Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

aleš_

Příspěvek#481 » čtv 28. lis 2013, 21:04

Tak už to mám taky za sebou :-) Písemný test a manipulace byla v Jihlavě, střelba na kryté střelnici v Třešti (v lepším počasí se střílí na střelnici Batelov). Bylo nás asi 22 lidí, 3 neudělali test, jinak bylo docela dost lidí se 79 body, asi polovina (já taky, heč :-). Policajti i komisař pan ing. Zdeněk Tonar byli v pohodě, pokud vím, tak na manipulacích snad nikoho nevyhodil. Na střelbu se k nám přidal jeden opravář, takže úspěšnost na střelbě asi taky v pohodě. Většina lidí měla manipulaci a střelby jen s pistolí i když by mohli dostat i brokovnici nebo malorážku. Ty dostali jen myslivci a spol. Při manipulaci se ptal na nějaké technické věci kolem zbraní, co to je, jak to funguje a podobně. Ale nebral to nějak přísně, prostě člověk se musel aspoň trochu orientovat. Na manipulaci stačilo jen přesvědčit se, že není nabitá, rozebrat k vyčištění a zase složit, závadu jsem žádnou nedostal. Nechtěl ránu jistoty, ani z pistole. Že prý to kazí zbraně a je to zbytečné, když se člověk dobře přesvědčí, že je prázdná. Před střelbou vysvětlil jaké bude dávat pokyny a jakou činnost na ně očekává. Na střelnici jsou čtyři stavy a střílelo se ve třech současně. Zbraně CZ85 (asi :-) v tom stresu jsem se ani nepodíval :roll: ), měl jsem v ruce jen pistoli, ale malorážka byla od pohledu 451 nebo něco podobného a brokovnice klasická kozlice.

himzu7

Příspěvek#482 » čtv 12. pro 2013, 18:39

Tak dnes úspěšně vykonaná zkouška - Střelecký servis (Rajská zahrada), pan komisař Babinský, férovej, žádný chytáky, ale přísnej, potrpí si na povely (neřekneš ke střelbě připraven => letíš), ale na vše předem upozorňoval. U manipulace má obzvlášť rád brokovnici, ptá se kde jsou značky, jestli lze nabít patrony z ocelovými broky atd. Jinak střelnice bez problému, sice zima, ale podává se teplý čaj, klobásy atd. tak to jde nějak přežít. Doporučuju využít přípravný kurz, sice trvá přes 4 hodiny, ale připravěj pořádně. Tak všem hodně štěstí.

Rumcajz

Příspěvek#483 » sob 14. pro 2013, 16:32

Také se tedy přidám. :)

13. 12. Zkouška v Uherském Ostrohu. Bylo to na 9 a skončilo to okolo 11. až 12. hodiny. Před zkouškou nám komisař řekl co a jak. Samotná zkouška trvala asi 30 minut. Došlo 17 lidi, zkoušku nedali 4 a zbytek pokračoval k praktické části.

Praktická část šla velmi svižně, na jedné "přepážce" se dělala manipulace s pistolí (CZ75B) - Žádné záludnosti, chtělo se po nás jen po povelu nabít, po dalším střílet. Po vystřílení 5 ran na 10 metrů (pohoda, není čeho se bát - je to velmi blízko) jen vyhodit zásobník a ukázat komisařovi prázdnou nábojovou komoru. Furt mířit do bezp. prostoru. Rozborka nebyla zrovna odemne požadována a tak jsem s pistolí úspěšně skončil.

U druhé "přepážky" stál další pan komisař který chtěl před střelbou skontrolovat malorážku - Vytáhnout závěr a podívat se skrz hlaveň jestli je volná. Poté to znova složit, na povel nabít 5 nábojů a na povel začít střílet. Terč byl poněkud menší než ten pistolový a tak jsem si to po dovolení mohl zapřít (Bčkařové asi můžou, nevím) a na těch 25 metrů jsem to nakonec nastřílel. Jak, to jsem se ho radši neptal. Poté došla řada na brokovnici. Po povelu "Volná střelba" (či tak nějak) jsem skontroloval průchodnost hlavní (je to důležité a radím to každému udělat), nabil, odjistil a střílel. Zpětný ráz jsem pocítil jen slabý. Terč byl také na 25 metrů ale byl větší, asi pistolový. S brokovnicí jsem zasáhnul podle všeho také. Poté už jen zlomit brokovnici, komisař za vámi chytí efektně jednu patronu, vyhození druhé nefunguje a musíte ji sami vytáhnout. Opět je třeba skontrolovat hlavně a odložit. Tímto to pro vás končí a vy si jdete jen vyzvednout papíry. ;)

@madeus

Příspěvek#484 » pát 20. pro 2013, 16:40

Diky zbranekvalitne.cz :o)

Resume zkousky dnes 20.12.2013 v Trutnove, komisar Ing. Matejka..

Celkem u zkousky: 12 lidi + 1 repetent prakticke (manipulace+strelba),
u testu neprospelo: 4 lidi,
u bezp. manipulace neprospelo: 4 lidi,
u strelby neprospelo: minimalne 1 za dobu, co jsem tam jeste byl.

Suma sumarum z 12 lidi sli pouze 4 strilet (+ 1 repetent)..to je dost slabe..pani policisti se myslim bavili..

Zkouska vc. odmeny komisare prijemnych 800Kc. Zadne zaludnosti, komisar ferovy.

Udivili me pouze myslivci, co si zrejme nechali propadnout zbrojni prukaz a dnes nedali bud test nebo strelbu kvuli ne-manipulaci s malorazkou (ten jeden odpadlik na strelbe..starsi pan) :o/

hrabě X

Příspěvek#485 » úte 11. úno 2014, 15:19

Včerejší (10.2.2014) zkoušky na střelnici Třebotov, komisař Mgr. Pitro

Přihlášeno 20 lidí, přišlo pouze 11, z toho jedna slečna.
Test zvládli všichni, manipulaci taky, pouze jeden nenastřílel, na podruhé to zvládl.

Komisař férovej, žádný chytáky. Během manipulace se ptal na odstranění závad. U pistole zaseklá nábojnice v okénku, u brokovnice selhač, u malorážky slabá rána. U pistole chtěl předvést nejdřív přerušení střelby, potom ukončení střelby. Bylo mu jedno jestli dám ránu jistoty, nebo vypustím kohout. Střelba pouze z pistole. (dělal jsem A B E)

Englor

Příspěvek#486 » sob 15. úno 2014, 14:51

Report ze včerejší (14.2. 2014) zkoušky na střelnici v Hracholuskách (okres Prachatice).
"Střelnice Těsnohlídek" v Hracholuskách je úplně nová, takže podle toho i vypadá. Střeliště je kryté a dokonale odhlučněné.

Z 16 přihlášených jeden nedorazil, 14 teorii udělalo. Před testem byli všichni trochu napjatí a nervózní, po testu se atmosféra uvolnila a byla přátelská a pohodová.

Pan komisař (jméno bohužel nevím, ale chodí pokaždé ten samý, AFAIK) je férový, potrpí si pouze na základní věci a nechce žádné složitosti. Na manipulaci a rozborku jsem si měl vybrat jednu krátkou a jednu dlouhou. Z krátkých byla na výběr CZ 75 SP-01 Shadow a Glock 19, dlouhý klasicky dvojka a malorážka obvyklé konstrukce. Glock měl v komoře školní náboj, šel rozebrat bez problémů, malorajda taky v pohodě. Někteří pánové si stěžovali na čízu, že šel rozborkový čep vyndat hodně ztuha, takže doporučuju buď vybrat mloka nebo dobře nacvičit. U mě bez připomínek a otázek. Pokud už se někoho ptal, tak na odstraňování závad. Když někdo tápal, tak si s ním povídal docela dlouho, v jednom případě snad 20 minut, ale nakonec prošli všichni.

Střelba taky v pohodě. Neni třeba nic hlásit, pouze vám dá napáskovat si zásobník a pak povel střílet. Střílí se stejné dlouhé, jako jsou u rozborky, krátká je malorážková pistole, Walther P22. Já (ABDE) střílel dlouhou malorážku a pistoli. Broky střílí jen žadatelé o skupinu C. Opět udělali všichni, takže celkové skóre 14/15 zúčastněných.

Co se týče financí, tak komisař si vzal 700,- a střelnice 300,- (v ceně mimo jiné i kafíčka a čajíčky dle libosti).

Doporučuju nepodcenit přípravu, hlavně na test a bezpečnou manipulaci. Taky abyste si zažádali o co nejvíc skupin, nikdy nevíte, kdy se vám budou hodit a je to jenom "pětikilo" za skupinu navíc. Podstatná část lidí na tomhle termínu si zbroják jenom rozšiřovala a zbytečně dělali celou zkoušku znova.
Také doporučuju přípravu na praktickou u pana Svatopluka Bernarda, kontakt na něj dostanete na policii už při podávání přihlášky. Ví přesně, co chce komisař vidět a slyšet. Vše ochotně vysvětlí, pomůže, zodpoví dotazy, za lidovou cenu a vy projdete bez problémů. Tímto mu ještě jednou děkuji.

Také bych chtěl poděkovat serveru zbranekvalitne.cz za soubory testových otázek a testy nanečisto, opravdu moc pomohly.
Dále coverovi72 za jeho "tahákový extrakt", který usnadnil učení otázek.
A nakonec ochotné paní na přepážce odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.

Tak se toho prachatičáci nebojte :-)
Howgh

aleš_

Příspěvek#487 » sob 15. úno 2014, 19:07

Nejsou ty peníze náhodou obráceně? Podle zákona by si měl komisař vzít jen 300 a 700 vypadá spíše na střelnici. Platil jsem shodou okolností úplně stejně - 300 komisař a 700 střelnice.

Englor

Příspěvek#488 » sob 15. úno 2014, 19:19

Mám to správně, když to vyčísloval, tak říkal - 300 ze zákona, plus cestovné, plus pronájem zbraní a cena střeliva... 700. Chlapík za barem si opravdu vzal jen 300. Je to takhle, protože zbraně s sebou přivezl komisař, kdyby je půjčovala střelnice, tak by to bylo jinak.

magnum

Příspěvek#489 » ned 16. úno 2014, 11:54

Jaký cestovný? Co si to vymejšlí? :o Na víc než 3OO,- nemá právo! No co se budu divit. Unás chtěl majitel střelnice 300,- za KAŽDOU SKUPINU pro komisaře. Když sem mu slušně vysvětlil, že mi je jedno, jestli to ostatní platí, tak já teda nebudu a klidně si o tom popovídám s příslušníkem, tak kývl na zákonem danné 300,-

aleš_

Příspěvek#490 » ned 16. úno 2014, 12:32

Tak je to trochu zvláštní. Už proto, že komisař nemůže být zároveň podnikatelem v oboru zbraní a střeliva, takže by asi neměl půjčovat zbraně za poplatek. Cestovné je imho úplně mimo. Mě přece nezajímá, z jaké tramtárie si policajti pozvou komisaře. Já mám v zákoně určený poplatek 300 za celou zkoušku a hotovo.

300 za každou skupinu? Nebyl to poplatek za střelnici? Tam by skupiny dávaly trochu smysl - střílí z více zbraní, platí poplatky za půjčení atd. Jinak by to znamenalo, že např. od člověka, co dělal ABCE, vyinkasoval 1200, komisaři dal 300 a jemu zůstalo za nehtama 900? To smrdí nějakým pěkným tr.č. Nás komisař kasíroval sám ještě před testem. Střelnici platili až ti, co udělali test a manipulaci (dělalo se na PČR, potom přesun na střelnici).

magnum

Příspěvek#491 » ned 16. úno 2014, 12:42

No pán co vlastní onu střelnici je místní zlodějíček a podvodníček. Takže nic nového pod sluncem. Chtěl 500,- za každou skupinu, 1000,- za zkoušku a 300,- za každou skupinu pro komisaře. Prostě hnus. A nedělám si žádný iluze, že o tom policajti neví. Když to tam má vyvěšený... no ale jak se říká líná huba holý neštěstí. Nakonec sem uhádal částku přijatelnou

Mobster

Příspěvek#492 » ned 16. úno 2014, 17:19

Tak to je drsný. Pokud by si někdo dělal všech 5 skupin, tak za to dá bůra. Nedovedu si představit, že se někdo nechá takhle natáhnout, když všude jinde je ta zkouška i s odměnou pro komisaře od několika stovek do zhruba 1500,-.

aleš_ píše:To smrdí nějakým pěkným tr.č.

To těžko. Každý podnikatel si může ceny určovat jak se mu zachce; třeba podle aktuálního počasí. Žádná zákonem nařízená regulace neplatí. Nesmí se akorát dopouštět cenové diskriminace. Tohle bych, spíš než na policii, viděl na doc. Chocholouška.

EDIT: I když teď si uvědomuju, že to cenová diskriminace bude, protože jemu není nic do toho, kolik si kdo dělá skupin. To bych si mohl v obchodě paušálně účtovat poplatek za každého zákazníka s jinou barvou pleti než bílou. Ostatní by zaplatili pouze cenu nákupu. :lol: Zajímalo by mě, jak dlouho by asi trvalo, než by mě zavřeli.

Grasel

Příspěvek#493 » ned 16. úno 2014, 17:56

Než podporovat takovýho šmejda, tak okamžitě jdu jinam.. slušných podnikatelů - majitelů střelnic co dělají zkoušky na ZP je naštěstí pořád dost..

aleš_

Příspěvek#494 » ned 16. úno 2014, 18:18

Mobster: To je jasný, ty ceny za střelnici si může dát jak chce. Ale vybíral i za komisaře a myslíš, že si komisař vzal za každou skupinu 300, když na to nemá právo? Já bych řekl, že to zůstávalo panu "podnikateli" a komisař dostal jen svých zákonných 300 Kč. A pokud uchazečům řekl, že to je pro komisaře, myslím, že je to trochu podvod.

Shras

Příspěvek#495 » ned 16. úno 2014, 18:20

nedelal nahodou nekdo skousky na Magnum praha? ja je bohuzel musel presunout na dalsi mesic.

Zpět na