Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

fixfokus

Příspěvek#511 » stř 19. bře 2014, 19:13

??? Jak se vypouští kohout přes oba palce? Jako napřed jednou a pak druhou rukou, nebo tam nějak nacpat oba palce najednou?

frantisekkozisek

Příspěvek#512 » stř 19. bře 2014, 19:25

Řekl bych, že jeden palec dáš pod kohout, pro případ, že by ti ten kohout z palce pravej ruky vyklouzl.

Shras

Příspěvek#513 » stř 19. bře 2014, 20:12

No byl to mazec, hlavne to cekani. a pak kdyz lidi odchazeli, a az asi 4 to teprve dal.. a nalada houstla.:)

Ferro

Příspěvek#514 » stř 19. bře 2014, 23:11

frantisekkozisek píše:Řekl bych, že jeden palec dáš pod kohout, pro případ, že by ti ten kohout z palce pravej ruky vyklouzl.

Přesně tak... Nejlepší bylo, že jsem o tom nikdy neslyšel a ani na praktickým zácviku o tom nepadlo ani slovo.

paulus.u

Příspěvek#515 » čtv 20. bře 2014, 18:33

Dnešní zkouška v praze proběhla bez problémů a já děkuji správci tohoto webu a především za vytvoření aplikace na android telefony. Moc mi to pomohlo :-)

Jarek83

Příspěvek#516 » čtv 20. bře 2014, 19:30

dnes v Brně Trigger, skupina B+E, bylo nás tam tušim 20, nebo 19 , nevim ani. Test nezvládli 4 jedinci. Další průběh nevim přesně, někteří opakovali manipulaci. Střelbu nevim, odešel jsem jak jsem byl hotový. Komisař náročný nebyl, chtěl vědět a vidět pouze naprosté základy. Nějaký Jan Komenda...

jemhadar

Příspěvek#517 » čtv 20. bře 2014, 19:51

"Nějaký" Jan Komenda? :-)

Jarek83

Příspěvek#518 » čtv 20. bře 2014, 20:08

No chlubil se že napsal jakousi publikaci... tak to bude asi kapacita v oboru, ale já jsem ho viděl poprvé ;)

aleš_

Příspěvek#519 » čtv 20. bře 2014, 20:10

http://www.unob.cz/fvt/struktura/k201/S ... menda.aspx taky z Brna a taky od zbraní. Že by shoda jmen? Já myslím že ne :-)

Jarek83

Příspěvek#520 » čtv 20. bře 2014, 20:13

No to bude on, já jsem studoval v Ostravě, proto ho asi neznám. Ale to už je asi dost mimo téma...

robokop

Příspěvek#521 » čtv 20. bře 2014, 23:30

Jarek83 píše:dnes v Brně Trigger, skupina B+E, bylo nás tam tušim 20, nebo 19 , nevim ani. Test nezvládli 4 jedinci. Další průběh nevim přesně, někteří opakovali manipulaci. Střelbu nevim, odešel jsem jak jsem byl hotový. Komisař náročný nebyl, chtěl vědět a vidět pouze naprosté základy. Nějaký Jan Komenda...

Jo, byl jsem tam, zdálo se mi, že doc. Komenda docela dával znát, že on je docent, přednáší to na škole, napsal brožuru, kterou nám tam ukázal a pravil, že si ji máme před praktickou přečíst, ale poté jsem s ním sám na zkoušce manipulace se zbraní problém neměl. Jenže jsme tam současně byli dva u dvou stolků a on mě nestačil sledovat. Jen dal povel a hned se věnoval druhému žákovi.
Ovšem někteří problém měli. Takže na střelbu se organizace chopili dva hoši z obsluhy střelnice a díky jim to už odsejpalo a přehlížely se drobné chyby, protože v tom tempu, kdy se stříleho ve čtyřech boxech současně, nemohl komisař stačit vše sledovat.
Při střelbách jsem taky odmítl nástřelné, což jsem neměl dělat. Takže rada pro další zkoušené - v klidu si udělejte tři nástřelné rány, ať poznáte, co vám podstrčili za zbraň. Já to neudělal a potom jsem testoval citlivost spouště přímo při ostré střelbě. Což byla moje blbost, že....
Do konce jsem tam taky nebyl, ale neviděl jsem nikoho, kdo by nenastřílel. Podle mě, do té plachty se musí trefit i slepec. :lol:
Takže děkuji obsluze střelnice Trigger, že napomohli zdárnému dokončení zkoušky některých uchazečů (zvlášť jednomu staršímu pánovi, který byl nervní jak prvnička, třepali se mu ruce, musel ho hoch z Triggeru vzít do vedlejší místnosti a tam s ním manipulaci těsně před opakovanou zkouškou pořádně projet a procvičit - i tohle kluci dělali).
A děkuji zdejšímu serveru, samozřejmě testy jsem procvičoval zde, nikdy jsem nedoufal, že se to tak našprtám, ale poslední tři dny před zkouškou jsem už pravidelně dělal na plný počet. Ráno při snídani, odpoledne a potom před spaním, šest testů denně. Na konci jsem už zaškrtával odpovědi automaticky podle klíčových slov, bez toho, abych četl celé texty otázek a odpovědí.
Nakonec tedy Komenda v pohodě a já mám toužený papír.
Ještě když jsme u té praktické části zkoušky:
Vyskytl se tam problém, který komisaře rozpálil a to, že jeden nechal školní náboj v komoře po předchozí manipulaci a šel zbraň na povel rozebírat.
Takže - vždy před jakýmkoli úkonem (rozborka, nabíjení před střelbou, atd..) proveďte kontrolu zbraně, zda není nabitá. I kdyby jste tu kontrolu právě předvedli, poté zbraň odložili, prohodili s ním pár slov a on vám hned dal povel k rozebrání zbraně, stejně začněte zase kontrolou. Komisař bude rád.

Grasel

Příspěvek#522 » pát 21. bře 2014, 06:22

To Jarek 83:
Ten ,,nějaký" Komenda, je jeden z neuznávanějších odborníků u nás, vyučuje na fakultě obrany v Brně, je soudním znalcem v oboru a kdyby chtěl, tak vás tam umyje všecky takovým stylem, že by jste se z toho podělali, to si buď jistý.. :lol: :lol:
Jinak je to velice příjemný pán který naštěstí pro žadatele nevymýšlí u zkoušky nesmysly.

robokop

Příspěvek#523 » pát 21. bře 2014, 10:04

Grasel píše:To Jarek 83:
Ten ,,nějaký" Komenda, je jeden z neuznávanějších odborníků u nás, vyučuje na fakultě obrany v Brně, je soudním znalcem v oboru a kdyby chtěl, tak vás tam umyje všecky takovým stylem, že by jste se z toho podělali, to si buď jistý.. :lol: :lol:
Jinak je to velice příjemný pán který naštěstí pro žadatele nevymýšlí u zkoušky nesmysly.

No, já se nechci nikoho dotknout, všichni jsme tam včera byli začátečníci, ale když jsem viděl, kdo všechno chtěl zkoušku udělat, resp. kdo ji nakonec taky udělal, tak:
1. Divím se doc. Komendovi, že relativně po většinu doby udržel v sobě klid
2. Asi už nebudu vůbec vycházet na ulici :D
3. Myslím si, že by mělo být zákonem stanoveno povinné absolvování střelecké školy před připuštěním ke zkoušce (obdoba autoškoly). A pořádné školy, třeba v rozsahu 40 hodin.

fixfokus

Příspěvek#524 » pát 21. bře 2014, 11:17

Robokop: A kdo všechno to nakonec udělal, že máš strach vycházet na ulici? Já dělal zkoušky před rokem, jinde a u někoho jiného, a žádná podezřelá individua jsem tam nepotkal :-)

robokop

Příspěvek#525 » pát 21. bře 2014, 12:25

To byla nadsázka, někteří tam byli naprosto jistí, klidní (třeba dvě holky a i spousta chlapů), ovšem pár jedinců mi tam připadalo, že v třesoucích se rukách tu zbraň prostě nemohou udržet. Živě jsem si představil, jak sahá do pouzdra pro pistoli a prostřelí si přitom nohu. Ale to jenom usuzuji z jejich nervozity.
Solidní výcvik by to napravil, ale jak tam řekl Komenda: "Dnes máte poslední možnost a i povinnost pochytit nějaká moudra či zkušenosti ze střelby. Jakmile dostanete zbroják, už za vámi nikdo stát nebude a je to jen na vás." Nebo tak nějak.....
Proto navrhuji tu "autoškolu" na zbraň.

Zpět na