Omezení nákupu Americké zboží

ante

Příspěvek#61 » sob 22. bře 2025, 14:12

Sky News nebo něco takovýho, rozhodně ne český média.

DVII

Příspěvek#62 » sob 22. bře 2025, 15:03

:thumbup: CzechJoker - výborné
Teď ještě aby nás, kteří s tebou souhlasí, zde nějaký Foltýnovec onálepkoval za ruské trolly a můžeme téma uzavřít

marinakus

Příspěvek#63 » sob 22. bře 2025, 15:13

CzechJoker : Výborně napsáno.

zelenac

Příspěvek#64 » sob 22. bře 2025, 15:47

Czech Joker,nadherne napisane! Ja to tak pekne neviem.
Dane,ja vidim nakup veci,ktore moze predajca na dialku znefunkcnit nie ako nerozum,ale priam ako uplnu zhovadilost. A je mi jedno,od koho by to bolo nakupene.
Ale bojkotovanie nakupu veci v hodnote par promile toho co sa preda inde......to mi pride podobne,ako ten zajac co sa chvalil ako nakopal medveda do riti ;) . Keby nasich zakaznikov na zbranovom trhu v usa bolo zo 50 milionv,tak to by bolo ine. Ale ak ich je zo 5000,mozno ani to...

JirkaCV

Příspěvek#65 » sob 22. bře 2025, 15:49

Já se považuju za ryzího Foltýnovce, ale nic rusky trollího v tom nevidím.

ante

Příspěvek#66 » sob 22. bře 2025, 16:35

Já to F35 teda zvednu. Zjednodušeně, bo nemam moc času, chci ještě ostřihat buksusy.

To s tim znefunkčněním na dálku je politická blbost kterou si zas někdo '(liberálové?) víceméně vycucal z prstu v rámci demagogickýho hejtění strýčka Sama. Když to přeženu - i kdyby tam nějakej hardlock byl, jakože určitě neni, to éro máš v ruce ty, je fyzicky tvoje a páječku máš v ruce zase jenom ty.

Ten problém leží jinde. To letadlo je napůl stroj a napůl počítač. No a software je záviský na aktualizacích. Je to úplně stejný jako váš domácí počítač. Když naštveš strýčka Sama - může se stát že nebudeš mít nejnovější mapy a bezpečnostní záplaty. Já tady doma mam třeba dodnes fungjící Win7 na svou strojích. Stačí mi to. Ale nechtěl bych tam mít něco co může po internet ukradnout kdejakej rusák. A úplně stejný je to v principu s tim letadlem.

Izraelci udělali jenom to, že si to pro sichr nacpali vlastním softwérem. Taky cesta, byť extrémně drahá. Strýček Sam zjevně neměl námitek, což taky o něčem svědčí, že.

Takže shrnuto - já bych se toho nebál, ovšem za předpokladu že nebudem furt idiotsky hejtit Ameriku. Nakonec z globálního hlediska je to asi stejně jedno - kruciální užitek z těch letadel je, že je to určitá předplacenka za ochranu, něco jako když dáš jako kluk staršímu bráchovi žvejkačku za ochranu před sedmákama.

DVII

Příspěvek#67 » sob 22. bře 2025, 17:34

U těch Izraelců, že strýček Sam neměl námitek... Položme se na otázku kdo že jsou největší finančníci. Asi by se ty námitky mohly někde projevit.
K tomu problému s F-35 jsi to řekl správně. Nicméně za 10 let, až je za ty nekřesťanské peníze dostaneme, bude technika někde jinde, teda jestli svět lidí v té době ještě bude

paza

Příspěvek#68 » sob 22. bře 2025, 18:10

Přesně tak, nakupujeme za obrovské peníze šrot, protože v době dodání F35 už se bude bojovat inteligentními drony, před dvěma dny proběhl tiskem článek, že už ke střetu inteligentních dronů došlo.
Chceme prý podporovat hentú onakú EU a švédské gripeny jsme zavrhli a pro naše skromné potřeby by naprosto stačily, piloti jsou na ně vycvičeni a stálo by to zlomeček peněz. A nemusela by se za obrovské miliardy budovat nová infrastruktura, protože gripenům by naše stávající letiště stačila. Jsme výrobci špičkových dronů a tak stačilo podpořit náš vývoj dronů, podpořilo by to naši ekonomiku, a byli bychom vybaveností na špici a měli bychom i perfektní obchodní produkt na kterém by se dalo hodně vydělávat, ale ono se asi muselo (v té době se opravdu asi muselo) uvažovat jinak. Zde by se, když už se po tom tady tak volá, nějaké to embargo na ty (najednou a momentálně) zlé USA dalo uplatnit a nákup i za cenu nemalého penále přehodnotit...

ante

Příspěvek#69 » sob 22. bře 2025, 18:58

DVII To asi budu částečně a mírně zpochybňovat, lze důvodně očekávat že budoucí schopnosti půjde získat hlavně přes aktualizace SW. Platforma F-16 je kolik, padesát let stará? A přesto ty draky stále úspěšně létají, rozdíl je v technologiích na palubě.

Spíš tedy je otázka co přesně má znamenat 6th gen a z toho plynoucí konsekvence.

DVII

Příspěvek#70 » sob 22. bře 2025, 19:09

Souhlasím, ve výzbroji obou hlavních mocností létají konstrukce i mnohem starší, jen ta střeva jsou inovovaná.
A jak říkáš 6. generace je otázkou. Podle mého mínění by pro nás byly lepší Gripeny 4.5 generace levnější a hned.
Nebudu se pouštět do úvah proč byli Švédové hned vyřazeni, neřkuli abych měl nějaké pochybnosti o křišťálové čistotě zainteresovaných politiků...

dan

Příspěvek#71 » sob 22. bře 2025, 19:15

ante píše:To letadlo je napůl stroj a napůl počítač.
Software muze byt zavisly nejen na aktualizacich, ale muze byt i zavisly na licencich a periodickych aktivacich. Coz je technologie, kterou je bezna i v civilnim sektoru. A pokud k periodicke aktivaci nedojde, tak to treba ani nenastartuje. To, ze stroj i pajku mas v ruce je pravda, ale tohle neni Pragovka, tohle klikou nenatocis. A asi se nesnazis rict, ze kdyztak si do toho napises firmware vlastni ...
Nerikam, ze to tak je, rikam, ze by bylo jen logicke, kdyby tam takovou pojistku meli. Jestli ty vidis jako pravdepodobnejsi, ze je pomluva, ze tam neco takoveho je, ja bych vnimal jako dost hloupe, kdyby tam nic takoveho nebylo.

paza

Příspěvek#72 » sob 22. bře 2025, 19:25

Jo, máš pravdu, já si také myslím, že taková pojistka tam určitě bude a to i z důvodu, že by se letounu někdo nějak zmocnil a chtěl by ho použít právě proti USA nebo proti jejich zájmům. Byli by bláhoví, kdyby o takové možnosti neuvažovali a neeliminovali ji možností to letadlo prostě vypnout...

ante

Příspěvek#73 » sob 22. bře 2025, 19:27

DVII Bezpochyby to byla otázka politická, nikoli primárně vojenská. Já to soukromě a off record chápu že se náš establisment snažil(í) stát pro USA něčím jako teachers pet, jelikož má stažený půlky; trochu nepřiměřeně štěkal na medvěda.

EDIT:
Dan: Kdyby se tam něco takovýho našlo a ono by se nejspíš našlo, byla by to obchodní i politická katastrofa.
Naposledy upravil(a) ante dne sob 22. bře 2025, 19:37, celkem upraveno 1 x.

paza

Příspěvek#74 » sob 22. bře 2025, 19:36

Ono by se asi ani nic hledat nemuselo, nějaký viditelný "hlavní vypínač" by to být nemusel, ono by stačilo poslat na správnou adresu programový příkaz, který by udělal potřebné. A přes síť satelitů by ten příkaz určitě kamkoliv došel a nebylo by před ním úniku...

ante

Příspěvek#75 » sob 22. bře 2025, 19:39

paza: Tak veškerá komunikace je zachytitelná, reverzní inženýrství ap. ... to jsem tím myslel.

Zpět na