Provadeci predpisy k novemu ZOZ

Erix

Příspěvek#76 » sob 30. srp 2025, 21:49

No uvidíme, kdy to vypustí (prováděčky) a jaká bude "lidová i profesní" tvořivost, určitě to bude zajímavé. Když zkusíte komunikaci s vnitrem, většinou to odbudou právní formulí, že vše bude dle zákona a prováděcího, který dosud není znám a není možné odhadovat co a jak bude. :roll: Prostě klasika ČR. :lol:

Není třeba nic rozmazávat, když se nic nestalo. Jen se narazilo na "blud" (následně sdíleno a hned vyvráceno), že střelivo, čímž v laické mluvě díky štítku, jsou i diabolky a to prostě dalo vzniknout podezření, že to prostě může být do budoucna tabu pro celý nákup -> prostě každého budou chtít v krámu vidět. ;) Naštěstí to tu vyhodnotilo vícero hlav jako chybu, což je dobře. ;) Odkaz "vyvrácení" postnut. Víc dělat nemůžu. ;)

Erix

Příspěvek#77 » sob 30. srp 2025, 22:23

Jinak patrně "neaktualizovaný (ale je tam datum 25. 7. 2025) zdroj bludu:"
https://zbrane.subrt.cz/pomoc-s-vyberem ... -zbrojaku/

"Posílání zbraní poštou končí
Všechny zbraně (v R, PO kategoriích) budou prodávány výhradně osobně. E-shopové zasílání nebude možné. Platí i pro plynovky nebo airsoftové zbraně, pokud spadnou pod PO."
Toto když někde někdo uvidí, tak se nedivím vzniku "obav". ;)

cipis

Příspěvek#78 » sob 30. srp 2025, 22:30

A kde mas ty kulicky??? Tedy strelivo?
Vis, co se rika, kdyz se hrabes v hovne?
Tak presne tohle myslel dan tim drobnym pismem. Holt sis neuvedomil rozdil mezi strelnou a palnou zbrani. A take skutecnost, kdyz se v paragrafu mluvi o palne zbrani, tak strelivo bude samozrejme do techto zbrani.
Takze vsechno boure ve sklenici vody, naprosto k nicemu. Je to napsano dobre.

Jarda.Jezek

Příspěvek#79 » ned 31. srp 2025, 12:51

Jéžiš. i dnes vám tu pušku musí někdo přivézt, ne? Tak uzavřete kupní smlouvu až při předání... Případně nadálku zmocníte prodavače, aby za vás sám se sebou uzavřel kupní smlouvu... No ne? Nebo se snad taky zakazuje na dálku udělit plnou moc?

dan

Příspěvek#80 » ned 31. srp 2025, 21:24

Jarda.Jezek píše:Jéžiš. i dnes vám tu pušku musí někdo přivézt, ne?
Jo, ale to by mohl byt dopravce se zbrojni licenci (pokud je pro prepravu te zbrane nutna), ktery nema uzavrenou jinou smlouvu nez prepravni a neni ani zmocnen jine uzavirat.

Myslim, ze tady jde zakonodarci o to, aby smlouva nebyla uzavirana na dalku, zrejme z obavy, ze by mohlo dochazet k uzavirani smluv jmenem osob, ktere by o tom ani nevedely.

311_Mart

Příspěvek#81 » čtv 16. říj 2025, 07:47

milonk

Příspěvek#82 » čtv 16. říj 2025, 08:51

Koukam dobre ? 836 otazek. To je docela navyseni.

JirkaCV

Příspěvek#83 » čtv 16. říj 2025, 09:06

Je to nárůst, přeju hodně štěstí uchazečům.
Ale zmizely nesmyslný otázky na lovecké zbraně (svazky hlavní), zůstala jenom kozlice, hamerleska a lankasterka. Přibylo hodně otázek na hlavní části zbraně. Co jsem tak jedním pohledem zjistil. Za mě posun k lepšímu.

Haluziak

Příspěvek#84 » čtv 16. říj 2025, 09:12

Ještě jsem je nečetl ale zmizeli konečně otázky na lhůty? Ty jsem vždy nesnášel stejně jako letopočty v dějepisu.
PS: není cílem navýšení počtu otázek donutit lidi si ty právní předpisy opravdu přečíst a "naučit" se je, namísto prostého nabiflování se otázek?

JirkaCV

Příspěvek#85 » čtv 16. říj 2025, 10:30

Mrknul jsem se za tebe (abys to nemusel složitě hledat sám) a otázky na lhůty tam jsou. Ono jich zase tolik není.
Přečtení zákona se doporučuje i tak, jinak unikají souvislosti. Pro nás, co nemáme fotografickou paměť e to zásadní.

Franko_CZ

Příspěvek#86 » čtv 16. říj 2025, 13:24

Za mě to posun k lepšímu není. Dost blbostí zmizelo, ještě víc přibylo - namátkou perkusní revolver, pistole s křesadlovým zámkem, spousta otázek na náboje, spoušťový mechanismus zbraně, některé další otázky k detailům zbraní atd. Typ lidí, kteří si dělají ZP, koupí si jednu zbraň "na obranu" a chodí si vystřelit s bídou párkrát za rok to stejně okamžitě po zkoušce zapomene.
Ale doporučuji novou legislativu a názvosloví nastudovat všem, až se tu budeme po novém roce bavit, ať jsme naladěni na stejnou frekvenci / jazyk svého kmene.

Franko_CZ

Příspěvek#87 » čtv 16. říj 2025, 13:26

Sekce o první pomoci by za mě potřebovala komplexní revizi.

JirkaCV

Příspěvek#88 » čtv 16. říj 2025, 13:38

U každého testu je 75% věcí, které zapomeneš druhý den. To je normální. Možná si někdy v budoucnu vzpomeneš, že jsi něco o tom někde četl. Nedávno jsem absolvoval přezkoušení na TIČRu a vybíralo se z 1000+ otázek ze sedmi oborů. Spoustu z nich jsem zapomněl přesně v okamžiku, kdy jsem klikl na "odeslat test". Určitá náročnost je dobrá.
To, že si dneska koupíš jednu zbraň na obranu neznamená, že tě zítra kámoš nepřesvědčí do perkuse.
Ona někoho sekce o první pomoci zajímá? :)

Piggy

Příspěvek#89 » čtv 16. říj 2025, 14:24

Franko_CZ píše:Sekce o první pomoci by za mě potřebovala komplexní revizi.
Sekce o první pomoci naštěstí nikoho nezajímá.
Je to dobře, bude méně ztrát.

DVII

Příspěvek#90 » čtv 16. říj 2025, 15:17

JirkaCV píše:To, že si dneska koupíš jednu zbraň na obranu neznamená, že tě zítra kámoš nepřesvědčí do perkuse.

Člověk má znát princip a podrobnosti se naučí ve chvíli kdy chce/je nucen použít. Teda pokud má zájem, což v naší komunitě je asi naprostá většina.
Myslím, že stará podoba, kdy se zkoušela krátká kulová , dlouhá kulová a brokovnice, byla vyhovující a plně pokrývala obecné spektrum běžných zbraní

Zpět na