Které skupiny ZP zvolit?

VitaValke

Příspěvek#121 » stř 27. čer 2018, 07:23

pokud "D" vyloženě nepotřebuješ, tak bych ho nedělal, máš potom poloviční dobu platnosti ZP. Spíš bych k tomu C přihodil B+E

AndreasBaader

Příspěvek#122 » stř 27. čer 2018, 07:37

U skupiny D neni zadna polovicni doba platnosti. ZP ma platnost aktualne 10 let, pokud lekar neomezi zdravotni posudek. Jediny co je u skupiny D jinak je, ze v polovine platnosti ZP musi drzitel donest posudek zdravotni zpusobilosti na sk. D. To je vse.

audis

Příspěvek#123 » stř 27. čer 2018, 08:00

Taky jsem byl nerozhodný, ale dal jsem všechny a doporučuji rovnou všechny skupiny. Popř bez D. Může se to někdy hodit a pak je člověk v klidu, když nemusí dělat za zkoušky znova nebo zbraň nekupovat.

VitaValke

Příspěvek#124 » stř 27. čer 2018, 08:03

AndreasBaader: A čím se prodlužuje platnost ZP? Právě tou zdravotní způsobilostí...

AndreasBaader

Příspěvek#125 » stř 27. čer 2018, 08:09

Pri skupine D se doklada pouze v polovine platnosti lekarsky posudek. Platnost ZP je porad stejna. V pripade nedolozeni posudku se jedna o prestupek, ale ZP nezanika. Pojem prodlouzeni podle zakona 119/2002 Sb., neexistuje. Nic se neprodluzuje. Vydava se jen novy ZP podle paragrafu 24 a to neni pripad dokladani posudku v polovine platnosti pro sk. D.

Indian

Příspěvek#126 » stř 27. čer 2018, 08:28

Taky bych doporučoval rovnou všechny skupiny. Udělal jsem si A, B, C, E. Vynechal jsem D abych nemusel předkládat po 5 letech další papír (doktor). Jsem si řekl, že přece si nebudu doplňovat skupiny, když třeba se změní zákon atd.
Paradoxem je, že jsem při ZOZ udělal testy na 100% a nastřílel jsem tak, že by i na 15 m jasně vše vyšlo, a tak se mne komisař ptal, jestli si náhodou nechci tam to D připsat :-), že by to vyšlo. Ale k práci to nepotřebuju. Paradoxně asi může být D dobré k přechodnému držení cizí zbraně (ne nošení), pokud jedete třeba na střeleckou akci a chcete si jinou zbraň předtím mimo střelnici "nasušit" - to jsem tedy slyšel. Nevím, jestli to tak může fungovat.

Piggy

Příspěvek#127 » stř 27. čer 2018, 12:09

Nemůže. ZP D je určen k výkonu zaměstnání nebo povolání a opravňuje držet/nosit jen při tomto výkonu, jen zbraně zaměstnavatele a jen k účelu, pro který má zaměstnavatel zbrojní licenci.
Šlo by to jenom v případě, že zaměstnavatelem je třeba sportovní klub (ZL H). ;-)

Indian

Příspěvek#128 » stř 27. čer 2018, 12:42

To TIMEK : napiš si rovnou A,B,C,D,E. Vyjde to sice jednorázově dráž za poplatky za skupiny při vystavování ZP, ale pozdější rozšiřování vyjde dráž. A pokud zvládneš zkoušky na D, tak ostatní máš v kapse, je to jen otázka pár peněz navíc za kolky...

Sedmej

Příspěvek#129 » stř 27. čer 2018, 13:10

Me by zajimalo kolik z lidi co si pisi takhle vsechno (nebo i vsechno bez D) to v zivote vyuzili. :-)

jhora

Příspěvek#130 » stř 27. čer 2018, 13:32

Dávát si D pokud ho nepotřebuješ je nemoudré. Ukládá ti to povinnost chodit častěji na zdravotní prohlídky a zpřísňuje zkoušky (střelby). C je zase bez loveckého lístku celkem k ničemu, ale aspoň to nemá jiné negativní dopady (kromě faktu, že člověk téměř jistě bude mít v ruce malorážku a/nebo brokovnici - ať už při maniuplaci nebo při střelbě - ale na to se stejně máš radši připravit, takže to neva).

Indian

Příspěvek#131 » stř 27. čer 2018, 13:45

Právě proto jsem si D nedával. Využívám vlastně E. Ale co když někoho někdy napadne, že C nemůžu bez loveckého lístku získat, nebo si bez něj nemůžu koupit nějaký typ zbraně, o níž někdo prohlásí, že jen C ji může koupit... Nebo se ze mne stane na stará kolena myslivec... Nebo vše okolo ZP prudce zdraží...Kromě E mám ty ostatní skupiny zatím pro strýčka příhodu, za cenu jednorázového poplatku za skupiny v ZP.
Teď mne například mrzí, že jsem si kdysi dávno neudělal pro strýčka příhodu řidičák na náklaďák, když to stálo řádově "jen" asi 15 litrů...

kolombo

Příspěvek#132 » stř 27. čer 2018, 20:29

Na C koupíš ty samé zbraně jako na B nebo E.

B zjednodušuje nákup střeliva do zbraní, na které nemáš průkaz zbraně. A skupina A dává smysl u starých zbraní.

Piggy

Příspěvek#133 » stř 27. čer 2018, 20:47

Nevím, školy nemám - ale porovnáním zákonů o zbraních a o myslivosti by rozhodně nemělo jít koupit na C krátkou (nebo signálku).
Pokud je to zbraň B, neměli by vydat povolení a pokud je C, neměli by ji zaregistrovat. Jinak sami poruší zákon.

AndreasBaader

Příspěvek#134 » čtv 28. čer 2018, 07:35

Doporucuji si nastudovat ustanoveni paragrafu 28 odst. 2 zakona c. 119/2002 Sb., a budete mit jasno, jake ma opravneni drzitel zbrojniho prukazu sk. C.

kolombo

Příspěvek#135 » čtv 28. čer 2018, 09:11

Možná to chtělo rovnou ocitovat, pro B a C platí:

Kód: Vybrat vše

sportovní nebo loveckou zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo sportovní nebo loveckou zbraň kategorie C

Zpět na