Parlamentní volby 2017

notobi

Příspěvek#196 » pon 11. zář 2017, 06:21

Po Praze jezdim na kole do prace 11let vyjma kdyz prsi nebo nasnezilo, ale nepotrebuju k tomu cyklopruhy ani omylem. I kdyz by byla mhd zdarma stejne lidi pojedou autem protoze to je mimo metra proste rychlejsi. Takze vyhody pro kola jsou pro me jen vyhozeny penize nemluve o tom kolik peknych polnich cest a pesin se domrvilo asfaltem ani nemluvit

jhora

Příspěvek#197 » pon 11. zář 2017, 07:19

Nevytrhujte věci z kontextu a nemíchejte různé okruhy:

1) Piráti chtějí dopravu řešit koncepčně. Mluví hodně o cyklověcech, ale to jen proto, že je to populární téma na které směřuje hodně dotazů. To řešení automobilismu (okruhy, odstavná parkoviště apod.) mají na seznamu taky, akorát se je na to málokdo ptá. V té cyklodopravě jsou naivní, to samozřejmě nepopírám, ale mrkněte i na ten zbytek, než si uděláte názor.

2) Doprava v Praze je téma komunálních voleb, ne parlamentních. Parlament do toho moc hovořit nemůže (s výjimkou alokace peněz na regionální programy).

A na závěr k zamyšlení: Pokud taková blbost jako je mírná naivita Pirátů vás od nich odradí, tak dopadnete jako většina - budete volit toho, koho nejméně znáte, o kom nejméně víte. Protože každá trochu smysluplná strana bude mít v programu něco, co se vám nelíbí/nedává smysl/je naivní/nějak vám to jinak vadí. Když budete koukat jen na to, koho nemůžete volit protože říká jednu věc, co vám vadí, skončíte nakonec tak, že nemůžete volit nikoho nebo budete volit někoho, kdo se nakonec ukáže jako mizerná volba (elektorát ANO z minulých voleb v drtivé většině odešel rozčarován jinam a dnešní voliči ano jsou úplně jiná skupina).

I já si myslím, že podpora cyklodopravy v Praze má jen omezené a z větší části už dosažené možnosti, neb je Praha kopcovitá a mlaďasům to taky časem dojde. I mě pěkně štve, když mi cyklisti vjíždí pod kola nebo stojím kolonu někde, kde by mohlo být o pruh víc, kdyby tam nebyl cyklopruh kde projedou dvě kola za hodinu. Ale zatratit kvůli takové blbosti slibnou zajímavou stranu s dobrým programem? To už jsem v minulosti udělal několikrát a moc mi to nezafungovalo, takže letos to udělám trochu dospěleji.

audis

Příspěvek#198 » pon 11. zář 2017, 07:40

1) hodně dotazů od koho? I zde cyklisti píšou, že cyklo úpravy jsou zbytečné. Cyklo téma je jen Potemkinova móda, na které vydělají stavební firmy, protože díky dotacím je stavba 2x dražší.

2) ano odradí. Když vidím názory na komunal, dovozuju názory na parlamentní. Nechci aby v parlamentu bojovali za Potemkinova témata, která škodí. Toť vše.

pavelg

Příspěvek#199 » pon 11. zář 2017, 08:02

Já jsem si vždycky myslel, že i ten nej... volič tak nějak přirozeně chápe, co se řeší na lokální a co na celostátní úrovni. A že taky nemají všechna témata stejnou váhu, byť toto je samozřejmě individuální. Samozřejmě, že neexistuje strana, která by definovala problémy a naznačila řešení zcela podle mého, ale pak přece jde o to si poskládat SVOJE priority a mrknout, která ze stran nebo jejich představitelů to má poskládáno podobně.

jhora

Příspěvek#200 » pon 11. zář 2017, 08:44

audis: 1) od novinářů. Pořád se na to ptají, protože vědí, že si dotyčný tak jako tak u někoho naběhne a líp se pak prodají noviny. Tento příklad je důkazem, že to funguje :)

2) Viděls jeden názor na komunál (se kterým nesouhlasíš), ze kterého nelze dovodit názor parlamentní, není tam žádná reálná souvislost. Právě o tom mluvím - přečti program pro letošní volby, uvidíš sám, co tam o tom píšou. Když uděláš takovýhle Cimrmanovský krok stranou, tak vyloučíš ze svého výběru stranu na základě své doměnky postavené na tvém soukromém laickém soudu, nikoliv na realitě (a neber to špatně, všichni jsme političtí laici více nebo méně - realita je mnohem složitější a pozná to jen ten, kdo to reálně zažil a pár let byl aspoň někde v zastupitelstvu).

pavelg

Příspěvek#201 » pon 11. zář 2017, 09:14

Ono někdy lepší než číst program na aktuální volby, je zjistit si, co dělali ti lidé a jaké názory zastávali předtím, než si uvědomili, že je zase před volbami. Já jsem získal za posledních pár let dojem, že Piráti jsou ideologicky cosi jako černí Zelení.

Na druhé straně mě ale mrzelo, když např. vedení Svobodných zakázalo spolupráci s Piráty v komunálních volbách v jedné konkrétní obci. Protože ta skupina lidí byla poměrně rozumná a mohli být své obci užiteční.

V parlamentních volbách by ale mělo jít podle mě v první řadě o národní zájmy a odvahu se nenechat vydírat a nutit silnějšími k poslušnosti. V hospodářské oblasti pak o schopnost být rozumným hospodářem a správcem, mít smysl pro strategické plánování.

Téma pražské cyklistiky může maximálně demonstrovat způsob myšlení a přístupu.

audis

Příspěvek#202 » pon 11. zář 2017, 09:21

Ono někdy lepší než číst program na aktuální volby, je zjistit si, co dělali ti lidé a jaké názory zastávali předtím, než si uvědomili, že je zase před volbami.

Dekuji, přesně tak. Tímto se řídím vzdy. Volební programy nečtu.

jhora

Příspěvek#203 » pon 11. zář 2017, 09:34

Podle mé zkušenosti právě Piráti se dost posunuli od skupinky alternativních "černých Zelených" k normální parlamentní straně. Jejich program výrazně dospěl a z mé osobní zkušenosti za ním stojí většina těch lidí, co jsem zatím potkal. Zatím ještě nemají žádnou historii v parlamentu, ale na magistrátu se programu drží (i za cenu toho, že jsou za trest vyšoupnuti co nejdál na okraj), což je pro mě známka toho, že se sebou nechtějí nechat manipulovat. Na celostátní úrovni to bude jiný masakr, nicméně nevidím jiný způsob, jak je prověřit, než jim umožnit předvést, co v nich je. Osobně jsem toho názoru, že hodně dospěli a na jejich programu, vystupování i členské základně je to hodně znát. To že občas někdo řekne něco naivního (zrovna Mikuláš Ferjenčík je hodně velký idealista, tohle je přesně ten příklad) jim odpustím dokud jim bude fungovat vnitřní demokratický mechanismus.

Audis: Když nečteš programy, nemáš jak porovnat sliby a realitu. Můžeš se pak řídit jen podle náhodných informací z médií - a to se dle mého názoru nemáš šanci rozhodnout jinak než náhodně, podle toho, co ti kdo úspěšně naservíruje před volbami v novinách.

hauser

Příspěvek#204 » pon 11. zář 2017, 12:24

gogan

Příspěvek#205 » pon 11. zář 2017, 13:13

Dobrý přehled, snad alespoň někdo ze střelců kteří budou volit některou ze stran, z kterých prezentovaní jsou, použije tužku a bude kroužkovat.

pavelg

Příspěvek#206 » pon 11. zář 2017, 13:26

https://wiki.pirati.cz/stanoviska/pirat ... ku_v_cesku

Na mě to působí dojmem, jako by měli původně
" Piráti nepovažují za řešení kvóty, ale apelují na evropskou solidaritu s přetíženými státy a na společný evropský postup. Souhlasíme se zavedením jednotného azylového řízení, kde by členské státy vymezily preferované skupiny migrantů a migranti preferované cílové země. Uprchlík musí mít zaručeno přijetí, ale nikoliv do konkrétního státu. "

a pak tam dopsali:
" Pro ujasnění uvádíme, že se toto stanovisko týká válečných uprchlíků, kteří se bojí o život a rodinu a politických uprchlíků, pronásledovaných pro své názory. Pokud to není výslovně uvedeno, netýká se ekonomických migrantů, kteří se o život bát nemusí, ale chtějí pouze lepší životní úroveň. U ekonomických migrantů nevidíme za současné situace důvod měnit stávající zákony."

A nějak si kluci nevšimli, že nikdo nechce měnit zákony, prostě jsme dostali příkaz ke splnění.
Takže by měli spíš napsat, zda příkaz splní, nebo nesplní a pokud ne, kam až budou odhodlaní zajít.
Já z nich mám dojem, že budou pevně stát za svým do okamžiku, když jim Anděla přikáže osobně, pak sklapnou a vyplní.

Naproti tomu takový Zeman řekl jasně, že radši bez dotací, než migranty - a to je od socana oběť skoro nejvyšší!

jhora

Příspěvek#207 » pon 11. zář 2017, 13:34

No, na magistrátu dostali rozkaz a výhružku "jinak nebudou funkce" - a šli do opozice bez funkcí. Ferjenčík už dokonce měl na sobě žalobu (které se ubránil) za to, že otevřeně a veřejně šťoural do nějaké nevýhodné smlouvy. Takže za mě opatrný optimismus.

Zeman to sice řekl, ale už dávno není premiér. Kdyby fakt ty dotace musel obětovat a dát na špalek vlastní hlavu, tak by se teprve ukázalo, jestli jen využívá tématu k nabrání bodů, nebo by i jednal.

pavelg

Příspěvek#208 » pon 11. zář 2017, 13:47

jasně, to by se vidělo.
Ale vzhledem k tomu, jak se Zeman angažoval v Makedonii, bych skoro řekl, že kdyby byl premiér on a ne Sotbotka, že by se nejelo podle Lisabonu, ale požadoval by jednomyslnost. Zeman by se nestyděl prásknout do stolu.
Ale jasně.. čirá spekulace.

Jen ti Piráti (ale to se týká všech) by měli napsat, kam až by zašli při vydírání EK/EU. Je to možná netaktické, ale takové to sice nesouhlasím, ale befehl je Befehl, to je na prd.
Mám z nich strach zejména proto, že chtějí sjednocovat imigrační zákony. To je přece debilita nejvyššího kalibru - sjednocovat se bude tak, že Německo přikáže. Naopak, je třeba nepřipustit, jakékoliv vměšování do této oblasti od kohokoliv a nejméně z EU/EK a Německa.

pavelg

Příspěvek#209 » pon 11. zář 2017, 14:11

ilustrace sluníčkářství:
"V barmské vládě, která ze země právě teď vyhání muslimy z menšiny Rohingů po desítkách tisíc, má většinu hnutí „duchovní sestry“ Václava Havla, disidentky a nositelky Nobelovy ceny míru Aun Schan Su Ťij. Jak se může na něčem takovém podílet dlouholetá bojovnice za lidská práva, která dostala od Karla Schwarzenberga růži z exprezidentova hrobu zalitou do skla? "

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/mo ... mny-503630

Sedmej

Příspěvek#210 » pon 11. zář 2017, 14:16

pavelg: tak vem si, že oni mají v programu reformu EU a aktivní členství, nebo jak to tam je napsané. takže logicky budou chtít řešit takové ty evropské problémy na úrovni EU.

Zpět na