konec Zbrojních průkazů, od 1.1.2026?

dako

Příspěvek#1 » pát 1. srp 2025, 09:05

Zdavím všechny,
od 1.1.2026 mají být zrušeny průkazy zbraní, vše bude evidováno jen elektronicky v CRZ, což situaci majitelům zbraní významně usnadní.
Zaraží mě ovšem, že zároveň chcou zrušit i Zbrojní průkazy, nahradit se údajně budou dát tzv. Zbrojními listy, které si lze vyžádat na CzechPointu příp. v Portálu občana. Nikde jsem zatím nenašel, jak takový Zbrojní list vypadá. Tak by mě zajímalo, jak to bude v praxi probíhat na střelnicích, kde se všichni musí prokazovat čísly ZP do "knihy návštev". Budou se tedy prokazovat nějakým vytištěným "papírem", nebo si budou muset správci střelnic ověrovat v online databázi, jestli má daný střelec vůbec ZP? Tak nevím.

JirkaCV

Příspěvek#2 » pát 1. srp 2025, 09:16

To se tady probíralo ze všech možných stran.
Střelnice "Na mýtince" uprostřed Boubínského pralesa určitě bude mít problém s ověřením. Nejspíš to bude nějaká klubovka. Tam si budu muset vzít ověřený doklad z CzechPointu. Ve většině ostatních mají přístup do CRZ už teď, tak bude stačit občanka.

marinakus

Příspěvek#3 » pát 1. srp 2025, 10:04

JirkaCV : Zatím v tom CRZ vidí tak akorát velký kulový. Pokud tam tedy vůbec mají přístup. Ale prý bude od 1. 1. fungovat nový. Jen nevím jestli se to tak trochu nebude prát s GDPR.

JirkaCV

Příspěvek#4 » pát 1. srp 2025, 10:11

Proto píšu klubovky. Komerční střelnice mají obvykle i licenci na prodej a tak do CRZ vidí.
Ale očekávám, že to MV pořeší tak, aby tam viděli všichni.

Tomak

Příspěvek#5 » pát 1. srp 2025, 10:48

S tou digitalizací se to trochu přehání. Osobně v tý debilitě žádnou výhodu nevidím. ZP mi platí do 2029 a plánuju nosit průkazy pořád s sebou. Na naší střelnici moc signálu není. A v případě nějakýho důvodu se prokázat vidím doklady u sebe jako ideální možnost. Pokud v tom po digitalizaci bude stejnej bordel jako v portálu občana a řidiče, tak to potěš...

CzechJoker

Příspěvek#6 » pát 1. srp 2025, 10:52

Střelnice jsou ten nejmenší problém a ano, nejspíš budou vyžadovat bumážku z CzechPointu. A jak znám naši rakousko-uherskou mentalitu, tak budou požadovat, že nesmí být starší tří měsíců.
Daleko větší průser bude s prodejem zbraní, protože nebudu mít jak ověřit, že má Nikita zbrojní průkaz a že nabízená zbraň je legální. Možná se to nějak vyřeší, ale moc si tím nejsem jistý.

JirkaCV

Příspěvek#7 » pát 1. srp 2025, 11:40

Dneska taky nepotřebuju řidičák u sebe, takže není jak ověřit, že Nikita, který auto půjčuju má oprávnění ho řídit.
Na střelnici, kde se vyskytuju pravidelně obvykle už papíry vidět nechtějí, jenom zápis do knihy.
Ono si to sedne.

Piggy

Příspěvek#8 » pát 1. srp 2025, 11:56

Mělo by to být tak (pokud se zadaří), že každý bude mít přístup do CRZ ke svým vlastním údajům.
Už to tak funguje v registru vozidel nebo řidičů, takže jistá šance tady je.

JirkaCV

Příspěvek#9 » pát 1. srp 2025, 12:02

Teoreticky by to mohli naportovat do portálu občana a doplnit do aplikace eDoklady. Na občanku to už funguje docela dobře. Teda skoro ;)
Pak by ani přístup do CRZ nutný nebyl.

Blacky

Příspěvek#10 » pát 1. srp 2025, 12:17

JJ v portálu občana by ot bylo fajn., Uz ted tam mam OP, ŘP, CP. Do volitenych sem si dal ZP a asi i doplním postupně PZ. Kdyby to bylo origo od státu bude to super.

marinakus

Příspěvek#11 » pát 1. srp 2025, 12:35

JirkaCV : To nic nemění na tom, že v CRZ v současnosti nic nevidí. Tak by mě docela zajímalo, co tam uvidí od nového roku. Přístup na základě čísla OP tam zatím není. Tak nějak jsem očekával, že se ZP objeví v elektronických dokladech. Zatím tam ale není ani řidičák. Tento stát umí většinou říct jen A a zbytek abecedy je mu šumafuk.

marinakus

Příspěvek#12 » pát 1. srp 2025, 12:43

Piggy : Tak to toho víš víc než policie. Zatím mi nikdo nedokázal odpovědět jak to vlastně bude fungovat. A čekal bych že policisté z dohledu to budou vědět jako první.

Piggy

Příspěvek#13 » pát 1. srp 2025, 12:59

Jak to reálně bude fungovat, to zatím netuší nikdo.
Snad (snad!) má nějakou představu ten, co to bude implementovat.
A rozhodně bych nesázel na Nový rok 2026, ani na plnou funkčnost na první pokus.
Naposledy upravil(a) Piggy dne pát 1. srp 2025, 13:01, celkem upraveno 1 x.

JirkaCV

Příspěvek#14 » pát 1. srp 2025, 13:00

Trošku problém vidím v § 130:
(2) Údaje vedené v centrálním registru zbraní, které nejsou zveřejňovány podle odstavce 1, nejsou veřejně přístupnými informacemi a neposkytují se podle jiného právního předpisu.

Takže si nejspíš neověřím, jestli Nikita ZO má nebo nemá.

Piggy

Příspěvek#15 » pát 1. srp 2025, 13:03

Jestli to někdy bude fungovat, tak ti to Nikita ukáže na chytrém mobilu.
Samozřejmě se to nechá falšovat, ale to i kartička.

Zpět na