Výstřel doma
- Letec 12
Příspěvek#211 » stř 22. lis 2023, 14:05
Ne, střela by se ti do obličeje nevrátila. Střela se při dopadu na tvrdý plát roztříští a střepiny které se rozptýlí primárně po obvodu desky. Par drobných střepinek se sice vrátí ke střelci, ale to bys musel mít hlavu 20 cm od překážky aby ti to aspoň nějak ublížilo. Za to střepiny po obvod desky mají energii dostatečnou na docela nepříjemné poranění. Bezpečný protor je obvodová zeď (ne ta k sousedům), nebo chceš-li i ten trezor. Pistole běžnou nosnou zeď v paneláku nemá šanci prostřelit a např. u starých domků udělá dokonce jen jamku do omítky. Měl jsem možnost vidět.
Vybíjecí zařízení je fajn, ale není to tlumič a rána by z toho byla stejná jako kdybs bouchl kdekoli jinde po bytě. Jen tu díru bys pak nemusel opravovat
Knihy jsou ve výsledku vlastně docela dobrý nápad
.
Vybíjecí zařízení je fajn, ale není to tlumič a rána by z toho byla stejná jako kdybs bouchl kdekoli jinde po bytě. Jen tu díru bys pak nemusel opravovat
Knihy jsou ve výsledku vlastně docela dobrý nápad
- Střelec
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1577
- Jarda.Jezek
Příspěvek#213 » stř 22. lis 2023, 14:56
Tak já jsem se u toho nebavil. Teoreticky se to může stát každému, protože všichni opakovaně nabíjíme a vybíjíme. Včetně ran jistoty. Někdo na drily spoléhá, jinému se ukáže, že ho můžou zmást. Fakt je, že vybíjecí zařízení by bylo super. Pár starých telefonních seznamů by jako záchyt fungovalo pro střelu skvěle, klidně třeba balík starých časopisů a podobně. Volil bych to raději než skříně s oděvy, protože ty nejsou dost nacpané, střela projde polštáři, gauči, skříněmi až do zdi a přitom zničí spoustu majetku úplně zbytečně.
Ke zvážení je i obrácený přístup. Zbraň ukládat nabitou a nataženou, při oblékání maximálně jen kontrolovat její stav bez funkční zkoušky. Prostě opustit dojem, že zbraň bývá bez náboje v komoře. Ne, že bych to doporučoval, ale této situaci by to předešlo.
Znám několik případů, kdy si mí známí doma vystřelili. Jeden odpálil perkusní revolver při nabíjení, jiný spouští překonal pojistku pistole, třetí se vrátil po telefonátu k sušení, natáhl závěr a prohnal vypínač zdí, další po mnoha letech vzala pistoli z kufříku a úlekem z první rány zmáčkla spoušť podruhé. Nikdo z nich by v té chvíli nemířil do lapače, ikdyby ho měl.
Sám doma lapač nemám a po dnešku, co tady čtu, si říkám, že by to mohl být dobrý nápad. Viděl bych to na tlustostěnnou ocelovou trubku, dole zavařenou a vylitou či vycpanou tvrdou gumou. Hloubka tak 40cm by mohla stačit.
Už se to tu kdysi řešilo
viewtopic.php?t=2902#p30582
Ke zvážení je i obrácený přístup. Zbraň ukládat nabitou a nataženou, při oblékání maximálně jen kontrolovat její stav bez funkční zkoušky. Prostě opustit dojem, že zbraň bývá bez náboje v komoře. Ne, že bych to doporučoval, ale této situaci by to předešlo.
Znám několik případů, kdy si mí známí doma vystřelili. Jeden odpálil perkusní revolver při nabíjení, jiný spouští překonal pojistku pistole, třetí se vrátil po telefonátu k sušení, natáhl závěr a prohnal vypínač zdí, další po mnoha letech vzala pistoli z kufříku a úlekem z první rány zmáčkla spoušť podruhé. Nikdo z nich by v té chvíli nemířil do lapače, ikdyby ho měl.
Sám doma lapač nemám a po dnešku, co tady čtu, si říkám, že by to mohl být dobrý nápad. Viděl bych to na tlustostěnnou ocelovou trubku, dole zavařenou a vylitou či vycpanou tvrdou gumou. Hloubka tak 40cm by mohla stačit.
Už se to tu kdysi řešilo
viewtopic.php?t=2902#p30582
- kolombo
Příspěvek#214 » stř 22. lis 2023, 15:23
Doporučil bych změnu bezpečnostní procedury tak, aby rána jistoty následovala pouze po shození závěru zkontrolované zbraně. Pak by se Ti nemohlo stát, že zasuneš zásobník, natáhneš a chceš dávat ránu jistoty.
A střílet ránu jistoty do skříně s oblečením je asi blbost. Nebo snad chceš řešit kompletně prostřelenou garderóbu manželky ?
A střílet ránu jistoty do skříně s oblečením je asi blbost. Nebo snad chceš řešit kompletně prostřelenou garderóbu manželky ?
- kolombo
Příspěvek#216 » stř 22. lis 2023, 15:38
Ale ono nejde o to, kam mířit při vybíjení, ale o to, že ten proces nemůže být stejný postup, jako při nabíjení.
Rána jistoty POUZE po kontrole zbraně. To je zcela jiný úkon, než zasunutí zásobníku a přetažení závěru. Už si rozumíme ? Nelze si zautomatizovat ránu jistoty na cokoliv jiného, než je kontrola zbraně.
Rána jistoty POUZE po kontrole zbraně. To je zcela jiný úkon, než zasunutí zásobníku a přetažení závěru. Už si rozumíme ? Nelze si zautomatizovat ránu jistoty na cokoliv jiného, než je kontrola zbraně.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#217 » stř 22. lis 2023, 16:05
Kolombo: kdysi na koleji jsem ráno v koupelně rozespalý koukal na poličku nad umyvadlem. Ležel tam elektrický holicí strojek a tuhý deodorant. Chvíli jsem na to koukal a snažil se pochopit význam těch věcí, a pak hádej co? Vzal jsem holicí strojek, zapnul jsem ho, a vyrval jsem si s ním chlupy z podpaždí.
Je pravda, že jsem nebyl úplně při smyslech, ale děje se to
Je pravda, že jsem nebyl úplně při smyslech, ale děje se to
Naposledy upravil(a) Petr z Braníka dne stř 22. lis 2023, 16:19, celkem upraveno 1 x.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#220 » stř 22. lis 2023, 16:28
Jo a můj kolega jednou ráno při čtení ranních zpráv z počítače si začal lžičkou nabírat kávu a tři lžičky kdyby nalil do misky s cukrem. Tyhle věci ze života nevyloučíte. Proto vymýšlím kromě veškerých zásad ještě i skutečně bezpečné vybíjecí místo.
Jsem rozhodnutý naskládat do úložného prostoru gauče staré knihy na čtverec cca 30/30 až nahoru, gauč zavřít, a ránu jistoty budu vést od teď kolmo dolů do gauče v místě, kde jsou vevnitř ty knihy.
Jsem rozhodnutý naskládat do úložného prostoru gauče staré knihy na čtverec cca 30/30 až nahoru, gauč zavřít, a ránu jistoty budu vést od teď kolmo dolů do gauče v místě, kde jsou vevnitř ty knihy.
- cipis
Příspěvek#221 » stř 22. lis 2023, 16:31
Ono je potřeba si uvědomit, k čemu tu zbraň člověk má. A k čemu je pak vybitá a zamčená zbraň doma.
Tento níže uvedený postup mi přijde jako nejbezpečnější. Vím, že je to vždy nabité.
Akorát v některých případech se z držené zbraně stane přechovávaná, kde je dle zákona povinnost vybití. Tedy když doma nejsem a zbraň tam zůstala.
Jinak co velký květináč, plný písku, s kaktusem nebo tak něco?
Tento níže uvedený postup mi přijde jako nejbezpečnější. Vím, že je to vždy nabité.
Akorát v některých případech se z držené zbraně stane přechovávaná, kde je dle zákona povinnost vybití. Tedy když doma nejsem a zbraň tam zůstala.
Jarda.Jezek píše:Ke zvážení je i obrácený přístup. Zbraň ukládat nabitou a nataženou, při oblékání maximálně jen kontrolovat její stav bez funkční zkoušky. Prostě opustit dojem, že zbraň bývá bez náboje v komoře. Ne, že bych to doporučoval, ale této situaci by to předešlo.
Jinak co velký květináč, plný písku, s kaktusem nebo tak něco?
- Carloss
Příspěvek#222 » stř 22. lis 2023, 16:35
Nejbezpečnější je NEMANIPULOVAT, pokud SKUTEČNĚ nemusím. Nabitá zbraň v trezoru má několik výhod: Kromě vynechané manipulace, tedy vyřazení bezpočnostního rizika právě při manipulaci je naproti tomu okamžitě k použití v případě potřeby. Neopotřebovávání nábojů opakovaným nabíjením a vybíjením. V zamčeném trezoru ani nehrozí nějaké zneužití někým, kdo do trdezoru nemá přístup (což je předpoklad). Předpoklad je mít zažité, že zbraň je VŽDY nabita. Já vim, že uložení nabité zbraně není zrovna v souladu s předpisem... ale... je to bezpečnější, než manipulace se zbraní dvakrát denně.
Se mi to mluví, dyž jsem doma sám.
Se mi to mluví, dyž jsem doma sám.
Naposledy upravil(a) Carloss dne stř 22. lis 2023, 16:37, celkem upraveno 1 x.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#225 » stř 22. lis 2023, 16:55
audis, JirkaCV: ten hluchej, ten to byl!
Všichni jsou v pyžamu, jen ten co neslyší má rifle s kydexovým pouzdrem.
Všichni jsou v pyžamu, jen ten co neslyší má rifle s kydexovým pouzdrem.
Naposledy upravil(a) Petr z Braníka dne stř 22. lis 2023, 16:57, celkem upraveno 1 x.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí