Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Bob1795

Příspěvek#4306 » pon 20. čer 2016, 19:41

Enerccio píše:ja kdyby bych byl komisar tak by jsem dava i jine pistole, napriklad glocky. Nebo tusim Heckler & Koch ma rozborku uplne na hlavu padlou, to by meli lidi radost :D

Naopak, myslim si, ze H&K (napr. SFP9) ma rozborku velmi jednoduchou a na rozdil od jinych pistoli jeste navic blbuvzodrnou ;)

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#4307 » pon 20. čer 2016, 19:47

Jistr píše:Já si myslím, že přesně touto cestou by se mělo postupovat - v písemné podobě specifikovat, co se považuje za bezpečnou manipulaci a co nikoliv. Při zkoušce mne fascinoval obrovský rozdíl mezi teoretickou částí, kde je 485 otázek a na ně určeny přesné odpovědi, a praktickou částí, kdy se pouze hovoří o bezpečné manipulaci. Ovšem o tom, co je bezpečná manipulace, rozhoduje každý komisař sám.

Bude ti to pripadat, ze si protirecim, ale neni to tak...

Ja si nemyslim, ze by mel existovat 1 presny postup. Ja si jen myslim, ze ty mantinely, ktere jsou nastaveny vyhlaskou 115/2014 jsou nastaveny DOBRE, jen nejsou tak vysoke, aby je komisari neprelezali...
Ale rozhodne by nemelo byt stanoveno, ze PRESNE TOHLE A TOHLE musi komisar chtit a presne tohle a tohle ma zadatek tohle udelat...
V tu chvili bychom meli s prvozadatelu cvicene opice, ktere by zvladly 1 vec a nemusely by chapat, co a proc se po nich chce.

Jinak proc je CZ75 jakymsi etalonem pro zkousky - je to zbran, ktera neni uplne jednoducha na manipulaci, pritom neni zradna... Pro zkousky idealni.

venou83

Příspěvek#4308 » pon 20. čer 2016, 19:56

To je jako by se v autoškole jezdila jedna cesta se všemi pořád dokola. To je přeci blbost. Každý to dělá v jiném městě, jiném autě, s jiným komisařem a nikdo to neřeší tak, jako tady ZOZ :)

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#4309 » pon 20. čer 2016, 20:06

Nejak nevim, na kterou z probiranych veci odpovidas :-)

paza

Příspěvek#4310 » pon 20. čer 2016, 20:09

Já to chápu tak, že venou83 chtěl říci, že by se měly u ZOZ používat náhodně zvolené různé zbraně. To by ovšem znamenalo, že u přípravy na zkoušku bude mít adept na zkoušku k dispozici desítky zbraní a bude se učit u všech kolem nich vše. No potěš PánBůh....

Dodatek po upřesnění od bohpu83: Aha, také jsem tápal, co je tím myšleno, ono nešlo o typ zbraně, ale o zkoušení komisařem. Tak to potom jo.
Naposledy upravil(a) paza dne pon 20. čer 2016, 20:13, celkem upraveno 2 x.

venou83

Příspěvek#4311 » pon 20. čer 2016, 20:09

Na to, jak by někteří, tím se jich nechci dotknout, chtěli jasné pravidla pro ZOZ. Ty jsou podle mě dané jako u autoškoly a komisař už si tu zkoušku nějak provede, stejně jako v autoškole jí má každý trochu jinou, ale podle stejných pravidel.

edit: Ale to ne, v autoškole také dopředu víš, s čím pojedeš :)

Enerccio

Příspěvek#4312 » pon 20. čer 2016, 20:30

paza: a proc ne? Ostatne se snizi latka na neuspech, tj rozborku zvladnou napriklad s tim, ze muze komisar ukazat/radit. Ono to by prece nemelo byt o tom jak si natrenoval zpameti cezetu, ale proste o dodrzeni bezpecnosti. To, ze nekterou pistolu nevis rozebrat je jedno, ukaze se, a naucis se. Ja taky kdyz si koupim zbran, tak rozborku vidim jednou a pak uz sam. Dulezita je imho ta bezpecnost.

SC1

Příspěvek#4313 » pon 20. čer 2016, 21:21

To je sice všechno hezké, ale když uchazeč v autoškole odjezdí jízdy ve fábii a pak ho při zkoušce posadí do bavoráka, tak z toho bude tak vedle, že poletí na první křižovatce. Pokud se vůbec rozjede. Jenže v tom je ten rozdíl. Autoškola se dá projít systémem start-cíl s jedním autem, jedním instruktorem a celé je to kryto jednou institucí, ke které si uchazeč vybuduje jakýsi vztah (navíc se tam ví o komisařích leccos dopředu). Kdyby se autoškola dělala stejným systémem, jako ZOZ (tj. v "cizím" prostředí na pravděpodobně neznámém autě), tak by ty výsledky taky nebyly úplně super. ZOZ je hlavně zkouška nervů, možná lepší, než případné vyšetření u odborného lékaře.

Standa_Ov

Příspěvek#4314 » pon 20. čer 2016, 21:34

Něco vám řeknu ! Jak to tu tak čtu, co teda doporučuji všem co je čeká zoz, hlavně tu nečtěte tuhle debatu !!! :)

Člověk kterého zkouška čeka z těch všech xxx názoru a "hádek" x popírajícich se faktu maximálně nabere dojem, že to udělat je vlastně nemožné a komisař nemá nic jiného na práci než všechny vyhodit néli na místě popravit. :D

paza

Příspěvek#4315 » pon 20. čer 2016, 21:54

Enerccio píše:paza: a proc ne? Ostatne se snizi latka na neuspech, tj rozborku zvladnou napriklad s tim, ze muze komisar ukazat/radit. Ono to by prece nemelo byt o tom jak si natrenoval zpameti cezetu, ale proste o dodrzeni bezpecnosti. To, ze nekterou pistolu nevis rozebrat je jedno, ukaze se, a naucis se. Ja taky kdyz si koupim zbran, tak rozborku vidim jednou a pak uz sam. Dulezita je imho ta bezpecnost.

Jistě, souhlasím, v reálném stavu kupuje člověk velmi často zbraň, kterou vidí prvně v životě a neví její specifika, obvykle mu základní úkony ukáže a poradí prodejce a pak už je to na novém majiteli. Proto by ZOZ měla prověřit schopnost uchazeče nejen předvést jako cvičená opička manipulaci s Čézetou, ale celkový přístup a hlavně uvažování adepta.
Psal jsem to tady již jednou a byl jsem "psí hlava", pořád si myslím, že komisař by u zkoušky neměl jen slepě vyžadovat namemorované věci a úkony, ale procvaknout uchazeče a posoudit jeho schopnosti jaksi globálně nebo s hlubším posouzením, nevím, jak to popsat, snad takto - kdysi jsem také zkoušel jisté uchazeče a vím, že nejde jen o namemorované věci, ale i o to "zázemí" a to, co v tom člověku je, někdo něco splete, ale cítíte a víte, že mu to pálí, že na to má a že má dokonce na víc, jen to momentálně, třeba trémou, popletl. A tak ho nevyhodíte, protože víte (!), že takový člověk se sám tím co předvedl trápí a bude na sobě pracovat a pořád je to lepší, než neschopný ale "nadřený" člověk, který vše perfektně předvede, ale tušíte, že v reálu při prvním problému vyhoří u zazmatkuje.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#4316 » pon 20. čer 2016, 22:08

Zkouska neni o tom, jestli zadatel umi rozebrat 20 druhu zbrani, ale o kontrole, jestli je obecne s tou zbrani schopen manipulovat samostatne a bezpecne.
Proto neni treba zkouset, jestli umi rozebrat CZ75, Glocka, HK, K100 Mk7, K100 Mk12, Sig Sauer, HS, Walther, 1911, Beretta, Kahr (uz snad ani nedodavam, ze vsechno tohle lze z 99% ovladat naprosto shodne), Sa58, Cz 61s, Evo S3, AK47, M4 (coz se taky obecne ovlada stejne), CZ 451, Remington 870, Uzkon, Akkar, ...
Jde o to, jestli se zbrani odpovidajici jeho skupine ZP umi manipulovat bezpecne v ruznych situacich.

Pokud to clovek umi OBECNE spravne, nebude mit po pouceni problem s jakoukoliv zbrani.

Enerccio

Příspěvek#4317 » pon 20. čer 2016, 23:19

Standa_Ov: ono tohle vlakno se docela cykli, i takovy jako ty tu byly a tak :)

jamira

Příspěvek#4318 » úte 21. čer 2016, 16:09

Já být adminem nebo moderátorem, tak bych asi toto nejdelší vlákno uzamknul a založil nové, jasné,aktuální. V roce 2010 Katka Bošková vložila 1.otázku na manipulaci se zbraní u zkoušek, dnes má tato mladá dáma či paní jistě ZP a koulí očima, kam až ten její prvopočáteční dotaz dospěl... :lol: Nic proti, to je v pořádku. Jen za těch 6 let se situace asi dost změnila (podstata zůstala stejná!), přibylo mnoho nových uchazečů o ZP i z řad těch, co vlastně předtím zbraň nikdy nechtěli, jen je k tomu dotlačil vývoj posledních dvou, tří let a ke zbraním, sportovní střelbě či brannému a vojenskému duchu, drilu a uvažování mají poněkud dále...
Proč to zde tedy neukončit a neudělat opravdu třeba speciální vlákno pro zkušební komisaře a správce střelnic, kde by metodou Otázka-odpověď byly ty základy manipulace a jejich případné chybné postupy jednoduše a bez emocí osvětlovány? Jak jsem tady již v březnu v jiném vlákně navrhoval, ale pro nedisciplinovanost se nedalo udržet v přijatelné formě.

marinakus

Příspěvek#4319 » úte 21. čer 2016, 18:07

Míro, to se nepodaří, během pár dnů to bude ve stejném režimu. Ale myslíš to dobře.

stopper

Příspěvek#4320 » stř 22. čer 2016, 07:42

Zdravím.

Už se někomu stalo, že na začátku manipulace před ním ležela natažená (!) zbraň?

Co pak (kromě toho, že si zanadávám, který deb.l to měl naposled v prackách)?
Stačí vypustit, např. přes palec a pokračovat standardně (zásobník, závěr, ...)?

Zpět na