Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti

Trpaslo

Příspěvek#2206 » čtv 12. říj 2023, 16:27

No z diskuse jsem si odnesl akorát to že každý to holt musí řešit podle svých očekávání, universální návod ani seznam neexistuje. Leda tak ofotit doklady a nějaká ta lékárnička na tom je shoda a lepší něco mít připraveno/nebo aspoň vědět kde co mám.
A abych odpověděl na dotaz co to oživil: já mám přípravnou tašku na sitauci, kdy zazvoní hasič že vedle hoří nebo že našli nevybuchlou bombu. Vesměs v rozsahu evakuačního zavazadla co doporucuje HZS. S malinko větším důrazem na hracky pro děti, pohádky/ hudbu.
Ale donutilo me to aktualizovat léky v lekarnicce:) takze vlastně dík

audis

Příspěvek#2207 » čtv 12. říj 2023, 21:33

dopřesním: zmrzlá lahev 1,5 - 2 litry z noci teploty mínus 20 až mínus 5, rozmrzne při celodenním ježdění a zastavování od rána asi za 5 hodin (jezdím rozmrzá upíjím, v kabině pohodlí 21 °C). Když je venku přes den nad nulou a v noci cca nejméně mínus 5, voda zmrznout přes noc nestihne.

Sobiho

Příspěvek#2208 » pát 13. říj 2023, 09:54

Trpaslo píše:No z diskuse jsem si odnesl akorát to že každý to holt musí řešit podle svých očekávání, universální návod ani seznam neexistuje. Leda tak ofotit doklady a nějaká ta lékárnička na tom je shoda a lepší něco mít připraveno/nebo aspoň vědět kde co mám.
A abych odpověděl na dotaz co to oživil: já mám přípravnou tašku na sitauci, kdy zazvoní hasič že vedle hoří nebo že našli nevybuchlou bombu. Vesměs v rozsahu evakuačního zavazadla co doporucuje HZS. S malinko větším důrazem na hracky pro děti, pohádky/ hudbu.
Ale donutilo me to aktualizovat léky v lékárničce:) takze vlastně dík

Věř mi že tohle fakt nebude potřeba! :-D Málokdo čeká doma na hasiče a když už si tam pro lidi jdeme, tak opravdu řešíš jiné věci a navíc se povolává evakuační autobus, ten je prakticky na každé centrále. Jak už jsem psal, doklady+klíče+mobil+léky. Evakuační zavazadlo (jak ho definuje HZS je na dlouhodobou evakuaci). Prostě stačí vše co mám v EDC, takže pokud máš dobré EDC není nic moc potřeba. Já v něm mám: zbraň, nůž wenger ranger (obsahuje otvíráky atd.), baterku, lékárničku s turniketem, peněženku s doklady. Tohle opravdu na krátkodobou evakuaci stačí, mobil máš u sebe, bundu u dveří... Ono evakuovat někoho s pytlem kravin není taky zázrak a pokud dostaneš vyváděcí masku, tak budeš rád že se udržíš u hasiče co tě táhne...

U dlouhodobé bude probíhat instruktáž a bude definováno s ohledem na konkrétní událost co si vzít.

Bubenicek

Příspěvek#2209 » pát 13. říj 2023, 10:55

Problém je ale v tom, že nemůžeš spoléhat na hasiče a podobně složky, jak vím i zvláštní zkušenosti před lety u nás 2002 se k nám záchraně složky dostaly až 3 den a to ještě helikoptérou. Na to že někdo pro tebe přijde, odvezte, dá ti najíst se vůbec nespoléhej. To možná tak ve městě kde máš vše po ruce. To že se někde něco vy...re ty nikdy nevíš, můžeš být na cestě, na dovolené prostě kdekoli. Stejně je to jako s online systém, všude se vše digitalizuje ale k nám signál na internet ještě nedorazil. Ale všichni melou jak máme digitalizaci a jak vše funguje, prostě lidí co nemají s realitou moc co delat.Takže spolehej jen sám na sebe, to co budeš mít připravené bude jen bonus pro tebe. Určitě k tobě hned neproběhne někdo s teplou polívkou, kafickwm a cigarkem :-)
Stejně tak jak když u nás v zimě pod náporem sněhu spadne strom a strhne el.vedení, díky sněhu se něm nedostanou a většinou je oprava v řádu dní ( i proto mám v kůlně generátor ). Třeba u nás je na horách sněhu dost a víc než by člověk chtěl, pak když jedu do Prahy je tam suchu :-) Takže zavazadlo do nouze je opravdu dle potřeby ale určitě nespoléhej na záchrany systém.

Sobího - byl jsem pomáhat teď v Hřensku, vím velice dobře jak funguje systém a pomoc.

V příloze foto, taková lehčí zima z nás :-)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Sobiho

Příspěvek#2210 » pát 13. říj 2023, 14:04

Bohužel Hřensko bylo fiaskem HZS ULK a podělali to tam tak, že pak se z toho dostat šlo velmi těžko, nedokážu si představit jak by to dopadlo, kdyby je tam Vlčák nevykopal a dal tam jiné koně. Systém by fungoval, kdyby tam nebyli neschopní jedinci ve vedení a velení a považuji to za jejich konkrétní selhání od VZ po KŘ. Vždyť technika, síly a prostředky byly k dispozici ihned (např. Somati - velkokapacitní čerpadla z Kralup, Záchranný útvar mohl vyjet hned a nabízel se, další technika taky), ale blbouni co si to převzali v rámci kraje si mysleli, že suché stromy prakticky nehoří a že to uplácají čepicema... pak už bylo pozdě. Tady to nebylo selhání systému, ale pseudoodborníků na pozicích ve kterých neměli být, je to prostě o lidech. Např. v KVK byl podobný požár, dokonce začal ještě hůř, a tam to utrhli hned na začátku a proto se to do fáze Hřensko nedostalo.

Tady nelze paušalizovat, rozhodně se na horách připravuješ jinak než Pepík na Jižáku a na evakuaci při povodních byl čas. Průšvih bylo to tornádo, ale to bylo tak rychlý, že než někdo zareagoval už byl konec. Jak říkám nejdůležitější věci v EDC a čím víc toho s sebou táhneš, tím dřív Ti dojdou síly. Taky bydlím "na horách" a rozhodně jsem připraven na případné věci které s tím souvisí. Já jsem přesvědčen, že na to co nám reálně hrozí, jsem reálně připraven.

Bubenicek

Příspěvek#2211 » pát 13. říj 2023, 15:03

Sobiho - Jo máš pravdu, vím jak to bylo. Proto jsem psal že nejlepší je spoléhat jen sám na sebe a všude to samozřejmě funguje jinak. Jen ze zkušeností poznávám že čím větší průser je tím je větší chaos a zmatek :-)

Jinak jsem nebyl línej dojít do sklepa a vytáhnout jednu bednu z potravinami, beden mám 6 a je toho pro celou rodinu na jeden měsíc. Ta krabička s náboji jen tam jen pro představu o velikosti muniční hermetické bedny :-)
Do bedny se vejde přesně 46 balíčků - 1 balíček porce pro dva :-)

Takže já se nemusím do roku 2033 starat :-)

Bubenicek

Příspěvek#2212 » pát 13. říj 2023, 17:34

expres píše:Kniha - Lenigrad tragedie oblezeneho mesta, 1941-1944

Doporucuji zakoupit v antiku. Hromada tipu na preziti a rad s realnych zkusenosti. Bonus, castecne valecna.

Díky za typ, dnes došlo a můžu doporučit, přesně jak píše Expres. Zatím jsem to proběhl zběžně, ale myslím že za pár dní ji dám celou :-)

MojeTikka

Příspěvek#2213 » pát 13. říj 2023, 18:03

Ja mam susene potraviny v soudku od konzervovanych zampionu, takovej modrej, snad 120l nebo kolik, na tom dekl a kovova prezka. Plus ma jednoduchy podtlakovy ventil. Mam takove dva, v jednom jsou granule pro psy, protoze jinak bych futroval mysi a ve druhem jsou prave ty ruzne ryze, nudle, atd. V nouzi nejvyssi to jde narvat do auta.

audis

Příspěvek#2214 » pát 13. říj 2023, 20:01

Suché polotovary
Tak si dej pozor (nevim jak), aby sis s novým sackem neprinesl z obchodu breberku a ta rozmnozena neznehodnotila obsah sudu. Z mé zkušenosti doma moly létají z venku, cervy nebo breberky občas v balení z obchodu.
Doporučuji menší sud. ale je možné, že pravděpodobnost doneseni breberky z obchodu (u mě 1x za 30 sáčků odhad Ty jo nevím kdy naposledy) je v výměně obsahu sudu tak malá, že nemá smysl měnit systém. Ale vždy infikovany sáček dost nastval. Diskuse netřeba každý máme jinak, žádný flame ani prodloužení zahradní hadice.

MojeTikka

Příspěvek#2215 » pát 13. říj 2023, 20:40

Ja v tom sudu mam potraviny prolozeny velkejma pytlikama se silikagelem, je tam 8 kousku po pul kile. Stalo se, ze jsem jednou nasel na pytliku mouky mumii cerva. Zadna dalsi kontaminace se nekonala. Mozna, ze pri vetsim napadeni by to nezafungovalo, nevim. Ale zatim spokojenost. Navic ten silikagel jde snadno vysusit a znovu pouzit.

Bubenicek

Příspěvek#2216 » sob 14. říj 2023, 11:40

MojeTikka - já to mám ještě s tím silikagelem ještě vakuované, pár kousků sem vyfotil, skoro 200 Kg surovin se mi nechtělo vytahovat ze vakuované bedny :-)
Jsou to suroviny co mají 30 let více jako je rýže, med, cukr, sůl ( jen tu s jodem, i když ta bez jodu má vyšší dobu skladovatelnost ) rýže, čočka, hrách a samozřejmě mouka .
Mám vyzkoušeno, že ve dvou vakouvanych foliích to drží a izoluje velmi dobře :-)

DesertEagle

Příspěvek#2217 » sob 14. říj 2023, 12:26

To Bubenicek: co máš za vakuvačku/svařku, případně pytlíky ? Koupil jsem relativně drahou a nedrží to.

Bubenicek

Příspěvek#2218 » sob 14. říj 2023, 12:47

Taky jsem byl na tom stejně jak ty, proto jsem koupil na doporučení toto, viz foto :
Ty sáčky kupuji ty pevnější oboustrane hrubá vrstva.

expres

Příspěvek#2219 » sob 14. říj 2023, 16:45

Ten Leningrad je ze zacatku trochu "vleklejsi", ale jak se clovek prokousava dal a dal, tak se zlepsuje. Osobne me prekvapilo co vse se da "jist". Dosti taky ukazka "mazanosti" lidi jak prezit. No a nakonec psychologicke chovani v nouzove situaci u velkeho mnozstvi lidi po delsi dobe.
Je tedy potreba myslet na to ze system se nezhroutil a dokazal aspon trochu fungovat. Neni to samo ciste posapo.
Vybaveni po letech jsem shrnul do cca max 11kg baglu. Plachta,provaz,spacak perak komfort -3C, limit snad -20C,sala,capka, vysoke boty kuze vojenske, igelitove pytle na veci v baglu, hromady ponozek=jediny co potrebuju nahradni, bunda textil maskac neb esus s ohne se bere blbe v "goracich" a podobnym bordelu, kalhoty stejny,cisticku na vodu savier, alumnatku, zmensenou kalimatku, kozeny provazek 2m,kresadlo,nuz, mala lekarna, urizlej kartacek s pidi pastou.Ten neni nutnej...:D No a drobotina jako kus dratu, siticko, lepici paska,tzv kpz pidi. Vse co nejvic osekany, zmenseny, odlehceny. Kdyz nepreziju s timhle, tak uz s nicim :)
Potraviny doma drzim cca 3-4tydny zasoba, ale tocim je. Jo a bombu na vareni s varicem. Bez kafe rano nemakam ;)

CzechJoker

Příspěvek#2220 » sob 14. říj 2023, 17:24

Chybí mi tam dentální nit a powerbanka.

Zpět na