Kde nelze nosit zbraň

DVII

Příspěvek#1276 » stř 4. čer 2025, 14:23

dan píše:
DVII píše:"Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá."
Obcanem je i vlastnik objektu. Takze on si muze klast podminky za jakych muze nekdo jiny vyuzivat jeho majetek, ledaze to ma zakonem zakazano. Mimochodem, pravo na vlastnictvi je soucasti LZPS (i kdyz s omezenim, ze toto pravo nelze vyuzivat "protispolecensky"), zatimco pravo na nerusene uzivani ciziho vlastnictvi nikoliv.

pokud jde o skutečně soukromé prostory občana, potom máš pravdu, pokud se jedná o provozovnu, potom jsi namydlený, zkus třeba zakázat vstup spoluobčanům do samky protože tam prokazatelně kradou, do hospody, protože se nalejou a vybílej ti to tam. To bys hned poznal kdo má větší práva jestli vlastník, nebo ten omezený, byť je to na základě zkušeností

Petr z Braníka

Příspěvek#1277 » stř 4. čer 2025, 14:42

ante: Já vidím rozdíl v tom, když vyhovím přání, které má hlavu a patu a je rozumné. Krmit cizí koně je špatně, koni to může ublížit. A vůbec, co má kdo co sahat na koně, který mu nepatří.

Ale zákaz vnášení zbraní do obchoďáku je (a na tom jsme se tady už mockrát shodli) nesmysl. Je nelogický, je hloupý, nic neřeší, ničemu nepomáhá, bezpečnost objektu dokonce objektivně snižuje (když v prostoru měkkého cíle slušní lidé poslouchají a zbraň nemají, je tam méně bezpečno, než když se během útoku uvnitř nachází slušný ozbrojený občan - statistiky to potvrzují).

A já vidím velký rozdíl v tom, když mě někdo slušně požádá o něco, co je rozumné, a o něco, co je nelogická hloupost jdoucí proti zdravému rozumu.

Letec 12

Příspěvek#1278 » stř 4. čer 2025, 18:40

Zajímalo by mě jak je to snošením zbraní v "armádních objektech" . Mělo by se jednat o Armádní Servisní, příspěvkovou organizaci zabývající se správou a údržbou nemovitostí a levným ubytováním.
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-pol ... a-40524304

JirkaCV

Příspěvek#1279 » stř 4. čer 2025, 18:55

To je jednoduchý. Záleží na tom, kam máte oprávnění. Návštěva na ubytovně nikoho nezajímá, ale neměla by vnášet.
Povolení vstupu do vojenských prostorů kde se nenachází zbraně (měl jsem a byl jsem poučen), na ohlášení. Lze domluvit, ale velká ochota není.
Povolení do všech prostor, bez omezení.
Motat se ve vojenských prostorech bez vědomí velitelství - problém i beze zbraně.

Murphy

Příspěvek#1280 » stř 4. čer 2025, 21:52

Stejne je to otrava, clovek si poridi zbrojak, plny nadseni si poridi i nositelnou zbran (u mne 5r. revolver), aby zjistil, kde vsude neni vhodne, aby byl odhalen a kde je to vylozene katastrofa.
NAA a pozdeji Kevin vyresili toto dilema.
Od lonskeho leta, co jsem NAA zacal nosit, jsem byl beze zbrane jen v zahranici, na magneticke rezonanci a parkrat na kole. A ted jsem si vyzkousel, ze je Kevin vhodny i pro trailove jezdeni, takze tech "bez" bude jeste mene.
Jo a jeste jednou, kdy jsem byl po par panacich vyhnan vynest odpadky. Je legracni, jak si clovek rychle zvykne. Nez jsem dosel do prizemi, uz jsem citil, ze mi neco chybi. 8-)

dan

Příspěvek#1281 » stř 4. čer 2025, 22:13

DVII píše:pokud se jedná o provozovnu, potom jsi namydlený, zkus třeba zakázat ...
Zkus se domahat ostrihani v damskem kadernictvi nebo na plovarne vstupu do damske prevlekarny a stezuj si na diskriminaci podle pohlavi, kdyz neuspejes. Nebo pripomenu soudne potvrzene pravo majitele restaurace zakazat do provozovny vstup detem proti navrhovateli operujicimu diskriminaci podle veku.

Bez ohledu na to jak moc si prejes aby pravidla byla jasna a algoritmicky vyhodnotitelna, ona takova nejsou a byt z principu nemohou. Realny zivot je prilis pestry. Zakon, jak tu nekdo spravne prohlasil, mluvi jasne. Kazdy ze zakonu mluvi jasne. Jenze jak mluvi vsechny najednou, neni tomu vysledku jasne rozumet. Proto v pravnim systemu az lide rozhodnou jaky zakon se v jake mire na zcela konkretni situaci uplatni. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

A ze tahle konkretni situace nema jasnou pravni odpoved ? Bud' jde o otazku, ktera univerzalni odpoved nema a to, ze to nakonec bude muset rozhodnout clovek podle okolnosti konkretniho pripadu neni chyba, ale zamer. A nebo jde o situaci, ktera vede k realnemu sporu tak vzacne, ze nikdo nema motivaci to upravit jasneji.

CzechJoker

Příspěvek#1282 » čtv 5. čer 2025, 05:30

DVII píše:...zkus třeba zakázat vstup spoluobčanům do samky protože tam prokazatelně kradou, do hospody, protože se nalejou a vybílej ti to tam. To bys hned poznal kdo má větší práva jestli vlastník, nebo ten omezený, byť je to na základě zkušeností...

No zase tak absolutně to neplatí. Když hospodská nepustila prezidenta Zemana do své hospody, tak soud ex post rozhodl, že ho neměla ráda a proto na to měla právo. A ano, chápu rozdíl mezi neškodným mudrlantem na vozíčku a těmi ostatními.

DVII

Příspěvek#1283 » čtv 5. čer 2025, 06:06

Právě, Zeman není zrovna dobrý příklad ;)

DVII

Příspěvek#1284 » čtv 5. čer 2025, 06:15

dan píše:
DVII píše:pokud se jedná o provozovnu, potom jsi namydlený, zkus třeba zakázat ...
Zkus se domahat ostrihani v damskem kadernictvi nebo na plovarne vstupu do damske prevlekarny a stezuj si na diskriminaci podle pohlavi, kdyz neuspejes. Nebo pripomenu soudne potvrzene pravo majitele restaurace zakazat do provozovny vstup detem proti navrhovateli operujicimu diskriminaci podle veku.

.

S těmi zákazy vstupu dětí bylo víc pokut než pochopení pro klid ostatních hostů.
A teď v době kdy se můžeš změnit na ženskou na matrice a bimbulu do nechat, není nic jednoznačné
Dokud jsem mel vlasy, tak mne bez problému střihla i holička v dámském, pravda, už dlouho je nemám. Nicméně nejsem z velkoměsta, takže asi jiná kultura

oldlamehand

Příspěvek#1285 » čtv 5. čer 2025, 08:16

JirkaCV píše:Majitel obchodu si přeje, abych mu tam nelezl se zbraní. Já si přeju, aby mi něco prodal. Já mám právo ignorovat jeho přání, pak ale i on má právo ignorovat přání moje. To není zrovna win-win strategie.

Win-win strategie je, že majitel obchodu o zbrani neví.
Já si nakoupím, jsem spokojen že mám zbaň u sebe a koupil jsem to, co potřebuji, majitel obcodu je spokojen, že vydělal a neviděl žádnou zbraň, která by znepokojovala jako, nebo ostatní zákazníky. :-)

dan

Příspěvek#1286 » čtv 5. čer 2025, 08:59

Uplne nejlepsi strategie by byla kdyby spolecnost dokazala opustit strategii "kdyz to nevidim, tak to neexistuje". Tim, ze zbran neni videt neprestava byt ona ani jeji nositel mene nebezpecna. Spis naopak.

DVII píše:...

To mel byt priklad ilustrujici, ze s tim pravem majitele provozovny urcovat si koho vpusti a obslouzi to neni zdaleka jednoznacne jak naznacujes a proste zalezi na konkretnich okolnostech. A ty rozhodnou i tehdy, kdyz predmetem zakazu bude zbran. Byl bych velice opatrny s pranim at se pravidla pro tyto pripady kodifikuji jasne. Je obrovske riziko, ze by se nam vysledek vubec nelibil.

Sobiho

Příspěvek#1287 » čtv 5. čer 2025, 09:56

Je to jednoduché... jak to dělám já...
Onehdy jsme někam šli s dětma a ví že nosím :-D jak by nevěděly, když mi pomáhají čistit a se starší už chodím střílet, a někam jsme šli a byla tam přeškrtnutá beretta a mladší mi hned říká, ale tati tam se nesmí s pistolí. Tak jsem jim vysvětlil, že to drbany neodradí a slušní lidé se pak nemohou bránit a pokud neporušuji zákon, je to veřejný prostor mohu nosit. No a tak jsme si pro příště vymysleli to, že pokud to někde uvidí tak mi řeknou, že se tam nesmí se zmrzlinou a nebavíme se nikdy venku o zbrani, pistoli ale o panu Gastonovi, případně panu Kárlovi :-D. Takže třeba ta situace zní takto: Tati, jde s námi pan Gaston? Ano, ale tam se nesmí se zmrzlinou! Ale, to je v pořádku, my jí přece nemáme. No a pak přišla hranice, soukromá atrakce v Jičíně v obydlí a byla tam zase škrtlá beretta, takže upozornění na zmrzlinu a já říkám, tak běžte, já počkám venku a zajdu si na zmrzku a pak jí koupím i Vám... a proč tomu tak bylo? Protože to bylo sice atrakce pro veřejnost, ale v obydlí osoby a já tam nemusel. Takhle to vnímám já.

dan

Příspěvek#1288 » čtv 5. čer 2025, 10:55

Prozil jsem znacnou cast zivota ve svete, kde kryptomluva byla celkem standardni soucasti zivota a trochu me mrzi, ze stale jeste je potreba deti ucit, ze nektere veci si smime myslet jen tak, aby to ostatni nepoznali. Ale spolecnost takhle nastavena je, takze je spravny deti na takovy svet pripravit.
A i na to, ze pravidla nemaji byt plnena slepe. Mozna to zni divne ucit deti samostatne myslet a umet se rozhodnout ignorovat "prikazy vrchnosti" kdyz by jejich plneni nedaval smysl nebo dokonce nekomu zbytecne ublizilo, ale ja myslim, ze tohle by mel umet kazdy.

DVII

Příspěvek#1289 » čtv 5. čer 2025, 10:56

Přesně tak to mám, když tam nemusím, tak tam nejdu, a když musím, tak s tím nemávám, takže stejně nikdo neví

ante

Příspěvek#1290 » čtv 5. čer 2025, 11:28

Ne, nezní to divně. Pokud se děti dostanou do rozporu morálky s pravidly, měly by volit morálku.

Zpět na