I ten kovit se mu vyhnul.

Héfaistos

Příspěvek#2655 » pon 21. říj 2024, 13:19

No jo, příroda prostě někde ubrala a naopak někde přidala. Taky znám jednoho takovýho - obdobný případ - soused důchodce na chatě. Sice není úplně nespvéprávněj, ale hlavu má především na to, aby mu nepršelo do krku. No a je mu 79, chlastá, ale na té chatě (kde je prakticky i přes zimu) furt něco dělá, řeže dřevo, štípá ho kalačem atp. A když jsem s ním naposled mluvil, tak se strašně těšil na svoji oslavu osmdesátých narozenin (co bude slavit cca za 14 dní), že to bude velká akce, sezve všechny chataře z okolí a vožereme se prý jak hovada... Tož asi tak...

Zpět na