Nutná obrana, krajní nouze...

Sobiho

Příspěvek#1441 » úte 10. říj 2023, 08:24

Podle mne nechápeš psaný text... je to tam jasně napsané, už poněkolikáté prokazuješ své znalosti získané sledováním televizních seriálů. Povinnost oznamovat "ukázání zbraně" není, to je prostě lež. Oznamovací povinnost TČ je věc jiná.

skagerak

Příspěvek#1442 » úte 10. říj 2023, 09:05

"je třeba" nemusi nutne znamenat presne to stejne jako "je povinnost"

JirkaCV

Příspěvek#1443 » úte 10. říj 2023, 09:09

První, kdo zavolá, budou možní nezúčastnění svědci. Nechat jenom na nich popsat situaci je dost velký hazard.

kolombo

Příspěvek#1444 » úte 10. říj 2023, 09:13

Ne, povinnost to fakt není, ale ....

Ne vše je popsáno v zákoně přesně tak, jak se to dělá ....

Třeba v křižovatce se vždy koukám, jestli někdo nejede na červenou nebo jestli mi tu přednost fakt dávají. Nemusím to dělat, ale ....

Sobiho

Příspěvek#1445 » úte 10. říj 2023, 09:53

Ano, přesně tak, doporučení je dobrá volba, ale prostě není to povinnost. Osobně bych to udělal okamžitě, je to prostě výhoda prvního oznámení. :-)

skagerak

Příspěvek#1446 » úte 10. říj 2023, 10:01

Pise nekdo ze to je povinnost?

BrozT

Příspěvek#1447 » úte 10. říj 2023, 10:19

Sobiho píše:Podle mne nechápeš psaný text... je to tam jasně napsané, už poněkolikáté prokazuješ své znalosti získané sledováním televizních seriálů. Povinnost oznamovat "ukázání zbraně" není, to je prostě lež. Oznamovací povinnost TČ je věc jiná.

Chlapče už se víc neztrapňuj a nespamuj to blbostma viz. odkaz na již neexistující ustanovení §78 odst. 3 dle 55/2017 novely TŘ a odnětí věci na technický prostředek aneb §112 TŘ neexistuje, nebo je vlastně v rozporu LZPS... stejně jako důkaz listinou tj. psaný, obrazový či zvukový záznam...
Nikde v textu nepíšu o povinnosti oznamovat ukázaní zbraně a o oznamovací povinnosti už vůbec ne.

Výhoda prvního oznámení? Co to je? To je to nějaká novinka co jsem za několik let u PCR opomněl? :D
Tedy nová zásada trestního práva? V rychlosti je pravda :D

Hlavním důvodem proč to oznamovat je vyvarovat se nepříjemné konfrontace s PČR/MP... typicky přijde hláška, že tam a tam někdo něco se zbraní... operační tam někoho pošle a vzhledem k nedostatku informací, prostě na člověka naskáčou uniformy nebo zjistí jak nepříjemný je stát na druhý straně kvéru. Lidi jsou extrémně všímaví a popis od hysterické bábi, co jde z nákupu umí udělat divy....

JirkaCV

Příspěvek#1448 » úte 10. říj 2023, 10:27

Vždyť jsi v tom posledním odstavci přesně popsal tu výhodu prvního (včasného) oznámení. Abych se pak neválel na chodníku s rukama za zádama. A následně nechodil vysvětlovat, že to tak nebylo, paní se spletla ...

poloventilator

Příspěvek#1449 » úte 10. říj 2023, 11:00

Vcera Donald Trump : "Pokud je někdo ještě tak hloupý, že nechápe, proč máme 2. dodatek, ať se podívá na některé ze stovek videí z Izraele. I ti nejhloupější levičáci, kteří sledují, jak jsou ženy a děti vytahovány z domů a aut, aby byly na ulicích chladnokrevně znásilněny a zavražděny, možná konečně pochopí."
(2. dodatek americké ústavy jako součást Listiny práv zakazuje federální vládě omezovat právo držet a nosit zbraň - to by vlastně mělo být mezinárodní lidské právo, jak je nyní vidět v Izraeli).

P.V.

Příspěvek#1450 » úte 10. říj 2023, 11:02

Viz. JirkaCV - povinnost oznámit vytažení/ukázání není, ale v případě pouhé hrozby bude lepší, když budou hned na začátku dvě verze..

Sedmej

Příspěvek#1451 » úte 10. říj 2023, 12:25

BrozT: Psal jsi, že i hrozbu "je třeba vždy hlásit" ... také jsem si to vyložil tak, že myslíš, že je to povinnnost. A také jsem ti chtěl napsat, že to povinnost není. Zbytečně se rozčiluješ. :-)

Sobiho

Příspěvek#1452 » úte 10. říj 2023, 13:33

BrozT píše:
Sobiho píše:Podle mne nechápeš psaný text... je to tam jasně napsané, už poněkolikáté prokazuješ své znalosti získané sledováním televizních seriálů. Povinnost oznamovat "ukázání zbraně" není, to je prostě lež. Oznamovací povinnost TČ je věc jiná.

Chlapče už se víc neztrapňuj a nespamuj ...

Sorry, ale ztrapňuješ, spamuješ a lžeš tady ty.
Ta povinnost není a tečka.

CzechJoker

Příspěvek#1453 » úte 10. říj 2023, 13:35

Sedmej píše:BrozT: Psal jsi, že i hrozbu "je třeba vždy hlásit"

Pochopil jsem to stejně, jako Sobiho a Sedmej. Už bych do toho nezabrušoval.

Sobiho

Příspěvek#1454 » úte 10. říj 2023, 13:46

Tak první člověk, kterého jsem zde zablokoval! :-D a ono to funguje, už ho nevidím! :-) Opravdu jsem alergicky na šíření vyvrácených lží. Vyjadřovačka je jasná a opravdu je rozumné ihned kontaktovat PČR, ale není to povinnost z pohledu pohrůžky zbraní.
Teď si zkusme představit, že tuto situaci vidíme z pohledu třetí osoby a od "prostředku", no a to může zcela vypadat jinak, a nedej bůh, když bude mít taky zbraň, proto jak jde rychle ven musí rychle zpět. Onehdy jsem takto navigoval hlídku z povzdálí, a tentokrát to bylo oprávněné, ale chlapec koukal, když ho v Olmiku zablokovali 3 vozidla PČR a šel ven. Samozřejmě i já sám a dobrovolně, a nahlásil jsem co jsem viděl. No stejně freajer už měl jednu mařenu a recidivu, tak odjel Oktávkou do hotelu! Opravdu musíme na toto vše koukat možným pohledem okolí a pokud bych tahal zbraň ven, tak bych musel k tomu mít fakt důvod a tedy i ten důvod by musel být k oznámení (TČ ze strany drbana). Ono opravdu je lepší se stáhnout a nehrát si na hrdinu, těch jsou plné hřbitovy, jak by řekl klasik.

Sobiho

Příspěvek#1455 » úte 10. říj 2023, 13:49

A možná bych to posunul dál, abychom se do toho nezabrušovali, jak napsal @CzechJoker :-) Zeptám se kolikrát jste měli zbraň venku? Tedy ve smyslu KN a NO, třeba i bez výstřelu?

Zpět na