Kde nelze nosit zbraň

Carloss

Příspěvek#241 » ned 28. čer 2015, 21:55

Jasně říkám, že ono bezpečné uložení vyřešeno má. To zabezpečení je myšleno proti krádeži. A s těmi osobními věcmi je to podobné: Já jako vedoucí jsem měl oprávnění s nakládáním osobních údajú. Tedy jsem byl jistým způsobem mlčenlivosti vázán.

Dále pochop, že pistole není mobil. Svěření mobilu jiné osobě není řízeno žádným předpisep, kdežto zbraně ano. Takže to vůbec nelze srovnávat. Skříňku na osobní věci dostaneš. Otázkou pak je, jak moc je to vhodné pro uložení cenností, co je za cennosti považováno. Uložení cenností pak mívá zaměstnavatel ošetřeno jinak. A zbraň dokonce není ani cennost.

Já Ti dám příklad z jiného oboru: Zaměstnavatel má odpovědnost mj. za bezpečnost elektrických spotřebičů. V souvislosti s tím je povinen provádět pravidelné elektrorevize spotřebičů. A teď onen příklad: Obyčejné rádio do sítě, vlastní NTB, rychlovarná konvice, ba dokonce nabíječka na telefon. Z pohledu zákona, vyhlášek a norem to na pracovišti nemá co dělat, resp všechna zařízení musej ty revize mít. Kdyby dozorující úřad našel na pracovišti jakýkoli přístroj bez revize, nezkoumá, jestli je zaměstnavatele, nebo kohokoli jiného, ale to, že na pracovišti je přístroj bez revize. Organizace za to může dostat pokutu. Některé organizace mají j pracovním řádu výslovně napsáno, že zaměstnanec nesmí na pracovišti používat svoje elektrická zařízení. Jistě, že by šlo zajistit revize i na přístroje zaměstnanců. Ale proč by to zaměstnavatel dělal? Proč by to platil? A ještě jedna věc: Evidence elektrospotřebičů. I ten nesoulad by mohl být pokutován.

No.. všichni víme, že realita je jiná. Ale nenechme se uspat, kdyby došlo k průšvihu, nejspíše třeba k požáru, bude to fakt průšvih.

HonzaLBC

Příspěvek#242 » ned 28. čer 2015, 22:40

Ochrana osobních údajů je ale něco jiného, než ochrana soukromí, třeba ty soukromé milostné smsky v tom mobilu, takže nejde jen o zajištění proti krádeži, ale i o ochranu toho soukromí.

Osobní věci nejsou cennost, ale nějakou hodnotu mít budou, když se nasčítá oblečení, mobil, peněženska s běžnou hotovostí a tak dál, tak ta skríňka by tomu bezpečností měla nějak odpovídat, takže by třeba mohla odpovídat i "vhodnému" zabezpečení jedné zbraně.

Ty elektrospotřebiče znám, v práci u nás jsou soukromé zakázané, ale to je v pořádku, protože v zákoníku není, že by měl zaměstnanec nárok na soukromé elektrospotřebiče na pracovišti. Ale má nárok na bezpečné uložení věcí, který musí odložit, takže špatný příklad k porovnání.

Carloss

Příspěvek#243 » ned 28. čer 2015, 22:55

Tak jinak: Protože na osobbní věci neexistuje speciální předpis, lze odpovědnost za jejich odložení delegovat. To se děje tak, že delegát stanoví způsob a za to pak odpovídá, ovšem za dodržení tohoto způsobu. Nemůže ale žádným způsobem odpovídat za bezpečnost věcí, u kterých tuto odpovědnost delegovat nelze. A taky nelze vyžadovat, aby zaměstnavatel se o takovou bezpečnost staral, už vůbec ne na své náklady. To bych si mohl do práce nosit třeba flašku s plynem ss tím, že to po práci jedu třeba vyměnit, nebo na melouch. Je Ti asi jasný, že zabezpečení takové věci vyžaduje jiné zabezpečení, než zbraň. Měl by snad zaměstnavatel zajišťovat zabezpečení i pro takové případy? A co třeba větší suma peněz? Nikomu nic není přeci do toho, že ji máš u sebe, jedinec by to mohl považovat za osobní soukromou věc, ale chce so bezpečně uložit... měl by snad zaměstnavatel poskytovat další osobní trezor? To opravdu není možné... Máš-li cennosti, ulož ve firmením trezoru, pokud je to tak stanoveno. Tam budou i stanoveny konkrétní odpovědné osoby s odpovídající mlčenlivostí. Klidně si tam dej třeba mobil. A firma za to bude odpovídat. Ale zbraň... to prostě nelze, z výše uvedench důvodů.

scorpions

Příspěvek#244 » pon 29. čer 2015, 07:00

Možná si to vykládám špatně ,al pokud jako zaměstnavatel nebudu chtít aby na mém pracovišti nebyly zbraně tak přes to nejede vlak.

Pro účely zákona o zbraních se rozumí držením zbraně nebo střeliva mít
zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí, nebo zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo,

A žádnej zákon mi jako majiteli těch prostor neukládá někomu ten souhlas uděli.

cipis

Příspěvek#245 » pon 29. čer 2015, 07:46

Zapomněl jsi na druhou část, kde souhlas dotyčný vůbec nepotřebuje, , nebo zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo,.
Tedy pokud se bavíme o držení, tak stačí vyhodit zásobník z pistole a mít to v kabelce/batohu/brašně a je vše v pořádku. A to vůbec neřešíme nošení.

scorpions

Příspěvek#246 » pon 29. čer 2015, 08:33

Jo to máš pravdu,ale furt si stojím za tím pokud je to moje firma ,moje prostory a já dávám lidem práci a peníze tak já rozhodnu zda se v těchto místech mohou či nemohou nosit zbraně. Pokud mi toto právo bude upřeno,pak je někde velká chyba.

cipis

Příspěvek#247 » pon 29. čer 2015, 08:41

O tom jsem nemluvil ;-) Jen měl připomínku, že to zakazování nemůžeš vést přes zákon o zbraních.

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#248 » pon 29. čer 2015, 09:08

Scorpions: ty jsi to protáhl do situace, kdy už v prostorách svého zaměstnavatele zbraň mám. Kus před tím je, že mi zaměstnavatel zakáže do jeho prostor se zbraní vůbec vstoupit (vnést ji tam). Pokud se shodneme, že na to má právo, nemá smysl řešit, jestli ji tam mám v režimu držení nebo nošení, protože bych ji tam neměl mít vůbec.

scorpions

Příspěvek#249 » pon 29. čer 2015, 09:13

graver: jo to s tebou naprosto souhlasím.Jak píšu jeho protory,jeho firma jeho právo na určení pravidel.

cipis

Příspěvek#250 » pon 29. čer 2015, 09:28

A jeho odpovědnost za bezpečnost zaměstnanců ;-)

Serz

Příspěvek#251 » pon 29. čer 2015, 09:35

krome bezpecnosti prace zamestnavatel nezajistuje zadnou ochranu/ostrahu zamestnancu

scorpions

Příspěvek#252 » pon 29. čer 2015, 09:40

cipis: to si děláš srandu že jo :lol:
to mi chceš říct ,že když půjdeš jako svědek k soudu,odevzdáš zbraň do trezoru a potom v jednacím sále jednomu z dozorců mrdne v hlavě a začne střílet nebo mebo mu ten obželovanej sebere zbraň tak budeš žalovat soud,nebo stát,že ti neumožnil mít kvér u sebe a bránit se?

cipis

Příspěvek#253 » pon 29. čer 2015, 10:17

Asi by to byl dotaz na zaměstnavatele či jeho bezpečáka, jestli v rizicích počítá i s teroristickým útokem či střílejícím/bodajícím/... šílencem.
Zaměstnavatel je povinen zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce (dále jen "rizika").
Tedy nejen, že když pracuji s nějakou chemikálií, tak mi dá masku a rukavice, ale měl by zajistit i to, aby se mi nic nestalo, když to bude chtít někdo třeba ukradnout.
Takže je otázka, jak to ten konkrétní zaměstnavatel řeší. V přepravě peněz ti dá panceřák a kvér, do banky strčí paňáka, obsluhu benzinky instruuje, aby vydala vše a nebránila se, jak je to u vašich zaměstnavatelů, těžko říct, třeba se zeptat :)

Marcurba

Příspěvek#254 » pon 29. čer 2015, 11:40

scorpions píše:Možná si to vykládám špatně ,al pokud jako zaměstnavatel nebudu chtít aby na mém pracovišti nebyly zbraně tak přes to nejede vlak.

Pro účely zákona o zbraních se rozumí držením zbraně nebo střeliva mít
zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí, nebo zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo,

A žádnej zákon mi jako majiteli těch prostor neukládá někomu ten souhlas uděli.

Pokud bych to napsal takhle:

Pro účely zákona o zbraních se rozumí držením zbraně nebo střeliva mít:
a) zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí,
b) nebo zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo

Je tam logická spojka NEBO hned za souhlasem vlastníka, čímž ten soulas není pro druhou část vyžadován, což podle mě spíš znamená, že tu zbraň vnést mohu, pokud je vybitá, zásobník mimo, náboje mimo - to samé, jako když si přinesu tenisovou raketu a 3 tenisáky, protože jsi jdu po práci zapinkat...nebo se pletu? :?:

Carloss

Příspěvek#255 » pon 29. čer 2015, 11:57

Pak je tam ale stanoven účel: Přeprava z místa na místo. Z toho lze vyvodit, že přijít v ržimu nošení, přejít do režimu držení aa při odchodu zase zpět není účel přepravy. To by snad šlo aplikovat v případě, že jdu opoledne na střelnici. Ovšem zase lze namítat, že co dělám mimo pracovní dobu, do toho je zaměstnavateli houby. Což by samo o sobě vyloučilo požadovaný účel přepravy. Ovšem stále by bylo zajímavé, jak nosíte kufřík s pistolí stále u sebe, kvůlivá dalším okolnostem, které vyžaduje ZoZ.

Silně teoretizuju... jen tak pro radost... ;-) Asi by se v tom ttakhle nikdo nenípal.

Zpět na