Prima zboží až z daleké Číny!!!!
- Héfaistos
Příspěvek#1276 » úte 3. pro 2024, 16:23
v.k. píše:Héfaistos píše:... 7075 - T6 (hliník této pevnosti má MIL-Spec certifikaci pro použití v armádě), z čeho je vyrábí Surefire...
Jakou MIL-Spec certifikaci?
Blbě (nepřesně) jsem to napsal - spíš je to tak, že témeř všechny elektronické zbraňové doplňky, které mají (alespoň v USA) schválení (certifikaci) pro použití v armádě a mají hlavní konstrukční prvek těla hliník, jsou z hliníku třídy 7000 (nejčastěji právě konkrétně 7075 - T6). Asi neexistuje konkrétní MIL-Spec certifikace na materiál samotný, ale na výrobek jako celek - a tam je definovaná i požadovaná odolnost a "kvalita" použitého materiálu. A u hliníku třídy 6000 prostě ty parametry splnit nejdou. Proto jsou tyto věci pro armádu buďto z hliníku 7XXX nebo třeba z titanu. A Surefire dělá těla svítilen právě z 7075 - T6.
- v.k.
Příspěvek#1277 » úte 3. pro 2024, 20:14
OK, tak to jo.
Jen technicka poznamka - u tech ctyrcisli nejde o tridy, ale o samostatne definovane slitiny. At uz jde o puvodni americkou AA, nebo soudobe ekvivalnety EN 573 (nebo treba histiricky armadni handbook MIL-HDBK-694), tak definovane jsou pouze chemicke slozeni a forma (AW-tvarene, AC-odlevane,...). Nejde o "pevnostni tridy" per se, k tomu chybi tepelne zpracovani a dalsi faktory starnuti a zpevneni.
A logicky v MIL-Spec je pracovano nikoliv s chemickym slozenim a technologii vyroby, ale s vyslednymi materialovymi charakteristikami.
Existuji sice MIL-STD (zakladni norma) a nebo MIL-DTL (Details), ktere odkazuji primo na slitinu a jeji tepelne zpracovani (cili EN 573 + EN 515), misto materialovych charakteristik. Ale vetsina MIL-STD co jsem mel moznost studovat se venuje jen povrchovkam a povlakum hlinikovych slitin, protoze pozaduji nadstandardni odolnost korozi, oteruvzdornost atp. V pripade zakladniho materialu neomezuji vyber. Jen vyjimecne stanovi ze nesmi jit o deformacne zpevnitelnou, ale starnouci slitinu coz efektivne omezi vyber na 2xxx, 6xxx a 7xxx.
U MIL-SPECS urcite muze predepisovat striktne material u vykresu, ale na takovou svitilnu by mi to prislo divne, neekonomicke
Jen technicka poznamka - u tech ctyrcisli nejde o tridy, ale o samostatne definovane slitiny. At uz jde o puvodni americkou AA, nebo soudobe ekvivalnety EN 573 (nebo treba histiricky armadni handbook MIL-HDBK-694), tak definovane jsou pouze chemicke slozeni a forma (AW-tvarene, AC-odlevane,...). Nejde o "pevnostni tridy" per se, k tomu chybi tepelne zpracovani a dalsi faktory starnuti a zpevneni.
A logicky v MIL-Spec je pracovano nikoliv s chemickym slozenim a technologii vyroby, ale s vyslednymi materialovymi charakteristikami.
Existuji sice MIL-STD (zakladni norma) a nebo MIL-DTL (Details), ktere odkazuji primo na slitinu a jeji tepelne zpracovani (cili EN 573 + EN 515), misto materialovych charakteristik. Ale vetsina MIL-STD co jsem mel moznost studovat se venuje jen povrchovkam a povlakum hlinikovych slitin, protoze pozaduji nadstandardni odolnost korozi, oteruvzdornost atp. V pripade zakladniho materialu neomezuji vyber. Jen vyjimecne stanovi ze nesmi jit o deformacne zpevnitelnou, ale starnouci slitinu coz efektivne omezi vyber na 2xxx, 6xxx a 7xxx.
U MIL-SPECS urcite muze predepisovat striktne material u vykresu, ale na takovou svitilnu by mi to prislo divne, neekonomicke
- Héfaistos
Příspěvek#1278 » úte 3. pro 2024, 22:09
Jasan, opět jsem to napsal ne uplně přesně - u těch čtyřčíslí hliníku nejde o "třídy" (jak je to třeba u ocelí), ale o "skupiny" dle legujících prvků a v každé skupině je několik typů slitin, definovaných konkrétním ctyřčšíslím dle množství těch legujících prvků.
Hezky a srozumitelně je to rozepsané např. zde:
https://www.atreon.cz/normy-jakosti/normy-a-slitiny-hlinik/
Hezky a srozumitelně je to rozepsané např. zde:
https://www.atreon.cz/normy-jakosti/normy-a-slitiny-hlinik/
- MojeTikka
Příspěvek#1279 » stř 4. pro 2024, 07:07
v.k. píše:Héfaistos píše:... 7075 - T6 (hliník této pevnosti má MIL-Spec certifikaci pro použití v armádě), z čeho je vyrábí Surefire...
Jakou MIL-Spec certifikaci?
Jedna vec je specifikace materialu, nebo vyrobku stran slozeni, nebo specifickych vlastnosti a jina vec je certifikace napriklad pro prodej v ramci NATO. Na to prvni existuji definovane pozadavky a to druhe se provadi schvalovacim procesem.
Ergo... MIL-Spec konektor musi mit nejake deklarovane vlastnosti bez ohledu na to, jestli je to 4-pin nebo 10-pin. Pokud vyrobis zcela novy 7-pin konektor podle stejnych specifikaci, pak dodrzuje MIL-Spec a uvedes ho na trh. Pokud ale mas svitilnu, ktera byla schvalena pro nasazeni v NATO a ma NATO kod, pak pokud vyrobis novou svitilnu, musi znovu projit schvalovacim procesem, i kdyby byla vyrobena stejnym postupem ze stejnych materialu.
- v.k.
Příspěvek#1280 » stř 4. pro 2024, 13:07
Héfaistos>jop. Ja jsem trochu hnidopich co do nomenklatury
MojeTikka> Ja se ptal Hefaista a odpoved dostal. O zadnou konkretni MIL-SPEC, ktera by ve vztahu k takove svitilne 'certifikovala' EN AW7075 a 'necertifikovala' napr. EN-AW 2024 neslo.
To cos napsal ted ty je z vetsi casti spatne a vlastne nevim cos tim chtel sdelit.
MojeTikka> Ja se ptal Hefaista a odpoved dostal. O zadnou konkretni MIL-SPEC, ktera by ve vztahu k takove svitilne 'certifikovala' EN AW7075 a 'necertifikovala' napr. EN-AW 2024 neslo.
To cos napsal ted ty je z vetsi casti spatne a vlastne nevim cos tim chtel sdelit.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#1284 » pát 13. pro 2024, 11:33
Hoody_CZ píše:Zdravím vespolek,
Najde se tu někdo kdo již vyzkoušel Aliexpress zvětšováky před kolimátor? Konkrétně pokukuji po:
https://www.aliexpress.com/item/1005006319769066.html
Vzhledem k tomu, že to narozdíl od kolimátoru nemusí držet nulu. Tak pokud v tom je něco vidět, říkám si že to není špatnej deal.
Vlastně proč ne. Stavím si svoji první, celkem low cost, flintu. Světlo a kolimátor nechci finančně ojebat, ale zvětšovák...? Možná o něm budu uvažovat.
PS: vtipný je, že video reklama ukazuje, jak to hezky zvětšuje, když se zamíří na houpačku pro děti. Trochu morbidní, na můj vkus
zvetsovak.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Petr z Braníka dne pát 13. pro 2024, 11:40, celkem upraveno 1 x.
- Aritma
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1166
- Jarda.Jezek
Příspěvek#1286 » pát 13. pro 2024, 17:32
A co vzít kombo rádobyEotechu, tj. kolim 558 se zvětšovákem 3x nebo 5x? Podle amíků je to dobře funkční, bez vůlí a v ose. Cena směšná a kvalita prý velmi dobrá.
https://a.aliexpress.com/_Ewafelq
https://a.aliexpress.com/_Ewafelq
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1166
- Jarda.Jezek
Příspěvek#1288 » pát 13. pro 2024, 22:13
Link nemám, sledoval jsem to před nějakou dobou a pak se vydal jiným směrem, linky jsem si neuložil. Důvod odklonu nebyla nekvalita, ale pro moje účely vysoká hmotnost a pravděpodobně nedostatečná délka očního reliéfu u zvětšováku.
Je to tip tady do diskuse na možné řešení nadhozeného problému. Jestli tou cestou někdo šel, nebo půjde, bude fajn, když se podělí o zkušenosti.
Je to tip tady do diskuse na možné řešení nadhozeného problému. Jestli tou cestou někdo šel, nebo půjde, bude fajn, když se podělí o zkušenosti.
- Lonestar
Příspěvek#1289 » ned 15. pro 2024, 17:51
Zkušenostmi bych to nenazval, spíše prvními dojmy - dneska jsem si byl poprvé zastřílet s tím čínským Eotechem G45 (srovnávat nemám s čím, protože jsem se zatím s žádným zvětšovákem v praxi nesetkal).
Dělá to to co má, obrazec kolimátoru (mám Primary Arms SLx MD-25 s ACSS osnovou) je vidět ostře a zůstává na místě ( = neměl jsem ho po pár výstřelech vpravo dole), QD upínání drží pevně bez vůle...
Jedině snad - to odklápění nemá aretaci, takže jako by "pruží" (ale nevím, jestli je to chyba nebo vlastnost)
Dělá to to co má, obrazec kolimátoru (mám Primary Arms SLx MD-25 s ACSS osnovou) je vidět ostře a zůstává na místě ( = neměl jsem ho po pár výstřelech vpravo dole), QD upínání drží pevně bez vůle...
Jedině snad - to odklápění nemá aretaci, takže jako by "pruží" (ale nevím, jestli je to chyba nebo vlastnost)
- DesertEagle
- DesertEagle
Příspěvek#1290 » pon 16. pro 2024, 10:02
Viz příspěvky nahoře. Nic optického raději nebrat, mám toho z testování nákupů plnou bednu. Prostě jsem to musel vyzkoušet. Aktuálně už nikdy. Od lehkých závad typu mléčné mráčky až po nemožnost nastřelit či najít osu. Dřív z Ali ještě relativně slušně fungoval Vector Optic. Naposledny kámoš vracel vlajkovku Vectoru za 30k bohužel s poštovným zpět na sebe pro nečistoty ve sklech. V současné době lze Vectora sehnat za stejně v CZ tak dovoz ani myslím nedává smysl.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí