Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1261
- Jarda.Jezek
Příspěvek#6421 » čtv 6. úno 2025, 07:35
Některé zbraně můžou nejít otevřít, když jsou zajištěné. Stejně pro kontrolu zbraně bude potřeba odjistit, tak asi proto komisař zbraň zajistí a aby to nebylo vidět, tak ji položí na leváka.
Cílem asi bude vyzkoušet, jestli adept nedá prst do lučíku, případně při komplikovanější manipulaci nevymíří z určeného úhlu. Možná bude rozhozen z toho, že se mu nepovede zbraň otevřít a udělá jinou chybu.
Cílem asi bude vyzkoušet, jestli adept nedá prst do lučíku, případně při komplikovanější manipulaci nevymíří z určeného úhlu. Možná bude rozhozen z toho, že se mu nepovede zbraň otevřít a udělá jinou chybu.
- expres
Příspěvek#6422 » čtv 6. úno 2025, 08:10
Diky to už zkouseno a bude trenovano že nejde manipulovat se závěrem, když je zajištěno. Zůstat v klidu a vypnout pojistku (když náhodou zapomene/prehledne člověk).
Jen s tou pojistkou si nejsem jist zda už de o vzpomínkovej konstrukt
Nedává mi otáčení kvůli pojistce smysl, ale nechci kamaráda učit blbě. Tak se raději ptám.
Zatim se zameruji na bezpečné převzetí, manipulace a vybití zbraně. Což mi přijde jako nejdůležitější část.
Jen s tou pojistkou si nejsem jist zda už de o vzpomínkovej konstrukt

Nedává mi otáčení kvůli pojistce smysl, ale nechci kamaráda učit blbě. Tak se raději ptám.
Zatim se zameruji na bezpečné převzetí, manipulace a vybití zbraně. Což mi přijde jako nejdůležitější část.
- marinakus
Příspěvek#6423 » čtv 6. úno 2025, 11:24
Expres : V drtivé většině se na zkouškách používá CZ75 a ta má pojitku na levé straně, takže při klasickém odložení pravákem na pojistku vidět není. Ani profík si nemusí všimnout, že je ve stavu zajištěno, když ji sebere ze stolu. Ovšem pokud nejde otevřít závěr, měl by uchazeč na zajištěný stav zbraně přijít a zbraň odjistit pro další manipulaci. Samozřejmě za dodržení bezpečného směru. Nějak zbraň přetáčet na stole nepovažuji ani za nutnost ani za chybu. Jinak máš pravdu, že správná kontrola zbraně je tou nejdůležitější částí zkoušky, protože se vlastně stále opakuje.
- expres
- cipis
- cipis
- expres
Příspěvek#6431 » pát 7. úno 2025, 09:29
Mel jsem na zkousce zbran natocenou hlavni na stole do zdi.. Musel jsme si ji natocit 3 prstama smer bezpecny prostor a pak otocit po ose pro pravaka.
To otaceni kolem osy jsem si nebyl jist s pojistkou. Jinak otoceni kolem osy bezpecne prsty mimo hlaven a lucik se spousti, beru ze si otoci zadatel na spravnou stranu pro zvednuti zbrane silnou rukou. Asi neni uplne nutne, ale proc se to nenaucit. Pak pevne/bezpecne uchopim zbran a pokracuji v ukonech..
Jsem rad ze se sjednotila pravidla, prijde mi to i lepsi. Jasne ze dneska bych bezpecne prebral i "delo". Dobre si vsak pamatuji problem s pripravou, kdyz clovek poradne nevi, tape. Proto se snazim kamosovi pomoc, aby se zbrani a manipulaci naucil lip. Ono to pomuze k celkove bezpecnosti, kdyz s nim pujdu na strelnici a kdyz snad ziska ZP tak i jemu pak na dom v zacatcich... Kazdej nema v rodine lidi se ZP a nebo od 10 let lezel ve strelecke revue. Kupodivu jsou i lide co je napadne si udelat ZP a o zbranich vedi ze strilej dopredu
To otaceni kolem osy jsem si nebyl jist s pojistkou. Jinak otoceni kolem osy bezpecne prsty mimo hlaven a lucik se spousti, beru ze si otoci zadatel na spravnou stranu pro zvednuti zbrane silnou rukou. Asi neni uplne nutne, ale proc se to nenaucit. Pak pevne/bezpecne uchopim zbran a pokracuji v ukonech..
Jsem rad ze se sjednotila pravidla, prijde mi to i lepsi. Jasne ze dneska bych bezpecne prebral i "delo". Dobre si vsak pamatuji problem s pripravou, kdyz clovek poradne nevi, tape. Proto se snazim kamosovi pomoc, aby se zbrani a manipulaci naucil lip. Ono to pomuze k celkove bezpecnosti, kdyz s nim pujdu na strelnici a kdyz snad ziska ZP tak i jemu pak na dom v zacatcich... Kazdej nema v rodine lidi se ZP a nebo od 10 let lezel ve strelecke revue. Kupodivu jsou i lide co je napadne si udelat ZP a o zbranich vedi ze strilej dopredu

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí