Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

opice

Příspěvek#3361 » čtv 10. bře 2016, 15:35

U mě: přišel jsem, otázka "co je to za zbraň?", odpovídám samonabíjecí pistole. Krátké připomenutí, co očekává, následně - převezměte si zbraň, zkontrolujte a uveďte do bezpečného stavu. Všichni dostali pistoli ve stavu nábojnice v komoře, zdeformovaná schválně kleštěmi tak, aby sama nevypadla, na ni opatrně spuštěný závěr, aby nezacvakl, a do toho daný zásobník. Takže první kontrola, jasné. Pak tuším rozebrat pro čistění. Samozřejmě zase komplet kontrola. U rozebrané pojmenovat hlavní části, ukázat zkušebnu. Složit, zkontrolovat. Následně připravit ke střelbě (zase samozřejmě zkontrolovat), ukázka jako střelby. Řešení závad. Možná ještě něco. Pak povídal, dobře, pistoli odložíme, co je tohle. Malorážka opakovací. Zkontrolovat atd. Rozebrat. Pojmenovat hlavní části. Ukázat zkušebnu. Tam mi trvalo ji najít... Složit, nabít, ukázat jako střelbu - tam se vztekal, když jsem to ukázal moc ledabyle a ptal jsem se, jestli ji mám fakt mačkat, aby se s ní zbytečně nepráskalo, to málem proletěl stropem a nechal mě to komplet zopakovat. Nakonec brokna, zkontrolovat, rozebrat, dvakrát seřvat, že jsem se neohlédl. Celkem přesně 20 minut.

Kolega po mě měl k tomuto řešení selhaných i u malo a brokny, protože se mu nezdál, u mě to nechtěl, takže to bylo těch dalších 10min k tomu.

DAveDOG

Příspěvek#3362 » čtv 10. bře 2016, 16:46

Octopuss píše:Se svojí legendární smůlou je mi jasný, na koho u zkoušky (pokud napíšu test) narazím...

Nestahuj kalhoty - brod je ještě daleko. :)

Alf

Příspěvek#3363 » čtv 10. bře 2016, 17:39

Hold ty tam jsou devadesata leta, kdy dostal zbrojak kde kdo.

Alf

Příspěvek#3364 » čtv 10. bře 2016, 17:50

Opice , je fakt ze nekteri fakt netusili ktera bije. Jeden spoluuchazec se me venku na cigaru ptal, jestli je manipulace po strelbach nebo pred nima :-) a spousti rikal kohout atd. Takovy clovek nema u zkousky co pohledavat, jiny zas vubec netusil co znamena selhac kdyz jsme se o tom bavili. Ale skoda lidi kteri umeli a byli odejiti zbytecne kvuli ptakovinam. Blizi se casy kdy ty zbrane budeme sakra potrebovat, ja bych je povinne rozdaval i s naboji vsem rozumnym lidem.

mikky

Příspěvek#3365 » čtv 10. bře 2016, 18:38

Pokud se vám stane, že vám komisař ohlásí "strašlivou chybu" a pokud na to máte koule, doporučuju se ho zeptat, o jakou "strašlivou chybu" šlo a pokud neodpoví, tak mu rovnou říct "pokud jsem udělal strašlivou chybu, měl byste mě snad rovnou vyhodit, ne?" Pak by to musel zdůvodnit tak jako tak a aspoň by byl dobrej podklad pro stížnost, ideálně pokud by k tomu existoval i videozáznam. Já mam osobně pocit, že pokud uděláte "strašlivou chybu", bude se v drtivé většině případů jednat o nějakou provokaci ze strany komisaře k tomu, abyste opravdu udělali nějakou chybu. Nebo "chybu", jako v Alfově případě.

Co se týče "ústní" zkoušky a pojmů typu rám vs. tělo, souhlasím v plném rozsahu s cmk - to do zkoušky nepatří. V autoškole taky běžně říkáte "blinkr" a přitom v zákonech ani v normách takový pojem není.

paza

Příspěvek#3366 » čtv 10. bře 2016, 18:57

Alf píše:Hold ty tam jsou devadesata leta, kdy dostal zbrojak kde kdo.

Jo, známý mi to líčil, podal si kdysi žádost o ZP a za dva týdny si ho vyzvedl, žádné zkoušky, prakticky žádné poplatky, atd. Koupil si Čzetu, v životě z ní nevystřelil (naštěstí) a po letech ji prodal.
Ale do důsledků vzato - bylo to správně??? Tento pán je totálně nepraktický a nešikovný člověk (!!!) na veškeré manuální činnosti, v době, kdy zbraň měl tak jak sám říká prakticky denně požil (přiznává, že i v tomto stavu jezdil přes celou Prahu). Teď má plynovku a není schopen ji ani nabít. Tak to je pro všechny snad lepší stávající systém zkoušek a snad i ta stávající přísnost i někdy (rozumně) přehnaná.

opice

Příspěvek#3367 » čtv 10. bře 2016, 19:14

Tuhle hysterii, jak za chvilku budou zbraně potřeba a jak by se měly rozdávat pomalu na potkání teda ani trochu nesdílím. Naopak mám docela hrůzu z toho, jak šíleně nepřipraveni jsou lidi schopni přijít na zkoušky, jak k tomu vůbec přistupujou, pomalu jít nakoupit rohlíky je pro ně odpovědnější činnost než tohle. Sorry, ale to je fakt špatně, s takovým přístupem z toho za chvíli kouká nějaký průser a následné utahování šroubů, pro které to bude výborná záminka, a odnesou to akorát všichni rozumní, kteří držení, natož pak nošení berou především jako obrovskou odpovědnost.

Jinak blahé paměti, když jsi odcházel brzy, tak: z těch oprav, byl tam takovej mladej kluk, tmavé vlasy, co minule udělal všechno, jenom nenastřílel, protože to frajersky vzal stylem kulomet. Tak ten teď vyletěl z manipulace, za 3 měsíce si může požádat o nový termín, a všechno znova... To kulometění ho tak přišlo pěkně draho. Takovej ten kluk, krátký vlasy, brejle, jak ho bylo všude plno a slyšet, manipulaci udělal, střelbu nevím. Ten druhej C-čkař za mnou, co udělal i nastřílel, byl ten, co si C nechal dopisovat těsně před zkouškou, jak taky odevzdával první test (po 5 minutách). Ten dostal tu víc než půlhodinovou sodu na té manipulaci, ale nakonec to dal celé. Ještě ta holka, co byla na opravu, ta neudělala manipulaci, ale to se popravdě dalo čekat.

Alf

Příspěvek#3368 » čtv 10. bře 2016, 19:37

Kdyby to byla hysterie tak jo, ale je to realita. To mi nikdo nevymluvi. Ale to uz jsme fakt OT jako prase :-) . Cau panove, utikam z prace domu na vecu hihi.

Angelus121

Příspěvek#3369 » čtv 10. bře 2016, 19:39

I já měl pana Kaupeho jako zkušebního komisaře a naštěstí sem složil úspěšně, ale chtěl fakt všechno do detailů. Bylo nás tam 22 + 5 lidí na opravku. 2 neudělali testy a 19 neprošlo manipulací. 6 co nás zbylo už nastříleli v pohodě, ale i policajtky řikali, že 6 lidí snad u něj ještě neprošlo že je to rekord. Ale žadný podpásovky jako udělal jste velkou chybu na mě nezkoušel nevim jak na osatní, ale sem zato rád jnak nevim jak by to dopadlo. A když si při testech sundal bundu tak na jedný strane pistole myslim že 1911 a na druhý 3 zásobníky nevim na co se připravoval :D ale to je trochu OT.

Pablo.gs

Příspěvek#3370 » čtv 10. bře 2016, 19:42

paza: Nevím kdy přesně to dělal tvůj známý, ale já jsem první zbroják dělal v 1995. A klasický postup: testy, bezpečná manipulace, střelby, trestní rejstřík, doktor. Manipulaci mě driloval kamarád, který dělal výcvikáře u URNA, takže v pohodě. Jistě, dneska je to přísnější, ale ani tehdy to neudělali všichni. Jelikož se to tehdy dělalo spíš z módy a střílet mě moc nebavilo, (ono vlastně ani moc nebylo kde), nechal jsem ZP propadnout. No, letos jsem si to zopáknul, bo jsem zjistil, že už mě to konečně baví :)
Ale že jsou ty zkoušky dnes výživnější, to je bez debat.

marinakus

Příspěvek#3371 » čtv 10. bře 2016, 19:45

paza : Přesně tak. Zkoušky byly jednodušší ale bez nich jsi nedostal ZP nikdy. A vyhození byli někteří i tenkrát.

marinakus

Příspěvek#3372 » čtv 10. bře 2016, 19:49

Jen pro info. Pan Kaupe zdůvodňuje nošení zbraně tam, kde je to provozním řádem střelnice zakázáno tím, že nikdy neví koho kde vyhodil a existuje možnost jeho osobního napadení např. při střelbě v rámci praktické zkoušky a musí mít možnost se bránit. Už to o něčem svědčí. Legraci si nedělám.

petmad

Příspěvek#3373 » čtv 10. bře 2016, 19:51

marinakus: To je zas trochu přehnaný, ne? :) Je to urban legend nebo potvrzený fakt? Případně odkud?

marinakus

Příspěvek#3374 » čtv 10. bře 2016, 19:53

Od dvou správců střelnic, kde probíhají ZOZ, kteří mu tu pětačtyřicítku u pasu vytkli. Kde to bylo, sdělovat nebudu. Věřit mi nemusíš.

paza

Příspěvek#3375 » čtv 10. bře 2016, 20:03

marinakus píše:paza : Přesně tak. Zkoušky byly jednodušší ale bez nich jsi nedostal ZP nikdy. A vyhození byli někteří i tenkrát.

Tak se ho na to znovu zeptám, takto mi to říkal a byl "pohoršen", jak je teď komplikované a drahé. V neděli ho uvidím, tak uvidíme, doplním to. Ale abych nebyl příliš OT!

Zpět na