Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Georg

Příspěvek#226 » stř 13. bře 2013, 08:00

Valda83 píše:...... Je fakt ze pri kontrole zbrane u brokovnice jsme se museli divat zda je pruchod hlavne cisty. Jelikoz nejsem lovec tak nevim, vysvetli nekdo? Jediny co me napadlo deformace hlavne, ta by se dala poznat pohledem.

Jednoduchá odpověď: hlavně brokovnic jsou náchylné (ale neberte to jako nějaké strašení, pouze jako info) k nabrání nečistot. Už ve škole nás učili, že je nebezpečné, aby se v zimě nosila hlaveň brokovnice směrem k zemi (to se týká nejvíc myslivců - nošení zbraně na rameni), neboť hrozilo nebezpečí, že si do té hlavně nabere sníh, nebo hlína při překonávání členitého terénu, nebo třeba jen přeskakování potoka. Sníh sám o sobě není neškodný (třeba s takovým sněhulákem může být sranda :D ), ale v hlavni brokovnice utvoří překážku, přičemž při výstřelu dojde k nárůstu tlaku a k roztržení hlavně. V tom lepším případě jen ke škodě na zbrani, v tom horším ... Brokovnice má tenkostěnné hlavně a velké vnitřní průměru, takže možnost nechtěného náhodného znečištění, kterého si nevšimnete je tu větší než třeba u kulovnic. U brokovnice stačí i mírné znečištění hlavně a je velký průšvih. Proto ta kontrola hlavní. Samozřejmě u "zlamovaček" je ta kontrola nejjednodušší.

garf

Příspěvek#227 » stř 13. bře 2013, 10:31

Potvrzuji georgovu odpověď ,
a dodávám,
brokaři- co střílíme asfalťáky :mrgreen: se kouknou laufem po každé ráně,... když vyndáme, nebo vyskočí "prázdná" ,všimněte si toho i na soutěžích co běží v tv , proč ?, no je to sice vzácné, ale stane se, že se utrhne od kování nebo nahoře kus patrony, plastu,papíru,ucpávky ... a zůstane to v laufu ,jako překážka, většinou ji to vyfoukne :shock: ,když ne- průser ... , ale holub je pryč :mrgreen: to přinejlepšim ...
jakákoliv nečistota v tenkostěnný "trubce"laufu brokovnice , je pak třeba při střelbě slugem,sabotem- zkrátka jednotnou střelou o kaboom průser...
takže i když se to u zkoušky úplně nevyžaduje, není od věci laufy prohlídnout samo od komor k ústí , tak aby to komisař nepřehlédl :ugeek: ...
K broknám ještě jednu poznámku,nejen rozebrat a složit , ale u náročnějšího zk. komisaře u žadatelů B,E /u C samozřejmost /
je potřeba vědět ,co je zahrdlení choke "čok" pevné, výměnné , a hlavně s jakým zahrdlením lze jakým střelivem střílet...mám na mysli:
jednotnou střelu např nesmíte vystřelit z full =plného zahrdlení /nebo jen jednou :mrgreen: /, nebo dnes aktualní ocel- steel broky a jejich velikost....
A k tomu je na laufech zbraní zespodu u dvojky z boku u kozlice "vždy" nějaká značka např : cylindr,1/4, 1/2 ,3/4,full, atd je jich cca10-12 pro některá shodná je dvojí i třeba víceré označení typu: improved,IC, ...Full ,non pour balle ... atd... určitě se to dá na zbrani najít a zbytek vygůglit...
jinak se nemusíte bát, komisař nepůjde do hloubky, když sdělíte , že zahrdlení je takové zúžení, buď pevné, nebo výměnné ,které zlepšuje krytí ,a že s " plným" se nesmí střílet jednotnou střelou a u některých zbraní ocelovými broky od určité velikosti , a že je to na zbrani u "háků"z boku nebo zespod ....

Gobey

Příspěvek#228 » stř 13. bře 2013, 10:48

Mno popsana situace se tykala kratke.

Urdo von Fuj

Příspěvek#229 » stř 13. bře 2013, 11:39

vrtá mě to hlavou - to si měl udělat rozborku? Jinak do laufu, bezpečně od komory, vidět není.

Patrik
moderátor

Příspěvek#230 » stř 13. bře 2013, 11:46

Gobey píše:... odstranil selhac, ukazal prazdnou komoru a rekl ze nyni muze znovu nabijet a strilet.
Odpoved komisare: omyl, musite se podivat do hlavne, zda nezustala strela v hlavni. Takze prijde priste.

Jestli zůstala střela v hlavni snad viděl když vytahnul ten selhaný náboj :shock:

rocky77

Příspěvek#231 » stř 13. bře 2013, 12:30

U závady typu "slabá rána" je kontrola hlavně samozřejmě na místě, ale u selhače...to už mi přijde na hraně toho, co by byl komisař v rámci řešení stížnosti na něj schopen uhájit... Jediné, čím by se mohl hájit, je snad to, že když po stažení závěru vylétne náboj ven, do hromady ostatních (na střelnici běžné), nemusí mít střelec jistotu, že najde ten svůj... Pokud ho ale z komory odstranil tak, aby mu vypadl do ruky nebo na čistý pult, pak mi kontrola laufu přijde nadbytečná a vyhození od zkoušky bych tedy vnímal jako křivdu...

Alcatraz

Příspěvek#232 » stř 13. bře 2013, 13:28

no zřejmě by argumentoval tím, že v případě závady je nutná i případná kontrola hlavně, že to chtěl slyšet a že to žadatel nevěděl. Ale je to asi stejná sviňárna, jako kdyby ty tři nástřelný podal do ruky někomu jinou ráži než má zbraň. Teď už bych se za tohle vyhodit nenechal, protože se ničeho nebezpečného nedopustil, ale co s tím můe začátečník u zkoušek dělat?

V praxi nevytahuju ani zásobník. Když nevyjde rána, není k tomu důvod. Když se vzpříčí hilzna, taky stáhnu jen závěr na záchyt a vyklepu ji. Zásobník jde ven, až když je tam šprajclá, nebo by došlo k závadě, která by znamenala přerušení střelby.

radimnet

Příspěvek#233 » čtv 14. bře 2013, 15:57

Dneska v Brně vše proběhlo dobře, 79/79 :) Komisař OK a žádné podrazy. Na začátku řekl co bude chtít vidět takže naprostý klid :)
Já skupiny ABE manipulace a stříleno jen z pistole, kdo měl i C tak manipulace i střelba vše.
Účastníků kolem 19 po testech vypadlo asi 5. Po střelbě nevím odcházel jsem na vlak :)
Dokonce tam někdo napsal test za 43 bodů, což nechápu.

Valda83

Příspěvek#234 » čtv 14. bře 2013, 16:39

Gratulace radimnet! na 43 tak to je mazec. Na tolik bodu jsem to dal kdyz jsem objevil tyto stranky a rozhodoval se o ZP :D ale pripomelo me to kamarada co v autoskole dal testy na 27 bodu z 65. A komisar mu rekl, ze tohle za jeho dlouholetou cinnost nezazil :D hold nekdo je na uceni levej, ale ze by se to nedalo naucit je blbost to je spis lenost.

radimnet

Příspěvek#235 » čtv 14. bře 2013, 17:01

Díky :)
No vedle mě seděl pán tak kolem 50(myslivec), propadl mu zbroják tak musel dělat zkoušky znova a ten to udělal na plný počet a říkal že měl na přípravu 1 den.
Podle mě ten borec co to udělal na 43 tak se to moc neučil. To jsem uměl po prvním dnu učení daleko víc a testy jsem dělal tak na 72-74.

Carloss

Příspěvek#236 » čtv 14. bře 2013, 17:56

Takovejhle propadák.. to už ukazuje spíš na chybu v logickém uvažování, než na neznalost.

Valda83

Příspěvek#237 » čtv 14. bře 2013, 18:25

To Carloss:
jak pises :) ono logicky se da odvodit plno veci. Me nejvic delali problemy ty doby 5,10,30 dni, 2 mesice atd. Tam uz logika nepomaha to si musis precist a naucit se ten klic. Ale prvni test co jsem delal bez nejake pripravy tak bylo okolo 50 bodu. pak to slo nahoru ;) ale jit na zkousky s takovou pripravou je opravdu ostuda. Myslivci to maji v malicku takovy testy :)

Gobey

Příspěvek#238 » pát 15. bře 2013, 00:22

Tak kamarad shora uvedeny a vyhozeny vcera udelal :)

Je mu pres 60 a i tak ma radost jak maly ogar :)

Bos1127

Příspěvek#239 » pát 15. bře 2013, 14:55

Zkoušky odborné způsobilosti - Střelnice SSK Uh. Ostroh - INFO

Před pár hodinami jsem se vrátil ze zkoušek odbornosti a chci se podělit o čerstvé zkušenosti ze střelnice v Uh. Ostrohu, kde dělají zkoušky uchazeči spadající pod Uh. Hradiště.

Přístup všech zůčastněných autorit byl maximálně korektní a slušný. Testy asi netřeba zvláště popisovat, pár lidí bohužel neudělalo, ale většina, kam jsem patřil i já, to zvádla.
Praktická část pak proběhla nad očekávání dobře a hlavně ve stylu fair play ze strany pana komisaře i pánů, které měl k ruce. V mém případě, kdy jsem se mírně zasekl při malorážce (něvedouce, zda spoušť při zasouvání závěru do pouzdra spušť zmačnout k sobě nebo od sebe, nebo při blbě vyhozené nábojcici díky mojí nervozitě a nezkušenosti - bohužel nervy nepříjemně pracovaly) mě komisař jasně podržel, ikdyž by mohl udělat přesný opak. Na začátku praktické části nám bylo vysvětleno, jak má vše probíhat a co se od nás čeká, následně byly volány jednotlivé dvojice k manipulaci a střelbě. Sborka ani rozborka se nekonala, neprobírala se teorie konstrukce zbraní a střílelo se bez nástřelu rovnou na ostro. Zbraně byly předem přichystány ve stavu, který prakticky omezil kontrolu nabitého stavu na uchopení zbraně a prohlédnutí komory, tzn. pistole ležela na pultu s vzadu zachyceným závěrem, malorážka s otevřeným závěrem a brokovnice se zlomenými hlavněmi. Tato situace taky jasně pomohla vystresovaným (jako já) odbourat spoustu možných "smrtelných" průšvihů při manipulaci. Střelba se nijak zvlášť´nehodnotila, nakonec i sami pánové do předu naznačili, že podstatná je bezpečná manilupace (u brokovnice i kontrola hlavně na přítomnost cizího tělesa před vložením náboje, jak se psalo i v předchozích příspěvcích) a zásahy v terči vzhledem i k dnešnímu počasí (otevřená střelnice s krytými stanovišti) nejsou věc ze které bychom se měli nadměrně stresovat.
Zkoušky jsem tedy zvládl, ikdyž ta praktická část nebyla z mého pohledu úplně povedená.

Závěrem bych vyzvedl celkově velice korektní přístup pana komisaře i ostatních, který mně a možná i několika dalším ušetřil nervy a možná i opakovaní praktické části.

Rád bych tímto poděkoval místnímu webu, díky kterému jsem zvládl teoretickou přípravu jak v zákonech tak v nauce o zbraních na jedničku.

Další díky pak směřují pánům z Otrokovického Guncentra za dobrou praktickou přípravu a stejně tak pánovi (jehož jméno bohužel neznám) z SSK Uh. Ostroh za přípravu a osvětu o průběhu zkoušek na jejich střelnici.

Michal82

Příspěvek#240 » sob 23. bře 2013, 12:04

Zdarec všem,

chtěl bych se optat jestli někdo netuší na jaké střelnici se dělají zkoušky pokud spadám pod Kolín a v jakých intervalech se vyhlašují termíny (každý měsíc nebo jednou za dva měsíce)?

díky
Michal

Zpět na