Nutná obrana, krajní nouze...
- Simona
Příspěvek#256 » úte 8. pro 2015, 20:33
Prý se na modelovou situaci KN ptal komisař u zkoušek, asi by za to vyhodit nemohl, ale.... Přiznám se, že více chápu odpověď wiguma. Ve smyslu pokud bych byla zadržena jeho popsaným způsobem, tak se nemohu v rámci KN bránit, nebo bránit, třeba kamarádku, v takové situaci by nešlo o KN, neboť toto je osoba povinna snášet. Jak by to bylo podle marinakuse z pozice mé osoby, přiznám moc nechápu.
- VitaValke
-
SansLogique - Příspěvky: 1007
- SansLogique
Příspěvek#264 » úte 8. pro 2015, 21:51
A jak je to, když dejme tomu začne nějakej alahakbar střílet z kalašnikova v nákupáku a někdo, kdo nosí a má to štěstí, že je šmejd k němu otočenej zády a vraždí někoho jinýho, ho sejme? To je podle našich zákonů krajní nouze, nebo by ho zavřeli, protože toho nebožáka střelil do zad?
- wigum
Příspěvek#266 » úte 8. pro 2015, 22:01
to marinakus: Ano hodně se to plete a mám dojem, že momentálně tobě. NO se jednoduše řečeno brání oděť proti útočníkovi. KN může použít druhá i třetí osoba k odvrácení nebezpečí, hrozbě, atd. hrozící někomu jinému nebo sobě. Jasně jsem napsal, že když pácháš čin jinak trestný v rámci KN, nemůže ti v tom nikdo další bránit, aniž se nedopustil protiprávního jednání.
Zkusím napsat jednu a poslední situaci: Mě v parku napadnou dva pobudové (protože neumím utíkat nebo mám pochroumaný koleno), nemohu se zachránit útěkem. Ovšem o lavičku je opřená tvoje koloběžka (ty čuráš za stromem) já ji ukradnu a tou koloběžkou je oba zmlátím. V tu chvíli, kdy kradu koloběžku, abych si zachránil zdraví, nemůže přijít Simona a postřelit mě do nohy aby mi zabránila v krádeži koloběžky, protože já jednám v KN a ty to bohužel musíš strpět. Pakliže mě Simona i tak postřelí jednala protiprávně.
A stejný model lze alikovat do situace, kdy já ležím na zemi a tou koloběžkou mě chce zachránit někdo třetí. Ani tomu nelze bránit, protože jedná v KN aby zabránil hrozbě hrozící jiné osobě (mě).
Nelze KN spojovat s hasičem, že nesmí utéct od ohně nebo že četník bude ignorovat přepadení.
P.S. tohle se tu řešilo a měl by tu být na toto téma topic. Tak kdyby někdo z modů mohl naše příspěvky přesunout tam, ať to nedělá bordel v debatě o ZOZ. Díky
Zkusím napsat jednu a poslední situaci: Mě v parku napadnou dva pobudové (protože neumím utíkat nebo mám pochroumaný koleno), nemohu se zachránit útěkem. Ovšem o lavičku je opřená tvoje koloběžka (ty čuráš za stromem) já ji ukradnu a tou koloběžkou je oba zmlátím. V tu chvíli, kdy kradu koloběžku, abych si zachránil zdraví, nemůže přijít Simona a postřelit mě do nohy aby mi zabránila v krádeži koloběžky, protože já jednám v KN a ty to bohužel musíš strpět. Pakliže mě Simona i tak postřelí jednala protiprávně.
A stejný model lze alikovat do situace, kdy já ležím na zemi a tou koloběžkou mě chce zachránit někdo třetí. Ani tomu nelze bránit, protože jedná v KN aby zabránil hrozbě hrozící jiné osobě (mě).
Nelze KN spojovat s hasičem, že nesmí utéct od ohně nebo že četník bude ignorovat přepadení.
P.S. tohle se tu řešilo a měl by tu být na toto téma topic. Tak kdyby někdo z modů mohl naše příspěvky přesunout tam, ať to nedělá bordel v debatě o ZOZ. Díky
- wigum
Příspěvek#267 » úte 8. pro 2015, 22:05
SansLogique píše:A jak je to, když dejme tomu začne nějakej alahakbar střílet z kalašnikova v nákupáku a někdo, kdo nosí a má to štěstí, že je šmejd k němu otočenej zády a vraždí někoho jinýho, ho sejme? To je podle našich zákonů krajní nouze, nebo by ho zavřeli, protože toho nebožáka střelil do zad?
Nelze takhle přesně určit zda KN či NO. Musíš definovat model.
1,Jsi v nákupáku a zakuklenec začne pálit v krámě vedle. Ty vykoukneš a sejmeš ho, abys mu zamezil v povraždění x lidí = KN.
2,Ke střelbě dojde přímo v krámě, kde nakupuješ a střelba tě přímo ohrožuje= NO.
- rcc
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX