Prima zboží až z daleké Číny!!!!

Héfaistos

Příspěvek#1276 » úte 3. pro 2024, 16:23

v.k. píše:
Héfaistos píše:... 7075 - T6 (hliník této pevnosti má MIL-Spec certifikaci pro použití v armádě), z čeho je vyrábí Surefire...

Jakou MIL-Spec certifikaci?

Blbě (nepřesně) jsem to napsal - spíš je to tak, že témeř všechny elektronické zbraňové doplňky, které mají (alespoň v USA) schválení (certifikaci) pro použití v armádě a mají hlavní konstrukční prvek těla hliník, jsou z hliníku třídy 7000 (nejčastěji právě konkrétně 7075 - T6). Asi neexistuje konkrétní MIL-Spec certifikace na materiál samotný, ale na výrobek jako celek - a tam je definovaná i požadovaná odolnost a "kvalita" použitého materiálu. A u hliníku třídy 6000 prostě ty parametry splnit nejdou. Proto jsou tyto věci pro armádu buďto z hliníku 7XXX nebo třeba z titanu. A Surefire dělá těla svítilen právě z 7075 - T6.

v.k.

Příspěvek#1277 » úte 3. pro 2024, 20:14

OK, tak to jo.
Jen technicka poznamka - u tech ctyrcisli nejde o tridy, ale o samostatne definovane slitiny. At uz jde o puvodni americkou AA, nebo soudobe ekvivalnety EN 573 (nebo treba histiricky armadni handbook MIL-HDBK-694), tak definovane jsou pouze chemicke slozeni a forma (AW-tvarene, AC-odlevane,...). Nejde o "pevnostni tridy" per se, k tomu chybi tepelne zpracovani a dalsi faktory starnuti a zpevneni.

A logicky v MIL-Spec je pracovano nikoliv s chemickym slozenim a technologii vyroby, ale s vyslednymi materialovymi charakteristikami.
Existuji sice MIL-STD (zakladni norma) a nebo MIL-DTL (Details), ktere odkazuji primo na slitinu a jeji tepelne zpracovani (cili EN 573 + EN 515), misto materialovych charakteristik. Ale vetsina MIL-STD co jsem mel moznost studovat se venuje jen povrchovkam a povlakum hlinikovych slitin, protoze pozaduji nadstandardni odolnost korozi, oteruvzdornost atp. V pripade zakladniho materialu neomezuji vyber. Jen vyjimecne stanovi ze nesmi jit o deformacne zpevnitelnou, ale starnouci slitinu coz efektivne omezi vyber na 2xxx, 6xxx a 7xxx.
U MIL-SPECS urcite muze predepisovat striktne material u vykresu, ale na takovou svitilnu by mi to prislo divne, neekonomicke :)

Héfaistos

Příspěvek#1278 » úte 3. pro 2024, 22:09

Jasan, opět jsem to napsal ne uplně přesně - u těch čtyřčíslí hliníku nejde o "třídy" (jak je to třeba u ocelí), ale o "skupiny" dle legujících prvků a v každé skupině je několik typů slitin, definovaných konkrétním ctyřčšíslím dle množství těch legujících prvků.

Hezky a srozumitelně je to rozepsané např. zde:
https://www.atreon.cz/normy-jakosti/normy-a-slitiny-hlinik/

MojeTikka

Příspěvek#1279 » stř 4. pro 2024, 07:07

v.k. píše:
Héfaistos píše:... 7075 - T6 (hliník této pevnosti má MIL-Spec certifikaci pro použití v armádě), z čeho je vyrábí Surefire...

Jakou MIL-Spec certifikaci?

Jedna vec je specifikace materialu, nebo vyrobku stran slozeni, nebo specifickych vlastnosti a jina vec je certifikace napriklad pro prodej v ramci NATO. Na to prvni existuji definovane pozadavky a to druhe se provadi schvalovacim procesem.

Ergo... MIL-Spec konektor musi mit nejake deklarovane vlastnosti bez ohledu na to, jestli je to 4-pin nebo 10-pin. Pokud vyrobis zcela novy 7-pin konektor podle stejnych specifikaci, pak dodrzuje MIL-Spec a uvedes ho na trh. Pokud ale mas svitilnu, ktera byla schvalena pro nasazeni v NATO a ma NATO kod, pak pokud vyrobis novou svitilnu, musi znovu projit schvalovacim procesem, i kdyby byla vyrobena stejnym postupem ze stejnych materialu.

v.k.

Příspěvek#1280 » stř 4. pro 2024, 13:07

Héfaistos>jop. Ja jsem trochu hnidopich co do nomenklatury 8-)

MojeTikka> Ja se ptal Hefaista a odpoved dostal. O zadnou konkretni MIL-SPEC, ktera by ve vztahu k takove svitilne 'certifikovala' EN AW7075 a 'necertifikovala' napr. EN-AW 2024 neslo.
To cos napsal ted ty je z vetsi casti spatne a vlastne nevim cos tim chtel sdelit.

paza

Příspěvek#1281 » čtv 5. pro 2024, 17:15

No třeba na uchycení pod stůl, postel a podobně by to mohlo být zajímavé...
https://www.temu.com/cz/1-Kus-2-Kusy-20 ... 9b5dvhlgkc

DesertEagle

Příspěvek#1282 » pát 6. pro 2024, 17:41

DesertEagle píše:
paza píše:Jo, je tam varianta pro 4 a 6 kusů (uvedeno jako 4 nebo 6 karet).

.. díky za typ, objednáno

.. dnes dodáno. Do pěny snad přidávají opičí extrementy, páchne to opravdu strašně. Jinak za ty peníte docela spokojenost.

Murphy

Příspěvek#1283 » pát 13. pro 2024, 10:48

Treba se nekomu na AR sikne

https://a.aliexpress.com/_EQbV2de

Petr z Braníka

Příspěvek#1284 » pát 13. pro 2024, 11:33

Hoody_CZ píše:Zdravím vespolek,

Najde se tu někdo kdo již vyzkoušel Aliexpress zvětšováky před kolimátor? Konkrétně pokukuji po:
https://www.aliexpress.com/item/1005006319769066.html

Vzhledem k tomu, že to narozdíl od kolimátoru nemusí držet nulu. Tak pokud v tom je něco vidět, říkám si že to není špatnej deal.

Vlastně proč ne. Stavím si svoji první, celkem low cost, flintu. Světlo a kolimátor nechci finančně ojebat, ale zvětšovák...? Možná o něm budu uvažovat.
PS: vtipný je, že video reklama ukazuje, jak to hezky zvětšuje, když se zamíří na houpačku pro děti. Trochu morbidní, na můj vkus :D
zvetsovak.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Petr z Braníka dne pát 13. pro 2024, 11:40, celkem upraveno 1 x.

Aritma

Příspěvek#1285 » pát 13. pro 2024, 11:39

Nedávno jsem si zvětšovák z Aliku pro zvědavost koupil. Zvětšuje docela hezky, ale problém je s nastavením, aby jsi měl tečku z kolimátoru pěkně uprostřed. Je tam vůle, takže se mi stává, že po pár výstřelech je tečka vpravo dole..... stojí za hov...

Jarda.Jezek

Příspěvek#1286 » pát 13. pro 2024, 17:32

A co vzít kombo rádobyEotechu, tj. kolim 558 se zvětšovákem 3x nebo 5x? Podle amíků je to dobře funkční, bez vůlí a v ose. Cena směšná a kvalita prý velmi dobrá.

https://a.aliexpress.com/_Ewafelq

Dentista Žurovský

Příspěvek#1287 » pát 13. pro 2024, 20:29

Jarda.Jezek píše: Podle amíků je to dobře funkční, bez vůlí a v ose.

To je zajimave. Ale primo na Ali nejsou recenze. Muzes dat naky link na recenze toho ?

Jarda.Jezek

Příspěvek#1288 » pát 13. pro 2024, 22:13

Link nemám, sledoval jsem to před nějakou dobou a pak se vydal jiným směrem, linky jsem si neuložil. Důvod odklonu nebyla nekvalita, ale pro moje účely vysoká hmotnost a pravděpodobně nedostatečná délka očního reliéfu u zvětšováku.

Je to tip tady do diskuse na možné řešení nadhozeného problému. Jestli tou cestou někdo šel, nebo půjde, bude fajn, když se podělí o zkušenosti.

Lonestar

Příspěvek#1289 » ned 15. pro 2024, 17:51

Zkušenostmi bych to nenazval, spíše prvními dojmy - dneska jsem si byl poprvé zastřílet s tím čínským Eotechem G45 (srovnávat nemám s čím, protože jsem se zatím s žádným zvětšovákem v praxi nesetkal).
Dělá to to co má, obrazec kolimátoru (mám Primary Arms SLx MD-25 s ACSS osnovou) je vidět ostře a zůstává na místě ( = neměl jsem ho po pár výstřelech vpravo dole), QD upínání drží pevně bez vůle...
Jedině snad - to odklápění nemá aretaci, takže jako by "pruží" (ale nevím, jestli je to chyba nebo vlastnost)

DesertEagle

Příspěvek#1290 » pon 16. pro 2024, 10:02

Viz příspěvky nahoře. Nic optického raději nebrat, mám toho z testování nákupů plnou bednu. Prostě jsem to musel vyzkoušet. Aktuálně už nikdy. Od lehkých závad typu mléčné mráčky až po nemožnost nastřelit či najít osu. Dřív z Ali ještě relativně slušně fungoval Vector Optic. Naposledny kámoš vracel vlajkovku Vectoru za 30k bohužel s poštovným zpět na sebe pro nečistoty ve sklech. V současné době lze Vectora sehnat za stejně v CZ tak dovoz ani myslím nedává smysl.

Zpět na