Stanovená záloha státu včera, dnes a zítra

ante

Příspěvek#31 » čtv 8. kvě 2025, 17:57

ad policejní mutplikátor: je potřeba si uvědomit že pak už věci nebudou na vaší osobní úvaze.

Erix

Příspěvek#32 » čtv 8. kvě 2025, 18:05

No na tom něco bude, že stát nerovná se vláda, alespoň v ČR, pak to vypadá jak vypadá. Co by zamíchalo kartami by bylo prosazení trestní odpovědnosti pro státníky + okamžité odvolání pro hrubé pochybení (systém hlas dal, hlas vzal) -> nastoupil by další v pořadí dle voleb.
Při volbách ministrů by mělo být zohledněno vzdělání a zaměření, to taky ušetří spoustu peněz -> laik, civil či amatér má stejně x náměstků a podrž tašek + zastropovat platy. Nebo byla taky úvaha rozpustit PSP, stejně je to tlachárna a stroj na ptákoviny, pardon zákony a nechat Senát a ministerstva. To by bylo najednou peněz!

Hlavně, že se dneska zase mohli promenádovat u památníků a rovnat stuhy.
No pokud by někdo uspořádal mírové setkání a jednání s vládou jako komunita, mohlo by to být zajímavé -> třeba by jim najednou došla slova a argumenty. Co to zkusit, ohlášený, mírový (zbraně doma) sjezd?

To ante:
Jak to myslíš, s tou úvahou? Jakože bys mohl být zneužit při zásahu -> policista velel střílet, tak jsem střelil, ale neměl jsem? Nebo jinak?

Piggy

Příspěvek#33 » čtv 8. kvě 2025, 18:23

Erix píše:Jasně,nikdo tady nechce nové LM, ale když stát zaspal, nemá motivaci pro nábor do klasické služby,tak než to napraví,tak bude rád i za "asistenty" pro OZ, podobně (jen podobně-neberte to jako propagandu minulého režimu) jako byla PSVB.
Ano, LM byly vytvořeny jako "ozbrojená pěst dělnické třídy" čili jakási pretoriánská garda vládnoucí strany, ale když-už-je-tady-máme převzaly zčásti úkoly teritoriální obrany (nebavme se o reálné využitelnosti v této úloze). Zajímavé by bylo porovnat počty, síly a prostředky s dnešními AZ.
Co se týče PSVB, řada států má u policie systém dobrovolných pomocníků (stejně jako hasiči), jejichž kompetence (v obojím významu - jako odborná připravenost i zákonná oprávnění) jsou různé až k nesrovnatelnosti.

ante

Příspěvek#34 » čtv 8. kvě 2025, 18:30

Erix píše:To ante:
Jak to myslíš, s tou úvahou? Jakože bys mohl být zneužit při zásahu -> policista velel střílet, tak jsem střelil, ale neměl jsem? Nebo jinak?

No nemůže ti nikdo nařídit trefit se, ale ano, je tu riziko že bys moh muset dělat věci který ti po nějaký přísaze nařídějí a který by se ti mohly zajídat. Tohle nevypadá jako něco co bys měl nějak extra pod kontrolou.

Erix

Příspěvek#35 » čtv 8. kvě 2025, 18:48

No tak to by bylo jako v armádě. Máš "právo" nesmyslný rozkaz nevykonat a stěžovat si, nebo vykonat s výhradou a hlášením, ale dobře víme co se stane. I za normálního stavu budeš utřen, za válečného zlikvidován a nikdy se nic nevyšetří a za všechno budeš moci ty -> ani in memoriam zásluha nebude.
To je druhá strana mince, které se taky zájemci bojí -> děvečka pro všechno a nástroj na špinavou práci. Opět chybí kompletní předpisy a prováděcí vyhlášky.
Někde byla na netu příručka vojáka, kde byly pěkně a srozumitelně popsány zásady práce při zajetí osob a celkově válečná akvita v kostce, zkusím pohledat - něco by se dalo využít.

paza

Příspěvek#36 » čtv 8. kvě 2025, 18:56

Já se nikam hlásit nebudu, nejen kvůli pokročilému věku, ale hlavně proto, že jsem toho právě hodně zažil a tak jsem viděl, jak se vše vyvíjí, jak se někdo nadšeně a v dobré víře k něčemu hlásí a potom je za to, po čase, odsuzován a popotahován, protože situace, poměry, zájmy a zpětné hodnocení situace se vyvíjejí a mění...
A tak, bude-li to někde v nějaké krizové situaci zapotřebí (zejména soukromě v rámci rodiny, ale v případě potřeby s rozvahou i jinde), tak se budu ochoten angažovat a pomoci, ale abych se někde nechal evidovat, tak z toho jsem opravdu už vyrostl a vím, jak to často dopadá a jak je to možné zneužít.
Jak trefně říká princ Drsoň: "Budu vše z povzdálí sledovat a v pravou chvíli se do věci vložím".

DVII

Příspěvek#37 » čtv 8. kvě 2025, 19:19

Ještě jsem tam zaslechl nápad, aby příprava zájemců o ZP probíhala jako autoškola, tedy další kšeft pro některé firmy. A vzhledem k tomu, co vidím na silnicích, tak bych se začal na střelnici víc bát, kdyby to probíhalo jako autoškola

dan

Příspěvek#38 » čtv 8. kvě 2025, 19:28

Erix píše:jak konkrétně je zaručeno, že zápisem určitých zbraní do registru s poznámkou - zbraň SZS na ni může EU méně?
Nijak. Ze zapis poznamky do CRZ neco takoveho zarucuje je pomerne rozsireny omyl. Samo vnitro ucastniky programu zadalo, aby zadostmi o zapsani zbrane do registru nepretezovali OSZBM, protoze to nema zadny efekt.

Ochranu zbrani v civilnim drzeni proti mozne aktualizaci Bruselske smernice a jim vyvolane nahle ztrate opravneni k drzeni zbrani podle ZoZ poskytuje § 6 odst. 1 zakona č. 14/2021 Sb. A to nezavisle na tom zda zbran v CRZ zapsana je ci nikoliv. Ochranu ale poskytuje pouze osobam účastnícím se v rámci systému střelecké přípravy příslušného programu střelecké přípravy. To znamena tem, kteri se prave ucastni nektereho z programu MVxxx nebo MV-1-500. Jine osoby aktualni pravni uprava primo nechrani.

To ovsem neni nic noveho, takhle ten zakon vypada od sveho schvaleni, takze by to pro nikoho, kdo sve pravo na nakladani se zbrani povazuje za dulezite nemelo byt prekvapenim.

Dentista Žurovský

Příspěvek#39 » čtv 8. kvě 2025, 20:02

Ve Francii jsou v loji z jinych duvodu, ale toto maji mnohem lepsi nez my : Maji az 3 stupne zaloh : 1. na stejne urovni vycviku a naroku jako profesionalni vojak - obdoba nasich AZ. 2. vojakuje se mene, fyzicke naroky mensi, vhodne pro strazni sluzbu a teritorialni obranu - asi podobne je Narodni garda v USA, kde vidime i nadsene strejdy s pupkem a brylate :) 3. nevojakuji vubec, ale je to dejme tomu sedlak co ma vykonny traktor a v pripade potreby se dava i se svym strojem k dispozici. Je treba si uvedomit ze pri tvrdosijnem zachovani jednostupnovych AZ u nas, nikdy nedosahneme vysokych poctu - byt s nizsi bojovou hodnotou. A ty vysoke pocty budeme sakra potrebovat, az bude konflikt nizke intenzity, asymetricky, dlouhodoby, neco jako izraelske pomery. A k tomu vyvoj smeruje. V zapadni Evrope ke guerilove valce, u nas (doufejme) k obcasnym udalostem, ale nutne vysoke bdelosti. Umite si predstavit jen 100 chytrych nepratel, kteri nebudou primitivne pichat nozi nebo narazet autem na namesti - ale treba po skupinkach polezou do rozvoden a zalozi pozary, vylezou na sloupy VN a budou z praku strilet kulicky do izolatoru, projdou se v zacpe na D1 kolem aut a budou podrezavat v nich lidi, vejdou s ukradenou cisternou do Zelivky... Plosne nasazeni desitek tisic domobrancu bude nutne a vyssi stupne (AZ, vojaci, policiste) mohou delat veliteleA mimochodem, ten II. stupen by mohl byt i velmi levny, mohli by zajemci mit vlastni vyzbroj a vystroj, s nejakymi predepsanymi zakladnimi standardy. . Probuh nepripravujte se pani lampasaci zas na minulou valku, jak je vasim zvykem... A pak se nedivte nekdy podivnym spontannim lidovym iniciativam – ktere by temer nevznikali, kdyby obcane citili zajem a snahu statu.

Erix

Příspěvek#40 » čtv 8. kvě 2025, 21:02

No, tři stránky na fóru a takových postřehů, návrhů a nápadů, že by to sněmovna potila týdny. ;) Opět opakuji, co zkusit oslovit někoho z PSP či přímo s vazbou na vnitro se žádostí na nějaké setkání a věcnou diskuzi :?: Určitě by to bylo inspirující především pro ty, jenž příslušné předpisy dělají a mají na starost. :idea: Ano, máme tu bojovníka z HTčka a potom i LEX, ale to už je vyšší liga, my jsme ten koncový článek.
Několikrát jsem byl v kontaktu KPŘ ohledně různých dotazů, většina zodpovězena strojově, neboť podklady chybí a výklad je volnější. Tady jsou velké mezery.

Hankye

Příspěvek#41 » pát 9. kvě 2025, 09:05

Stát mě za posledních 6-7 let nepřesvědčil o tom, že je schopnej udělat byť jen základní věci, jako je údržba infrastruktury správně. Natož ty složitý. Státní podniky? České dráhy - peklo. LČR ? Absolutní finanční marasmus, kdy nakupujou pro lidi hybridy a polesnej si jezdí v kodiaku, zatím co nechali kvuli těžbě rozbujet zlatýho brouka. Hygieny? Místo řešení důležitejch věcí vytvářej nařízení, který nepomůžou nikomu, jen ztěžujou život. Školství ? Haha. Realizace stavebního řízení ? Mužu pokračovat týden.
Vesměs, když se optám, aby mi někdo řekl 5 věcí za poslední rok, co udělal stát potažmo vláda nebo úředník dobře, tak se rozprostře mlčení. C19 a Ukr byla už jen poslední kapka do sudu. Jestli se dobrovolně v tomhle svěří někdo do služby státu s tím, že bude vymáhat to , co úředníci a poslanci chtěj a považujou za dobrý, je to jeho volba.
Cílem pčr a represivních složek je zřídka kdy pomáhat a chránit - proto měřej na úsecích, kde se rychlost překračuje, protože je to bezpečné a nikoli tam, kde jezděj lidi opatrně, protže je to nebezpečný, neboť z toho pokuta nekápne. Cílem je odložit, nešpinit si ruce. Tomu sem byl osobně 2x přítomen. Pachatel známý, víme kde bude, ale neuděláme nic pro to, aby byl chycen. Šlo mi o 80k. Podle mě by v první řadě, než budou šikovat lidi, měli začít na jednocení národa a ukázat mu, že jeho vedení není banda ... (slovo si doplň dle libosti). Za mě to fakt není cesta. Od státu radši dál.

Sobiho

Příspěvek#42 » pát 9. kvě 2025, 13:37

Já bych to právě shrnul asi takto: členové SZS by mohli být společnosti prospěšní v tom co umí a co je baví. A tady bych tedy dal příklad, jak bych si tu službu představoval a příklad dáme třeba ty povodně a budu si hrát na VZ :-D Takž máme mimořádnou událost velkého rozsahu, místní jednotky vyjíždějí do 5-10minut, záchranný útvar od 1hodiny do 24hodin podle techniky, PČR slouží místní OO. Jako první je záchrana osob atd, tedy záchranné práce (nebudeme řešit), pak přijdou likvidační práce. Samozřejmě je tam spousta dalších činností a zde velíhasiči, tedy VZ od hasičů a v souladu s typovou činností koordinuje činnost s ostatními (nebudeme řešit vyjímky kdy velí někdo jiný), takže je nutné zajistit i bezpečnost zasahujících, ochránit vlastní prostředky (paliva, sklad materiálu a potravin atd.) a samozřejmě v případě evakuace i majetek občanů, no a tímto se samo pověří PČR, která má zase svého "Velitele policie" a ten je podřízen VZ hasičů či štábu. Takže úkol PČR je jasný, ale sil mají málo a teď to přijde, ideální stav pro nasazení SZS, bohužel jako VZ nevím jak, mohu využít jako osobní a věcnou pomoc dle zákona o IZS, a to znamená konkrétního člověka, konkrétní věci (zbraň, výstroj) vše sepsat a zapsat, poučit, proskolit a vybavit OOPP a nešeš konkrétní plnou odpovědnost za toho člověka a za jeho majetek, ten člověk také má právo na náhradu.

No, ale jak bych si to představoval aby to fungovalo? Jako VZ si vyžádám u "Velitele policie" zabezpečení skladů a majetku občanů a přes RDST to oznámím operačnímu, aby se to "propsalo" a mohl PČR povolat i formálně. A tím by to pro končilo, žádné soupisy, poučení atd. Teď by nastoupila funkce "Velitele policie", který by si přes svého operačního vyžádal povolání členů SZS. A to by šlo, pokud by byl seznam a mohli je obvolat či obeslat SMS či třeba nějakou App. Členové by potvrdili a s výstrojí a výbavou vyrazili na místo určení, cesta se už považuje za "zásah" takže klidně s výstrojí a prokážou se povoláním. Na místě by pak "velitel policie" rozdělil skupiny na 1xPČR+ X-krát SZS (velí PČR a skupině od dvou členů SZS by byl z nich určen jejich velitel, spadající pod velitele skupiny za PČR) a plnili by třeba tu ochranu objektů a proti rabování atd. A tím pádem by mohlo více být strážců pořádku a nezatěžovat přímé velení záchranných a likvidačních prací.

No a co je k této pohádce potřeba? Jasná legislativa, kde už je vše popsáno, práva, povinnosti a odpovědnosti, stanové subordinace jak vnější, tak vnitřní. Proškolení členů na kurzu, takže by už věděli jak se chovat a spolupracovat. Bohužel nějaké vnitřní hodnosti být musí, protože musí být ošetřena každá situace a každý musí vědět co dělat když se cokoliv stane. Za současného stavu bych tohle jako celek musel proškolit, poučit každého koho bych povolal, což je nesmysl. Ta osobní a věcná pomoc je spíše určena, že si půjčíš souseda s bagrem, aby ti odhrábl cestu atd. No a jsme u té ústavnosti a zákonnosti s ohledem na vymáhání práva a bezpečnosti, což současně je opravdu na hraně zákona. Kdyby SZS byly jako "ostatní" složka IZS (vyjmenována v zákoně) a stanovená legislativa SZS, tak by to bylo super a mohlo by se to využít tak jak jsem psal. A pár událostí jsem už zažil, a to i jako dobrovolník, ale také i jako velitel úseku i zásahu. A tohle, jak jsem psal, kdyby to takhle šlo, tak by to podle mne hodně pomohlo.

Edit: Omlouvám se za sloh, píšu to venku na mobilu :-D

CzechJoker

Příspěvek#43 » pát 9. kvě 2025, 13:42

Mimochodem, něco vzdáleně podobného tady existuje či existovalo - Czech SAR Team. Sice beze zbraně, ale zato užitečně v případě nutnosti. Dobrovolně, zdarma.
Když jsem se dotazoval na KŘ, tak to alespoň v našem kraji nikdo nezná, nevyužívá. Možná kdysi a možná jen lokálně a někde jinde.
Kdyby se to propojilo, bylo by to možná zajímavé alespoň pro někoho. Jak jsem se dozvěděl na hranatém stole, někteří frenventanti odmítají podepsat slib SZS, což mi úplně nedává smysl (podobné kurzy mohou projít kdekoliv, často levněji a mnohdy i s lepší obsádkou instruktorů), ale budiž.

Erix

Příspěvek#44 » pát 9. kvě 2025, 13:54

No ono je to beztak schválně, narychlo ušité, bez jasných pravidel a bližších cílů, specifik a vymezení účelu. Takže "aktivní blbec" se chytí na lep v systému (hlavně na "ochranu zbraní před EU a náboje "zdarma") a pak už si s ním můžeme dělat co chci. Jak jednou potvrdíte slib, shrábnete dotované střelivo nebo využijte finanční kompenzace, systém Vás bude držet zuby nehty.

Není tady nějaký právník? Co ten by asi řekl na nejasnou "smlouvu" s ďáblem, pardon státem. :? Jedna věc se jistá, za chvíli bude ze státu takový ementál, že ty zbytky spadnou jak domeček z karet a pak budeme sedět, čumět na sebe a říkat si, kde byla chyba. :lol:

CzechJoker

Příspěvek#45 » pát 9. kvě 2025, 13:59

Dlužno podotknout, že v době vzniku do toho kecal kde kdo, včetně IPSC. Proto ten závod, proto střelba na 300 m. A taky je dobré vědět, že novela už leží dva roky u ledu a z důvodu fakulty a také jiných tam zůstane minimálně do podzimu. Pokud se do ní podaří zapracovat další rozumné návrhy, případně vyhodit MO, bude to jedině dobře. A také zapracovat na motivaci, těch 500 nábojů je pro mě v podstatě skoro nalej-vylej - náklady na cestu na střelnici a cena za hodnocenky se skoro vyrovnají pětistovce .223 Rem, kterou vystřílím na jednom až dvou drillech. Celý rok střílím v podstatě za svoje.

Zpět na