Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3931 » ned 8. kvě 2016, 18:14

Octopus - je potřeba:
a) pochopit ten "system bezpecnosti"
b) mit zaklad nadrilovanej
Kdyz selze jedno, funguje to druhy (coz obecne plato pro všechno ohledne zbrani).
Jinak 3 dny před zkouškou je idealni doba... To se ty infornace rozlezej, ale nezapomenou...

Hondista

Příspěvek#3932 » ned 8. kvě 2016, 18:18

Octopuss- ahoj, z vlastní zkušenosti , střelby budou v pohodě až u zkoušek nastřílíš. Do tý doby není nic v pohodě. Před týdnem jsem vyletěl,protože jsem nenastřílel. Měl jsem obavy z testů, měl jsem obavy z manipulace ale ze střeleb určitě ne. Jak píšeš, na kurzu jsem měl všechno v terči. V a okolo černýho. Při zkouškách nástřelný taky dobrý a v tu chvíli jsem udělal tu chybu , že jsem přestal bejt ostražitej a začal jsem se chovat jako když už to mám hotový. Neměl. Svoji roli asi taky sehrálo,že jsem se v tu chvíli začal víc soustředit na manipulaci než na samotný střílení. Radím ti a ostatně i všem co to čeká. Nepřestávejte být do poslední chvíle ve střehu. Dokud komisař neřekne, že jste to udělali a je konec zkoušky, jeďte na 100 procent a nepolevujte.
Možná jsem to jako lekci potřeboval, protože jsem si velmi tvrdě uvědomil, že jednou vystřelenou ránu už nikdy nevezmete zpět. Tentokrát to bylo naštěstí jen mimo terč. Příště by si možná kulka našla cíl, který by mě mrzel do konce života.Kdykoliv budu mít zbraň v ruce, tohle už nikdy nezapomenu.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3933 » ned 8. kvě 2016, 18:47

Jojo, ja vim, proc lidi na kurzu nutim strilet do cernyho... Co nastrilej pri kurzu do cernyho, to je pri zkouskach v celym terci.

JardaB

Příspěvek#3934 » ned 8. kvě 2016, 19:41

Tak to muzu na 100% potvrdit, vubec by me nenapadlo, ze me zkouska tak rozhodi (a to byl komisar hodne v pohode...) , ale do terce se to tak tak veslo

jarynn

Příspěvek#3935 » pon 9. kvě 2016, 03:27

Můžu taky potvrdit... ještě, že jsem měl před zkouškou dostatečně natrénovaný - myslím střelbu. Klepal jsem se .... nějak to v tom malém prostoru na mě padlo , že jsem byl rád že těch pět bylo vubec v terči. Proto jak napsal kolega nic nepodceňovat.... a až odstřílíš je hotovo.

Octopuss

Příspěvek#3936 » pon 9. kvě 2016, 08:24

To jste mě teda uklidnili... :P

Sedmej

Příspěvek#3937 » pon 9. kvě 2016, 08:38

Octopuss: buď hele v klidu. :-) potrenuj ať tě pak nepřekvapí zpětný ráz nebo to, že budeš strhávat a podobně.
teď nnevím, jestli nebudu šířit nesmysl, snad mě když tak někdo opraví. ale mě tenkrát instruktor radil 3 nástřelné mířit opravdu na střed. a pak přizpůsobit těch 5 naostro nástřelu. hlavně prý nepřizpůsobovat míření jedné předešlé ráně.
jinak u mě platí to co psal cmk. na kurzu jsem střílel do černého, u zkoužky nástřel taky v černým, ale pak 5 naostro bylo tak různě po terči, holt nervozita a to vědomí, že to zkazíš a jdeš znovu udělá hodně.
držím palce ať se ti to povede.

P.V.

Příspěvek#3938 » pon 9. kvě 2016, 08:51

Sedmej píše:Octopuss: buď hele v klidu. :-) potrenuj ať tě pak nepřekvapí zpětný ráz nebo to, že budeš strhávat a podobně.

Jo, chce to klid, pěkně vydýchat a radši si nechat rukama hodit dozadu.. Vždyť je na tu střelbu moře času... ;-) Taky jsem se trochu klepal, ale dal jsem si na čas a pak byl problém najít pátý zásah... :oops:

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3939 » pon 9. kvě 2016, 13:32

Zjistil jsem, ze spousta instruktoru blbe uci a spousta lidi blbe dela spoustu veci... Soustredej se na "perfektni" postoj, "perfektni" uchop, perfektni dejchani, atp...
Prdlajs...
Jasne, chytit to co nejvejs, ale normalne prirozene celem se k tomu postavit, normalne prirozene natahnout ruce se zbrani.

ALE HLAVNE - pomalu mackat spoust a pridavat na sile, az to najednou vystreli... Protoze postoj a dejchani budete resit, az vas bude zajimat, jestli na 25 strilite 9-10 nebo 6-10. Ale na zkouskach nejvic lidi proste a jednoduse krecovitym pristupem strhava.

Jirka-t

Příspěvek#3940 » pon 9. kvě 2016, 13:49

ckm: podepisuju... nejdůležitější je pozvolné mačkání spouště a mezitím to držet těma rozklepanýma rukama někde v černým. Úchop bych dal na druhé místo. Třeba já konkrétně jsem si po každé ráně uvědomil, že si přehmátnu na ten "debilní americkej" úchop, kdy si slabou rukou dělám kalíšek pod pažbou a vracel jsem úchop levá přes pravou, prsty přes prsty a palce vedle sebe nabok závěru.

Nervozita je svině, na kurzu jsem to dal všechno do černého, na zkoušce všude po terči, po zkoušce dvakrát na střelnici zatím a 20m střílím do černého...

A ještě jeden postřeh. Pokud střílíte ve více lidech zároveň u zkoušky, slaďte se se střílejícím kolegou v pořadí výstřelů. My stříleli po dvou a první střelu jsem málem pohřbil jen kvůli tomu, že jsem se lekl výstřelu odvedle, to stejné mi potvrdil po zkoušce kolega. Ale pak už jsem se srovnali a střílali na střídačku :-)

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3941 » pon 9. kvě 2016, 14:33

Pokud je někdo křečovitý a zapomíná dýchat, tak je chyba jinde. Motoricky nadaným to možná přijde nepochopitelné a směšné, ale spousta lidí má problém ve stresu zaujmout "normální" postoj (nemusí jít o střelbu, ale třeba náročnější situace za volantem apod). Pro takové není od věci nacvičit trochu uvolněný postoj a kontrolovat si, že dýchají (jakkoli).

Octopuss

Příspěvek#3942 » pon 9. kvě 2016, 15:30

Jsem fakt zvědavej, jak to dopadne (pokud se ke střelbě vůbec dostanu), protože se mi i normálně klepou ruce, a s nervozitou to nemá nic společnýho. Asi jsem si od čtvrtý třídy neměl pořád křupat kloubama... :(

Mira1911

Příspěvek#3943 » pon 9. kvě 2016, 17:16

Já jsem testy napsal za chvilku na 100 % .. těch jsem se vůbec nebál, protože je to hrozně jednoduché. Manipulace taky v pohodě, prý se dokonce některým klepaly ruce. ALE střelby jsem nenastřílel na zkoušce, ale mimo ni v pohodě. Teď trénuji na opravné. :twisted:

tuton

Příspěvek#3944 » pon 9. kvě 2016, 17:26

Octopuss: Kazdy jsme jiny, takze ma nasledujici slova ber samozrejme s rezervou. Ale ja verim na pripravu. Sam jsem behem dvou mesicu priprav na ZOZ byl na dvou kurzech a asi 5x nebo 6x mimo to na strelnici. Jsem taky tremista, kdyz o neco jde, byvam opravdu nervozni z mozneho selhani. A cekani, az ne me prijde rada na manipulaci a strelbu, bylo nekonecne. Jakmile ale doslo na vec, najednou sla nervozita nekam dozadu a ja proste delal, co jsem se naucil. A strelba byla v obdobnem duchu. Nebylo sice vsechno v cernym, ale soustrel jsem vubec nemel spatnej. I komisar to rikal. Mou vyhodou mozna bylo i to, ze jsem byl v minulosti zvykly na strelby pod velenim. Takze jsem se snazil co nejpresneji drzet pokynu komisare a to taky hodne pomohlo. Usuzuju, ze jsi pripravu nepodcenil a tak vzhledem ke sve zkusenosti verim, ze v hodine H se Ti Tva priprava zuroci ;-)

Espezetka

Příspěvek#3945 » pon 9. kvě 2016, 17:39

Spíše pro odlehčení - jak tak koukám, jsem tu asi jediná, kdo na zkouškách střílel lépe než předtím "nanečisto" na kurzu.
Ale zase je to spíše dobrá zpráva pro vás a horší pro mne - až už vám o nic nepůjde a nervozita spadne, budete na tom zase líp, kdežto já se možná vrátím zase ke starému skóre ;) :lol:

Zpět na