Novela evropske smernice o zbranich

iloveguns

Příspěvek#2521 » stř 15. lis 2017, 08:25

zodiiac píše:Se přiznám, že sem to četl clekem poctivě, ale tohle sem neazchytil, kde přesně to tam nadju. Je to celkem solidni prasarnička jasně vypovídající o tom, jak to bude.

Zde to je,ta poslední zvýrazněná věta:

§ 11a
(1) Neodporuje-li to veřejnému pořádku a bezpečnosti, policie rozhodne o udělení výjimky pro nabytí vlastnictví, držení a nošení zbraně kategorie A-I,
a) držiteli zbrojního průkazu skupiny A nebo držiteli zbrojní licence skupiny I za účelem sběratelské nebo muzejní činnosti,
b) držiteli zbrojního průkazu skupiny B, C nebo E nebo držiteli zbrojní licence skupiny F, G, H nebo J z důvodu výcviku k zajišťování nebo podílení se na zajišťování bezpečnosti kritické infrastruktury, obchodní dopravy, konvojů vysoké hodnoty a citlivých prostor, jakož i pro účely národní obrany a s tím souvisejícího výcviku, nebo
c) držiteli zbrojního průkazu nebo zbrojní licence příslušné skupiny pro vzdělávací, kulturní, výzkumné a historické účely.
(2) Žádost o udělení výjimky podle odstavce 1 žadatel odůvodní, zejména uvede zvláštní důvod pro její vydání uvedený v odstavci 1.
(3) Policie udělí výjimku, jde-li o zbraň uvedenou v § 4a písm. a), b) nebo c), držiteli zbrojního průkazu skupiny B, C nebo E, který předloží potvrzení vydané sportovně střeleckou organizací splňující podmínky uvedené v § 11b odst. 1, jejímž je členem, ze kterého vyplývá, že tento držitel
a) aktivně trénuje nebo se účastní soutěží ve střelbě, a to během posledních 12 měsíců, a
b) dotčená zbraň splňuje specifikace požadované pro danou střeleckou disciplínu uznanou mezinárodním sportovně střeleckým svazem splňující podmínky uvedené v § 11b odst. 2.
(4) Zásobník nebo sestavu nábojové schránky pro zbraň uvedenou v § 4a písm. b) nebo c) je oprávněna nabývat do vlastnictví a držet osoba oprávněná držet zbraň kategorie A nebo A-I.

sided
moderátor

Příspěvek#2522 » stř 15. lis 2017, 09:34

OT promazaný, nejaktivnější účastníci odměněni. Ostatní si to vezmou k srdci.

vesmirek

Příspěvek#2523 » čtv 16. lis 2017, 14:07

iloveguns: Ale vtip je v tom, že zásobník nebo sestava nábojové schránky NEJSOU hlavními částmi zbraní, tudíž bude toto protiprávní a neoprávněné nabývání a držení jenom přestupek, nikoliv trestný čin nedovoleného ozbrojování. Otázkou však, co policie udělá s takovými zabavenými zásobníky? Propadnou bez náhrady škody a nebo bude mít jejich vlastník šanci je skrz policii dál prodat někomu, kdo má ono požadované oprávnění na kategorii A nebo A-I? A co PČR udělá s odevzdanou zbraní kategorie B, pokud opětovně nevydá tomu, kdo ji odevzdal, znovu povolení? Propadně státu, bude zkonfiskována bez náhrady škody?

viz další paragraf:

§ 13a
(1) Příslušný útvar policie odejme povolení vydané podle § 12 pro nabytí vlastnictví, držení a nošení zbraně kategorie B pro střelivo se středovým zápalem, pokud držitel takové zbraně má neoprávněně v držení příslušný zásobník nebo sestavu nábojové schránky pro zbraň uvedenou v § 4a písm. b) nebo c).
(2) V případě odnětí povolení podle odstavce 1 je vlastník zbraně kategorie B povinen odevzdat tuto zbraň příslušnému útvaru policie do 10 pracovních dnů ode dne právní moci rozhodnutí o jeho odejmutí.

ppindian

Příspěvek#2524 » pon 20. lis 2017, 11:41

Dneska jsem u okénka na odboru zbraní zaslechl "až lidi zjistí co unie zase schválila, tak to budou návaly" a pak "dělitelné podávací zařízení" . Netušíte o co by mohlo jít?

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2525 » pon 20. lis 2017, 12:20

ppindian: článkový pás do kulometu

ppindian

Příspěvek#2526 » pon 20. lis 2017, 12:52

Aha, tak to se asi normální populace moc netýká ne?

pelanj

Příspěvek#2527 » pon 20. lis 2017, 13:13

Předělaných UK59 se prodalo celkem dost...takže se týká minimálně majitelů tohoto kulometu. Ale pokud se jedná o sběratele, tak už případnou výjimku na zbraň kategorie A mají.

marcelbursk

Příspěvek#2528 » pon 20. lis 2017, 14:02

Kde se píše o dělitelném podávacím zařízení a v jaké souvislosti? Pokud to tedy říkal někdo ve frontě u okénka na PČR, tak to asi nebude příliš relevantní informace. A pelanj, na předělaný (samonabíjecí) UK59S nepotřebuje výjimku, takže majitel předělaného UK59S určitě výjimku nemá. Je to totiž B.

Igrlik

Příspěvek#2529 » pon 20. lis 2017, 14:06

Vojenská zbraň.

marcelbursk

Příspěvek#2530 » pon 20. lis 2017, 14:11

Zbraň kategorie B, která je zkušebnou deklarována jako B, má civilní ověřovací značky, není již vojenská zbraň. Vojenská zbraň by byla v kategorii A. UK59S je v béčku.

pelanj

Příspěvek#2531 » pon 20. lis 2017, 14:21

Jsme zde trochu OT - u těch sběratelů jsem myslel ty sběratele, co mají "ostré" kulomety, co jdou krmit z pásu. Nenapsal jsem to úplně jasně

marcelbursk

Příspěvek#2532 » pon 20. lis 2017, 14:24

Jenže z pásů se krmí i ty samonabíjecí béčkové. Spíše mne zajímala ta zmínka o "dělitelném podávacím zařízení" a o dokumentu, který se jím zabývá.

ppindian

Příspěvek#2533 » pon 20. lis 2017, 14:30

Nevím, zaslechl jsem to jak to někdo říkal policistce za okýnkem, tak mě zajímá jestli jde o fámu nebo nějakou další akci EK nebo je to v té současné směrnici a nikomu to zatím nedošlo

Petzold

Příspěvek#2534 » pon 20. lis 2017, 17:36

Nejedná se o žádnou fámu nebo další akci. Ve směrnici EK jsou zásobníky, vč. případných pásů definovány jako "oddělitelné nebo odnímatelné zásobovací ústrojí". To "dělitelné podávací zařízení" je na 99.99% zase jen lidová slovesnost 8-) Navíc ne vše, co lze zaslechnout na OSZBM má nějakou vypovídající hodnotu, většinou ti pracovníci ví výrazně méně, než se dá dočíst třeba tady nebo na Gunlex apod.

marcelbursk

Příspěvek#2535 » pon 20. lis 2017, 19:09

Tak to je jasné. To zahrnuje zásobníky, pásy a jakékoli jiné zásobovací ústrojí,co je oddělitelné od zbraně. Já už jsem si podle té zprávy myslel, že na pásy je zvlášť nějaké jiné ustanovení. Někdo si zkrátka spletl slova oddělitelné a dělitelné.

Zpět na